• No results found

Výsledky a diskuze

Oba ízené rozhovory proběhly na ja e letošního roku. Snažila jsem se pokládat takové otázky, u kterých bude vidět pat ičný rozdíl. ízený rozhovor trval s každým sportovcem asi 40 minut. Záměrně jsem vybrala dva mladé fotbalisty ve věku 25 let se zamě ením na stejný sport, kterým byla provedena stejná metoda rekonstrukce zk íženého vazu.

ízený rozhovor jsem vložila do p íloh, kde je možné si p ečíst odpovědi jak rekreačního, tak vrcholového sportovce. Pro lepší p ehlednost jsem vytvo ila tabulku, která nám ukazuje rozdíly mezi rekreačním a vrcholovým sportovcem. Jejich odpovědi jsem velmi zestručnila.

1) Kolik let se danému sportu věnujete a na jaké úrovni?

2) Kolik hodin v týdnu se věnujete sportu?

3) Jak vypadá váš jídelníček?

4) Podstupujete pravidelné léka ské prohlídky?

5) Kolik hodin denně spíte?

6) Využíváte nějaké formy regenerace, pop . jaké, jak často a jakou intenzitou?

7) Jak jste si úraz p ivodil?

8) Jakou metodu operace jste podstoupil?

9) Jak probíhala vaše rekonvalescence? (p edoperační i pooperační fáze) 10) Po jak dlouhé době jste začal sportovat naplno?

11) Vrátil jste se ve sportu zpět na stejnou úroveň?

12) Jak vnímáte své koleno po operaci?

37

Tabulka 1: Porovnání rekonvalescence rekreačního a vrcholového sportovce

OTÁZKA SPORTOVEC

V první otázce jsem se zajímala, jak dlouho se danému sportu věnují a na jaké úrovni. Rekreační i vrcholový sportovec se fotbalu věnují prakticky celý život s tím rozdílem, že vrcholový sportovec byl odmala odchován v prvoligovém klubu, kdežto sportovec rekreační hraje celý život pouze na amatérské úrovni. Vrcholový sportovec měl tedy vždy odbornější péči.

U otázky č. 2 mě zajímalo, kolik hodin týdně se sportu věnují. Vrcholový sportovec má vlastně sport – svůj koníček i jako zaměstnání, tudíž má mnohem více času sportovat, než zaměstnaný rekreační sportovec. Vrcholový sportovec se věnuje sportovním aktivitám minimálně t ikrát více než sportovec rekreační.

Výživa, na kterou jsem se zamě ila v otázce č. 3, byla taktéž u sportovců rozdílná. Vrcholový sportovec během sezóny striktně dodržuje p edepsaný jídelníček.

Jde o zdravou, vyváženou stravu, kterou si dop ává pravidelně šestkrát denně.

38 Rekreační sportovec kvůli zaměstnání nestíhá pravidelně jíst, sice se snaží jíst vyváženě, ale ani to se mu úplně během týdne neda í.

Na otázku č. 4 odpověděli respondenti taktéž zcela rozdílně. Vrcholový sportovec dochází na pravidelné léka ské a sportovní prohlídky. V týmu má fyzioterapeuta, kterého má každý den k dispozici. Rekreační sportovec vyhledá léka e pouze v p ípadě, když má s něčím problém. Kdyby docházel na pravidelné kontroly, mohl by zranění s léka skou pomocí p edejít. Ovšem ani s pravidelnými léka skými prohlídkami nelze zaručit, že by se mu úraz nep ihodil.

Spánek je pot ebou každého člověka, když spíme, naše svaly a orgány odpočívají a dochází k obnově energie, a proto jsem se v otázce č. 5 zajímala o toto téma. Délka i kvalita spánku se během života mění. Nejvíce spí novorozenci, s p irůstajícím věkem se délka i kvalita spánku snižuje. Dospělí spí průměrně osm hodin denně, i zde však platí individuální pot eby. Sta í lidé mají s délkou i kvalitou spánku problém. Platí pravidlo, že čím více sportujeme, tím více bychom měli spát. Což odpovídá i výpovědím dotazovaných. Vrcholový sportovec nemá se spánkem problém, a když má volný den, rád si p ispí do poledních hodin. Jeho průměrná doba spánku činí 9 hodin. Rekreační sportovec spí průměrně 7 hodin. Tito dva sportovci dokazují průměrnou dobu spánku u dospělých osob.

Otázka č. 6 byla zamě ená na regeneraci. Regenerace je pro vrcholového sportovce klíčová, využívá spoustu forem, nejčastěji v podobě sauny, ví ivé vany, bazénu a masáží. Vše má ve svém klubu plně k dispozici, kdežto rekreační sportovec žádnou formu regenerace pravidelně nevyužívá, pouze si jde občas, když má čas, zaplavat. Rekreační sportovec regeneraci podceňuje.

Od otázky č. 7 jsem se zabývala už samotným zraněním. Konkrétně v této otázce mě zajímalo, jak si sportovci zranění p ivodili. Rekreačnímu i vrcholovému sportovci se stal úraz podobně – p i souboji o míč. Pravděpodobně došlo k mechanismu podvrtnutí kolenního kloubu, kdy nastal vynucený pohyb ve flexi a vybočení kolene se zevní rotací, což mělo za následek právě poškození LCA. Pro hráče fotbalu je tento způsob úrazu typický.

V otázce č. 8 sportovci odpovídali, jakou metodou rekonstrukce LCA podstoupili. Je zarážející, že ani jeden z nich nevěděl název druhu metody, která jim

39 byla provedena. Oba dva měli stejnou, dlouhou jizvu uprost ed kolene, díky které jsem usoudila, že se jednalo o BTB metodu. Tato metoda je u sportovců běžná, jedná se o nejspolehlivější metodu z hlediska pevnosti srůstu.

K otázce č. 9 se dotazovaní vyjád ili nejvíce. Zásadní rozdíl byl ve fázi rehabilitace. Rekreační sportovec docházel t i týdny na skupinové rehabilitace.

Rehabilitace probíhala dvakrát týdně a trvala dvě hodiny. Vrcholový sportovec absolvoval soukromé procedury šestkrát týdně po dobu měsíce a půl. Jeho rehabilitace trvala 4–6 hodin denně.

V otázce č. 10 jsem se dotazovala, po jak dlouhé době byli sportovci schopni sportovat naplno. Rekreační sportovec začal naplno sportovat po jedenácti měsících.

Vrcholový sportovec začal naplno trénovat už během šestého měsíce a o dva měsíce později nastoupil i do ostrého zápasu. Rozdíl doby návratu sice není tak velký, jak jsme mohli očekávat. Často se můžeme dočíst, že se vrcholoví sportovci vrátí k vrcholovému sportu v mnohem kratší době. Tito sportovci však podstoupili buďto jinou formu operace nebo rekonvalescenci p íliš uspěchali a museli podstoupit replastiku. Toto zranění i následná rekonvalescence je opravdu velmi individuální a záleží na mnoha faktorech. Zohlednit musíme i výkony, které podává vrcholový a rekreační sportovec.

Někte í léka i jsou zastánci toho, že by měl platit zákaz vrácení se na h iště v kratší době než je devět měsíců od operace.

S touto otázkou souvisí i další otázka. V otázce č. 11 jsem se ptala, jestli se sportovci vrátili zpět na stejnou úroveň. Vrcholový sportovec se dostal zpět na stejnou úroveň, což dokazuje i fakt, že se po operaci dostal do českého reprezentačního týmu.

Rekreační sportovec, který má za sebou více než dva roky od operace, se do stejné formy zatím nedostal, i když byl jeho návrat o několik měsíců pomalejší než u sportovce vrcholového.

V poslední otázce, kterou jsem respondentům položila, jsem se ptala, jak vnímají své koleno po operaci. Vrcholový sportovec tvrdí, že jeho koleno funguje lépe než d íve. Než tento úraz utrpěl, měl laxní p ístup k protahování se, apod. Po operaci se však jeho pohled na věc změnil a rekonvalescenci věnoval maximum. Od té doby strečink ani regeneraci nezanedbává. Rekreační sportovec sice nějaké problémy s hlubokými d epy a klečením má, jinak ale koleno funguje, umožňuje mu sportovat a

40 to je pro něj hlavní. Sportuje raději s ortézou. Nejedná se však o pot ebu zpevnění kolenního kloubu, ale jde pouze z psychologického hlediska o pocit jistoty.

Výsledky tohoto šet ení mi p ijdou velice zajímavé, životní styl obou sportovců se v mnohém liší. Není p ekvapující, že vrcholový sportovec je na tom o poznání lépe.

41

Related documents