• No results found

Åtgärder för att främja kompetensutveckling hos signalprojektörer

4. RESULTAT OCH ANALYS

4.2 INTERVJURESULTAT

4.2.3 Åtgärder för att främja kompetensutveckling hos signalprojektörer

Det har framkommit fler än dessa fem åtgärdsförslag som presenteras i cirkeldiagrammet för att främja kompetensutveckling hos projekterande konsulter. De förslag som presenteras i diagrammet dök upp flertal gånger av olika intressenter under intervjustudien.

33 Diagram 4:18

Återkoppling till projektör efter slutfört projekt

Återkoppling till projektör är ett förslag som uppskattas av nästan varje intressent inom intervjustudien. Detta innebär att projektören får möjlighet till erfarenhetsåterföring. Intressenterna ansåg att det bör ställas som krav att projektören är med vid ibruktagning eller simulation/FAT-test för gällande ställverk-95 projekt hos Alstom. Projektören får ha en roll likt en observatör och kvalitetssäkrar därmed inte sitt eget arbete, utan projektören är med i rent utbildningssyfte. Skulle det inte gå att ha med projektören vid ibruktagning eller simulationstester så bör det i minsta fall skickas iväg information i form av en rapport om hur det projekterades och hur anläggningen i slutändan byggdes. Detta är ett förslag som flertal intressenter anser borde gälla samtliga ställverk och inte enbart ställverk-95.

Eget forum för projektörer

Initiativet att skapa ett eget forum var uppskattat hos intressenterna. Detta innebär ett forum som drivs av Trafikverket och som riktar sig mot signalprojektörer. Det bär konsolidera samtliga kunskaper om olika typer av ställverk och inte bara ställverk-95. Det bör finnas möjlighet för samtliga inblandade i forumet att ställa frågor, lägga upp nyheter eller allmän information kring ställverk och projektering.

Tillgång till mentorskap

Återkoppling projektör; 6; 27% Eget forum; 5; 23% Tillgång mentor; 3; 14% Fler kurser; 4; 18% Intervjuer resurser; 4; 18%

ÅTGÄRDER

34

Flertal intressenter hävdar att mentorskap är nyckel till kompetensutvecklingen. I och med att konsulter inte kan få stöd från sina seniora medarbetare så finns ingen typ av handledning under projektets gång. Flera intressenter har nämnt att mentorskap till oerfarna projektörer kan vara ett specifikt krav i UB-mallen då det ökar chansen för en kvalitativ projektering. Intressenter hävdar att det blir mer kompetensutveckling med en mentor som kan underlätta i form av handledning. Intressenter anser att det dock bör finnas någon form av ekonomiskt incitament för att ordna mentorer hos konsulters organisationer.

Fler anläggningsspecifika kurser

Det bör finnas fler anläggningsspecifika kurser som föder möjligheten att kravställa specifika kurser och på det sätt säkra kompetensutveckling hos projekterande konsulter. Vissa intressenter anser även att signalprojektörer kan få genomföra anläggningsspecifika kurser som en del av uppdraget.

Intervjuer med projektörer/resurser innan godkänd upphandling

Det upplevs som svårt att kunna utvärdera på kompetens och därmed har det blivit aktuellt med att man börjar utvärdera efter mjuka kriterier. Detta genomförs med intervjuer eller tester med signalprojektörer, genom att man kan förlänga tidplanen för att ha möjligheten till att utvärdera på mjuka kriterier och att det i sådant fall hade varit värt den tiden det tar. Vissa intressenter menar att det kan främja kompetens genom att tvinga konsulter att vidareutvecklas för att vinna upphandlingar

Resterande åtgärder som föreslagits av intressenter: Anpassningsbara krav

Med anpassningsbara krav menar intressenterna att det ska vara möjligt att sätta extra hårda krav ifall det skulle vara en väldigt komplex anläggning eller mindre och mildare krav ifall det är en enkel anläggning.

Seminarier/gruppträffar

Fåtal intressenter menade att det skulle vara bra med erfarenhetsutbyte i Trafikverket med konsulter och andra personer som har intresse för detta utbyte. På så sätt kan man flagga för vissa problem diskutera åtgärder eller allmänt dela med sig om tips kring projektering.

35

Detta ansåg intressenterna, skulle behövas ifall projektets upphandling är större än själva genomförandet av arbetet. På så sätt kan interna projektörer färdigställa arbetet utan att en upphandling behöver genomföras. Stora projekteringsuppdrag fortsätter man dock lämna till upphandling.

Hårdare krav på redovisning av egenkontroller eller interngranskningsprotokoll

Detta ansåg intressenter att man skulle kunna införa i kravskrivningen. Huvudsaken är att det bör vara tydligare kring att interngranskningsprotokoll måste presenteras, i mål om att säkerställa att en interngranskning genomförts.

Billigare/subventionerade utbildningar

Vissa intressenter ansåg att Trafikverksskolan inte bör vara en vinstdrivande enhet och att det istället bör sikta på att främja kompetensutveckling hos arbetande inom järnvägen och på det sätt, gynna Trafikverket. Utbildningar som rör projektering för projekterande konsulter, bör vara subventionerade på det sätt att projekterande konsultföretag inte lider av en större förlust av att låta sina resurser genomföra utbildningar. Detta tycker andra intressenter dock är något som är för generöst.

Specifika slutproduktsbeskrivningar eller förarbetade underlag till projektör

Fåtal intressenter menar att man inte behöver sätta kompetenskrav för att säkerställa kompetens och att det istället bör läggas mer tid på att göra specifika beskrivningar av slutprodukten till projekterande konsulter som således måste ha rätt kompetens för att uppfylla dessa funktionsbeskrivningar. Tydligare beskrivningar innebär även mindre risk för ÄTA-arbeten. Det tar dock bort all frihetsgrad från projektörerna och lämnar ingen möjlighet till innovativa lösningar.

Diskvalificering av projekterande konsulter på kompetensgrunder

Ett par intressenter menar att man bör prova vara stränga med kompetenskrav i den mån att någon konsult blir diskvalificerad. På det sätt så bör kompetenskraven tvinga fram en kompetensutveckling för att projekterande konsulter ska ha tillräckligt med arbete för sin personal. Detta kan samtidigt motverka oseriösa anbud och med hårdare krav kan dessa konsulter diskvalificeras och öka sannolikheten för ett kvalitativt arbete.

36

Flertal intressenter menar att kontrollfunktioner bör genomföras av Trafikverket för att säkerställa att en signalhandling blir granskad på korrekt sätt och att det inte går vidare i filtreringsprocessen förrän samtliga fel är avlägsnade.

Standardisering av anläggningsritningar eller grova typritningar som gör att anläggningar byggs upp på likadana principer

En intressent menar att det bör sättas krav på hur Trafikverket önskar att en anläggning ska utformas och se ut. Det bör finnas en likformighet runtom i Sveriges järnvägssystem. Personen menar att man vill få bort olika typer av inkopplingar för liknande anläggningar och på så sätt skapa en form av standardisering. Det ansågs även underlätta för Underhållspersonal med standardiserade anläggningsutformningar.