• No results found

Valfrihet för patienten enligt patientlagen Möjlighet att välja utförare Möjlighet att välja utförare

3 Målen för hälso- och sjukvården

4.2 Vårdvalssystem och valfrihetssystem .1 Vårdvalssystem enligt hälso- och sjukvårdslagen .1 Vårdvalssystem enligt hälso- och sjukvårdslagen

4.2.3 Valfrihet för patienten enligt patientlagen Möjlighet att välja utförare Möjlighet att välja utförare

Förutom definitionerna av vårdvalssystem i HSL och valfrihets-system i LOV, regleras möjligheten för en patient att välja utförare även i patientlagen (2014:821), förkortad PL.

Av 9 kap. 1 § PL framgår att en patient som omfattas av ett lands-tings ansvar för hälso- och sjukvård, inom eller utom detta landsting, ska få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård.

Vad som utgör öppen vård framgår av 2 kap. 5 § HSL.

Med öppen vård avses i denna lag annan hälso- och sjukvård än sluten vård.19

Primärvården är en del av den öppna vården. Den vård som således i dag inkluderas i patientens valmöjligheter – i enlighet med 9 kap.

1 § PL – utgörs av val av utförare inom primärvård och specialiserad öppenvård som därmed inte kräver intagning i vårdinrättning (t.ex.

dagkirurgi), som bedrivs antingen i landstingets egen regi, hos privat vårdgivare som har avtal20 med landstinget, eller hos vissa andra privata utförare.21

Möjlighet att välja fast läkarkontakt

Möjligheten för patienten att få välja fast läkarkontakt inom primär-vården regleras, förutom i definitionen av vårdvalssystemet i 7 kap.

3 § HSL också i 6 kap. 3 § PL.

Patienten ska få möjlighet att välja en fast läkarkontakt inom primär-vården.

Enligt kommentaren22 gäller denna bestämmelse enbart hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs med landstinget som huvudman.

Bestämmelsens formulering om valmöjligheten av fast läkarkontakt

19 Av 2 kap 4 § HSL framgår att ”med sluten vård avses i denna lag hälso- och sjukvård som ges till en patient som är intagen vid en vårdinrättning.”

20 Med avtal avses här såväl vårdvalsavtal enligt (8 kap. 1–3 §§) LOV samt vårdavtal enligt (2016:1145) LOU.

21 Avser privata utförare som är verksamma enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning eller lagen (1993:1652) om ersättning för fysioterapi.

22 Se kommentar till 6 kap. 3 § PL.

Gällande rätt SOU 2019:42

skiljer sig åt från den i 7 kap. 3 § HSL (se ovan), i vilken landstingen också bedöms ansvara för att sådan möjlighet kan tillgodoses patienten.

Möjlighet att välja fast vårdkontakt

I 6 kap. 2 §23 regleras att en fast vårdkontakt (jfr fast läkarkontakt) ska utses för patienten

– om patienten begär det, eller

– om det är nödvändigt för att tillgodose patientens behov av trygg-het, kontinuitet, samordning och säkerhet.

Huruvida en fast vårdkontakt ska utses, beror således enligt denna konstruktion, antingen på patientens val eller på vårdgivarens bedöm-ning. Till skillnad från möjligheten att välja fast läkarkontakt, har alltså även vårdgivaren i denna bestämmelse givits ett inflytande som grundar sig på patientens behov.

Möjlighet att välja utförare i annat landsting

Att landsting ska erbjuda öppen vård till patienter som omfattas av annat landstings ansvar24 (s.k. utomlänsvård) framgår av 8 kap. 3 § HSL25 (se avsnitt 4.3).

Patientens rätt till information om valfrihetsalternativ Enligt 3 kap. 2 § PL26 ska patienten få information om

1. möjligheten att välja behandlingsalternativ, fast läkarkontakt samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård,

23 Jfr med 6 kap. 3 § PL och 7 kap. 3 § HSL som möjliggör val av fast läkarkontakt.

24 Vilken personkrets som omfattas av detta ansvar framgår av (8 kap. 1–2 §§) HSL och av lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. och av lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

25 Vårdgarantin gäller endast i patientens hemlandsting men i övrigt ska vården ges på samma villkor som de villkor som gäller för de egna invånarna.

26 Jfr 9 kap. 1 § LOV gällande den upphandlande myndighetens informationsansvar gentemot

SOU 2019:42 Gällande rätt

2. möjligheten att få en ny medicinsk behandling och en fast vård-kontakt,

3. vårdgarantin, och möjligheten att hos Försäkringskassan få upp-lysningar om vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i Schweiz.

Enligt Konkurrensverkets vägledning från 201427 har landstingen och kommunerna ett stort informationsansvar för att stödja den enskilde i dennes val av utförare. Informationen som ska lämnas om samtliga godkända utförare i valfrihetssystemet ska vara fullgod; dvs. saklig, relevant, jämförbar, lättförståelig och lättillgänglig. Den enskilde ska också få fullgod information om möjligheten till att byta utförare och göra s.k. omval, hur detta

går till och vilka regler som gäller i samband med det. Det kan exempel-vis handla om uppsägningstider eller vart den enskilde ska vända sig för att göra ett omval. För att ett valfrihetssystem ska fungera behöver lands-tingen och kommunerna kontinuerligt påminna medborgarna om möj-ligheten till omval.28

4.2.4 Ansvar för tillsynen över valfrihetssystem enligt LOV Av 10 kap. 7 § LOV framgår att regeringen utser en tillsynsmyndighet över valfrihetssystem. Denna får enligt 8 § inhämta nödvändiga upp-lysningar från upphandlande myndigheter, i första hand genom skrift-ligt förfarande, men upplysningar kan också ske på annat lämpskrift-ligt sätt29. Den upphandlande myndigheten har vidare en skyldighet att tillhandahålla de upplysningar som tillsynsmyndigheten begär (9 §).

Av Konkurrensverkets instruktion30 regleras att myndigheten, bl.a., ska fullgöra de uppgifter som följer av 10 kap. 7 § lag (2008:962) om valfrihetssystem. Konkurrensverket är således av regeringen utsett som tillsynsmyndighet över valfrihetssystemet i LOV.31

27 Lagen om Valfrihetssystem (LOV), Vägledning för utförare, Konkurrensverket 1 (2014).

28 Se Lagen om Valfrihetssystem (LOV), Vägledning för utförare, Konkurrensverket 1 (2014), s. 7.

29 Om det på grund av materialets omfång brådska eller något annat förhållande är lämpligare, får upplysningarna i stället inhämtas genom besök hos den upphandlande myndigheten eller muntligen” (se 10 kap. 8 §, sista meningen, LOV).

30 Se 3 §, första stycket, punkten 5 förordning (2007:1117) med instruktion för Konkurrensverket.

31 Enligt 2 § i instruktionen ska Konkurrensverket ”… verka för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna samt en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Konkurrensverket ska se till att de regel-verk och rutiner regel-verket disponerar över är kostnadseffektiva och enkla för medborgare och företag.”

Gällande rätt SOU 2019:42

4.3 Vård utanför hemlandstinget – utomlänsvård