• No results found

Vyhodnocení dotazníku

3. PRAKTICKÉ ŠKOLY

4.5 Výsledky prĤzkumu a jejich interpretace

4.5.1 Vyhodnocení dotazníku

Dotazník, který byl pro prĤzkumné šetĜení vytvoĜen, se skládal z 19 uzavĜených otázek a jedné otázky otevĜené. TĜi otázky byly otázky zjišĢovací (4., 19., 20.), týkající se základních údajĤ o respondentech. Celý dotazník je k nahlédnutí pĜiložen na konci bakaláĜské práce, v pĜílohách (viz PĜíloha 2).

Popis vyhodnocení dotazníku bude probíhat formou popisu jednotlivých otázek tak, aby bylo vyhodnocení pĜehledné a ukazovalo nejdĤležitČjší získaná data.

*

Otázky 1. – 3.

První tĜi otázky dotazníku smČĜovaly k údajĤm týkajícím se prostĜedí tĜídy, ve které se respondent nachází a jejich cílem bylo zjistit postavení daného respondenta v této tĜídČ. Šlo o tyto otázky:

Máš ve tĜídČ dobrého kamaráda? (1.) Jsi rád v této tĜídČ? (2.)

Máš ve tĜídČ nČjakou partu? (3.)

Tab. þ. 7, Otázky 1.-3.

Otázka ANO NE

1. 60 resp. (92,3%) 5 resp. (7,7%) 2. 53 resp. (81,5%) 12 resp. (18,5%) 3. 49 resp. (75,3%) 16 resp. (24,7%)

*

Otázka 5.

Tato otázka v dotazníku znČla: Co by Ti nejvíce vadilo od spolužákĤ? a byla zamČĜena na první možné identifikátory šikany mezi spolužáky. RespondentĤm bylo nabídnuto 6 možných odpovČdí a možnost zapsat jinou než nabídnutou odpovČć.

Získané výpovČdi jsou následující, jsou sepsány sestupnČ:

ĺ Kdyby mi poĜád nadávali. – 31 respondentĤ (47,6%) ĺ Kdyby mi brali a niþili vČci. – 26 resp. (40%)

ĺ Kdyby si ze mČ dČlali poĜád legraci. – 24 resp. (36,9%)

ĺ Kdyby na mČ shazovali nČco, co jsem neudČlal. – 21 resp. (32,3%) ĺ Kdyby do mČ poĜád strkali. – 20 resp. (30,7%)

ĺ Kdyby se mnou nechtČli kamarádit. – 16 resp. (24,6%) ĺ Pomluvy. – 3 resp. (4,6%)

ĺ další odpovČdi, které zapsali sami respondenti jsou následující: být drzý na uþitele (1x), kdyby byli falešný a kdyby mi závidČli (1x), kdyby mČ pomlouvali (3x), že by mi nadávali sprostČ (1x), že furt žaluje (2x), že furt machruje (1x), že otravuje (1x), nevadilo nic (1x), všechno (1x).

*

Otázka 6.

Osmá otázka pĜedloženého dotazníku byla položena takto: Byl jsi svČdkem toho, že nČkdo ubližoval ve škole Tvému kamarádovi nebo spolužákovi? Tato otázka se již pĜesnČ zamČĜuje na jeden z klasických projevĤ šikany, na fyzické ubližování. Jak je z výsledkĤ patrné, objevuje se takovéto chování i na ZŠ praktických:

Tab. þ. 8, Otázka þ. 6 ĺ ANO – 51 resp. (78,4%) (!) ĺ NE – 14 resp. (21,6%)

VykĜiþník uvedený pĜi odpovČdi ANO informuje o dĤležitosti této odpovČdi a potĜebnosti zamČĜit se na výsledné hodnoty.

*

Otázka 7.

Otázku þ. 7: Ubližoval nČkdo ve škole nebo ve tĜídČ TobČ? mĤžeme také vyhodnotit jednoduchou formou. Šlo o uzavĜenou otázku s možností odpovČdí ANO x NE. Také u této otázky, stejnČ jako u otázky pĜedchozí, využíváme symbolu vykĜiþníku ke zdĤraznČní výsledkĤ dané odpovČdi. Tohoto symbolu budeme takto využívat také v následujících otázkách.

Tab. þ. 9, Otázka þ. 7 ĺ ANO – 24 resp. (36,9%) (!) ĺ NE – 41 resp. (63,1%)

*

Otázka 8.

Tato otázka navazuje na otázku pĜedcházející a zamČĜila se na pocitovou stránku respondenta ve chvíli, kdy mu bylo nČjakým zpĤsobem ubližováno. V této otázce Jestli se Ti to nČkdy stalo, oznaþ smajlíka, který nejlépe vystihuje, jak ses pĜi tom cítil., bylo využito smajlíkĤ, které mČli respondenti oznaþit dle toho, jak se pĜi údajném

„ubližování“ cítili. Šlo o tyto smajlíky:

-

/

- mraþící se;

.

- nerozhodný;

-

- usmívající se.

Graf þ. 1, Otázka þ. 8

Na tuto otázku odpovČdČlo pouze 14 respondentĤ z 65 oslovených dČtí.

*

Otázka 9.

Jedenáctá otázka se týkala typu možného šikanování, která opČt nabízela možnosti odpovČdí, ale také možnost napsat svou vlastní odpovČć. Jak kamarádovi nebo TobČ ubližovali?

Nabídnutých odpovČdí bylo celkem 9: bití, fackování, kopání, nadávání, nevšímání, pomlouvání, ponižování, posmívání, rány pČstí.

OdpovČdi, které zapsali sami respondenti jsou tyto: svlékání obleþení, niþím, nijak, nikoho jsem nevidČl.

Graf þ.2, Otázka þ. 9

*

Otázka 10.

DĤležitou souþástí empirického šetĜení je pokusit se zjistit, kde nejþastČji dochází k pĜípadnému šikanujícímu chování, a to jak na území školy tak mimo ní. Na otázku Kde se to dČlo? bylo nabídnuto nČkolik možností: tĜída, chodba, šatna, WC, jídelna, družina, cesta do školy a ze školy, tČlocviþna, hĜištČ.

Jídelnu v dotazníku neuvedl ani jeden respondent, proto v uvádČném výsledném grafu není zaznamenána. Naopak se objevuje navíc místo u školi (napsal jeden z respondentĤ) a údaj nikde.

Graf þ. 3, Otázka þ. 10

*

Otázka 11.

Docházelo-li k šikanujícímu chování, je dĤležité pokusit se zjistit, jak þasto k takovémuto chování docházelo. Zda šlo pouze o ojedinČlou záležitost þi o opakované a tím pádem také varovné chování.

Na otázku Jak þasto k ubližování docházelo? mČli respondenti možnost 3 odpovČdí: asi jednou za mČsíc, skoro každý týden, skoro každý den. Dle uvedených odpovČdí dochází nejþastČji k ubližování spolužákĤ asi jednou za mČsíc.

Graf þ. 4. Otázka þ. 11

*

Otázka 12.

Kdo ubližoval?, je další otázka zamČĜená na zjištČní pohlaví údajného agresora, iniciátora šikanujícího chování smČĜujícího ke spolužákĤm. Jak je z následujícího grafu patrné, byly nabídnuty tyto možnost: chlapec, dívka, více chlapcĤ, více dívek.

NejþastČjší odpovČdí bylo „více chlapcĤ“.

Graf þ. 5, Otázka þ. 12

*

Otázka 13.

Jak je nČkolikrát uvádČno v teoretické þásti, je dĤležité oznámit jakékoli chování, které není v kolektivu žákĤ škol typické a které smČĜuje k agresivitČ a k možnému šikanujícímu chování. Mnoho dČtí, které jsou šikanou ohroženy, se o svém problému málokdy zmiĖují.

Otázka þ. 13 a i následující otázky se zamČĜují právČ na takovéto oznámení o šikanČ a na problematiku kolem ní.

ěekl jsi to nČkomu?

Tab. þ. 10, Otázka þ. 13 ĺ ANO – 38 resp. (58,4%) ĺ NE – 27 resp. (41,6%) (!)

V této tabulce uvádíme symbol vykĜiþníku u odpovČdi NE, a to z dĤvodu závažnosti tohoto faktu, že není o šikanČ informovaný žádný dospČlý.

*

Otázka 14.

Pokud ale k oznámení o šikanČ þi jiném problematickém chování dojde, je zase nezbytné, aby osoba, které se pĜihlížející þi samotná obČĢ šikany svČĜí, vhodnČ reagovala. Tato otázka dokazuje, že reakce osoby, které se dítČ svČĜilo byla správná.

Pomohl Ti ten, komu jsi to Ĝekl?

Tab. þ. 11, Otázka þ. 14 ĺ ANO – 35 resp. (92,1%) ĺ NE – 3 resp. (7,9%) (!)

RespondentĤ odpovídajících na tuto odpovČć je ménČ než je celkový poþet respondentĤ a to z toho dĤvodu, že ne každý úþastník šikany se se svým problémem svČĜí (jak dokazuje vyhodnocení pĜedcházející odpovČdi). I pĜesto ale témČĜ všichni respondenti mČli kladnou reakci na svĤj problém.

*

Otázky 15. a 16.

NejþastČjšími možnostmi, komu by se mohli úþastníci šikany svČĜit jsou samozĜejmČ rodiþe a následnČ pedagogové školy, kam dČti / mladiství docházejí. Bylo

by oþekáváno, že þastČji se dČti svČĜí svým rodiþĤm, ale jak ukazují následující výsledné hodnoty, není tento pĜedpoklad úplnČ správný.

Myslíš, že je dobrý nápad požádat o pomoc uþitele?

Tab. þ. 12, Otázka þ. 15 ĺ ANO – 56 resp. (86,2%) ĺ NE – 9 resp. (13,8%) (!)

ěekl jsi o tom ubližování rodiþĤm?

Tab. þ. 13, Otázka þ. 16 ĺ ANO – 3O resp. (46,2%) ĺ NE – 35 resp. (53,8%) (!)

Jak je z uvedených tabulek shrnujících získané výsledné hodnoty patrné, více se dČti se svými problémy (v našem pĜípadČ s šikanou) svČĜují pedagogĤm než vlastním rodiþĤm. O tom, proþ to tak je, lze nyní pouze polemizovat.

*

Otázka 17.

Poslední otázka vČnující se vlastnímu šikanování, se kterým se respondenti setkali se týká následného potrestání viníka šikany / agresora. Respondenti mČli na otázku Byl potrestán ten, kdo ubližoval? odpovČdČt pomocí dvou nabídnutých odpovČdí (ANO x NE) a mČli možnost doplnit svou vlastní odpovČć.

Mezi odpovČćmi, které zapsali sami respondenti najdeme napĜ. tyto fakty (vždy pouze jedna takováto odpovČć):

- mČl výchovný trest, - mČl komisi,

- dostal poznámku,

- myslím, že se u nás neubližuje, protože nás uþitelé hlídají, - zbil jsem ho.

Graf þ. 6, Otázka þ. 17

*

Otázka 18.

Poslední otázka prĤzkumného šetĜení empirické þásti je otázkou otevĜenou a zamČĜila se na možnosti potrestání viníka þi viníkĤ agresivního chování / šikany.

Respondenti mohli na otázku Jak myslíš, že by mČl být potrestán ten, kdo nČkomu ubližuje odpovČdČt dle vlastního uvážení a vlastní fantazie. OdpovČdi respondentĤ jsou uvedeny níže. Na tuto otázku neodpovČdČli všichni respondenti nebo se nČkteré odpovČdi opakovaly, jde o opis odpovČdí vþetnČ všech chyb:

- „20 dĜepĤ nebo klikĤ,

- abi to vČdČli rodiþe abi s tim nČco udČlali, - aby odešel ze školy a do pasĢáku,

- aby si to zažil taky (!), - aby taky dostal (!),

- asi Ĝeditelská dutka, pasĢák, - dala bych ho do dČcáku,

- dat to na sociálku, zavolat rodiþe a Ĝešit to, - do pastáku,

- do vichovnýho ustavu, - hlavu do záchodu (!), - ho vikastrovat (!),

- hodil bych ho do studny jako ve scary movie 3 (!),

- já myslím že by mČl dostat na zadek a zakazano chodit ven atd.,

- když se nikdo chova dobĜe a nikomu neubližuje tak niþim!!!, - mČli by ho vyhodit ze školy,

- mČli by ho zavĜít až zþerná,

- naky trest tĜeba zakaz do tĜídy nebo poznamka nebo vychovna komise, - ne nemČl by být potrestán,

- nechat ji ochutnat její medicínu (!), - nevim,

- omluvit se mi pĜed celou tĜídou, - oplatit mu to (!),

- oznámit na policii, - postavit ke zdi, - po škole,

- poznámka, dvojka z chování, - pĜed komisi,

- trestem, zmČna chování, - udČlat mu to samé (!), - trojka z chování,

- že by mČl bejt potrestán stejnČ jako on ubližoval ostatním (!), - že mu Ĝekl uþitel že už to nemá dČlat a dali mu Ĝeditelskou dutku“.

Také u této otázky byl využit symbol vykĜiþníku v závorce (!), který oznaþuje odpovČdi, jež by mohly symbolizovat další možné agresivní chování, zpČtné na základČ nČjakého ublížení.

Related documents