• No results found

7 FALLSTUDIE

7.4 Öbacka Strand, Umeå

Kortfakta om projektet

Beställare: NCC Boende Upplåtelseform: Bostadsrätter

Antal våningar: 6 respektive 8 våningar Antal lägenheter: 74 st (två etapper) Kontraktssumma: 112 + 113 miljoner kr Beräknad inflyttning: Hösten 2010

Kortare beskrivning: Alldeles vid Umeälven växer Öbacka Strand fram med centrala och moderna lägenheter.

Version av plattformen: 3.0

7.4.1 Process kring plattformen

Öbacka Strand påbörjades för över 10 år sedan, före det att plattformarna hade introducerats hos NCC. Programskedet blev väldigt långt på grund av flera överklaganden och dessutom lågkonjunktur. När plattformarna introducerades så integrerades dessa i projektet som vid denna tidpunkt befann sig i bygghandlingsprojekteringen. De styrande projekteringskraven upprättades av NCC Boende tillsammans med projekteringsledare och installationsledare.

Plattformshandlingarna är en ingående kontraktshandling i projektet. Vid upphandlingen av konsulter samt under startmöte har plattformshandlingarna gåtts igenom med de involverade i projektet samt använts som en checklista för konsultgruppen. Konsulterna har tillgång till handlingarna genom PDS:en.

Projekteringsledaren berättar att samma personer har varit med under hela projektet vilket har bidragit till ett bra samarbete. Installationsledaren beskriver en gemensam process där han var med i ett tidigt skede samt att det funnits en installationsgrupp som tagit fram beskrivningar tillsammans med NCC Boende. Projekteringsledaren har ansvarat för granskningen av handlingarna för att säkra att de styrande projekteringskraven efterlevts.

7.4.2 Tillämpning av plattformen

44

Fallstudie

I detta projekt har plattformens innehåll enligt de involverade i projektet kunnat nyttjas med ett medelvärde på 4.3 gällande byggdelen och 4 gällande installationsdelen utifrån en skala 1 till 5 där fem är högst.

Avsteg i byggdelen:

Badrumslayouter projektanpassas Avsteg i installationsdelen:

Egen styrentreprenad med samordnande och övergripande ansvar

Ljudklass C gällande installationer på grund av en öppen planlösning

Ventilationsaggregat utan styrutrustning

Färre antal uttag gällande ström och media.

7.4.3 Allmänna synpunkter Plattformshandlingar

De involverade i projektet har haft möjlighet att värdera användbarheten gällande föreskrifter och typritningar på en skala 1 till 5 där fem är högst. Resultatet blev följande:

Medeltal föreskrifter: 4,3 Medeltal typritningar: 3,9

Projekteringsledaren anser att plattformen i dagsläget är för allmän och administrativ.

Vissa lösningar kan användas direkt medan andra kräver en större projektanpassning.

Projektchefen på NCC Boende menar på att det är viktigt att en mallmotor skapas, ej aktuella lösningar ska ej stå med i det projektspecificerade dokumentet. Detta är något som entreprenadingenjörer också framhåller, han menar att det är en stor mängd material där mycket inte är relevant för projektet. Installationsledare anser att nya versioner har vidareutvecklats till att bli lite struligare, det är viktigt att det inte blir för stor dokumenthantering samt att den inte blir för allmän. Konstruktören anser att de styrande projekteringskraven är bra som en checklista men att typritningarna inte bidrar med något mer än idéskisser.

Acceptans

Den absoluta merparten av de involverade i projektet ser plattformen som en viktig och långsiktig satsning inför framtiden. Entreprenadingenjören beskriver hur

Tekniska bostadsplattformar

plattformarna blir mer och mer värdefulla när projektörerna har arbetat med flera plattformsprojekt. Projektledaren beskriver tryggheten att det finns bra teknisk kompetens som står bakom plattformarna. Han beskriver att plattformarna förenklar projekteringen men att de främst används som ett stöd då kunskapen om bra metoder och lösningar redan finns i konsultgruppen.

Projektchefen på NCC Boende beskriver att plattformarna är ett stöd både tekniskt sett och gällande ekonomiskt hållbara lösningar. Han menar att plattformarna visar en lägsta nivå för hur man ska göra för att säkerställa att det inte blir några fel. Det är ett stöd med färdiga lösningar som man vet fungerar, men han påpekar att en kritisk granskning måste göras för att säkerställa att plattformslösningarna passar det specifika projektet. Flera i projektet anser att plattformarna är ett extra bra stöd för nyanställda.

Installationsledaren beskriver plattformen som en bra bas att utgå ifrån när det gäller tekniken. Han anser att plattformen ligger på en rätt nivå för att kunna starta upp ett projekt.

Konstruktören är mer tveksam till en användning av plattformar. Han ser en fara i att om ett litet fel finns med i plattformen så fördubblas det genom att flera projekt bygger på samma lösning. Han anser att det kan vara bra med en checklista i form av styrande projekteringskrav i början av projektet men att typritningarna är svåra att nyttja. Han menar att konstruktören måste ta fram lösningarna för det specifika projektet och sedan genom en kommunikation med Construction integrera valda lösningar, men typritningarna ger inget stöd här.

Erfarenhetsåterföring

Ingen i projektet har använt sig av ärendelistan, ett par vet om den men de flesta har ingen kännedom om att den finns. Då projektet har fungerat som ett försöksprojekt för plattformen har många varit med i plattformens remissarbete och därigenom rapporterat in ärenden. Förslag och synpunkter har även diskuterats genom direktkontakt med ansvariga i plattformsgruppen.

7.4.4 Utvecklingsområden

Projekteringsledaren ser att det behöver bli mer stuns i plattformen för att utnyttjandegraden ska öka. Med dagens datateknik menar projekteringsledaren på att det borde finnas bra möjligheter att utveckla plattformen teknikmässigt, handlingarna behöver bli projektanpassade samt att sökvägarna förenklas. Flera i projektet framför hur viktigt det är att en mallmotor införs för att göra plattformen mer användarvänlig.

46

Fallstudie

Projektchefen ser att plattformen ska bistå med de bästa lösningarna och måste därför ständigt ses över.

Den långa projekteringstiden har medfört att en del förändringar i projektet har behövt göras. Detta gäller främst inredningspaketets innehåll och hur dessa uppdateringar stämmer överens med plattformens innehåll. Detta medför samordning och parerande mot Boendes val. Entreprenadchef och installationsledare vill se att inredningsstilarna ska vara inarbetade i projekteringskraven där också information om vad som är sammankopplat ska finnas tydligt och lättillgängligt.

7.4.5 Framtida användning

Alla i projektet med undantag för konstruktören vill se att plattformen används i alla interna projekt samt i så hög grad som möjligt gällande externa projekt.

Projektchefen för NCC Boende lägger till att den ska användas men att den måste kritiskt granskas inför varje projekt.

Related documents