• No results found

Videos där influencern svarar på frågor eller på annat sätt uttrycker sina åsikter

In document Förtroendets makt (Page 35-39)

7. Analys

7.4 Videos där influencern svarar på frågor eller på annat sätt uttrycker sina åsikter

Under denna kategori studeras videoklipp där studiens influencers reagerar på och uttrycker sig om tv-program eller svarar på frågor som följarna ställt. Bianca Ingrosso svarar på frågor om bland annat sin nyrenoverade lägenhet, Therese Lindgren löser sina följares inskickade problem, JLC svarar på frågor som de säger sig inte vilja svara på och Anis Don Demina reagerar på ett avsnitt av dejtingprogrammet hemliga beundrare, med Therese Lindgren som gäst.

7.4.1 Bianca Ingrosso

Videon “Hur mycket kostade min lägenhet + renovering?” följer det koncept som kallas för “Q&A”, en förkortning för “questions and answers”, vilket innebär att Bianca Ingrosso besvarar frågor som följare skickat in. I detta videoklipp sitter Ingrosso tillsammans med hennes assistent Lovisa Worge i Ingrossos vardagsrum. Tillsammans besvarar de frågor som är riktade mot dem båda. Det förekommer även reklam för Ingrossos eget sminkmärke CAIA och för ett smyckesmärke hon ofta använder. Precis som i de flesta passiva videoklipp där huvudpersonen sitter och talar till följarna, så är kameravinkeln även i detta fall rakt framifrån i ögonhöjd. Ingrosso och Worge sitter nära kameran och skapar tillsammans en öppenhet och närhet i samband med att de svarar på allmänna som privata frågor.

Då en Q&A är ett koncept som skapats utefter ett behov från tittarens sida bidrar klippet i sig med att utstråla välvilja. På det sättet blir detta den mest framträdande byggstenen utöver ärlighet, öppenhet, auktoritet och autenticitet. Ingrosso visar på välvilja genom att svara på frågor kring sitt privatliv och genom att vara sina följare till lags. Hon skapar en tillgänglighet kring sig själv vilket visar på öppenhet (Sandberg 2009: 31). Att ha sådana här sorters videoklipp visar även på att det finns en viss auktoritet då det blir tydligt att det finns ett stort intresse kring Ingrosso och henne som privatperson.

36 Ingrosso uppvisar en ärlighet kring svaren på de olika frågorna, bland annat på hur många sexpartners hon har haft och hur mycket hennes renovering kostade. Ämnen som sex och pengar kan vara tabubelagda så detta visar även på autenticitet då hon väljer att vara öppen och ärlig när det kommer till att svara på detta.

Då det i videoklippet förekommer mycket reklam för bland annat en parfym, smink och smycken blir det ur ett genusperspektiv riktat mot det feminina. Det är dock värt att presentera att det i klippet nämns att Worges rumskompis som är av det manliga könet även använder den parfym som diskuteras regelbundet. Efter detta uttalande benämner de doften som unisex.

De flesta frågorna som tas upp handlar mycket om framtidsdrömmar, känslor, relationer och sex. Att flickor tidigt känner starka kopplingar till de vardagliga och känslosamma situationerna i livet är något som observerats sedan sent 80-tal (Ericsson 1993: 5). Därför förknippas stora delar av detta videoklipp mer med det stereotypt feminina.

7.4.2 Therese Lindgren

I videoklippet “Jag löser era problem (på riktigt alltså)” hjälper Therese Lindgren sina följare att lösa problem de skickat in. Lindgren sitter hemma i sitt kök med en hårmask på huvudet och sin hund i knät, vilket ger ett avslappnat intryck och skapar en känsla av närhet. Kameran är fixerad rakt framför henne, en aning längre bort än i de flesta av hennes andra klipp.

Under videoklippet ger Lindgren innerliga förslag på lösningar till problem av olika slag, vissa av mer praktisk karaktär och andra mer emotionella. Genom att relatera problemen till egna erfarenheter visar hon på välvilja, ärlighet, öppenhet och

autenticitet. Den första frågan hon får handlar om hur hon gjorde för att få mer energi

när hon led av utmattningssyndrom. Här svarar Lindgren med en praktisk sak som enligt henne själv förändrade allt, nämligen att vara jourhem åt en hund. I sitt svar beskriver hon vilka otroliga fördelar hon upplevde. Detta svar är det mest blottande och intima i klippet, och tillika det mest förtroendeingivande svaret.

37 Under videon ger Lindgren även materiella lösningar. Till exempel skickar hon en korg med nio hudvårdsprodukter av sitt eget märke, en badborste, ett doftljus och en handduk till en kille som frågat om den perfekta födelsedagspresenten till sin flickvän. Samtliga svar framstår som otroligt välvilliga, ärliga, öppna och autentiska. Lindgren visar att hon sätter sig in i följarnas problem och vill lösa dem på bästa sätt. Hennes behärskade, lugna och trygga framtoning i kombination med hennes konsekventa kroppsspråk och ansiktsuttryck förstärker trovärdigheten i det hon säger.

I videoklippet figurerar även Lindgrens sambo vid två tillfällen. Vid ett av tillfällena svarar han på en fråga om hur han hanterar en åkomma i sin hud, varpå Lindgren ställer detaljerade frågor om exakt hur han gör. Att vara välvårdad faller inom ramen för vad som anses stereotypiskt feminint (Connell & Pearse 2015: 142). Genom att sambon pratar om hur han vårdar sitt yttre på ett seriöst sätt bidrar han till att bryta en manlig genusstereotyp. Lindgren bryter även hon mot några kvinnliga stereotyper. Genom att sitta med en hårmask i form av en påse på huvudet i nästan hela klippet visar hon att kvinnor inte behöver se perfekta ut hela tiden. Klippets ämne, det vill säga att hjälpa andra, faller ändå inom ramen för vad som anses feminint då omvårdnad och omtanke är något kvinnor fostras in i (Walkerdine 2006: 363).

7.4.3 JLC

I videoklippet “Svarar på frågorna vi inte ville svara på” sitter Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Deman placerade på rad framför kameran i en studio. Tillsammans svarar de på frågor inskickade från följare. Detta koncept är densamma som Q&A men med en annan vinkel där frågorna ska vara mer obekväma. Exempel på frågor som tas upp är: “vem av oss är mest dömande?” och “vad är vi avundsjuka på hos varandra?”.

På samma sätt som tidigare nämnt under Bianca Ingrosso i denna kategori är även

välviljan stark redan i rubriksättningen på JLC’s videoklipp. Att svara på frågor man

egentligen inte vill svara på innebär att gruppen försöker vara följarna till lags. Klippet har även en tydlig usp (unique selling point) som skapar nyfikenhet. Utöver välvilja är den främsta byggstenen i detta videoklipp autenticitet där ärlighet och öppenhet går hand i hand. Detta för att alla tre gruppmedlemmar oförställt visar upp sina brister (Sandberg 2009: 38). Då frågorna är av negativ karaktär sätter det krav på Fagerström,

38 Simonsson och Deman. Ett flertal gånger tvingas de erkänna negativa sidor hos sig själva och positiva egenskaper de önskar att de besatt, detta tyder på autenticitet. De tvingas även att svara på frågor som “vem i gruppen de kommer minst överens med”. Detta tyder på en vilja att ärligt kommunicera öppet med följarna (Sandberg 2009: 31).

Utöver de mest framträdande byggstenarna som nämns ovan är även igenkänning en del som kan tilläggas. Fagerström, Simonsson och Deman skapar en gemenskap och vi-känsla kring deras ärlighet och igenkänning i deras erkännanden av de mindre positiva egenskaperna och tidigare outtalade sanningarna.

Ur ett genusperspektiv konstruerar JLC inte genus i detta videoklipp. Däremot finns tydliga exempel på gruppen ur ett homosocialt perspektiv. I videoklippet är både Fagerström och Deman klädda i svart keps med logo och vita t-shirts med tryck på, Simonsson sticker i detta fall ut som endast har en svart t-shirt på sig. Utöver att de klär sig på liknande sätt är deras sammanhållning och jargong även tydlig genom

videoklippets gång. För de som inte är inbitna följare kan mycket upplevas som internt. När JLC även får frågan om vem de skulle ha valt om de hade behövt ta in en till person i gruppen diskuterar de öppet kring vem som hade passat in. Det framgår tydligt att det är viktigt att personen behöver göra just det, bland annat då alla möjliga kandidater JLC diskuterar är män. Enligt Nordlund Edvinsson (2010: 21) kännetecknas en homosocial relation främst kring hur män formar grupper baserade på liknande beteenden och värderingar, och därför ofta bildar grupper bestående av bara män.

7.4.4 Anis Don Demina

I videoklippet “Hemliga beundrare med Therese Lindgren: underligaste dejten någonsin *wow”” sitter Anis Don Demina och Therese Lindgren vid en dator hemma hos Don Demina och reagerar på ett avsnitt av tv-programmet “Hemliga beundrare”.

Reaktionsvideos är vanligt förekommande på YouTube och syns på många stora influencers kanaler. Formen går ut på att uttrycka sina åsikter om personer och deras ageranden i realityprogram. Tittaren kan identifiera sig med det influencern gillar eller kritiserar i programmen, alltså bygger reaktionsvideoformatet på igenkänning.

39 Don Demina yttrar sig frispråkigt och dömande om personerna i klippet och säger sig bland annat hata den ena personen, medan Lindgren är mer återhållsam med sina åsikter. Hennes sätt att kritisera är snarare att ifrågasätta personernas kläder och ageranden. Den som uttrycker sina åsikter kan framstå som öppen och ärlig. Don Demina och Lindgren känns konsekventa, självsäkra och behärskade på sätt som

överensstämmer med deras personligheter. De visar integritet när de står fast vid vad de säger och känns autentiska eftersom de uttrycker samma värderingar som de uttryckt i flera andra klipp, med en framtoning tittaren kan känna igen. Don Demina är rättfram, energisk och skrattandes, medan Lindgren har en mjukare framtoning och snarare förknippas med egenskaper såsom snällhet, ödmjukhet och välvilja. Det är tydligt att hon inte vill yttra sig negativt om andra personer, såvida de inte beter sig bedrövligt eller uttrycker klart kontroversiella åsikter.

Lindgrens försiktiga hållning och Don Deminas förbehållslösa sätt faller inom ramen för hur könen förväntas uppföra sig. Det är stereotypt feminint att vara omtänksam och försynt medan det maskulina könet tillåts vara mer dominant och självcentrerat (Connell & Pearse 2015: 141). Don Demina brukar göra den här formen av klipp, medan

Lindgren i de klipp som analyserats i denna uppsats allt oftare har utgått från sig själv och sina erfarenheter. Ödmjukhet anses stereotypiskt feminint (Walkerdine 2006: 363). Ännu en genusaspekt i klippet som förstärker dessa genusmönster finner vi i Don Deminas och Lindgrens blickar. När de pratar till varandra tittar Don Demina snett rakt fram, medan Lindgren tittar på Don Demina. Lindgren ger Don Demina bekräftelse som hon inte får tillbaka, vilket återspeglar den makthegemoni som finns mellan könen.

In document Förtroendets makt (Page 35-39)