• No results found

Videos där influencern interagerar med andra personer

In document Förtroendets makt (Page 44-49)

7. Analys

7.6 Videos där influencern interagerar med andra personer

Under denna kategori kommer videoklipp där de influencers studien avser undersöka ses interagera med andra personer. Bianca Ingrosso åker till Borås med sitt arbetslag, Therese Lindgren utmanar en vän i en tävling, JLC utmanar inbjudna personer i en fysisk tävling och Anis Don Demina intervjuar gruppen JLC.

7.6.1 Bianca Ingrosso

I “Girls trip med Team Bibbz” får tittaren följa med Bianca Ingrosso till Borås för att filma en kampanj tillsammans med klädföretaget Gina Tricot. Videoklippet följer samma struktur som en vlogg, men blir även reklam för Gina Tricot då tittaren får mycket insyn i företaget och de nya plagg som ska komma. Då Ingrosso frontar deras kampanj talar hon även mycket väl om Gina Tricot som företag och prisar deras kläder

45 och accessoarer. Tittaren får se Ingrosso checka in på sitt hotellrum, besöka Gina

Tricots högkvarter, följa med på möte och se bakom kulisserna för kampanjen som senare plåtas.

Till Borås åker Ingrosso tillsammans med sin assistent Lovisa Worge och manager Vanessa Lindblad. Då Ingrosso delar rum med Worge visas mycket av deras relation och jargong upp i videoklippet. Ingrosso syns även samspela med annan personal kring hela produktionen. Tittaren får både se en professionell och en privat sida av Ingrosso, exempelvis när hon och Worge är uppe på sitt hotellrum och busringer till

hotellpersonalen, vilket förstärker Ingrossos autenticitet.

Auktoritet är även en tydlig byggsten i detta videoklipp. Ingrossos stjärnstatus framgår

genom hela klippets gång då hon syns på flera ställen i kampanjbilder hon frontar på Gina Tricots högkvarter. Då Ingrosso är där för att plåta ännu en kampanj samlas det mycket folk kring henne och det framgår tydligt att hon är en viktig person. Hela videoklippet visar upp mycket lyx, från flygresan ned, till hotellrummet med stort badrum och egen bastu, till överflöd av mat via room service och under hennes vistelse hos Gina Tricot. Ingrosso är däremot noga med att poängtera att hon själv tycker att det här är lyxigt och att det inte är något hon tar för givet. På det sätter skapar hon en vi-känsla och igenkänning kring att även om hon är känd tycker hon att detta är en

upplevelse. Ingrosso visar här på välvilja när hon tackar sina följare för att de får hennes drömmar att gå i uppfyllelse.

Det finns även en tydlig intern jargong mellan Ingrosso, Worge och Lindblad. De har smeknamn till varandra som “Bibbz” för Bianca, “Loviz” för Lovisa och “Vanz” för Vanessa och kallar ofta varandra för “gumman” på ett skämtsamt sätt som ska föreställa det stereotypiskt feminina. Precis som bland män i en homosocial grupp där det kan förekomma en känsla av broderskap kan det även förekomma ett motsvarande systerskap bland kvinnor (Nordlund Edvinsson 2010: 23).

I “Girls trip med Team Bibbz” är majoriteten av de som syns i videoklippet kvinnor. Då det är mycket fokus kring mode och smink blir det väldigt stereotypiskt feminint. Redan i rubriken sätts en ton för vad som komma skall och det är vanligt att både män och kvinnor ofta gör skillnad på om man umgås med endast män eller kvinnor.

46 Benämningar som “grabbresa” och “girls trip” eller “tjejsnack” är normalt

förekommande och kan bidra till att upprätthålla genusstereotyper. Gina Tricot är även en modekedja som erbjuder kläder till kvinnor. På detta sätt blir videoklippet tydligt mer riktat till kvinnor och skapar lättare igenkänning för det feminina.

7.6.2 Therese Lindgren

I Therese Lindgrens videoklipp “Say anything challenge med Ida Warg” tävlar Lindgren och Warg om vem som kan säga flest saker inom olika kategorier. Det hela går till så att Lindgren drar en lapp ur en skål med en kategori, som till exempel djur. Därefter ska hon och Warg turas om att säga varsitt djur tills den ena inte kommer på något, tar för lång tid på sig eller säger ett djur som redan sagts.

Klippet börjar med att Lindgren förklarar hur hon och Warg känner varandra och säger att de precis hade träffats när de gjorde en likadan utmanings-video för tre år sedan. Det finns en öppenhet och ärlighet i klippet som grundar sig i tjejernas fnittriga sätt,

ödmjuka framtoning, ärliga kommentarer, språk och kamerans vinkel. De känns ärliga mot varandra och diskuterar sig fram till spelreglerna utan intentioner om att fuska. Det sammantagna intrycket blir autentiskt.

Under tävlingsmomentet har de tydliga ansiktsuttryck som förstärker den känsla av stress de säger sig känna när de försöker komma på saker att säga. När någon säger fel eller inte kan komma på ett ord brister båda ut i skratt. Reaktionerna känns ärliga och

konsekventa. Att de visar upp sig själva under press förstärker autenticiteten.

Videoklippet innehåller en stor dos komik som tillåter tittaren att skratta med Lindgren och Warg. Humor är ett sätt att enas och skapa gemenskap (Mral & Olinder 2011: 59). Bland Sandbergs byggstenar knyter gemenskapande främst an till igenkänning.

Ur ett genusperspektiv finns det några saker som bidrar till att konstruera kön och några som inte gör det. Att tjejerna är fixade och sminkade, samt har en inkännande och fnittrig framtoning faller inom ramen för den kvinnliga stereotypen. Att klippet har ett relativt aktivt fokus i form av en utmaning är dock inte stereotypiskt kvinnligt, då det historiskt sett har ansetts manligt att vara aktiv (Connell & Pearse 2015: 141). De båda

47 pratar även om hur mycket de svettas på ett sätt som framhäver det som något naturligt, vilket bryter mot stereotypen om att tjejer ska vara fräscha och väldoftande.

7.6.3 JLC

Videoklippet “Den som bär oss längst tid vinner 15,000 kr” följer konceptet

“challenges” där klippet går ut på att en utmaning av något slag ska göras. I detta fall har JLC bjudit in tre personer, varav två är män och en är kvinna, som alla ser ut att vara fysiskt starka. Utmaningen går ut på att vardera gäst ska bära en ur gruppen JLC på ryggen så länge som möjligt. Den som bär gruppmedlemmen längst tid vinner 15 000 kronor i resecheckar. JLC har anpassat reglerna så att den gäst som ser ut att vara fysiskt starkast får bära Deman som väger mest och kvinnan som är kort och nätt får bära Fagerström som väger minst. Under tävlingens gång får gästerna flera utmaningar där de ska svara rätt på frågor. Svarar de fel måste de göra benböj och andra fysiskt krävande saker. Allt sker med killarna från JLC på ryggen.

I detta videoklipp är inte förtroendeskapande en lika stor faktor. Förtroendet skapas i slutet när vinnaren får sin resecheck som visar på att JLC går i god för utmaningen. Dock går det ändå att analysera delvis utefter byggstenarna. Välvilja visas genom vinstsumman och att JLC försöker göra tävlingen så rättvis som möjligt. Att kunna lägga 15 000 kronor på en rolig utmaning visar även på auktoritet.

Ur ett genusperspektiv gör JLC ingen skillnad på kön under klippets gång. De är lika imponerade av kvinnan som kunde ha Fagerström på ryggen i 57 minuter som mannen som kunde ha Simonsson på ryggen i 1h och 18 minuter och därmed även vann. Utmaningen i sig är däremot inte stereotypiskt feminin då det är en väldigt aktiv utmaning som kräver styrka och uthållighet, vilket är mer förknippat med manliga attribut (Connell & Pearse 2015: 141). På det sättet bidrar videoklippet till att bryta genusstereotyper. Ur ett homosocialt perspektiv är det däremot tydligt att JLC, om än öppna och sociala, är en sluten grupp med intern jargong. Skämt förekommer

tillsammans med hela sällskapet, men ofta mellan medlemmarna i JLC och på deras egen bekostnad. Deltagarna i klippet ter sig mer som åskådare som skrattar åt JLC och deras gemensamma jargong. Under en sekvens i klippet när Fagerström åkt ut ur tävlingen blir han mer skämtsam och jargongen hårdare när han interagerar med

48 kameramannen, som är en vän till gruppen. Det framgår tydligt att Fagerström känner en större samhörighet till sin vän bakom kameran än männen som deltar i utmaningen, vilket är vanligt inom homosociala grupper (Nordlund Edvinsson 2010: 21).

7.6.4 Anis Don Demina

I videoklippet “En seriösare intervju med JLC.” intervjuar Anis Don Demina killarna i JLC. De fyra står på rad bakom ett bord inne i en studio. JLC får bland annat svara på hur gruppen bildades, vad de har för framtidsdrömmar och vad som är det jobbigaste med att vara känd. Då JLC svarar på personliga frågor framstår de som mer jordnära och reflekterande människor än de gör i sina egna YouTube-klipp. Det primära förtroendet i klippet skapas för JLC, men även Don Demina framstår som trovärdig.

Don Demina relaterar flera av de frågor han ställer till JLC till sig själv som ett sätt att mjuka upp svåra frågor. Genom att dra kopplingar till sig själv skapar han igenkänning i de frågor han ställer. Han sätter tonen och stämningen i klippet genom att skapa

förutsättningar för förtroende. Hans sätt att intervjua och ställa frågor till JLC skapar utöver igenkänning även autenticitet, öppenhet och ärlighet, vilket får JLC att öppna upp sig. Deras svar känns ärliga och de drar personliga anekdoter som förstärker både klippets och deras egen autenticitet. Därtill känns de mer sansade än vanligtvis, vilket får dem att framstå som trygga och behärskade.

Några av Don Deminas frågor handlar om hur medlemmarna i JLC upplever sitt

kändisskap. Här berättar Fagerström en anekdot om när han känt sig elak för att han sagt nej när ett fan velat ta en bild. Alla är ödmjuka inför den auktoritet deras kändisskap för med sig. De säger att det känns häftigt när de får veta att vissa kändisar vet vilka de är och att de ser på deras klipp. Samtidigt säger de att de är bäst på det de gör och att de arbetar stenhårt. Ödmjukhet och auktoritet samspelar genom klippet.

I det här klippet finns inga tydliga tecken på homosocialitet. Trots att alla som

medverkar är män finns varken en tydlig jargong eller ett sätt att prata som framstår som typiskt manligt. De förutsättningar för öppenhet Don Demina skapar i klippet möjliggör en närhet som JLC själva medger att de aldrig visar på sin egen kanal. JLC tillägger att de flesta av medlemmarna sällan öppnar sig om intima saker eller vemodiga känslor på

49 sina Instagramkonton, men att de överlag är mer öppna i sin podcast. I det här klippet bryts den stereotypa manliga fasaden som JLC vanligtvis uppvisar i de flesta av sina kanaler.

In document Förtroendets makt (Page 44-49)