• No results found

Justeringsbehov av kompetenskraven

4. RESULTAT OCH ANALYS

4.2 INTERVJURESULTAT

4.2.2 Justeringsbehov av kompetenskraven

Detta resultat syftar på att visa det justeringsbehov som intressenterna inom intervjustudien har visat. Cirkeldiagrammet visar en sammanfattning av det intressenterna har tyckt till om, under intervjuerna.

Diagram 4:17

Begreppen innebär följande:

Tillräckligt - Innebär att kompetenskraven för projektörer är tillräckliga och att de inte

bör utökas, således bör kravbilden inte justeras. Denna aspekt har ingen koppling till de andra som exempelvis tydligare eller anpassningsbara kravbilder.

Strängare - Innebär strängare krav för att projektera. Detta syftar på att grundkraven

för en signalprojektering bör skärpas.

Anpassningsbara - Innebär möjligheten till att kraven bör vara anpassningsbara till den

komplexitet som den anläggning som ska projekteras har. Således, bör komplexa anläggningar erfordra strängare krav medan enkla anläggningar erfordrar milda krav. Det ska dock finnas ett antal grundkrav eller minimikrav på projektörer som sedan byggs på för att anpassa till komplexitet.

Tydligare - Innebär enbart att kravskrivningen för tillfället inte är tillräckligt tydligt för

att entydigt kunna tolkas av både projekterande konsulter och medarbetare inom Trafikverket. Således, finns ett behov av att omformulera skrivningen så att den blir mer slagkraftig. Tydligare; 7; 41% Strängare; 1; 6% Anpassande; 6; 35% Tillräckligt; 3; 18%

JUSTERINGSBEHOV

30

Problemområden med nuvarande kravskrivning

Samtliga intressenter uppfattar kompetenskraven som kravställning på

teknikansvarig och inte på signalprojektörer. Kompetenskraven är dock menade att även kravställa signalprojektörer. Detta innebär även att konsulten får friheten att tolka kraven på det sätt som passar bäst.

Vissa intressenter upplever problem med att kompetenskraven inte passar ihop med

den anläggning som ska projekteras. Således, att anläggningen kan vara för komplex för att kunna hanteras av dessa grundkrav eller att kraven är irrelevanta till aktuellt projekt.

Flertal intressenter antyder starkt att kompetenskraven inte går att utvärdera eftersom det är möjligt för projekterande konsulter att undvika dessa krav genom att använda sig av “målvakter” eller personer som uppfyller alla krav men som inte genomför arbetet i slutändan.

Det sker få eller inga utvärderingar kring mjuka kriterier hos anbudsgivande konsulter. Inga projektörer eller andra viktiga resurser intervjuas eller utvärderas kring kompetens, egenskaper, erfarenhet eller andra lämpliga kriterier för att genomföra kvalitativt arbete.

Många påpekar att kraven är formulerade på ett otydligt sätt. De menar att det inte finns ett mått på hur exempelvis “Erfarenhet om Bombardier-system” kan mätas. Följaktligen, är det upp till konsulternas egna tolkningar om vad som anses lämpligt som erfarenhet och kan leda till att det inte möter den komplexitet som det aktuella projekteringsuppdraget kräver.

En intressent menar även att kompetenskraven är för milda för att klara av en projektering av hög kvalitet, även om det är på projektörsnivå. Intressenten menar att kraven BSIÖG1-3 är alltför allmänna.

Andra intressenter menar att kraven är tillräckliga men att problemet ligger i att man inte kan kravställa projektörer eftersom det inte går att utvärdera. Lyckas man kravställa en projektör med de krav som är givna, så hade de varit tillräckliga. Dessa intressenter talar för att man måste låta projektörer få en chans till att projektera eftersom de saknar goda möjligheter till att skaffa gedigen erfarenhet på andra sätt.

31

En intressent menar att man kan få signalprojektörer som besitter väldigt god kompetens, men att tidsbristen och att den projekterande konsulten tillsätter signalprojektören på många projekt, leder till att slarvigt arbete förekommer.

Optimering av kravskrivning och allmänna förslag

Den rådande skrivningen för kompetens är formulerad på detta sätt:

Kompetenskrav Signalteknik

Teknikansvarig skall ha ansvarat för minst ett uppdrag innehållande ställverk 95. Om TA Signalteknik inte uppfyller kompetenskrav enligt ovan måste denna handledas av en seniorkonsult med motsvarande kompetens.

Följande preciserade och kompletterande krav ska uppfyllas av offererad konsult/resurs vid projektering av stlv 95:

Kunskap om Konstruktion och funktion, motsvarande BSIÖG1-3 och andra

anläggningsspecifika kurser.

Dokumenterad erfarenhet av signalprojektering

Dokumenterad erfarenhet av Bombardiers system

Den första justeringen som kan möjliggöras, enligt en intressent, är att i första meningen kring “skall ha ansvarat för minst ett uppdrag”, bör det istället ändras till “skall ha ansvarat för minst ett godkänt projekt” för att säkerställa att man genomfört ett helt uppdrag som även blivit slutförd och godkänt.

Vidare bör det klargöras i det andra stycket kraven även gäller signalprojektör och inte bara teknikansvarig. Det är i det andra stycket som de flesta intressenter upplever otydlighet.

Vidare menar intressenter följande kring mer allmänna önskemål kring kravskrivningen:

De flesta intressenter vill ha en tydligare kravskrivning. För detta, menar intressenterna att kravskrivning bör vara formulerad så det inte går att tolka som att det gäller för enbart teknikansvarig.

De flesta intressenter hänvisar till att de flesta projekten är olika och därmed kommer ha olika nivåer av komplexitet. Därmed, bör den projekterande konsulten bli kravställd på det sätt att man matchar kompetens med komplexitet.

Flertal intressenter talade för att teknikansvariga bör få kravet att redovisa involvering i projektet. Vidare, menade vissa intressenter att man skulle kunna

32

kravställa en teknikansvarig som mentorroll åt mindre erfarna signalprojektörer eller att den personen som uppfyller kompetenskraven, måste redovisa ett visst antal timmar eller en viss andel av projektgenomförandet.

Flertal intressenter påpekade vikten med att kunna utvärdera projektörer på mjuka

kriterier. Detta innebär att man ställer krav på goda dialoger med den projekterande konsulten och att intervjuer samt testning kan genomföras.

Flertal intressenter antydde att man borde kravställa att signalprojektör är med i ibruktagning eller simulationstester (ställverk-95).

Flertal intressenter antydde att man bör kravställa kurser som ger specifik anläggningskännedom. Exempelvis att man skulle utforma och kravställa specifika kurser för ställverk-95.

Vissa intressenter talade för att man även ska sätta krav på hur många projekt som en projektör eller annan lämplig resurs får vara kopplade till. På detta sätt, menade man, att det skulle minska mängden arbetsvolym som en resurs får på sig.

Vissa intressenter hänvisar till att kravskrivningar bör vara hanterade på samma sätt som de sker inom ett ERTMS-projekt, alltså att man delar upp upphandlingen i två delar, där man först säkerställer kompetens för att sedan gå vidare till pris.

En intressent påpekade att man bör kravställa redovisning på hur projekterande konsulter arbetar med erfarenhetsåterföring till signalprojektörer.

En intressent anser att kompetenskrav som kurserna BSIÖG1-3 eller andra

grundkompetenskrav bör vara ställas som krav i upphandlingsmallar för andra ställverk och inte bara för ställverk-95.