• No results found

Otázka č. 10 [12]

In document BAKALÁŘSKÁ PRÁCE (Page 42-62)

Zpracováním odpovědí se podařilo zjistit, ţe 69% dotázaných by bylo ochotno nosit oděvy s logem. 13% dotázaných odpovědělo, ţe by nebylo ochotno nosit oděvy s logem. Variantu nevím vybralo 18% z celkového počtu dotázaných. Lze tudíţ říci, ţe většina dotázaných by byla ochotna nosit oděv s logem Fakulty textilní.

Otázka č. 11: Jste muţ, nebo ţena?

Nakonec dotazníku bylo potřeba zjistit kolik z celkového počtu respondentů bylo muţů a kolik ţen.

Obrázek 18 Otázka č. 11 [12]

Do kategorie muţ se přihlásilo 25% respondentů. Mezi ţeny se zařadilo 75% z celkového počtu dotázaných.

4.3 Souhrn dotazování

Po ukončení dotazování a vyhodnocení všech získaných odpovědí bylo zjištěno, ţe triko s logem Fakulty textilní by si koupilo 51% dotazovaných, coţ znamená, ţe by si triko zakoupilo 765 studentů Fakulty textilní.

Kšiltovku s logem FT by mělo zájem koupit pouze 19% studentů, to v počtech přepočítaných na celou fakultu znamená 285 studentů.

Deštník s logem Fakulty textilní má zájem koupit 43% studentů, znamená, ţe celkem 645 studentů z Fakulty textilní by deštník koupilo.

Fleecovou mikinu by si koupilo 31% dotazovaných. V počtech na celou fakultu by si mikinu zakoupilo 465 studentů z Fakulty textilní.

39% dotázaných odpovědělo, ţe by mělo zájem koupit studentskou brašnu do školy s potiskem loga FT. Z toho vyplývá, ţe by se prodalo 585 brašen do školy.

Z dalších reklamních předmětů byl u studentů zájem o ručník s logem Fakulty textilní.

Takto odpovědělo 53% dotázaných a to znamená prodej 795 ručníků. Šátek by mělo zájem koupit 27% dotázaných, to je 405 prodaných šátků. Kravatu by si zakoupilo 12% dotazovaných, coţ je 180 kravat. Nakonec zimní rukavice vybralo 8% respondentů a to je 120 párů prodaných zimních rukavic.

Nejvíce odpovědí přišlo od studentů studujících v 1. ročníku studia a to 40%, coţ představuje 600 studujících. Studentů 2. ročníku vyplnilo dotazník 24%, to je 360 studujících na FT.

Od studentů 3. ročníku přišlo 25% dotazníků představující 375 studentů. Studujících déle neţ 3 roky odpovědělo 11% dotazovaných, coţ je 165 studentů.

69% respondentů odpovědělo ţe by bylo ochotno nosit oděvy označené reklamním potiskem.

V přepočtu na počet studujících na FT to znamená celkem 1035 studujících je ochotno nosit oděvy s logem.

Dotazník vyplnilo 75% ţen a 25% muţů. To znamená 1125 ţen a 375 muţů by takto vyplnilo dotazník, kdyby odpovídal kaţdý studující na Fakultě textilní.

5. EKONOMICKÉ ZHODNOCENÍ

Cílem ekonomického zhodnocení je analýza nákladů spojených s nákupem reklamních předmětů, cenou úpravy a cenou přípravy dodavatelskou cestou. Ceny reklamních předmětů jsou v nabídkách reklamních agentur bez potisku, nebo výšivky. Cena za potisk, nebo výšivku je u kaţdého dodavatele jiná. V tabulce je uvedena jako cena za úpravu. Cena za úpravu je pevně stanovená a nemá ţádný vliv na objednané mnoţství. Cena za přípravu obsahuje grafické zpracování, přípravu tisku a seřízení stroje u potisku. U výšivky jsou poloţky podobné, ale navíc přibude dost značná poloţka za zhotovení vyšívacího programu.

Cena přípravy je sice pevně stanovená, ale při dodávce většího mnoţství reklamních předmětů se cena dělí mezi větší počet kusů a tím pořizovací cena klesá. Podrobný rozbor je uveden

Z tabulky č. 3 vyplývá, ţe částka potřebná k nákupu reklamních předmětů bez potisku, nebo výšivky je 347 464,50 Kč. Za částku 88 879,50 Kč je získán potisk, nebo výšivka na všechny reklamní předměty, které podle dotazníku budou zakoupeny studenty.

Tyto náklady se nesniţují s počtem objednaných kusů ale jsou právě vázány na výši objednaných kusů. Cena přípravy je 4 908,- Kč a naopak s počtem objednaných kusů se částka v přepočtu na 1 kus sniţuje a čím je objednávka niţší, tak se cena na dodaný kus zvyšuje. Je tudíţ výhodnější mít objednaných kusů větší mnoţství, aby se cena za přípravu co nejvíce dělila do objednaného mnoţství. Bude velmi záleţet na správném rozhodnutí kolik kusů bude objednáno, aby byla cena co nejoptimálnější.

Celkové trţby by na reklamních předmětech pro Fakultu textilní měly činit 617 752,80 Kč s ohledem na výsledky průzkumu. Celková marţe na prodaných reklamních předmětech bude činit 176 500,80 Kč. S touto částkou můţe Fakulta textilní počítat jestliţe se prodá mnoţství reklamních předmětů, které bylo zjištěno dotazováním.

Pokud by si koupili studenti takové mnoţství reklamních předmětů, byla by počáteční investice do reklamních předmětů dost značná. Výsledky průzkumu však ukazují, ţe by o tuto sluţbu měl být zájem a riziko s tím spojené by nemělo být vysoké. A navíc by Fakultě textilní tato sluţba měla přinést zisk. Kromě zisku, poskytnutí sluţby, přinese fakultě i propagaci mimo areál Technické univerzity. Všichni studenti Fakulty textilní nejsou totiţ jen z Liberce, ale jsou i z ostatních měst.

5.1 ZHOTOVENÍ FAKULTOU TEXTILNÍ

V případě výroby reklamních předmětů Fakultou textilní je šance pro fakultu mít pod kontrolou náklady spojené s úpravou a přípravou reklamních předmětů. Náklady spojené s úpravou a přípravou mohou být přeúčtovány v rámci fakulty.

Na Katedře textilní chemie získal autor bakalářské práce informaci od doc. Ing. Miroslava Prášila, CSc., ţe potiskování textilu je moţné provádět pouze na mnoţství v rozsahu jednotlivých kusů. Na výrobu potisku většího mnoţství reklamních předmětů není prý katedra vybavena dostatečnou kapacitou. Nejsou k dispozici prostory a ani strojové vybavení k potisku velkého mnoţství. Na základě získaných informací si autor dovoluje tvrdit, ţe Fakulta textilní nemá moţnosti jak zajistit výrobu potisku pro větší mnoţství reklamních předmětů a ani případné další průběţné dotisky. Pokud bude chtít Fakulta textilní prodávat reklamní předměty s potiskem vlastního loga, bude nejvhodnější variantou dodavatelský způsob.

Na Katedře oděvnictví získal autor bakalářské práce informace od doc. Ing. Antonína Havelky, CSc., ţe vyšití většího mnoţství reklamních předmětů pro Fakultu textilní je moţné.

Stejně jako v případě provedení akce dodavatelsky je nutná výroba vyšívacího programu.

Bylo panem doc. Havelkou doporučeno, aby program byl vyroben firmou, která se výrobou vyšívacích programů zabývá, jelikoţ se výrobou těchto programů zabývají denně a tím by prý program měl být udělán kvalitně. Na kvalitě vyrobeného vyšívacího programu závisí i kvalita vyrobené výšivky.

Velmi dobré zkušenosti jsou s programem Tajima DG/ML. Program vyuţívá technologii VBE (Vector Based Embroidery) produkující přesné a kvalitní stehování. Na rozdíl od tradičního programování stehů se tvoří a importují křivky, které se mohou poté konvertovat na libovolný typ stehu. [11]

Cena vyšití je stanovena podle počtu stehů pouţitých na výšivku a podle druhu pouţitých nití.

Po zjištění na Katedře oděvnictví je cena za 1000 stehů 3 – 4 Kč podle pouţívaných nití.

Na vyšití loga Fakulty textilní o rozměrech 7 x 7 cm je potřeba 8 000 – 10 000 stehů, coţ přepočtu znamená 40 Kč. V tomto případě výšivky, která by byla z dotazníku realizována, na mikinu by se dosáhlo pro fakultu výrazné úspory v nákladech.

Tabulka 4 Úspora nákladů

Z tabulky č. 4 je patrné, ţe pokud se navrhovaný projekt ujme, tak je Fakulta textilní schopna ušetřit 19 344,- Kč za náklady spojené s vyšitím loga v případě, ţe si fakulta zajistí vyšití loga sama na Katedře oděvnictví. Dosaţená úspora v nákladech na vyšití by se měla promítnout do niţší spotřebitelské ceny reklamního předmětu, nebo by pro fakultu znamenala vyšší marţi.

6. ZÁVĚR

Práce byla zaměřena na reklamní předměty pro Fakultu textilní. Myšlenka prodávat reklamní předměty s logem Fakulty textilní byla hlavním momentem k uskutečnění výzkumu.

Výzkum byl proveden také z důvodu 50. Výročí od zaloţení Fakulty textilní, které v letošním roce bude fakulta slavit a bylo by vhodné se touto myšlenkou v tak významném roce zabývat.

Jako nástroj ke zjištění uţitečnosti myšlenky byl vyuţit marketing, prostřednictvím kterého se zjistilo, ţe o tuto sluţbu je zájem dostatečně velký, aby se ve zvolené cestě pokračovalo.

Prvním z bodů zadání bakalářské práce bylo popsání textilních výrobků vhodných k propagaci Fakulty textilní. Vzhledem k autorově neznalosti situace na trhu s reklamními předměty bylo nutno na začátku zjistit celkovou situaci na trhu s reklamními předměty.

Reklamní předměty byly rozděleny do několika skupin a byla definována i skupina s textilními reklamními předměty. Jako reklamní předměty, kterými se Fakulta textilní bude prezentovat, byly vybrány: triko s krátkým rukávem, deštník, kšiltovka, mikina.

Tyto reklamní předměty byly vybrány a byla na ně vytvořena objednávka od dodavatelů.

Byla zároveň vybrána i skupina dodavatelů. Z dotazníkové akce vyplynulo, ţe skupina reklamních předmětů byla vybrána poměrně vhodně. Bude záleţet na vhodném výběru barev a velikostí, které bude fakulta nabízet k prodeji. Cenová hladina textilních reklamních předmětů byla zvolena ve střední cenové hladině, aby předměty mohly být zakoupeny širokou vrstvou studentů a měly zároveň vyšší uţitnou hodnotu.

Distribuční cestu zastupují dodavatelé, kteří budou dodávat reklamní předměty, od všech dodavatelů byla zpracována nabídka a na základě nabídky byly zpracovány návrhy. Byla vybrána skupina dodavatelů na základě informací získaných z Internetu. Dalším kritériem výběru byl způsob, jakým se jednotlivé reklamní agentury prezentují a jak dlouhé mají zkušenosti na trhu s výrobou a dodávkou reklamních předmětů. Dodavateli budou: Miroslav Studený se sídlem v Jinačovicích 503, Kuřim 664 34, Bess M&M s. r. o., ulice Míru 417 Novosedlice 417 31, Proven. cz Plzeň a Repre s. r. o. Hornoměcholupská 68 Praha 10.

Na základě zkušeností se bude s dodavateli ve spolupráci pokračovat, nebo se můţe mnoţství dodavatelů sníţit. Zatím jsou všichni dodavatelé ochotni spolupracovat a dokonce volají autorovi a zjišťují, kdy se zamýšlený projekt uskuteční.

V zadání bakalářské práce bylo navrhnout vhodný prostor k prodeji reklamních předmětů pro Fakultu textilní v areálu Technické univerzity v Liberci. Návrhů bylo dáno několik a provedením dotazníkové akce bylo zjištěno, ţe největší zájem mezi studenty bude o osobní nákup v prodejně skript. Tam bude umístěna prodejní vitrína, navrţená a popsaná v bakalářské práci, ve které budou reklamní textilní předměty vystaveny a nabízeny. Prodejna skript v budově F je z pohledu autora na velmi strategickém místě, kde projde denně velké mnoţství studentů na výuku, na oběd a do občerstvení. Studenti budou mít čas se podívat do prodejny skript a případně si něco z nabídky reklamních předmětů vybrat. Dalším místem pro nákup reklamních předmětů byl studenty v dotazníkové akci zvolen internet. Také touto moţností by se fakulta měla zabývat, protoţe současný trend je nakupování přes internet.

Podle názoru autora bude ale hlavním a zároveň i nejvhodnějším místem pro prodej, prodejna skript.

První ekonomický návrh byl zpracován pro projekt, který by se uskutečnil dodavatelsky, coţ znamená, ţe by nákup, potištění, nebo vyšití proběhlo bez přímé spolupráce s Fakultou textilní. Fakultě by celá zakázka přišla jako hotové dílo a fakulta si zajistí uţ jen samotný prodej. Na nákup reklamních předmětů bude potřebovat fakulta 441 252 Kč. Uvedená částka je včetně potisků a výšivek na jednotlivé předměty a včetně grafických úprav. Za částku 617 752,80 Kč je fakulta schopna textilní reklamní předměty prodat. Marţe na prodeji reklamních předmětů je 176 500,80 Kč. Výše konečného zisku pro Fakultu textilní bude záviset na rozhodnutí vedení fakulty, kolik se bude platit za pronájem plochy pro prodejní stojan s reklamními předměty a jaká bude odměna pro prodávajícího. Autor můţe navrhnout určitou částku, není však kompetentní k rozhodnutí a výše pronájmu a odměna prodávajícímu by byla z jeho strany spekulace.

Druhý ekonomický návrh spočívá v myšlence nakoupit textilní reklamní předměty bez úpravy a Fakulta textilní si sama vyrobí potisk, nebo výšivku. Tím byl dán předpoklad mít pod kontrolou náklady spojené s úpravou loga a samotným potiskem, nebo výšivkou.

Autorovi se podařilo zjistit, ţe samotné vyšití loga je schopna fakulta zajistit na Katedře oděvnictví ve větším mnoţství, které bude potřebovat pro reklamní předměty. Pouze náklady spojené s výrobou vyšívacího programu by byly svěřeny dodavatelské firmě.

Bylo doporučeno si nechat vyrobit vyšívací program, aby byla zaručena kvalita vyrobeného programu, jelikoţ dodavatelská firma má kaţdodenní zkušenosti s výrobou vyšívacích programů. Na výrobě vyšívacího programu závisí kvalita konečné výšivky. Pokud by se realizovala výšivka na mikinu, je schopna fakulta ušetřit na nákladech spojených s výrobou výšivky 19 344 Kč. Ušetřené peníze můţe fakulta vyuţít pro větší marţi, která bude v prodejní ceně, nebo můţe fakulta díky ušetřeným nákladům sníţit prodejní cenu reklamního předmětu a zajistit tak větší dostupnost pro studenty. Bohuţel jiná situace je s potiskem reklamních předmětů. Jak se podařilo autorovi zjistit, na Katedře textilní chemie nejsou dostatečné prostory a podmínky k tomu, aby se potiskovaly různé druhy textilních předmětů.

Mnoţství potřebné k propagaci Fakulty textilní také není schopna katedra zajistit, proto by se Fakulta textilní musela obrátit na dodavatelské reklamní agentury, aby jí celou zakázku zajistily.

Závěrem je potřeba dodat, ţe původní myšlenka zabývající se prodejem reklamních předmětů je správná cesta, jelikoţ uskutečněné dotazování to potvrdilo. Zvlášť v roce, kdy Fakulta textilní slaví 50 let od svého zaloţení, by prodej reklamních předmětů byl symbolickou oslavou.

7. SEZNAM POUŢITÉ LITERATURY

[1] SIMOVÁ, J. Marketingový výzkum. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2005. ISBN 80-7372-014-0

[5] Studený, M. T-shirt. [Cit. 27.3.2010] dostupné z: http://www.studeny.eu/obchod/reklamni-predmety/textil/trika/t-shirt-super-club.-24555.php

[6] Bess M&M s. r. o. Kšiltovka [Cit. 27.3.2010] dostupné z: http://www.reklamnipredmety-levne.cz/detail.php?predmet=359

[7] Bess M&M s. r. o. Deštník [Cit. 27.3.2010] dostupné z: http://www.reklamnipredmety-levne.cz/detail.php?predmet=344

[8] Proven. cz Mikina [Cit. 27.3.2010] dostupné z: http://www.proven.cz/cs/katalog-6_6e-mikiny.htm

[11] TAMA Bohemia s. r. o. [Cit. 29.4.2010] dostupné z http://www.tama-bohemia.cz/cs/Software/Oproduktu/tabid/91/Default.aspx

[12] PEŠEK, D. – Reklamní předměty pro Fakultu textilní (výsledky průzkumu) , 2010. [Cit. 30.4.2010] Dostupné online na http://reklamni-predmety-pro-fakultu-textilni.vyplnto.cz

SEZNAM TABULEK

Tabulka 1 Ceny dodavatelů ... 20

Tabulka 2 Kalkulace ... 22

Tabulka 3 Ekonomické zhodnocení ... 45

Tabulka 4 Úspora nákladů ... 48

SEZNAM OBRÁZKŮ

Obrázek 1 T-shirt firmy Studený [5] ... 17

Obrázek 2 Kšiltovka firmy Bess M&M s. r. o. [6] ... 18

Obrázek 3 Deštník firmy Bess M&M s. r. o. [7] ... 18

Obrázek 4 Mikina firmy Proven.cz [8] ... 19

Obrázek 5 Taška firmy Repre s. r. o. [9] ... 19

Obrázek 6 Prodejní vitrína firmy Ikea [10] ... 30

Obrázek 7 Účast v průzkumu [12] ... 32

Obrázek 8 Otázka č. 1 [12] ... 33

Obrázek 9 Otázka č. 2 [12] ... 34

Obrázek 10 Otázka č. 3 [12] ... 35

Obrázek 11 Otázka č. 4 [12] ... 36

Obrázek 12 Otázka č. 5 [12] ... 37

Obrázek 13 Otázka č. 6 [12] ... 38

Obrázek 14 Otázka č. 7 [12] ... 39

Obrázek 15 Otázka č. 8 [12] ... 40

Obrázek 16 Otázka č. 9 [12] ... 41

Obrázek 17 Otázka č. 10 [12] ... 42

Obrázek 18 Otázka č. 11 [12] ... 43

SEZNAM PŘÍLOH

Příloha č. 1 Nabídka firmy Proven.cz 58

Příloha č. 2 Nabídka firmy Miroslav Studený 59

Příloha č. 3 Nabídka firmy Bess M&M s. r. o. 60

Příloha č. 4 Dotazník Reklamní předměty pro Fakultu textilní 61

Příloha č. 1

Příloha č. 2

Příloha č. 3

Příloha č. 4

In document BAKALÁŘSKÁ PRÁCE (Page 42-62)

Related documents