• No results found

Vloggar där tittaren får följa influencern i dennes vardag

In document Förtroendets makt (Page 39-44)

7. Analys

7.5 Vloggar där tittaren får följa influencern i dennes vardag

En vlogg är en sammansättning av ordet “videoblogg” och innebär att tittare får följa med influencers under en eller flera dagar i deras liv. I sådana här sorters videos får tittaren oftast följa influencern på språng med kamera i hand. I följande klipp ses Bianca Ingrosso utföra vardagssysslor och umgås med sin familj, Therese Lindgren åka ut till sin nyinköpta sommarstuga, JLC åka till Åre och Anis Don Demina åka till Rhodos med en vän.

40

7.5.1 Bianca Ingrosso

Videoklippet “Myz dag med familjen hos mami” är en vlogg där tittaren får följa Bianca Ingrosso under en dag i hennes liv. I klippet ser vi henne bland annat källsortera, handla matvaror, åka taxi, äta familjemiddag, öppna presenter från sin mamma Pernilla

Wahlgren, promenera med familjens två hundar och rensa bland Wahlgrens saker. I och med att tittaren får komma nära Ingrosso och hennes familj får klippet en lättsam och varm känsla.

De tydligaste byggstenarna Ingrosso använder för att bygga förtroende i klippet är

öppenhet, ärlighet, autenticitet, igenkänning och auktoritet. Klippet är ett sätt för

Ingrosso att visa sig öppen och ärlig inför tittarna. Öppenhet visar sig genom Ingrossos enkla och förklarande språk, samt genom att hon delar med sig av privata detaljer om sig själv, sitt förhållande och sin familj. Vissa av detaljerna verkar dock anses lite väl privata av de personer hon blottar. Till exempel filmar hon sin brors mage när han tar på sig en tröja, varpå han blir stressad och säger åt henne att skärpa sig. Hennes val av att ta med privata och intima brister och detaljer ökar klippets autenticitet. Att personerna i hennes närhet reagerar på vissa framfusiga saker hon säger gör att både hon och klippet känns äkta.

Ingrossos uppvisning av vardagslivet med brister, problem, skratt och stök skapar igenkänning hos tittaren. Att hon och hennes familj är kända gör dock att delar av klippet blir svåra att relatera till. Ingrosso gör inte sitt kändisskap till någon hemlighet, utan belyser sin auktoritet genom att filma skvallertidningsomslag med sig själv på, visa att en reklam för hennes Showcast går på tv och kommentera att hennes pojkvän har hennes merch-hoodie på sig. Vid flera tillfällen försöker Ingrosso att skämta till det och använda gemenskapande humor när svårigheter för igenkänning dyker upp. Hon täcker alltså upp för igenkänningsglappet genom att använda en annan metod för att skapa gemenskap (Mral & Olinder 2011: 59).

Ingrosso är osminkad genom hela klippet och påpekar vid ett tillfälle att hon bara trivs med att vara osminkad när hennes hy är perfekt. Senare i klippet säger hon att hon känner sig ful. Båda gångerna framhäver hon att hennes pojkvän tycker att hon är

vackrast osminkad, vilket han instämmer i och tillägger att hon är naturligt snygg då och mer sexigt snygg när hon är sminkad och fixad. Enligt Connell och Pearse (2015: 141)

41 hör det till den kvinnliga normen att vara söt och mån om sitt utseende. Ingrosso bidrar till att förstärka denna norm när hon pratar om sitt utseende på det sätt hon gör.

Pojkvännen bidrar delvis till att bryta denna norm då han säger att hon alltid är fin, men samtidigt ligger fokus på just det kvinnliga utseendet istället för andra förmågor och egenskaper, vilket gör att han även delvis bidrar till att upprätthålla normen.

Två personer som bidrar till att bryta genusnormer är Ingrossos bröder. När den äldre brodern född 1997 ska åka hem för kvällen pussar han den yngre brodern född 2007. Denna form av kärleksakt mellan män syns sällan i medierna. Således bidrar den till att minska genusstereotyper.

7.5.2 Therese Lindgren

I videoklippet “vlogg: house tour från stugan” får tittaren följa med Therese Lindgren, hennes sambo Anders och två hundar ut till deras nya stuga på landet. Lindgren låter tittaren med kameran i hand följa med i bilen, på IKEA och även ut till stugan där hon visar hur allt är tänkt att se ut och vad som kommer att renoveras. Detta skapar en känsla av närhet då tittaren får följa med på mer vardagliga saker.

Lindgren presenterar även att videon är ett samarbete med företaget Anamma och deras nya veganska pizzor, men genom att pizzorna har mindre klimatpåverkan skapar Lindgren välvilja kring samarbetet. Utöver detta är det öppenhet som är den främsta byggstenen då Lindgren väljer att låta tittaren få insyn i flera delar av hennes privatliv. Genom att låta hennes följare lära känna henne bättre bidrar det till att bygga förtroende (Sandberg 2009: 37). Lindgren skapar även en vi-känsla och igenkänning kring det vardagliga som att behöva sova i soffan och äta inflyttningspizza på golvet för att man inte har fått dit alla möbler ännu. I videoklippet får man även en bild av Lindgren tillsammans med hennes sambo vilket bidrar till att skapa en närhet till hennes privatliv.

Själva videoklippet i sig bidrar inte till att upprätthålla könsnormer, men som Ericsson (1993: 6) uttrycker så kan det tyckas som om gamla mönster för förhållandet mellan män och kvinnor har en egen förmåga att överleva. I videoklippet börjar Lindgren tillsammans med hennes sambo att renovera i huset. Där framgår det tydligt att hennes

42 sambo gör mycket grovgöra, som anses stereotypiskt manligt, medan Lindgren själv gör “enklare” sysslor som att börja inreda, hjälpa till och spackla och förbereda maten, som anses stereotypiskt kvinnligt. Ericsson (ibid.) menar att maktförhållandet mellan könen är inbyggt i mäns och kvinnors psyke och dagliga samspel. Detta går till viss del att tyda i relationen mellan Lindgren och hennes sambo då de i detta videoklipp ser ut att

upprätthålla vissa stereotypiska könsnormer i sin relation.

7.5.3 JLC

Videoklippet “Carl får köldskador i Åre” är ett samarbete med företaget Celsius som säljer energidryck. I klippet får tittaren följa JLC under en dag i Åre, från att de står i Stockholm och ska påbörja sin resa till att de står på afterski i Åre.

En av de centrala byggstenarna i klippet är auktoritet. Genom att JLC utför ett

samarbete med ett företag som vill marknadsföra sig i deras kanaler belyser de sin makt att påverka, och således även sin auktoritet som influencers (Sandberg 2009: 36). Gruppmedlemmarna visar öppenhet och ärlighet genom att hela tiden beskriva vad de ska göra, låta tittaren följa dem under själva genomförandet, samt ofta efteråt beskriva vad det är de gjort och hur det kändes. När de åker skoter och passerar ett hundspann blir Simonsson lyrisk. Senare pratar han om hur magiskt det var samtidigt som han gestikulerar att han fick gåshud. Samtliga gruppmedlemmar är konsekventa med sitt kroppsspråk, ansiktsuttryck och tal. Framför allt när de berättar om häftiga upplevelser.

JLC har sin vanliga kvicka och humoristiska jargong och visar samma personligheter som i sina andra videoklipp, vilket gör att de framstår som autentiska för tittaren. De delar med sig av intima detaljer och problem på ett humoristiskt sätt, bland annat när de återkommande pratar om att de är kissnödiga och när Deman säger att han har “ont i röven för att han blev ‘dajmad’ när han var liten”. Att bli dajmad innebär att någon lägger ihop sina handflator för att sedan hugga dem mot offrets anus likt ett spjut. Även om medlemmarna pratar om jobbiga saker, som att inte kunna sitta ned en längre period för att någon våldfört sig på en för flera år sedan, så pratar de om det med lätthet utan att förminska sig själva. Detta visar på en form av behärskning. Att dajma någon är typiskt maskulint då det bygger på dominans, styrka och våld (Walkerdine 2006: 363). Att Deman belyser detta med humor och försöker skapa gemenskap och igenkänning i

43 smärtan istället för att belysa ämnets allvar bidrar till att förstärka normer kring

maskulinitet (Mral & Olinder 2011: 59).

JLC är en homosocial grupp som i detta klipp bidrar till konstruerandet av kön både genom just homosocialiteten och klippets aktiva fokus. Enligt Nordlund Edvinsson (2010: 201) bygger homosociala relationer på en mansdominerad jargong, vilket den även gör i JLC’s klipp. Videoklippets aktiva fokus framgår då klippet är utformat så att tittaren får följa med JLC när de åker buss, kör skoter och badar på äventyrsbad. Flera sekvenser i klippet är konstruerade för att förhöja känslointryck. När JLC åker skoter filmas de med drönare, vilket får det hela att kännas mäktigt. Särskilt i kombination med den musik som lagts på under redigeringen. Uppvisandet av mäktiga män som kör motordrivna fordon bidrar till att konstruera kön och förstärka genusstereotyper.

7.5.4 Anis Don Demina

I videoklippet “Vi åkte till Rhodos .. det spårade ur [ft. Samir Badran]” åker Anis Don Demina tillsammans med vännen Samir Badran till Rhodos för att festa i tre dagar. Då även detta klipp följer vlogg-formatet följer tittaren Don Demina med kameran i hand. Han filmar detaljer som att sitta i taxin ut till Arlanda, när de checkar in, äter lunch, när de sitter på planet och när planet lyfter. Alla dessa detaljer bidrar till att skapa en känsla av deltagande och gemenskap hos tittaren.

Då Don Demina tydligt förklarar och visar allt som händer lämnas inte mycket utrymme för spekulation. Detta visar på en öppenhet (Sandberg 2009: 31). Att antyda i rubriken att resan “spårade ur” kan här ses som en usp (unique selling point) som även bidrar till att antyda att Don Demina öppet kommer att visa upp något som annars skulle kunna vara något som hade hållits privat. Detta bidrar även till att öka autenticiteten då Don Demina oförställt visar upp en festresa där han dricker alkohol, röker och tatuerar sig, saker som kan anses vara mer negativa.

Två andra framträdande byggstenar i detta videoklipp är välvilja och ärlighet. I samband med att Don Demina visar upp ett montage med klipp från Rhodos har han klippt in en “voice over” (en berättarröst som läggs över klippet) där han talar om hur tacksam han är för sina följare och att de röstat på honom inför den kommande galan

44 Rockbjörnen. Detta visar på tacksamhet vilket skapar välvilja då Don Demina visar hur mycket han bryr sig om och uppskattar sina följare. Don Demina försöker även i denna voice over att uppmuntra sina följare till att resa mer. Här är Don Demina ärlig om hur viktigt det var för hans personliga utveckling och därför önskar han detsamma för sina följare.

Ur ett genusperspektiv är hela videoklippet i sig väldigt manligt. Don Demina och Badran som är vänner sedan innan har en tydlig grabbig jargong där broderskap är framträdande i deras relation. I videoklippet tatuerar de in varandras namn och kallar ofta varandra för “bror”. Broderskap behöver inte endast innebära en biologisk relation utan kan även vara en närstående relation mellan män (Nordlund Edvinsson 2010: 23). Kvinnor förekommer även i klippet, men till stor del under det montage Don Demina lägger in i samband med hans voice over. Det tittaren får se är tjejer i bikini som dricker, socialiserar sig med andra män och “twerkar” (en utmanande dansstil där kvinnor skakar sina höfter och rumpa) framför kameran. Don Demina täcker däremot över kvinnans rumpa med en markering och skriver i klippet att han gör detta för att undvika att bli avstängd för naket innehåll på YouTube. Enligt Nordlund Edvinsson (2010: 128) behövs en kvinnlig motpol för att det manliga könet ska kunna bevisa sin framgång. Detta stärker det homosociala perspektivet i detta videoklipp.

In document Förtroendets makt (Page 39-44)