• No results found

7 FALLSTUDIE

7.1 Östra Hamntorget 2, Västerås

Kortfakta om projektet

Beställare: NCC Boende Upplåtelseform: Bostadsrätter

Antal våningar: 5 våningar + gårdshus Antal lägenheter: 27 lägenheter Kontraktssumma: 65,5 miljoner Beräknad inflyttning: Våren 2011 Kortare beskrivning: Centralt läge med närhet till tågstation och Mälaren. Solfångare på taket som beräknar täcka 30-40 % av tappvarmvattnet.

Version av plattformen: 3.1

7.1.1 Process kring plattformen

Sedan 2001 bygger NCC tillsammans med Västerås stad den helt nya stadsdelen Östra Hamnen i Västerås. Östra hamntorget 2 är den nionde etappen i området.

Plattformarna har varit med från början av denna etapp. Projektchefen på NCC Boende upprättade och projektspecificerade projekteringskraven för den tidigare

Tekniska bostadsplattformar

etappen tillsammans med representant från NCC Construction samt tillsammans med arkitekt, konstruktör och installatörer. Utifrån dessa projekteringskrav har även denna etapp utgått ifrån men med vissa avvikelser. Då projektet har bestått av många etapper har erfarenheterna från tidigare etapper kunna plockats med till nästkommande etapp vilket har bidragit till att bra fungerande metoder och lösningar kunnat vidareanvändas. När plattformarna introducerades visade det sig att dessa lösningar stämde bra in med projektets lösningar. Vissa justeringar gällande lösningar har fått göras för att nå plattformens innehåll.

Arbetsprocessen kring överlämnandet från NCC Boende till NCC Construction skiljer sig från den framtagna samverkansprocessen genom att NCC Boende inte lämnar helt över till NCC Construction utan finns med under hela processen fram till färdig bygghandling. Detta är något som visat sig positivt både från NCC Boendes och NCC Constructions sida. Projektchefen på NCC Boende menar på att detta är lösningen för att säkerställa bästa möjliga projektering. Projekteringsledaren beskriver att denna process underlättar projekteringen. De anser att det är unikt att kunna sitta i samma korridor och följa varandras arbete.

Projektchefen beskriver att projektets handlingar till stor del har byggt på tidigare etapper. Plattformshandlingarna har använts vid behov vid vissa detaljer. Gällande installationsdelen har samma entreprenörer använts under många år, resultatet i detta projekt har varit att använda tidigare fungerande lösningar och inte utgå specifikt ifrån plattformens lösningar.

Konsulterna i projektet har inte haft direkt tillgång till plattformshandlingarna. De handlingar som är av betydelse har konsulterna fått tillgång till i ett tidigt skede.

Detta är ett aktivt val som beställaren gjort. Projektchefen påpekar att det är viktigt att vara medveten under processen vilka handlingar som delas ut, vill inte låsa sig till lösningar om det finns andra förslag som stämmer bättre in med projektet.

Arkitekten kom först i kontakt med plattformshandlingarna i och med att balkonguppställningar skulle ritas upp under bygghandlingsskedet. Andra plattforms-lösningar kan ha använts men inget som arkitekten vid de tillfällen vetat om att det är plattformslösningar. Konstruktören beskriver en liknande process där ett par lösningar har använts från plattformen men i stort har projektet använt sig av tidigare använda lösningar.

Under projekteringsmöten har inte de styrande projekteringskraven använts eller diskuterats.

32

Fallstudie

I detta projekt har NCC Boende tillsammans med underentreprenörer från installation och till viss del NCC Teknik beslutat vilka installationslösningar som ska användas. De bygger på Boendes krav och föreslagna lösningar från UE. Boende i Västerås har en egen standard vad gäller installationslösningar som de vill använda och utgår därför inte specifikt från plattformen. Under bygghandlingsskedet kom installationsledaren in i projektet. Installationsledaren ser att om denne kommer in tidigare i processen kan en större styrning göras mot plattformen. Det krävs då att installationsledaren är med och tar fram färdiga handlingar till förfrågnings-underlagen innan dessa skickas ut till underentreprenörer.

Inköparen har inte varit så berörd av plattformen i det här projektet. Denne ser ingen direkt skillnad mellan detta projekt och traditionella projekt. De valda plattforms-lösningarna har inte bidragit med några speciella inköpsvinster för projektet.

Kalkylatorn kom i kontakt med plattformshandlingarna i början av kalkylskedet och har kunnat använda färdiga recept i MAP som sedan projektanpassats.

Efter färdigställande projektering har ingen överlämning eller hantering av de styrande projekteringskraven gjorts.

7.1.2 Tillämpning av plattformen

Denna etapp har använt sig av den tidigare etappens styrande projekteringskrav och en uppdaterad version har ännu inte gjorts. De avsteg som beskrivs nedan är beskrivna av beställare och projekteringsledare och gäller för den nuvarande etappen.

I detta projekt har plattformens innehåll enligt de involverade i projektet kunnat nyttjas med ett medelvärde på 4 gällande byggdelen och 1 gällande installationsdelen från en skala 1 till 5 där fem är högst.

Avsteg i byggdelen:

Takfot utförs ej på grund av krav i gestaltningsprogrammet

Följer inte typritningarna på badrum, beslut från beställaren

Installationsdelen har inte utgått från plattformen och har därigenom vid senare avstämning från installationsledaren visat sig innehålla en mängd avsteg.

För att kunna säkra att de styrande projekteringskraven har tillämpats i projektet har samgranskningar gjort under projekteringsmöten. En annan bit som säkrat tillämpningen är att Boende har varit med och granskat ända fram till sista bygghandling.

Tekniska bostadsplattformar

Faktorer som påverkar användningen av plattformen har i detta projekt varit stadsbyggnadskontoret, mark och lägesförhållanden där byggnaden ska stå, tidigare etapper där redan fungerande använda lösningar kan vidareanvändas samt beställare krav.

7.1.3 Allmänna synpunkter Plattformshandlingar

De involverade i projektet har haft möjlighet att värdera användbarheten gällande föreskrifter och typritningar på en skala 1 till 5 där fem är högst. Resultatet blev följande:

Medeltal föreskrifter: 3,7 Medeltal typritningar: 3,75

Projektchef på Boende anser att ungefär 75 % av typritningarna är bra.

Projekteringsledare på Construction menar på att handlingarna är okej men att de måste kompletteras med utförandeanvisningar vid kritiska moment.

Installationsledaren menar på att inom installationsdelen detaljstyrs vissa delar väldigt hårt medan stora utrymmen lämnas på mer tekniskt svåra områden.

Exempelvis saknas detaljer kring schakt- och teknikytor.

Gällande inköpsavtalen i plattformen anser arkitekten att det är tråkigt att vara låst till leverantörer, om till exempel ett exklusivare hus byggs vill arkitekten kunna använda andra leverantörer som har ett utbud som stämmer bättre överens med husets standard och utformning. Detta gäller främst kök och badrum men också exempelvis leverantör av golv, fönster, glaspartier och balkongräcken med mera.

Acceptans

Projektchef på Boende påpekar att det är viktigt att förstå kundnyttan och inte fokusera för mycket på teknikviljan. Vackra hus som inte kostar för mycket är målet.

Han har tidigare känt att plattformen är en teoretisk produkt som inte kan lämnas ut på marknaden med risken att få för dyra priser. Han menar att om plattformarna ska användas måste en förståelse finnas kring bakomliggande lösningar, annars är risken stor att delar som innehåller onödigt inarbetade kvalitéer används och därmed skapar onödiga kostnader. Projektchefen fortsätter beskriva att plattformarna är bra då de minskar risken för framtida felkonstruktioner, men han ser även risker. Genom att låsa fast sig vid en speciell lösning är risken att man inte nyttjar alternativa lösningar som är bättre och billigare för det specifika projektet.

34

Fallstudie

Arkitekten anser att det är viktigt att plattformen inte är helt låst, hon menar att arkitekten måste kunna påverka estetiken. Husets utformning påverkas väldigt mycket av plattformen. Exempelvis om tak alltid ska göras på ett visst sätt så bidrar inte det till att skapa spännande arkitektur. Hon anser att detaljer som inte syns är bra att de är standardiserade då inte lika mycket energi behöver läggas på dessa delar men gällande synliga delarna bör inte en standardisering finnas. Konstruktören ser fördelar med plattformen genom att beslut tas snabbare gällande svåra delar då det finns färdiga lösningar som stöttar. Projekteringsledarna beskriver att de tror på en industrialisering men inte på hur plattformen är uppbyggd idag. Beskriver att den behöver bli mer kort och koncis och därigenom mer lättanvända samt att den behöver utvecklas snabbare. Inför kommande versioner finns en viss oro bland de involverade i projektet att det kommer bli alltför mycket administrativt arbete.

Inköparen ser många möjligheter med plattformen genom att inköpen kan bli mer förberedda och större volymer kan köpas in regionalt, men han beskriver att plattformen behöver utvecklas för att dessa bitar ska kunna uppnås.

Erfarenhetsåterföring

Ärendelistan är känd hos ett par personer i projektet. En person har rapporterat in och ett par personer har något de skulle kunna rapportera in. Hitintills har synpunkter och förslag främst skett genom telefon med ansvariga för plattformen. Tre av personerna vet inte vad ärendelistan är för något.

7.1.4 Utvecklingsområden

Projektchefen på NCC Boende anser att en utveckling av plattformen måste ske i samband med kundens önskemål. Plattformens innehåll ska stötta projekten genom att uppdatera med nya utvecklade lösningar. Engagemang och styrande är viktigt från Boendes sida hela vägen ut, Projektchefen på NCC Boende menar att NCC Construction borde kräva i alla projekt att någon ska vara kvar från Boende längs hela processen fram till färdiga ritningar.

Boende i Västerås har en egen standard som de vill använda gällande installationer.

Om dessa systemval integreras i plattformen skulle utnyttjandegraden ökas.

Installationsledaren menar på att det är viktigt att plattformen är anpassad efter fler regioners metoder än stockholmsregionen.

Arkitekten anser att ett enklare söksystem skulle behövas för att lättare hitta rätt bland dokumenten. Projekteringsledarna beskriver att när en ny version lanseras borde alla revideringar markeras utifrån den tidigare versionen för att enkelt få en överblick kring vad som har förändrats.

Tekniska bostadsplattformar

Gällande inköp anser inköparen att större inköpsvolymer måste till gemensamt i en allt högre grad mellan projekt/regioner för att inköpspriserna ska kunna minskas.

Han anser att det är vikigt med kommunikation mellan Boende och Construction så att de strävar efter samma mål kring stora inköp som kan möjliggöra sänkta inköpspriser.

7.1.5 Framtida användning

Gällande vilken grad plattformen ska användas i framtiden var alla inom Construction överens om att plattformen ska användas fullt ut i Boende projekt och i så hög grad som möjligt gällande extern beställare. Projektchefen på NCC Boende håller med men påpekar att detta gäller bara så länge det finns ett motiv och en förståelse för användningen.

Related documents