• No results found

Výsledky dotazníkových šetření týkající se obsahu kariérních stránek společnosti

TRENDY V NÁBORU

Tabulka 5: Výsledky dotazníkových šetření týkající se obsahu kariérních stránek společnosti

Je doporučeno zachování webového designu dle stávajícího stylu, tedy i následující popis bude korespondovat s aktuálním vzhledem, kterému je návrh přizpůsoben. Po kliknutí na nově přidanou sekci Kariéra se otevře submenu s červeným pozadím s podstránkami Zaměstnavatel, Kariéra, Nabídka pozic a Fotogalerie (viz Obrázek 12). Hlavní menu stránky bude zachováno, stejně jako logo společnosti, funkce v pravé části menu a odkazy na sociální sítě, které jsou umístěny v pravém dolním rohu, viz Příloha C.

První podstránka s názvem Zaměstnavatel bude rozdělena celkem na tři části. První část s nadpisem Informace o zaměstnavateli bude obsahovat stručný popis zaměstnavatele. Další částí je video, které bude natočeno v prostředí společnosti a bude představovat firemní kulturu, atmosféru, prostředí a případně také některé informace o péči zaměstnavatele o své zaměstnance. Poslední část bude mít nadpis Příběhy zaměstnanců a budou zde obsaženy malé profilové fotografie jednotlivých vybraných zaměstnanců, jejich jména a pozice a při kliknutí na odkaz se stránka přesměruje na detail příběhů jednotlivých zaměstnanců. Pro tyto příběhy budou vybráni různí zaměstnanci na různých pozicích a s různými příběhy, například matky na rodičovské dovolené pracující na částečný úvazek, osoby, které si ve společnosti vybudovali kariéru a neustále kariérně stoupají, zaměstnanci, kterým vyhovují nastavené procesy společnosti, studenti či absolventi, kteří díky společnosti dostali příležitost získat potřebnou praxi nebo například lidé, kterým oproti jiným zaměstnáním vyhovuje příjemné prostředí a přátelský kolektiv společnosti.

Další sekcí je Kariéra, která bude obsahovat dvě části, a to Benefity, u kterých bude uveden jejich výčet, případně obrázkové znázornění a to, jak tyto benefity mohou zaměstnancům pomoci. Dále Kariérní růst, v rámci kterého budou představeny jednotlivé pracovní pozice a jak se lze vypracovat z nejnižších pozic na ty vyšší, jaké jsou pro kariérní postup podmínky apod.

Sekce Nabídka pozic bude vypadat stejně jako aktuální nabídka volných pracovních míst na současných webových stránkách společnosti, viz Příloha D. Filtr na levé straně však bude obsahovat jen pozice, které společnost nabízí a výběr pobočky či centrály, pro kterou by chtěl uchazeč pracovat. Ve výpisu těchto pozic budou tedy jen ty nabídky, které nabízí práci ve společnosti Grafton.

Detail pozice bude také vypadat totožně, viz Příloha E, jen k němu bude přidána možnost přihlášení se do výběrového řízení přímo přes registraci na kariérních stránkách, jelikož kontaktní formulář i e-mailová adresa s telefonním kontaktem již u nabídek jsou.

U jednotlivých pozic budou uvedeny také mzdové podmínky a konkrétní poskytované benefity k té dané pozici. Poslední sekce Fotogalerie bude obsahovat fotografie jednotlivých poboček i centrály. Dále zde budou fotky z různých akcí, pracovních veletrhů či spoluprací.

Z hlediska informačních technologií by nemělo být složité kariérní stránky vytvořit a implementovat, stejně tak design stránek bude stejný. Co se týká textů na kariérních stránkách, tedy informací o zaměstnavateli, benefitech, kariérním růstu a výběrovém řízení, ty by měly být vytvořeny personálním a marketingovým oddělením. Příběhy zaměstnanců by měly být vytvořeny na základě reálných informací a zaměstnanců, je tedy potřeby si takové zaměstnance vytipovat, udělat s nimi rozhovor a jednotlivé příběhy zpracovat do textů použitelných pro kariérní stránky. Video společnosti by mělo reálně odrážet prostředí a atmosféru společnosti, aby případní uchazeči nebyli později zklamáni. Tento návrh by společnosti Grafton měl napomoci k vytvoření účinných kariérních stránek. Časová a finanční náročnost implementace bude nastíněna v následujících podkapitolách.

Časová náročnost implementace kariérních stránek

Postup a návrh tvorby kariérních stránek, jejich vzhledu a obsahu, byl popsán výše.

Na základě tohoto návrhu byla vypočítána přibližná časová náročnost na všechny činnosti spojené s implementací kariérních stránek jednotlivě, ale také dohromady za celou implementaci.

Časová náročnost je uvedena u činností, které představují jednotlivé kroky tvorby kariérních stránek, popsaných v kapitole 4. Dále jsou časové dotace uvedeny také u přípravy trendových prvků, u psaní jednotlivých textů a u implementace kariérních stránek programátory. Následující obrázky tedy ke každým činnostem přiřazují časovou náročnost.

Na tvorbě obsahu a schválení návrhu se bude podílet jeden pracovník HR oddělení z centrály společnosti a jeden pracovník marketingového oddělení. Implementaci stránek pak bude mít na starosti jeden kodér, jeden grafik a jeden programátor z IT oddělení společnosti, ve spolupráci s externím poskytovatelem těchto služeb.

Prvními kroky návrhu kariérních stránek jsou definování značky zaměstnavatele, výběr cílové skupiny a navržení klíčových sdělení, které by měly být na stránkách zahrnuty. Tuto práci bude provádět jeden pracovník HR oddělení ve spolupráci s jedním pracovníkem marketingového oddělení. U jednotlivých činností jsou uvedeny bližší informace, jak postupovat. Časová náročnost je uvedena u všech tří činností dohromady, viz Obrázek 14.

Obrázek 14: Časová náročnost definování značky zaměstnavatele, výběru cílové skupiny a klíčových sdělení

Zdroj: vlastní zpracování

Další soubor činností se týká průzkumu kariérních stránek u jiných společností, rozhodnutí o vzhledu a obsahu kariérních stránek a volby trendových prvků, které na stránkách budou použity. Průzkum jiných kariérních stránek již je představen výše v této práci, konkrétně v kapitole 4. Návrh obsahu a trendových prvků na stránkách vyplývá z dotazníkových šetření. Časová náročnost je opět uvedena u všech tří činností dohromady, viz Obrázek 15.

Definování

Obrázek 15: Časová náročnost průzkumu jiných kariérních stránek, rozhodnutí o vzhledu a obsahu kariérních stránek a volby trendových prvků

Zdroj: vlastní zpracování

Následující Obrázek 16 představuje časovou náročnost tvorby trendových prvků zvolených na základě výsledků dotazníkových šetření. V rámci těchto činností budou kromě pracovníků HR a marketingového oddělení zapojeni také externí osoby, a to kameraman, točící video ukazující prostředí společnosti a fotograf, který pořídí fotografie pracovišť.

V rámci vytipování lidí pro tvorbu příběhů zaměstnanců je navrženo oslovit všechny zaměstnance formou interní komunikace a vyzvat je k dobrovolnému přihlášení se a zveřejnění svého zajímavého příběhu. Pro tyto účely bude vybráno celkem šest zaměstnanců s různými příběhy z různých oddělení či poboček. Časová náročnost je tentokrát uvedena u každé činnosti zvlášť dle jednotlivých povinností.

Průzkum

Obrázek 16: Časová náročnost návrhu a tvorby trendových prvků na kariérní stránky Zdroj: vlastní zpracování

Obrázek 17 ukazuje časovou náročnost tvorby jednotlivých textů, týkajících se stručného popisu zaměstnavatele, informací o benefitech, informací o kariérním růstu a informací o výběrovém řízení. Na tvorbě těchto textů se budou opět podílet pracovníci z HR i z marketingového oddělení, aby texty co nejvíce oslovily případné uchazeče. Časové náročnosti jsou uvedeny u každého jednotlivého textu zvlášť.

Video

Vytipování – 1 týden (zaměstnanci se nabídnou sami)

Pohovor – 6 h. (zaměstnanec HR oddělení)

Obrázek 17: Časová náročnost tvorby jednotlivých textů na kariérní stránky Zdroj: vlastní zpracování

Poslední rozhodnutí, která budou mít na starosti pracovníci z HR a z marketingového oddělení, se týkají inzerce pozic, sociálních sítí a umístění kariérních stránek. Všechny tyto kroky a návrh jejich řešení jsou již výše popsány, je tedy potřeba jen odsouhlasit jejich návrh, případně jej upravit či změnit. Časová náročnost zde tedy není tak vysoká a je uvedena u všech kroků dohromady, viz Obrázek 18.

Stručné

Obrázek 18: Časová náročnost rozhodnutí ohledně inzerce pozic, sociálních sítí a umístění kariérních stránek

Zdroj: vlastní zpracování

Po vytvoření veškerého obsahu kariérních stránek pracovníky HR a marketingového oddělení, přichází na řadu implementace na hlavní webovou stránku, a to pracovníky IT oddělení společnosti. Obrázek 19 obsahuje jednotlivé činnosti, které musí kodér, grafik a programátor učinit, aby byly kariérní stránky vytvořeny a implementovány.

Nejdříve je potřeba na hlavní webové stránce společnosti vytvořit novou sekci hlavního menu, sekci Kariéra, jak již bylo zmíněno výše, spolu se submenu obsahujícím čtyři podstránky. Grafika kariérních stránek bude stejná, jako je nyní, avšak bude potřeba některé nové prvky dle grafiky vytvořit, proto bude potřeba využít také grafika. Následuje vložení videa, příběhů zaměstnanců a jednotlivých textů, opět kodérem. Zbytek činností bude mít na starost programátor, který nejdříve upraví filtr, díky kterému bude možné vyhledávat dle jednotlivých nabízených pozic a jednotlivých poboček společnosti. Poté následuje implementace registrace a přihlášení se k výběrovému řízení. Posledním krokem je celkové otestování funkčnosti kariérních stránek. Časová náročnost je v některých případech uvedena v rozmezí několika hodin, jelikož nelze jednoznačně určit, jak budou tyto činnosti prováděny a tedy ani to, kolik hodin jim pracovníci budou věnovat.

Inzerce pozic

Obrázek 19: Časová náročnost činností vykonávaných IT oddělením

Přibližně 0,5 hodiny práce 1 kodéra

Přibližně 3 hodiny práce 1 grafika

Přibližně 2 – 4 hodiny práce

Celkovou časovou náročnost jednotlivých zúčastněných pracovníků, jak interních, tak externích, ukazuje následující Tabulka 6. Celkem dle výpočtů zabere implementace kariérních stránek 61,5 – 71,5 hodin, zahrnující práci všech, tedy HR pracovníka, pracovníka z marketingu, programátora, kodéra, grafika, ale i kameramana a fotografa. Všechny činnosti by tedy bylo možné stihnout provést během jednoho měsíce, kdyby každá zapojená osoba pracovala na svých činnostech přibližně dvě hodiny každý pracovní den. Během této doby by se také zaměstnanci mohli přihlásit se svými příběhy pro zveřejnění na kariérních stránkách.