• No results found

Yttrande från ekoutskottet avseende utredning gällande läns- och landstingsbyte för Trosa kommun

Ärende

Kommunstyrelsen har 2012-11-21 beslutat att remittera utredning gällande läns- och landstingsbyte för Trosa kommun till ekoutskottet för yttrande.

Ekoutskottets yttrande

Trosa kommun har sedan lång tid tillbaka starka kopplingar till Stockholm, inte minst som arbetsmarknadsregion. Det är viktigt att ta hänsyn till hur människors vardag ser ut och att länstillhörigheten överensstämmer med de mönster och kontakter som finns i samhället. Många invånare i Trosa kommun arbetspendlar bl.a. dagligen till Stockholms län och för dessa skulle ett länsbyte sannolikt innebära bättre kommunikationsmöjligheter mot Stockholmsområdet, vilket skulle vara positivt ur inte minst miljöhänseende.

Ekoutskottet hanterar ingen myndighetsutövning men det är viktigt för verksamheten att ha en nära och bra kontakt med länsstyrelsen. Den kontakt som idag finns med länsstyrelsen i

Sörmlands län fungerar till övervägande del bra, och upprätthålls bl.a. genom deltagande i flera gemensamma nätverk. Kontakten med landstinget i Sörmland består även den i nätverksform.

Trosa kommuns deltagande i de nätverk som finns idag bör kunna bibehållas eller ersättas av liknande kontaktnät i Stockholms län. Inom Södertörn finns etablerade nätverk som skulle vara möjliga att ansluta sig till. Nya kontaktytor kan vara utvecklande och leda till nya möjligheter inom verksamheten. Samarbeten med grannkommuner är även fortsättningsvis möjliga.

Energirådgivningen i Trosa kommun är kopplad till Energikontoret i Mälardalen, där kommunen också är delägare. Ett länsbyte innebär inte att Trosa måste byta energikontor och den kontakt som finns med energikontoret idag fungerar mycket bra.

Ekoutskottet gör bedömningen att ett länsbyte i dagsläget har förhållandevis liten betydelse för utskottets ansvarsområden. Det kan vara en nackdel att länsstyrelsen i Stockholm är större än i Sörmland eftersom det kan innebära att den personliga kontakten blir mindre. Men den större organisationen innebär också mer specialkompetens vilket kan vara värdefullt inom specifika projektområden.

Sammanfattning

Ekoutskottet gör sammantaget bedömningen att länstillhörigheten har begränsad betydelse för utskottets ansvarsområden, men att ett länsbyte kan innebära nya utvecklings- och

samarbetsmöjligheter.

Ekoutskottet förordar att kommunstyrelsen/kommunfullmäktige arbetar vidare med frågan med målsättningen att byta län år 2015, förutsatt att den planerade opinionsundersökningen visar på ett stöd från befolkningen.

Elin Jansson van Dooren Kommunekolog

2013-01-10

Humanistiska nämndens yttrande gällande läns- och landstingsbyte för Trosa kommun

Humanistiska nämnden ansvarar för förskoleverksamhet, skolbarnomsorg, kommunens ut-bildning för barn, ungdom och vuxen samt för kommunens uppgifter inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Synpunkterna lämnas utifrån nämndens olika ansvarsområden.

Förskola

Ett läns- och landstingsbyte bedöms inte ge några direkta konsekvenser för förskolan, annat än att Trosa kommun får tillgång till kompetensnätverk inom Stockholms län som troligen är bredare och djupare.

Skola

Ett läns- och landstingsbyte bedöms inte ge några direkta konsekvenser för skolan, annat än att Trosa kommun får tillgång till kompetensnätverk inom Stockholms län som troligen är bredare och djupare.

Gymnasium

Eftersom Trosa inte har några egna gymnasieskolor, så erbjuds gymnasieutbildning i Nykö-ping och Södertälje genom tecknande av samverkansavtal som innebär att Trosa kommuns elever tas emot som förstahandssökande och därigenom konkurrerar på samma villkor som kommunernas egna elever.

Det finns inget som hindrar att Trosa – även om samverkansavtal skulle slutas med hela Stockholmsregionen – fortsättningsvis också har ett gymnasieavtal med Nyköpings kommun.

Eftersom dessa antagningsprocesser också i Stockholm är webbaserade torde det inte vara någon större skillnad i funktion, kvalitet eller återkoppling, mellan att ha antagningskansliet i Nyköping eller i Stockholm.

Vuxenutbildning

Merparten (73 %) av de vuxenstuderande studerar idag i Nyköping. Diskussioner pågår för närvarande om att Campus Nyköping skall kunna erbjuda en förmedlingsfunktion för alla vux-enstuderanden i analogi med gymnasieavtalet. SFI-verksamheten bedrivs framgångsrikt i egen regi och vår bedömning är att det, utifrån kvalitetsaspekter, finns särskilda skäl att fort-sätta bedriva SFI i egen regi även fortsättningsvis.

Inom Sörmland har det funnits en samordning inför ansökning av statliga medel för YrkesVux och Lärlings-Vux. Någon sådan organisation finns för närvarande inte inom Stockholms län, och ett länsbyte kan troligen medföra att Trosa behöver administrera dessa ansökningar av egen kraft eller i samarbete med lämpliga samarbetspartners.

Högskola

Kontakterna med högskolan består idag av etablerade kontakter med Campus Telge, Campus Nyköping, Södertörns högskola och Lärarhögskolan, men vi har också kontakter med andra universitet såsom Linköpings Tekniska Högskola och Karlstad universitet. Främst genom att lärarstudenter bedriver VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) i Trosa.

Ett länsbyte skulle medföra att Trosa organisatoriskt skulle ingå som en mera naturlig partner inom det RUC (Regionalt Utvecklings Centrum) som finns vid t ex Södertörns högskola. Kom-munen skulle då också kunna få en annan regional närhet till övriga högskolor i länet.

Integrationsfrågor

Ett läns- och landstingsbyte innebär inte några direkta konsekvenser för Trosa kommuns ar-bete med integrationsfrågor

Skolresor

Idag studerar cirka 65 % av gymnasieeleverna i Nyköping. Införandet av Trosabussen har medfört ett ökat antal elever som studerar i Stockholm. Denna utveckling förstärks troligen om resandet möjliggörs genom SL-kort. Trosa kommun kommer fortsättningsvis att köpa busskort till gymnasieelever som studerar i såväl Nyköping som Stockholm.

Med anledning av det fria gymnasievalet kommer resealternativen för gymnasister till både Nyköping och Stockholms läns kommuner att säkras vid ett eventuellt länsbyte.

Elevhälsa

Ett läns- och landstingsbyte innebär inga direkta konsekvenser för elevhälsan annat än att Trosa kommun får tillgång till ett bredare och djupare kompetensnätverk inom elevhälsans ansvarsområde.

Individ- och familjeomsorg

När det gäller Individ- och familjeomsorgens verksamheter så finns idag en rad olika former av samverkan såväl inom som utanför länet. Socialjour utförs av Södertälje kommun. Vi har avtal med kvinnojouren Annfrid som bistår Trosa, Södertälje och Salems kommuner. Familje-rådgivning kan erbjudas i Nyköping och i Stockholm genom avtal, såväl nu som efter ett eventuellt länsbyte. När det gäller rehabsamverkan med landstinget så finns det idag en läns-närvårdsamverkan. Detta finns även i Stockholms län genom samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting avseende rehabiliteringsinsatser. Barn- och ungdomspsy-kiatrin är en viktig resurs för nämndens verksamheter, den är väl utbyggd i Stockholms län och har hög tillgänglighet vilket gagnar invånarna. Även missbuksinsatser är viktiga frågor för Humanistiska nämnden. Stockholms läns landsting har inom detta område ett väl utvecklat samarbete med kommunerna, med bland annat beroendemottagning för unga vuxna. Om Trosa kommun kommer att ingå i södertörnkommunernas samarbete om social välfärd så innebär det sannolikt en kvalitetsökning som kommer att gagna kommuninvånarna. När det gäller samverkan med arbetsförmedlingen så tillhör Trosa kommun redan i dag arbetsmark-nadsområde Södertälje. Den polissamverkan som finns idag ersätts av motsvarande i Stock-holms län vid ett eventuellt länsbyte. Inom detta finns även Barnahus (som är en samlings-punkt för utredning och stöd till barn som utsatts för våld) att tillgå vid behov.

Sammanfattning

Humanistiska nämnden gör den sammantagna bedömningen att ett läns- och landstingsbyte harbegränsad betydelse för nämndens ansvarsområden, samt att det inte föreligger några negativa konsekvenser för våra verksamhetsområden. En indelningsändring innebär sannolikt att Trosa kommun får tillgång till ett ökat kompetensnätverk med regional närhet till högre utbildning och utveckling inom nämndens verksamhetsområden, vilket bör gynna kommunin-vånarna.

Tjänsteskrivelse

Kultur- och fritidsnämnden 2013-01-14

Kultur, fritids, teknik- och servicekontoret

Claes-Urban Boström Tel. 0156-520 66 Fax. 0156-523 03

claes-urban.bostrom@trosa.se

Dnr KFN 2013/3