• No results found

Vägledarnas värdering av varandras arbeten 1 Vägledaren på grundskolan

Vägledaren på grundskolan kände generellt att vägledare på grundskolan har låg status inom vägledarkåren, eftersom det finns en uppfattning att de ”bara” sysslar med gymnasieintagningen. Rent lönemässigt menade hon också att det var tydligt att hennes arbete värderades lägre. Hon tyckte själv att detta var fel och att hennes arbete också var viktigt, eftersom omvalen kostar samhället mycket. På frågan om hon upplevde att det finns en outtalad rangordning för vägledare på olika arbetsplatser, svarade hon:

”Helt klart ser jag själv också att grundskolan har lägst status och sen ser jag då högskolan som högsta.” (vägledare på grundskolan)

Vägledare på gymnasieskolan, komvux och vägledningscentrum kom mitt emellan. Vägledare på AF tyckte hon var svåra att placera in i någon slags rangordning. De är för sig själva. Vidare i intervjun framkom det att hon själv faktiskt tyckte att det nog är en större utmaning att arbeta på t ex högskolan eftersom de har mer variation i arbetet och att deras ”bitar” är större. Trots att hon upplevde att hon befann sig längst ner i rangordningen tyckte hon inte att det var något som påverkade hennes yrkesidentitet negativt. Hon uttryckte en stor stolthet över sitt arbete.

6.3.2 Vägledaren på vägledningscentret

Vägledaren på vägledningscentret kände att vägledare på andra arbetsplatser hade mycket synpunkter på deras arbete och att många värderar deras arbete högt. Han trodde också att det kan finnas en viss avundsjuka eftersom de arbetar i en sammansvetsad grupp och att deras arbete är ganska fritt. På frågan om det finns en outtalad rangordning mellan olika vägledare svarade han:

”oh ja, absolut… alltså jag tycker inte så men det finns de som gör det…jobbar man på högskola så är man lite förmer än andra, det tror jag…lägst stående är nog grundskolan, det är min bild. Egentligen har du mer ansvar på grundskolan för det är där du lägger grunden för vilka intressen du skapar för framtiden.” (vägledare på vägledningscentrum)

Arbetet som vägledare på AF tyckte även han är speciellt eftersom de även har ett ekonomiskt ansvar. Då blir rollen annorlunda menade han.

6.3.3 Vägledaren på högskolan

Vägledaren på högskolan upplevde att andra vägledare tycker att de är ambitiösa på högskolan, att de har en hög nivå på vägledningsområdet. Han upplevde att andra vägledare nästan blir lite matta när de hör om alla deras projekt. På frågan om det finns en outtalad rangordning mellan vägledare svarade han:

”Ja, det tror jag och jag tror att vi är i toppen på den skalan. Det vill jag inbilla mig i alla fall.” (vägledare på högskolan)

Han menade att han själv inte hade någon rangordning men att samhället värderar arbetena olika dels genom lönesättningen dels genom att man har fler eller färre vägledare på olika arbetsplatser. På grundskolan finns det t ex oftast bara en vägledare trots att det är en stor utmaning att arbeta där. Han lyfte också fram vikten av att vara fler vägledare på en arbetsplats för att skapa en större drivkraft. Vägledare på AF har en svår roll eftersom de är mer styrda.

6.3.4 Vägledaren på AF

Vägledaren på AF hade ingen uppfattning om hur andra vägledare värderar hennes arbete eftersom hon inte har någon kontakt med dem. På frågan om hon upplevde att det finns en outtalad rangordning mellan vägledare svarade hon:

”Jaa, jag vet inte om det är så men jag tycker själv att det klingar lite tjusigare med vägledare på högskola och universitet och att det är för att det är närmare arbetsmarknaden, det är akademiska studier, det är statligt, det är bättre anställningsförmåner och ofta bättre betalt än om man är kommunalt anställd.” (vägledare på AF)

Hon menade att vägledare på grundskolan gör ett fantastiskt jobb men att de också arbetar med andra bitar som har mer med uppfostran att göra. Vägledare på AF tyckte hon låg ganska högt i status eftersom de som statligt anställda ofta hade högre lön än vägledarna på de kommunala skolorna.

6.3.5 Vägledaren på gymnasiet

Vägledaren på gymnasiet tyckte det var svårt att svara på hur hon upplever att andra vägledare värderar hennes arbete. Hon lyfte fram att det är lätt att skylla på varandra mellan skolorna. Gymnasiet skyller på grundskolan om det kommer en elev som har valt ett program som inte

passar honom eller henne. Så skyller komvux och högskolan på gymnasiet om det kommer någon som valt fel till dem. Hon menade att hon förstår att det tänkandet finns men hon känner inte det så och hon har aldrig känt att någon beskyllt henne för något eller värderar hennes arbete lågt. Hon ville istället tänka optimistiskt att vägledare resonerar att vi alla är kollegor som gör så gott vi kan. På frågan om hon upplever att det finns en outtalad rangordning mellan vägledare svarade hon:

”Kanske att det finns det, nä jag vet inte, jag känner ju inte det själv…jag vet inte om det är så att statusen är lite lägre på en grundskola…det kan hända att det finns nån form av statustänkande men jag vet inte…jag har ju själv jobbat på en grundskola och inte kände jag väl då att jag hade nån lägre status. Det gjorde jag inte.” (vägledare på gymnasium)

6.3.6 Vägledaren på komvux

Vägledaren på komvux upplevde att andra vägledare ibland inte vet vad de sysslar med på komvux och att de inte förstår att de är så många vägledare där. Men de som förstår deras arbete värderar det högt. Hon tyckte själv att det borde värderas högre om man arbetar med svårare grupper eftersom det är en större utmaning. På frågan om det finns en outtalad rangordning mellan vägledare svarade hon:

”Jag har aldrig upplevt det, det har jag inte. Jag skulle inte känna det som ett kliv uppåt om jag skulle få en tjänst inom högskolan, mer som en spännande utmaning…jag upplever inte det som nån statusskillnad.” (vägledare på komvux)

6.3.7 Samarbete mellan vägledare över ”gränserna”

Samtliga fyra vägledare inom skolorna talade om samarbete mellan vägledare på olika arbetsplatser. Vägledarna på högskolan hade många olika projekt igång med andra vägledare och ville gärna utbyta kunskaper. De som arbetar på de kommunala skolorna talade om att kommunen vid ett flertal tillfällen hade startat samarbete i olika tvärgrupper för att öka förståelsen för deras olika världar. Det hade oftast runnit ut i sanden och just nu var där inget sådant samarbete igång. Vägledarna uttryckte att det var lite tråkigt men samtidigt menade en av dem att man inte kan kunna allt inom de olika områdena lika mycket.