• No results found

3. Resultat

3.4 Yogans effekter på upplevelsen av stress

På frågan: - kan du beskriva vad yogan har gett dej för effekter över tid beskriver alla de tre kvinnliga respondenterna att yogan fyllt flera olika syften och att själva den fysiska träningen endast utgjort en av delarna. Kvinnorna beskrev, samtliga på ett liknande sätt, att yogan har påverkat dem och varit inspirerande utifrån många olika aspekter och perspektiv i vardagen och i livet generellt. Två av kvinnorna beskrev att, som en effekt av yogan, har de börjat uppmärksamma vilka tankar de har och vilka beteende tankarna medför. En av kvinnorna utvecklade detta vidare och beskrev att hon upplevde en större acceptans när saker i vardagen inte blir som planerat och kan ta vissa situationer med lite mer ro. En av kvinnorna beskrev vid intervjun att yogaklasserna hon går på, främst är av lugnare och meditativ karaktär. Under klasserna händer det ofta att hon somnar en stund i slutet. Hon berättade att hon upplever ett sådant lugn och en sådan stillhet i sig själv under de här klasserna och att hon försökt att använda samma tekniker då hon känner stress i andra situationer i vardagen.

”Jag somnar ofta på yogaklassen eftersom jag kan slappna av då. Det är som att allt blir mer stilla i hela kroppen och tankarna rör sig långsammare”

Samma kvinna beskrev även att det blivit enklare att förhålla sig själv till det hon inte kan kontrollera och att hon, när hon hamnat i ett läge där hon upplever att hon tappat kontrollen, kan påminna sig själv om att hon kan släppa taget om det som hon inte själv kan påverka. Även de andra två kvinnorna beskrev under intervjun att de, under yogaklasser, upplever ett lugn och en harmoni med sig själva. En av dem beskrev yin-yogan som effektiv för att komma ned i varv och få distans till det som stressar. Hon berättade att hon har tagit för vana att utöva yin-yoga på egen hand under 20 minuter innan hon går och lägger sig flera kvällar i veckan. Hon beskrev att det hjälpt henne mycket att komma ned i varv och kunna somna, särskilt under perioder när hon upplever

stor stress. En annan av kvinnorna talade om situationerna, som skapar stor stress i hennes vardag, som mer hanterbara sedan hon börjat använda de andningstekniker hon lärt sig i yogaklasserna. Hon exemplifierade genom att skildra hur hon använde andningsteknikerna vissa morgnar när hon blir stressad över att barnen tjafsar, samtidigt som det är bråttom och allt ska fixas inför att barnen ska komma iväg till förskola och skola samtidigt som hon själv ska hinna i tid till jobb. Hon berättade att hon ofta går in på toaletten, och andas lugnt i någon minut, när hon känner att det är för mycket och att hon börjar bli irriterad och att hon tycker att det hjälpt henne många gånger.

På frågan: - kan du beskriva vad yogan har gett dej för effekter över tid beskrev även samtliga manliga respondenterna, precis som de kvinnliga, att yogan fyllt flera olika syften och att själva den fysiska träningen endast utgjort en av delarna. En av de manliga respondenterna berättade i intervjun att han numera använder sig av guidade meditationer flera gånger i veckan på sitt jobb. Han beskrev att meditationerna är korta, kanske fem minuter max, och att han vanligtvis lyssnar på dem i samband med sin lunchpaus och/eller under eftermiddagen. Han förklarade att teknikerna bidragit till att han känner ett större fokus och tycker att han har fått lättare att ta beslut och prioritera sitt arbete sedan han börjat med meditationerna. Vidare resonerade han att han därigenom upplever att han kan undvika att hamna i lika många situationer där stress uppstår och på så vis kunna kontrollera sin arbetssituation bättre. Han uttryckte att metoderna, han lärt sig hittills, varit så framgångsrika att han nu har anmält sig till en renodlad meditationskurs under våren för att få lära sig mer och kunna ta till sig fler tekniker för att på sikt bli ännu bättre på att skapa en stressfri vardag. En annan av de manliga respondenterna delade en liknande beskrivning av effekterna av yogaträningen. Han berättade att han börjat använda sig av andningsteknikerna han lärt sig under yogaklasserna på sitt arbete. Han utvecklade att det hela hade börjat med en presentation som han skulle hålla för en större grupp av chefer, och han inför denna varit både nervös och stressad. Presentationen blev av olika orsaker försenad i tid och han fick vänta cirka tio minuter på att det skulle bli hans tur. Under tiden han väntade, kände han hur hans puls började öka och hur han plötsligt fick svårare att andas lugnt. Han beskrev vidare att han först blivit rädd och tänkt att han inte skulle klara av att prata alls när det blev hans tur, men hur han sedan börjat fokusera på sitt andetag, så som han lärt sig under sin yogaträning. Efter bara någon minut så märkte han att hans puls gått ned och att lugnet började återvända igen. Han förklarade

att, efter den här händelsen, så har han börjat göra andningsövningarna innan varje presentation och på så sätt undviker han att hamna i situationer där han känner sig stressad och nervös. Han berättade att han har tagit för vana att stanna till lite, innan han går in i ett möte eller i ett samtal, för att ta några medvetna långa andetag, för att sedan vara fullt fokuserad och lugn i sig själv när han väl går in.

”Jag yoga andas innan jag blir stressad, för att slippa bli stressad”.

Den tredje respondenten beskrev också exempel där han använder tekniker från yogan i sin vardag men utifrån yogans mer filosofiska inslag. Under intervjun förklarade han att han blivit inspirerad av en text som hans yogalärare ibland läser i samband med yogaklassen. Texten: -yamas, beskriver vårt sociala förhållningssätt med syfte att balansera vårt beteende och hur vi möter omvärlden och andra människor. Han utvecklade närmare att texten kommit att inspirera honom till att vara mer sann mot sig själv och att det i sin tur inneburit att han gör val som ligger mer i linje med hans egna värderingar och agera enligt det som känns mest rätt utifrån sina egna åsikter. När han, under intervjun, ombads att reflektera kring om, och i så fall hur, det har påverkat hans upplevelse av stress så förklarade han att det inneburit att flera situationer på jobb blivit enklare att hantera eftersom han känner sig både mer beslutsam och därigenom har större handlingskraft i det vardagliga.

Related documents