• No results found

Yttrande över motion om att bygga multihus med för- för-skola, skola och äldreboende (”Bertil-bo”)

Vård- och omsorgsnämndens beslut

1. Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och över-sänder det till kommunledningsförvaltningen.

2. Nämnden föreslår att motionen ska anses vara besvarad.

Reservation

Anita Karlsson (C) reserverar sig mot nämndens beslut. Reservationen redovisas skriftlig på sidan 16 i protokollet.

Ärendebeskrivning

Centerpartiet har genom Inger Fredriksson inkommit med rubricerade motion.

Kommunfullmäktige behandlade motionen vid sitt sammanträde den 17 juni 2013.

Motionen återremitterades då för ytterligare beredning för att ge bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden möjlighet att yttra sig. Svar önskas senast den 30 september 2013.

Vård- och omsorgsförvaltningens yttrande

I motionen yrkas att samhällsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att arbeta vidare med motionens intentioner så att Katrineholm kan få sitt första ”Bertil-bo” till 2020.

Multihuset ska inrymma förskole- och skollokaler, matsal, kök, hobbylokaler, gym-nastiksal och boenden för äldre.

Research

Grundtanken i motionen är att vi behöver planera, skapa och bygga ett samhälle för gemenskap där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen. Enligt motionen ska detta ses som social investering som ger stora ekonomiska samhällsvinster.

Vid den research som har gjorts i samband med framtagandet av svar på motionen har en rapport påträffats som har bäring på motionens tankar om behovet av social inve-stering. I Malmö verkade under åren 2011- 2012 en av kommunstyrelsen politiskt obunden kommission som tog fram ett vetenskapligt underlag som bas för politiska beslut om hur skillnader i hälsa skulle kunna minska i Malmö. Slutrapport publicera-des under våren 2013. I en av delrapporterna1

1 ”Kan socialt kapital ”byggas in” i våra bostadsområden och därmed förbättra invånarnas upplevda och mentala hälsa”, författare Maria Emmelin och Malin Eriksson, utgiven 2012

bekräftas betydelsen av socialt kapital för människors hälsa både på individ- och samhällsnivå. Det sociala kapitalet består

§ 90

Kommunledningsförvaltningen, akten

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-09-26 14

Justerandes sign Protokollsutdrag till

Utdragsbestyrkande

av våra sociala nätverk, vårt sociala stöd, våra möjligheter att delta i samhällslivet och graden av social samhörighet i vår närmiljö. Rapporten visar hur boendemiljöns inverkan på hälsan kan förstås utifrån ett områdes fysiska utformning och tillgängliga materiella resurser men också utifrån ett psykosocialt perspektiv där ett områdes

”sociala kollektiva fungerande” har stor inverkan. De materiella faktorerna är nöd-vändiga för att uppnå god hälsa men förmågan och möjligheterna att dra nytta av dem går ofta via sociala relationer och nätverk.

I rapporten föreslås bland annat att

skapa inkluderande miljöer där sammanhållning mellan olika typer av grupper uppmuntras, använd lokalt föreningsliv och kulturella arrangemang för att ge människor möjlighet att mötas i ett gemensamt intresse.

• etablera platser där boende i området naturligt kan mötas, ”tredje mötesplatser”

utöver hem och arbete – affärer och/eller caféer kan ha den funktionen, liksom lokalt bibliotek och lekplatser, strategiskt utplacerade bänkar.

Erfarenheter

I kommunen har förekommit lokalisering av förskoleavdelningar på Lövåsgården och på Igelkotten. Dessa lokaliseringar finns inte längre. Något särskilt verksamhets-mässigt utbyte mellan förskoleavdelningarna och äldreboendena förekom inte.

Utifrån detta finns ingen grund att göra en verksamhetsmässig bedömning av nyttan med samlokalisering utifrån motionens förslag.

Sökning på är gjord på nätet och utvärderingsringen för att fånga erfarenheter från andra kommuner. Någon träff har inte kunnat registreras.

Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning

I den kommande översiktsplanen, som är under framtagande, presenteras sju olika strategier för framtida samhällsbyggande. En av strategierna är ” Den blandade staden”, där ambitionen är få till stånd en variation när det gäller upplåtelseformer, bostadstyper och funktioner. Detta koncept ger bra förutsättningar för ett blandat boende och möjligheter till möten mellan olika befolkningsgrupper och ligger väl i linje med motionens intentioner om ett blandat boende.

Men det finns en vidare ambition i motionen att åstadkomma en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen. I motionen yrkas att detta skall lösas i ett multihus. Det är en lovvärd ambition som formulerats men en tveksam lösning. Utifrån slutsatserna i ovan redovisad rapport från Malmö måste skapandet av det sociala kapitalet ske på annat sätt än att bygga särskilda hus för detta. Alternativ kan vara till exempel vara att skapa nya mötesplatser, uppmuntra sammanhållning mellan olika befolkningsgrupper samt att arbeta med attityd- och värderings-frågor.

Det är viktigt att den i motionen uttryckta ambitionen om gemenskaps-byggande tas till vara och får en genomslagskraft i den framtida samhällsplaneringen i

Katrineholm.

§ 90

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-09-26 15

Justerandes sign Protokollsutdrag till

Utdragsbestyrkande

Förvaltningens bedömning är att motionens yrkande om inrättandet av ett multihus 2020 avslås.

Tvärfrågor

Tvärfrågorna som jämställdhet och tillgänglighet samt barnkonventionen är inte specifikt belysta i svaret. Däremot är folkhälsoaspekter belysta i svaret.

Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till beslut

Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande översänder det till kommunledningsförvaltningen.

Ärendets handlingar

• Kommunledningsförvaltningens återremiss av motion – Bygga multihus, 2013-06-28

Vård- och omsorgsnämndens överläggning

Under vård- och omsorgsnämndens överläggning yttrar sig Bengt Andersson (M) och Anita Karlsson (C) samt utredare Jan Nilsson.

Förslag och yrkanden

Anita Karlsson (C) yrkar bifall till motionen.

Beslutsgång

Efter avslutad överläggning ställer ordföranden proposition på Anita Karlssons yrkande om bifall till motionen och ordförandens förslag till beslut.

Han finner att nämnden beslutar i enlighet med ordförandens förslag till beslut.

Anita Karlsson (C) reserverar sig till förmån för sitt yrkande. Reservationen redovisas skriftligt på sidan 16 i protokollet.

_______________

§ 90

V OMSORGSNÄMNDEN

CENTERPARTIET

Reservation angående Dnr VON/2013:48-210

2013-09-26 § 90 15

Om yttrande över motion om "Att bygga multihus med förskola, skola och serviceboende — Bertil-bo"

Förvaltningen skriver i sin utredning, att det finns en vidare ambition i motionen att

åstadkomma en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen.

I motionen yrkas att detta kan lösas i ett multihus.

Vidare skriver förvaltningen: I den kommande översiktsplanen som är under framtagande, presenteras sju olika strategiver för framtida samhällsbyggande.

Centerpartiet anser att en av dessa strategier kan vara ett "Multiboende" just för att få ett blandat boende, och naturliga mötesplatser.

Allt detta talar för att motionen bifalls.

Centerpartiet yrkade att motionen skulle bifallas. Då mitt yrkande avslogs, reserverar jag mig mot nämndens beslut.

Katrineholm 26 september 2013

~ - ," / A >

Anita Karlsson Centerpartiet

n

2012 -12- 1 4

~2ö~~2 ' 36

CENTERPARTIET

Motion till kommunfullmåktige om

Bygg "Bertil-bo"

Yrkande:

Kommunfullmäktige ger samhällsbyggnadsförvaltningen att arbeta vidare med motionens intentioner så att Katrineholms första "Bertil bo" kan vara inflyttningsklart senast 2020.

Bakgrund

Dagens samhällsplanering delar upp människor. De naturliga platserna för människan i alla åldrar att mötas saknas. Barn hämtas och lämnas på förskolan. I skolan finns mest jämnåriga elever och vuxna som är anställda. Arbetsplatserna är mer eller mindre

utspridda geografiskt. När pensionsåldern infaller med plustecken, då väntar seniorboende, plusboende, och ännu senare olika typer av äldreboenden.

Vi delas in i samhället utifrån ålder och riskerar att aldrig mötas naturligt. Samhället planeras och byggs nämligen inte för gemenskap. Det anser vi i Centerpartiet är fel. Vi vill se en gemenskap där alla behövs och där naturliga träffpunkter byggs in i vardagen.

I debatten talas allt mer om sociala investeringar. "Bertil-bo" är en sådan som ger stora samhällsekonomiska vinster.

"Bertil-bo" är ett multihus, som inrymmer förskola och skola upp till gymnasiet, matsal, kök, slöjd/hobbylokaler och gym/gymnastiksal. Dessa lokaler ligger förslagsvis i

markplanet. I en höghusdel inryms bostäder för äldre, pensionärsbostäder och

äldreboenden. (Se skisser!) Tanken är att det ska vara ett bekvämt boende, där man både kan vara aktiv och ta del av service.

Verksamheterna ska ha nytta av varandra. Unga och äldre möts dagligen i matsalen eller i de allmänna platserna. Pigga pensionärer kan bli frivilliga resurser i förskolan och skolan medan barnen och ungdomarna i sin tur kan reda ut datatrassel eller hjälpa till med andra vardagligheter. Mötena mellan generationer skulle öka förståelsen och därmed öka tryggheten i samhället."Bertil-bo" skulle vara ett hus som nyttjades dygnet runt och alltså bli väldigt kostnadseffektivt.

Centerpartiet i Katrineholm anser att "Bertil-bo" är framtidens boende.

Katrineholm 14 december 2012.

In r Fredriksson (C)

Skiss för "Bertil-bo"

Pensionärs-

Hotell-Kollektiv Enklare pentry

i lägenheter Kök gemensam del

Allt tillgängligt med rullstol

Tvätt / Kök / Umgänge Slöjd /

Dagis /förskola Torkrum matsal Samling Hobby / Skola år 1 - 6

Trivsel Gym

3

Planskiss

Dnr KS/2013:274-009 Handläggare: Per Johansson

Svar på motion om att inrätta en barnombudsman i