• No results found

3. PRAKTICKÁ ČÁST

3.3. Výsledky a diskuze

V této části své práce vyhodnocuji získané výsledky a diskutuji získaná zjištění.

Graf č. 6

Způsob trávení volného času dětí během víkendů

0%

Graf č. 6 porovnává trávení volného času během víkendů u chlapců a dívek po celou dobu výzkumu. V současné době naplňují volný čas především moderní technologie. Používání mobilních telefonů, ipadů, tabletů a jiné elektroniky se bohužel podílí i na postavení dětí mezi spolužáky. Komunikace mezi dětmi se odehrává z velké části přes tato zařízení. Jakým směrem je však ovlivněn jejich vývoj? Proč rodiče kupují tato zařízení? Na jednu stranu jsou to obavy o dítě, neustálý kontakt s ním. Na druhou stranu mají děti obrovskou příležitost kontaktovat další osoby, komunikovat s nimi v jakoukoli denní dobu, sdílet s „přáteli“ své pocity, radost a smutek. Nepatří právě tyto situace především do vztahu rodič a dítě? Tím, že dětem dáváme tuto možnost, odepíráme si ji my sami. Co k tomu rodiče vede? Možná

současná doba, nedostatek času pro sebe samotného? Z výsledků mého šetření jasně vyplývá, že moderní technologie jsou na prvních místech. Je sledování televize kvalitně strávený volný čas u dětí? V současné době je velice široká nabídka televizních programů. Bylo by zajímavé zjistit, jaké pořady děti sledují a pak vyvodit závěr týkající se kvalitně stráveného času u televize. Na druhém místě již nastává v aktivitách mezi chlapci a dívkami rozdíl. U chlapců pokračují moderní technologie (počítač, mobilní telefon), zatímco u dívek domácí práce. Opět nejsou přesně definované, ale žáci do této skupiny aktivit řadili především úklid pokojíčku.

Hry venku a hry s kamarády patří rovněž mezi oblíbené aktivity dětí. Žáci, kteří byli zapojeni do mého šetření, žijí na vesnici, v rodinných domech s vlastní zahradou. To může být důvodem, proč tyto činnosti patří k častěji prováděným než kulturní aktivity, které jsou na posledních místech. Je překvapivé, že četba knih se rovněž řadí do první poloviny. Z vlastní zkušenosti vím, že zájem o knihy není příliš velký. Ve třídě, kde proběhlo mé longitudinální šetření, jsem vyučovala český jazyk a abych podpořila čtenářskou gramotnost, zapojili jsme se do projektu Čtení pomáhá. Možná toto byl důvod, proč je právě četba knih mezi chlapci dívkami vyrovnaná. Poměrně velkou část způsobu trávení volného času v rámci víkendu vyplňuje volba jiné. Jen několik dětí definovalo tuto činnost, zapsaly rodinná oslava, procházka se psem, spaní u kamaráda a nemoc. Do sportování děti zapisovaly různé závody, soutěže, soustředění ale i každodenní skákání na trampolíně.

Graf č. 7

Splněná přání

0 2 4 6 8 10 12

CHLAPCI DÍVKY

Následující data mi poskytla odpověď na druhou výzkumnou otázku, která se týkala srovnání přání a představ dětí s realitou. Graf č. 7 nám ukazuje průměrný počet splněných přání u jednotlivce v dané skupině. Co způsobuje takový rozdíl ve splněných přání mezi pohlavími?

Domnívám se, že tento rozdíl způsobuje rozdíl v přání dětí. Chlapci mohou mít jiná přání než

dívky. Druhá možná odpověď by se týkala volby stejných přání obou pohlaví, pak by ovšem nastal rozdíl v jiném přístupu rodičů k dcerám a synům. Chlapci si přáli být venku a trávit čas s mobilním telefonem, případně si hrát na počítači. Většina přání byla splněna. Dívky dle mého šetření místo hraní na počítači více vykonávaly domácí práce. Jistě by bylo zajímavější sledovat splněná přání v jednotlivých rodinách mezi sourozenci. Tam by bylo třeba zohlednit další parametry. Mezi ně patří stáří dítěte, počet sourozenců, vlastní či nevlastní potomek, zdravotní znevýhodnění a podobně. Stejně tak by bylo zajímavé, předložit stejné přání v rodinách s odlišnýcm socioekonomickým statutem. Ve svém šetřením srovnávám děti z různých rodin. Co bylo pro všechny společné byl kolektiv, ve kterém měl každý svou roli a každý toužil po něčem jiném.

Graf č. 8

Splněná přání v závislosti na vzdělání rodičů

0 s daným vzděláním rodičů. Můžeme tak usuzovat, jaký je vztah mezi splněnými přáními a vzděláním obou rodičů u jednotlivých rodin. Nejvíce přání se splnilo dětem, jejichž rodiče mají oba vysokoškolské vzdělání. V mém šetření to byla pouze jedna rodina. Je velice zajímavé, že na druhém místě jsou rodiče, kde jeden z nich má pouze základní vzdělání a druhý středoškolské s maturitou. U tohoto respondenta je nutné zohlednit rodinou situaci a volbu přání dítěte. V mém šetření to byla opět jen jedna rodina. Třetí nejsilnější skupinou jsou rodiny, kde jeden z rodičů má střední odbornou školu a druhý střední školu s maturitou.

Nejmenší počet splněných přání byl v rodinách, kde jeden z rodičů měl základní vzdělání a druhý střední odborné. Pokud by se tyto výsledky promítly i ve větším vzorku respondentů,

mohli bychom se zabývat konkrétní hypotézou, že vzdělání rodičů ovlivňuje splnění přání svých dětí.

Graf č. 9

Splněná přání v závislosti na zaměstnání rodičů

0 skupinách na jednoho respondenta. Z grafu č. 9 vyplývá, že počet splněných přání v daných skupinách je velice vyrovnaný. Nejvíce splněných přání bylo v rodinách, kde jsou oba rodiče zaměstnanci. Stejnou hodnotu mají rodiny, kde jsou oba rodiče OSVČ, případně jeden z nich nemá zaměstnání. Skupina, ve které je jeden z rodičů zaměstnancem a druhý OSVČ má nejméně splněných přání na jednoho respondenta.

Graf č. 10

Splněná přání v závislosti na pobytu v zahraničí

0 Zda ovlivňuje socioekonomický statut splnění přání dětí vidíme v grafu č. 10. Rozdíly v počtu

splněných přání na jednoho respondenta jsou opět minimální. Stejnou hodnotu dosahují rodiny, které během jednoho školního roku pobývají v zahraničí dvakrát až třikrát ročně.

Skupina, která neopouští Českou republiku během jednoho školního roku, plní nejméně přání svým dětem. Opět je třeba zmínit, že přání dětí se neshodovala. Přesnější vypovídající hodnotu by mělo srovnání stejného přání v různých rodinách.

V závěru svého šetření jsem každému respondentovi položila dvě otázky, na které měl stručně odpovědět. Chtěla jsem zjistit, jaký způsob trávení volného času v rámci víkendů je uspokojuje, přináší jim radost a naopak. Je důležité zmínit, že tyto informace jsem získala v závěru školního roku, proto všechny sportovní aktivity odpovídají letnímu ročnímu období.

Odpovědi jsem rozdělila do následující tabulky.

Co děláš rád(a) ve svém volném čase o víkendu?

Co neděláš rád(a) ve svém volném čase o víkendu?

Odpovědi chlapců:

Hraju fotbal, tenis, jsem s kamarádem na

zahradě, blbneme na xboxu. Nerad si hraju s mladší sestrou.

Rád hraju badminton, rád si hraju s domácími

mazlíčky. Nerad pomáhám doma.

Hraju fotbal, hraju si na telefonu. Psaní domácích úkolů.

Hraju si venku a na telefonu. Nejsem rád doma, jako uvnitř.

Chodím na hřiště s kamarády, rád hraju

počítačové hry, protože mám čas jen víkendu. Nerad uklízím.

Rád skáču venku parkour, hraju si na xboxu a se

psem. Nerad zalejvám kytky.

Rád hraju badminton a s kamarády jsem na

zahradě. Točení videí a stříhání. Nerad chci být celý den doma, nebaví mě se učit.

Hraju si s kamarádama. Nerad jsem vevnitř.

Odpovědi dívek:

Chodím ven, čtu si, koukám na telku, jezdím na kole, lezu po

stromech, jsem doma, jím. Učení, úkoly, nákupy.

Hraju si venku s kamarády. Uklízení pokoje a učení.

Když je teplo, tak jsem venku. Hodně ráda spím. Když je zima nebo prší pomáhám mamce, hraju si s bráchou, čtu si, hraju hry na telefonu

nebo tabletu. Ráda jsem i s kamarádkami. Hraní na piáno a učení.

Jsem venku nebo na počítači. Hraní na flétnu, učení a

uklízení.

Jsem ráda venku na zahradě s kočkou. Taky na počítači, na mobilu a na tabletu.

Hraní na piáno, uklízení pokoje.

Provokuji bratrance, hraji na konzoli, hraji si s kočkami, poslouchám

písničky, jsem venku, koukám na youtube, hraju si se psem. Učení.

Hraju si venku, na mobilu, poslouchám písničky, hraju si s

morčatama. Učení.

Hraní s kamarádkami. Dělání domácích úkolů.

Jsem venku, hraji si se zvířaty, někdy na mobile, jezdím na kole a

jsem s kamarádkami. Nechci být doma.

Ráda skáču na trampolíně. Uklízení koupelny.

Ráda si hraju na naší zahradě, máme tam hřiště, ráda si čtu, hraju si na

telefonu, učím se. Domácí práce, protože

chci být venku.

V poslední době ráda čtu a chodím ven, občas když je venku hnusně jsem na telefonu.

Nerada se učím, ale vím, že se učit musím. A taky nerada dělám domácí práce.

Jdu ven s kamarádkami, nebo jezdím na kole. Někdy pomáhám mámě na zahradě, když nevím co mám dělat, tak jdu ven s naším psem nebo

si hraju na mobilu. Nechci být doma.

Pokud je venku hezky, tak ráda jezdím na kole nebo koloběžce, jezdím na bruslích. Někdy si hraju s naším pejskem nebo krmím ostatní zvířata. Když je venku ošklivo, hraju si se sestrou nebo si čtu.

Hraju hry na mobilu a tabletu, jsem s kamarádkami a kamarády.

Nejsem zrovna nejšťastnější, když se musím učit.

Být s kamarádkou venku nebo si hrát na školu. Uklízení po sestře.

Hraju si na mobilu nebo na tabletu. Nerada myji nádobí.

Z tabulky jasně vyplývá, že většina činností, které děti rády dělají, se promítla i v grafu č. 6, který srovnává různé způsoby trávení volného času dětí mladšího školního věku v rámci víkendů. Z tabulky lze vyčíst i činnosti, které děti nemají rády, především učení a uklízení.

Related documents