• No results found

I detta kapitel analyseras plattformsprojektens erfarenheter, acceptans och möjliga förbättringar där de olika projektens resultat och förslag jämförs för att utifrån detta material nå en slutsats av studien.

8.1 Vad betyder NCC:s Tekniska Bostadsplattform för Dig?

Denna fråga har introducerat alla intervjuer. En intressant och öppen fråga som har resulterat i en variation av svar där ofta personens uppfattning om plattformen lyst igenom. Nedan visas några citat.

”Ett stort stöd och en säkerhet vid projektering av tekniskt svåra

detaljer.”

”Början till en gemensam produkt”

”Tidsbesparingar om detaljer kan

användas”

”Inget revolutionerande inom byggdelen”

”Starkt stöd i styrandet utav

projekterings-gruppen”

”Hjälpmedel och genomtänkta

lösningar”

8.2 Analys av projektens arbetsprocess kring plattformarna

Processen har sett lite olika ut i projekten främst beroende på var de är lokaliserade. Projekten i Västerås och Umeå har arbetat i en mer gemensam

Tekniska bostadsplattformar

process där Boende och Construction har haft ett nära samarbete genom hela projekteringen fram till färdiga handlingar. I Stockholm har en tydligare överlämning skett mellan Boende och Construction. Utifrån intervjuerna har de involverade från Construction i Västerås och Umeå varit mycket nöjda med samarbetet och menar på att detta är något som borde ske i alla projekt.

För projekten i Umeå och Stockholm har alla konsulter haft tillgång till plattformshandlingarna men i Västerås har beställaren valt att endast lämna ut de handlingar som är av betydelse. Projekteringsledaren i Västerås har däremot önskat att plattformshandlingarna ska finnas tillgängliga för alla i projektet för att skapa en enklare projektering.

I Umeå har plattformshandlingarna med de styrande projekteringskraven gåtts igenom med de involverade i projekten samt med konsulter redan vid upphandling. I de övriga projekten har ingen genomgång funnit. För projekt Annedal har konsulterna beskrivit att det skulle ha underlättat projekteringen om en genomgång av de styrande projekteringskraven gjorts i början av projektet.

8.3 Analys av tillämpningen av plattformen i projekten

Projekten har använt sig av olika versioner av plattformen: 3.0, 3.1, 3.2 och 3.3. Byggdelen av plattformen har använts i alla projekt men med en variation av tillämpning. Installationsdelen har använts i tre av projekten där tillämpningen varierat. Östra Hamntorget 2 som är ett NCC Boende projekt valde att inte tillämpa plattformen gällande installationer på grund av att de har erfarenheter av egna beprövade lösningar som underentreprenörerna kan och vill därmed tillämpa dessa istället. Kv. Dovhjorten har inte använt installationsdelen av plattformen på grund av att beställaren hade egna krav på lösningar som skulle användas. Nedan visas en sammanställning av avstegen som tagits i de studerade projekten samt motivet till varför avsteg tagits.

PROJEKT BYGG INSTALLATION ORSAK TILL

AVSTEG

Analys av fallstudie

Utfackningspartier Produktionsanpassning

Annedal NCC väggen Ingen takfot

Projekten med flest avsteg har varit Kv Dovhjorten och Annedal gällande byggsidan. Kv. Dovhjorten har haft en extern beställare med specifika krav och projektet Annedal varit styrda utifrån gestaltning i området. De olika typerna av avsteg har varierat mellan projekten samt orsakerna till avsteg. Den likhet som kan ses gällande typ av avsteg är badrumslayouten där tre av projekten tagit detta avsteg. I övrigt visar sig ingen tydlig likhet mellan typ av avsteg som tagits i plattformen. Gällande orsak till avsteg har likheter funnits, vid extern

Tekniska bostadsplattformar

beställare har denna haft egna krav som medfört att avsteg behöver tas från plattformen, annan orsak som förekommit i de interna projekten är gestaltningskrav från Stadsbyggnadskontoret och planarkitekten. Viktigt att tänka på är att avsteg som tas från plattformen i de olika projekten kan visa på områden där plattformen behöver utvecklas inför framtiden.

8.4 Analys av allmänna synpunkter i projekten Plattformshandlingar

Nedan visas en sammanställning över resultatet från projektens skalning gällande plattformshandlingarnas användbarhet.

PROJEKT FÖRESKRIFTER TYPRITNINGAR

Östra Hamntorget 2 3,7 3,75

Palsternackan 3,4 3,2

Annedal 3,4 3,8

Öbacka Strand 4,3 3,9

Kv. Dovhjorten 4,7 4,2

Sammanställt medelvärde:

3,9 3,8

Den sammanställda skalningen visar inte på någon utmärkande skillnad i användbarheten mellan föreskrifter och typritningar. De synpunkter som kommit upp från flera personer är:

Komplettera typritningarna med utförandeanvisningar vid kritiska moment.

Specificera plattformen gällande schakt- och teknikytor. Något som både arkitekt, projekteringsledare och installationssamordnare har föreslagit.

54

Analys av fallstudie

En mallmotor behöver införas så att plattformshandlingarna projektanpassas.

Acceptans

Nedan analyseras acceptansen från de olika projekten utifrån personens roll i projektet.

Beställare

Alla beställare är överens om att plattformen är bra men de har haft varierande synpunkter. För att skapa en överblick över kommentarerna redovisas dessa nedan:

Det är viktigt att förstå kundnyttan bakom plattformslösningarna om de ska användas. En förståelse måste finnas kring bakomliggande lösningar annars är risken stor att onödiga inarbetade kvalitéer används som skapar onödiga kostnaderna.

Plattformen ska styra det som är viktigt att styra men inte allt annat.

Extern beställare tycker att plattformen är bra men anser att det är viktigt att den inte blir för styrande.

Den är bra men den måste kritiskt granskas inför varje projekt.

Arkitekter

Att använda plattformen i projekten har setts som positivt hos arkitekterna.

Trots detta har alla påpekat att det är viktigt att avsteg ska kunna tas från plattformen. Författarens följdfråga har här varit vilken typ av avsteg det handlar om varav svaren har inkluderat synliga delar gällande bland annat utformning av takfot, fasadmaterial, fönstertyper samt leverantörer av kök och badrum.

Konstruktörer

Konstruktörerna har haft lite olika syn på plattformarna. De flesta tycker plattformarna är bra genom att den visar på hur NCC vill bygga. De beskriver en enkelhet när vissa detaljer redan är lösta. En av konstruktörerna är helt emot användningen av typritningar, han ser de endast som idéskisser och är svåra att tillämpa.

Enteprenadchefer och projekteringsledare

De absolut flesta är mycket positiva till plattformarna. De beskriver en enklare projektering där snabbare beslut kan tas med beställare och konsulter samt att

Tekniska bostadsplattformar

det skapas en trygghet kring lösningar som NCC står bakom. En viss oro har visat sig kring att plattformarna blir alltför omfattande och administrativa. Ett par personer ser ett bekymmer över att plattformarna inte klarar av den utveckling som kan uppnås genom traditionella projekt.

Installationsledare

Installationsledaren i Västerås beskriver att plattformen är anpassad efter metoder som används i Stockholm, han anser att den behöver kompletteras med fler installationslösningar för att kunna nyttjas i fler regioner. I övrigt är installationsledarna överens om att plattformen ska användas men att den i dagsläget ligger på en basnivå och behöver kompletteras och förtydligas.

Inköpare

Inköparna ser inte några utmärkande inköpsvinster med att använda plattformarna på det sättet de används idag men däremot ser de fördelar genom att i förfrågningar kunna bifoga plattformshandlingar och därigenom få pris på en färdig lösning.

Kalkylatorer

De är överens om att projekteringen förenklas genom att färdiga recept kan användas i MAP.

Erfarenhetsåterföring

Det har funnits en liten kunskap gällande ärendehanteringssystemet för plattformen. Ett par har använt den, flera har hört talas om den men flera vet dessvärre inte om att den finns. Erfarenhetsåterföring är en central del för plattformarnas utveckling för att uppnå ständiga förbättringar. Det finns många synpunkter ute i projekten som behöver nå fram för att plattformen ska utvecklas inom rätt områden. I dagsläget sker den främsta erfarenhets-återföringen genom en direktkontakt med ansvariga för plattformen.

8.5 Analys av utvecklingsområden

Det har under intervjuerna funnits flera förslag på hur plattformen kan utvecklas inför framtiden. De förslag som har visat sig mest efterfrågade presenteras som efterfrågade utvecklingsområden i kapitlet slutsatser.

56

Slutsatser

Related documents