• No results found

Yttrande över motion om att inrätta en bar om~åsri~å~ ~ Katrineholms kommun Handlinpenurttmmr Fig ~

Socialnämndens beslut o~~ mi '~~~

D~

Socialnämnden beslutar att med föreliggande yttrande föreslå k anse motionen vara besvarad.

Reservation

Marianne Körling Ström (FP), Joha Frondelius (KD) och Eva Dahlgren (C) reserverar sig på beslutet till förmån för det egna yrkandet. Reservationen redovisas på sidan 20.

Ärendebeskrivning

Socialnämnden har fått möjlighet att ystra sig över en motion som Ewa Callhammax (FP) och Marianne Fältskog (FP) har lämnat in med rubriken "Motion om att inrätta

en barnombudsman i Katrineholms kommun".

Folkpartiet föreslår att Katrineholms kommun ska inrätta en barnombudsman och föreslår följande arbetsområden:

• Informera om barnkonventionen till barn, unga och vuxna

• Driva på genomförandet av barnkonventionen

• Bevaka barnens rättigheter i beslut och brist på beslut i kommunens verksamheter

• Skapa mötesplatser. Samverka. Fungera som nätverksbyggare mellan verksamheter.

Socialförvaltningens bedömning

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Barnkonventionen syftar till att ge barn oavsett bakgrund rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. Bland annat ska barnets bästa komma i främsta rummet i alla åtgarder som rör barn. Konventionen definierar barn som varje människa under 18 år och innehåller fyra grundläggande principer som ska vara styrande för tolkningen av konventionens övriga artiklar:

Artikel 2 handlar om alla barns lika värde och rättigheter. Ingen far diskrimineras.

Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.

• Artikel3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet "barnets bästa" är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varj e enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.

• Artikel6 understryker varje barns rätt till liv, överlevnad och utveckling. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.

I

\at~ineholms kommun ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SOCIALNÄMNDEN

Sammanträdesdatum Blad

2013-09-18 § 119 10

Artikel 12 lyfter fram barnets rätt att bilda och uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

Socialförvaltningen har tillsammans med bildningsförvaltningen ett samarbete som utgår från de fyra artiklarna. Syftet med samverkan är

att det enskilda barnet och familjen ska sättas i fokus att alla barn ska nå sina mål i skolan

Vi vet att genomförd grundskola och gymnasium är en friskfaktor som ökar

möjligheterna för den enskilde att leva ett självständigt liv. Förvaltningarna ansvarar för att ta fram planer och rutiner för att stödja samverkan utifrån nämndernas

intentioner. Arbetet ska följas upp i respektive nämnd en gang per år.

Socialförvaltningen har inom sin verksamhet från årsskiftet 2012/2013 en

barnambassadör inom försörjningsstödsgruppen. Uppdraget innebär att arbeta för att öka förståelsen för barnperspektivet och hur vi kan synliggöra barnen i utredningar och bedömningar. Det ingår också att bevaka och samla ihop material från forskning, förändringar i lagar och föreskrifter och informera berörd personal;

omvärldsbevakning; ansvara för att barnperspektivet finns i riktlinjer och rutiner samt revidera inom detta område; ansvara för att barnperspektivet hålls levande i det dagliga arbetet och föreslå förbättringar samt att ta fram relevant statistik.

Socialförvaltningen arbetar sedan flera år i sitt utredningsarbete, med en

utredningsmetod som heter Barns behov i centrum, BBIC. BBIC är framtagen för att underlätta för beslutsfattare att se barns behov av stöd samt tillgodose att barnens röster och åsikter blir hörda.

Inom socialförvaltningen finns också öppenvårdsverksamheten Ungdomssupport som informerar om exempelvis droger, alkohol och sex på Internet på skolor,

föräldramöten och vid andra tillfällen. De samarbetar med polismyndigheten och de nattvandrar vissa kvällar och nätter för att möta ungdomar och finnas till hands.

Ungdomssupport ingår i ett samverkånsnätverk rned skolan där de kontinuerligt träffar alla kuratorer i syfte att arbeta förebyggande kring barn och ungdomar.

Socialförvaltningen har också en ungdomsmottagning isamverkan med landstinget, som stöder barn och unga till en bättre hälsa.

Socialnämnden driver ett femårigt projekt kallat Forskningsstationen, isamarbete med flera universitet. Projektet koncentrerar sig på resultatet för det enskilda barnet av de insatser vi gör.

En länsövergripande samverkan fokuserar särskilt på hälsoundersökningar av placerade barn. Läkarundersökningar av dessa barn ger oss inom den sociala barnavården en möjlighet att ta en objektiv utgångspunkt för den fortsatta vårdinriktning och ger oss en utmärkt riktpunkt för uppföljning av våra insatser.

Under hösten 2011 fick socialnämnden möjlighet att yttra sig över en motion till kommunfullmäktige från Kristdemokraterna, Joha Frondelius och Marian Loley, om att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda och utveckla ett barnbokslut för

Justerand sign Protokollsutdrag till

~~,s

Utdragsbestyrkande

- .~ I\atlinellolms l~ommun \ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SOCIALNÄMNDEN

Sammanträdesdatum Blad

2013-09-18 § 119 11

Katrineholms kommun. Socialförvaltningens bedömning var att kommunen behöver utveckla sin uppföljning av hur barn har det. Under den kommande planperioden borde alla nämnder och förvaltningar på något sätt följa upp sin verksamhet också ur ett barnperspektiv. Det är en omfattande uppgift att använda barnbokslut varför beslut om en gemensam uppföljning bör vänta tills förvaltningarna gjort egna försök. Den 16 januari 2012 beslutade Kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad med hänvisning till inkomna yttranden samt kommunstyrelsens förslag till åtaganden i övergripande plan med budget för perioden 2012-2014 om att alla ärenden och projekt ska belysas ur ett barnperspektiv/barnkonventionen.

Socialförvaltningens bedömning är att intentionerna i motionen om inrättandet av en barnombudsman i Katrineholm ligger i linje med samhällets avsikter med att

kommunernas arbete med barnkonventionen, ska utvecklas och intensifieras.

Bedömningen är vidare att det finns ett behov av kommungemensam planering av implementeringen av barnkonventionen ikommunen. Ienlighet med beslutet i kommunfullmäktige den 16 januari 2012 bedömer socialförvaltningen att det skulle vara lämpligt att göra en sammanställning av de insatser som har gjorts på

kommunens förvaltningar efter beslutet. Därefter skulle en mer detaljerad plan över det fortsatta arbetet med barnkonventionen ikommunen kunna läggas fast. I en sådan genomgång kunde också lämpligen erfarenheter från exempelvis

barnombudsmannens och andra kommuners arbete vägas in.

Arendets handlingar

• Tjänsteskrivelse från socialförvaltningen daterad 2013-09-02.

• Motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun 2013-06-07.

Förslag till beslut

Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att med föreliggande yttrande föreslå kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad.

Yrkande

Marianne Körling Ström (FP), Joha Frondelius (KD) och Eva Dahlgren (C) yrkar bifall till motionen.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det förutom förvaltrungens förslag till beslut finns ett bifallsyrkande till motionen.

Vid ställd proposition på Marianne Körling Ströms (FP), Joha Frondelius (KD) och Eva Dahlgrens (C) bifallsyrkande finner ordförande att nämnden avslår detsamma.

Vid ställd proposition på förvaltningens förslag till beslut finner ordförande att nämnden bifaller detsamma.

Juster ndes sign Protokollsutdrag till

Kommunfullmäktige ,~

UtdragstSesryrkande

~1~

~^~ 7 7

/s

20

Reservation

Mot nämndens beslut att avslå Motion om inrättande av Barnombudsman, med skälet att motionen anses vara besvarad .

Hänvisar till bl.a det finns en Barnambassadör inom försörjningsstöd.

Vi anser att en Barnombudsman ska finnas övergripande inom kommunens ansvarsområden och informera om Barnkonventionen m.m.

Vi yrkar bifall till motionen. Katrineholm 2013-09-18

l~

..r - ~- ---~--

---Marianne I<örling Strom Fp Juh Fronde~lius~ Kd

Ewa Dahlgren C

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-09-26 11

Justerandes sign Protokollsutdrag till

Utdragsbestyrkande

Dnr VON/2013:49-009 Handläggare: Lars Olsson

Yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Vård- och omsorgsnämndens beslut

1. Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och över-sänder det till kommunledningsförvaltningen.

2. Nämnden föreslår att motionen avslås.

Vård- och omsorgsförvaltningens yttrande redovisas som bilaga till protokollet med beteckningen vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013.

Reservation

Jan-Olof Blomster (FP), Inger Björklund (KD), Inger Hult (FP) och Anita Karlsson (C) reserverar sig mot nämndens beslut.

Ärendebeskrivning

Ewa Callhammar (FP) och Marianne Fältskog (FP) har lämnat in en motion med rubriken ”Motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun” där Katrineholms kommun föreslås inrätta en barnombudsman med förslag om följande arbetsområden.

• Informera om barnkonventionen till barn, unga och vuxna.

• Driva på genomförandet av barnkonventionen.

• Bevaka barnens rättigheter i beslut och brist på beslut i kommunens verksam-heter.

• Skapa mötesplatser. Samverka. Fungera som nätverksbyggare mellan verksamheter.

Kommunledningsförvaltningen har överlämnat motionen till socialnämnden, bild-ningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden för yttrande senast den 30 september 2013.

Vård- och omsorgsförvaltningens yttrande Sammanfattande bedömning

Förvaltningen anser det lämpligt att följa Barnombudsmannens identifierade faktorer för ett framgångsrikt arbete med barnkonventionen på en lokal nivå. Där bör grunden ligga i ledningens tydliga stöd och att barnperspektivet ska vara inarbetat i centrala styrdokument samt utgå ifrån befintliga processer. För att uppnå detta anser förvalt-ningen inte att inrättandet av en barnombudsman är nödvändigt utan att det lämpar sig bättre att lägga dessa uppdrag på lämplig chefsnivå.

§ 89

Kommunledningsförvaltningen, akten

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum Blad

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-09-26 12

Justerandes sign Protokollsutdrag till

Utdragsbestyrkande

Vad gäller rollen att bevaka barnens rättigheter i beslut och brist på beslut i kommu-nens verksamheter, som motionen lyfter, anser förvaltningen det olämpligt att kom-munen kontrollerar sig själva i denna fråga.

Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till beslut

Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och översänder det till kommunledningsförvaltningen.

Ärendets handlingar

• Kommunledningsförvaltningens remiss – motion om att inrätta en barnombudsman

• Vård- och omsorgsförvaltningens förslag till yttrande, 2013-09-16 Vård- och omsorgsnämndens överläggning

Under vård- och omsorgsnämndens överläggning yttrar sig Bengt Andersson (M), Jan-Olof Blomster (FP) och Karin Frisk (S) samt utredaren Lars Olsson.

Förslag och yrkanden

Jan-Olof Blomster (FP) yrkar, med instämmande av Inger Björklund (KD), Inger Hult (FP) och Anita Karlsson (C), bifall till motionen.

Karin Frisk (S) yrkar bifall till ordförandens förslag till beslut.

Beslutsgång

Efter avslutad överläggning ställer ordföranden proposition på Jan-Olof Blomsters m.fl. yrkande om att motionen ska bifallas och ordförandes förslag till beslut.

Han finner att nämnden bifaller ordförandens förslag till beslut.

_______________

§ 89

Motion 2013-06-07