• No results found

5. Undersökning och analys

5.5 Intervjutillfälle med fyra elever

5.5.5 Utvärdering av ”raketen” och loggboken

Vid den sista träffen med eleverna hade de precis blivit färdiga med sina uppsatser. För att jag skulle kunna se hur eleverna hade arbetat med ”raketen” och loggboken, fick eleverna fylla i en enkät som berörde hur de hade tillämpat ”raketen” och loggboken samt att de fick fylla i kommentarer hur de tyckte att det hade gått att arbeta med ”raketen”. Frågorna var ställda på det sätt att eleverna fick kryssa i det som stämde bäst in på dem som exempelvis:

”Raketen” hjälpte mig att sålla bort oviktig information

[ ] Stämmer helt [ ] Stämmer delvis [ ] Stämmer varken eller [ ] Stämmer inte alls

Utvärderingen var uppbyggt på det sättet att eleverna först fick fylla i vad de ansåg om ”raketen” och sedan vad de ansåg om loggboken, slutligen fick de kryssa i vilka olika former av informationsresurser de använde för att avsluta utvärderingen med övriga kommentarer.

83

Ibid.

84

Utav de 30 enkäter jag delade ut svarade 27 stycken elever, det berodde på att några var bortresta eller sjuka. Nedan följer olika diagram för hur pass mycket ”raketen” fick eleverna att fundera på vilka källor de skulle välja, om de kontrollerade källorna samt om eleverna reflekterade över de valda källorna.

I diagram 1 kan man se hur eleverna svarat angående om de uppskattat ”raketen” som ett hjälpmedel att kolla källan. Av 27 elever anser 13 elever att de till en viss del funderar på vilka källor de ska använda med hjälp av ”raketen”. Ungefär lika många har svarat att ”raketen” fick dem att kolla källan, men däremot hade inte ”raketen” bidragit till lika mycket till att eleverna reflekterat och återkopplat till källan.

0 2 4 6 8 10 12 14 Stäm me r hel t Stäm mer delv is S mme r var ken eller Stäm mer inte alls Med hjälp av raketen funderade jag på mina källor Fick mig att kolla källan

Fick mig att reflektera och gå tillbaka till olika källor

Diagram 1, utvärdering av ”raketen” del 185

85

Diagram 2 visar hur eleverna sållade, kritiserade och fick ut något av sin information med hjälp av ”raketen”. Fem av eleverna ansåg att de verkligen fick hjälp av ”raketen” när de sållade ut sin information, vidare så ansåg 4 elever att de även hade blivit mer kritisk till informationen de valt. Några ansåg att de inte hade lärt sig någonting med hjälp av ”raketen”. I det stora hela verkar eleverna haft nytta av ”raketen”.

0 2 4 6 8 10 12 14 16 Stämmer helt Stämmer delvis Stämmer varken eller Stämmer inte alls

Raketen hjälpte mig att sålla bort oviktig information

Jag blev mer kritisk till den information som jag stötte

Rakten gjorde så att jag lärde mig mer om ämnet jag skrev om

Diagram 2 utvärdering av ”raketen” del 286

86

Eleverna fick även utvärdera om loggboken fungerade som ett komplement till ”raketen”. Loggboken verkade större delen av klassen ha mer nytta av än ”raketen”, det kan nog bero på att den fungerade bra som en påminnelse om vad eleven arbetade med senast, vad de skulle leta efter samt att de hade lättare att hålla ordning på sin information.

0 2 4 6 8 10 12 14 Stämmer helt Stämmer delvis Stämmer varken eller Stämmer inte alls

Loggboken fick mig att komma ihåg vad jag gjorde senast

Loggbokan påminde mig om vad jag skulle leta efter

Loggboken fick mig att hålla ordning på min information

Diagram 3. Utvärdering av loggbok87

Vid utvärderingstillfället fick jag även möjlighet att samla in några av elevernas loggböcker. Där visade det sig att eleverna varit flitiga att fylla i datum för varje gång de gjort något som berört deras arbete vilket även kan styrka att eleverna varit positiva till loggboken. ”Raketen” skulle antagligen ha fått ett annat resultat om klassen arbetat mer intensivt och ingående med den.

Kommentarer som eleverna lämnade var av blandad art. En del tyckte att ”raketen” var helt onödig medan andra ansåg att den var bra att arbeta med som ett komplement. Några av de kommentarer som kan vara värda att nämna är följande:

Jag tycker att det var bra och roligt att prova något som skiljer sig från det arbetssätt vi haft tidigare. Det var bra att göra det här för man lärde sig mycket!88

Jag använde inte ”raketen” så mycket, men loggboken var bra för att man kom ihåg vad man skulle göra/vad man hade gjort.89

87

Enkätsammanställning vid utvärdering.

88

Jag tyckte att det var bra för jag kom ihåg vad jag hade gjort klart och visste vad jag skulle söka på nästa gång. Det som kunde vara lite jobbigt var att jag skrev ner ungefär samma saker och det kunde vara lite jobbigt att skriva ner vad jag hade gjort varje gång.90

Alla svaren var inte positiva som ovan och det kunde se ut på följande vis;

Jag använde mig inte av ”raketen” jag använde mig av ett annat sätt som jag har lärt mig i min gamla skola som funkar utmärkt!91

Krångla till det i hjärnan lite92

Jag kollade inte så mycket på ”raketen”. Jag tog de info jag tyckte var bra!93

Anledningen till att några svar var mindre positiva kan bero på att de fick för lite information i hur de skulle använda ”raketen”. En annan orsak kan vara att eleverna kanske kände sig stressad av ”raketen” eller att de tyckte att den kändes onödig. I utvärderingen fick eleverna frågan om de ansåg att ”raketen” fick dem att känna sig stressade och fyra av 27 elever tyckte att det stämde till en viss del. Då eleverna fick frågan om de ville att läraren skulle tillämpa ”raketen” vid andra skolarbeten var en elev helt och hållet intresserad att använda den och nio elever var ganska intresserade av att använda ”raketen”, medan åtta elever inte alls ville arbeta med den igen.

Alla elever hade använt sig av internet och skolboken, bara nio elever hade nyttjat uppslagsverk och faktaböcker, ingen hade använt sig av tidskrifter. Några elever hade valt att nyttja andra informationskällor som konfirmationsprästen, anteckningar och läraren.

Related documents