• No results found

Vzhled a obsah popisku

Validace formulářů

5.4 Vzhled a obsah popisku

Obrázek 14: Vzhled elektronického popisku Zdroj: vlastní zpracování

Důležitým prvkem přispívající k uživatelské přívětivosti systému je grafické rozhraní, které by mělo usnadňovat interakci svou intuitivností a přehledností. Dále je třeba dodržet vizuální identitu již existujících webových stránek muzea. Popisky tak přejímají font, a část barevného schématu.

66

Rozložení stránky je maximálně uzpůsobeno použití na dotykových obrazovkách malých přenosných zařízení. Jednotlivé oddíly (divy) stránky jsou stylovány responzivně, to znamená flexibilně ve vztahu ke schopnostem zařízení, jež je použito k zobrazení stránky.

Zejména se jedná o rozlišení obrazovky, jenž se může změnit i otočením zařízení ze svislé do vodorovné polohy a vice versa. Konsorcium W3C již od verze 2.1 definuje syntax kaskádových stylů pro univerzální použití responzivního designu. Jedná se zejména o tagy, jež mohou mít v různých podmínkách různé vlastnosti. Lze například nastavit relativní šířku elementů s absolutní minimální a maximální hodnotou. Definice vlastností takových elementů lze utvářet pomocí podmínek a logických operandů (Marcotte, 2010).

Například takto:

@media all and (min-width: 800px) and (max-width: 1024px) {float: none;}

Vlastnosti, které bychom vepsali do takto definovaného stylu, by byly uplatněny na všechna média širší 800px a užší 1024px. Rozměry médií mohou být definovány relativně, to v praxi znamená, že obsah vypadá jinak na obrazovkách s různým rozlišením.

Výše zmíněný příklad zápisu kaskádového stylu zakazuje elementům definované šířky obtékání.

Trendem, který vychází vstříc responzivně webu, a je v CSS a HTML nastaven, je rozšiřování funkcionality o další funkční elementy. Jedná se o sémantické, ovládací, grafické a multimediální prvky, jež usnadňují jednoduchou tvorbu webových stránek a aplikací s funkcionalitou, která byla dříve složitěji programovaná (w3schools.com, 2014).

Příklad jednoduché a užitečné syntaxe z HTML5 - nejnovější celistvá verze značkovacího jazyka:

<details>

<summary>Nadpis</summary>

<p>Delší text</p>

</details>

67

Tento zápis umožňuje vytvořit oddíly v textu, které se zabalí a rozbalí při kliknutí. Jde o lehké řešení problému, který se dříve musel ošetřovat jinak. Bohužel tuto syntaxi zatím podporuje zhruba jen polovina prohlížečů. V praxi je tak zatím téměř nevyužitelná.

Uspořádání textu popisu do tematicky ucelených odstavců je však velmi užitečné z důvodu prezentace celého obsahu popisku najednou. Proto bylo nutné tagy details - summary nahradit způsobem, který je podporován alespoň většinou prohlížečů. Z toho důvodu je tato funkcionalita dosažena pomocí tradičního javascriptu. Každý oddíl musí být unikátní, jelikož javascript mění po kliknutí na název třídu celého oddílu z folded na unfolded. Vlastnosti zobrazení těchto dvou tříd jsou uvedeny v CSS souboru.

Obrázek 15: oddíl POPIS ve stavu po načtení stránky (folded Zdroj: vlastní zpracování

Obrázek 16: Oddíl POPIS ve stavu po rozbalení (unfolded) Zdroj: vlastní zpracování

68

5.5 Zpětná vazba

Základními vlastnostmi NM jsou interaktivita a dostupnost. V tomto konkrétním případě je dostupnost uskutečněna skrze webové rozhraní projektu, kdy bude možné předměty vyhledávat a prohlížet i mimo muzeum. Dále bude možné konkrétní exponáty sdílet přes sociální sítě pomocí jednoduchých pluginů od vývojářů, které budou začleněny do popisku. Uživatelé budou moci zanechat i zpětnou vazbu. Každý exponát je možné ohodnotit přímo na stránce na škále od jedné do pěti. Hodnocení má klasickou formu 5 hvězdiček a uživatel jednu jednoduše vybírá. Toto hodnocení se odesílá na server a ten hodnotu ohodnocení zohlední při příštím zobrazení stránky. Celkové hodnocení je zobrazeno pod názvem exponátu.

Obrázek 17: Řádek databáze exponátu 1 v tabulce Ratings Zdroj: vlastní zpracování

V databázi jsou ke každému záznamu uchovávány údaje o celkovém součtu hodnocení a počtu hodnocení, z těch je vypočítáván průměr při každém zobrazení stránky. Ten je zobrazován jako „hodnocení exponátu návštěvníky“. Aby návštěvník nemohl hodnotit několikrát, jsou v databázi uchovávány údaje o IP adresách, z nichž již hodnocení proběhlo.

Před přičtením hodnot k celkovému počtu hodnocení a celkové hodnotě proběhne kontrola, zda se používaná adresa již nenachází v seznamu hodnotitelů.

Obrázek 18: Oddíl hodnocení ve fázi po odeslání hodnocení Zdroj: vlastní zpracování

69

V rámci příprav byla uvažována i možnost vložení tlačítek sociálních sítí pro sdílení obsahu.

Z diskuse však vyplynulo, že taková tlačítka nejsou příliš relevantní. Mladí lidé aktivně využívající tyto sítě (v českých podmínkách nejčastěji Facebook, Twitter, Pinterest a Google+) by pravděpodobně exponáty z oblasti archeologie, šperků, obrazů a lidové kultury často nesdíleli. Zatímco starší generace tyto sítě využívají zřídkakdy.

Za formu zpětné vazby může být považována i statistiky návštěvnosti. Muzeum má základní přehled o svých návštěvnících z pokladního systému prodeje vstupenek. Tato zpětně vyhodnocovaná statistika pro výroční zprávu však nenapovídá nic o aktivitě návštěvníků. Elektronické popisky umožňují zaznamenávat, ukládat a vyhodnocovat aktivitu návštěvníků, byť s evidentními nezanedbatelnými omezeními. Ta však nevyplývají z technických nedostatků systému, ale z pravděpodobnosti, že část návštěvníků elektronické popisky nebude využívat. Tato část návštěvníků se s velkou pravděpodobností bude rekrutovat z konkrétních demografických skupin, ty pak nebudou ve statistice zohledněny.

Proškolení personálu

Důležitým aspektem úspěšného zavádění nových řešení do praxe je důkladné seznámení všech zúčastněných stran s novinkami. Pro úspěšné využití potenciálu zaváděného systému je nejdůležitější, aby ho jak pracovníci muzea, tak návštěvníci vnímali jako užitečný, a proto ho sami využívali.

Pracovníkům muzea byl systém představen na krátkém školení. Důraz byl kladen na představení benefitů a intuitivního ovládání. Různí pracovníci mají různé role a zajímají je rozdílné aspekty užívání. Obsluha poklady bude pravděpodobně návštěvníkům vysvětlovat, jak a proč QR kódy načítat. V tom jí bude asistovat informativní cedule u pokladny (viz příloha E), na které je návod jak stáhnout příslušnou aplikaci a jak načítat popisky. Na druhé straně budou odborní pracovníci vytipovávat vhodné exponáty, k nimž budou popisky připraveny. Vznik, editace a správa popisků probíhá pomocí webového formuláře, který odesílá parametry požadavku do příslušných funkcí, které následně vykonávají změny na serveru. Editace tak může probíhat nezávisle na místě a čase přes

70

internet. Tyto vlastnosti umožní pracovníkům muzea vykonávat svou práci buď z domu, nebo naopak přímo při instalaci expozice. Tato flexibilita může přispět k efektivitě i zpříjemnění práce. Tyto přínosy jsou v praxi velmi těžko kvantifikovatelné. O popis ekonomického přínosu systému usiluje následující sekce.

71

Related documents