• No results found

7 FALLSTUDIE

7.2 Palsternackan, Stockholm

Kortfakta om projektet

Beställare: Hefab

Upplåtelseform: Hyreslägenheter Antal våningar: 2 hus, 5 vån + 3 vån Antal lägenheter: 47 lägenheter

Kontraktssumma: 82 miljoner exkl. moms Beräknad inflyttning: Januari 2011 Kortare beskrivning: Projektet ligger benäget i stadsdelen Enskede.

Version av plattformen: Byggdelen version 3.3 och installationsdelen version 3.2

7.2.1 Process kring plattformen

Palsternackan är ett före detta NCC Boende projekt som har sålts vidare till den externa beställaren Hefab. Plattformarna har funnits med från början av projektet där NCC Boende projektspecificerade de styrande projekteringskraven. NCC Construction kom in i projektet under huvudhandlingsprojekteringen. NCC Boende kunde inte uppnå en tillräckligt hög avkastning på projektet och valde därmed att under slutet av huvudhandlingsprojekteringen sälja projektet vidare. Hefab köpte projektet och är nu den nya beställaren.

När konsulterna upphandlades ingick plattformshandlingarna som en kontraktshandling. NCC Construction granskade ritningarna för att säkerställa att de

36

Fallstudie

styrande projekteringskraven följdes och meddelade konsulterna när eventuella avsteg behövde tas.

Alla konsulter har haft tillgång till plattformshandlingarna genom projektservern Intercopy. Det har inte skett någon genomgång av plattformshandlingarna med konsulterna.

För inköp har processen förenklats genom att plattformshandlingarna har kunnat skickas med till leverantörer men i dagsläget ser inte inköparen att plattformen bidragit till sänkta inköpskostnader för projektet. Kalkylatorn beskriver att plattformen underlättar kalkyleringen genom att färdiga recept kan användas i MAP.

7.2.2 Tillämpning av plattformen

I detta projekt har plattformens innehåll enligt de involverade i projektet kunnat nyttjas med ett medelvärde på 3.3 gällande byggdelen och 3 gällande installationsdelen utifrån en skala 1 till 5 där fem är högst.

Avstegen i byggdelen:

Gällande ytterväggen har avsteg tagits. Krav från beställaren att använda träreglar istället för stålreglar.

Inklädd takfot

Utfackningspartierna har en speciell lösning som inte finns med i plattformen.

Avstegen i installationsdelen:

Ventilationen är ett avsteg, använder en speciell lösning för värmeåtervinning.

7.2.3 Allmänna synpunkter Plattformshandlingar

De involverade i projektet har haft möjlighet att värdera användbarheten gällande föreskrifter och typritningar på en skala 1 till 5 där fem är högst. Resultatet blev följande:

Medeltal föreskrifter: 3,4 Medeltal typritningar: 3,2

Tekniska bostadsplattformar

Entreprenadchefen anser att plattformshandlingarna är bra men vill att de ska kompletteras med fler alternativ, saknar vissa lösningar gällande bland annat yttervägg. Arkitekten efterfrågar en högre standardisering av installationer då dessa har en stor påverkan på planlösningen. Projekteringsledaren tycker de styrande projekteringskraven är bra, de skapar en tydlighet vilket är viktigt i arbetet med entreprenörer. Installationsledaren anser att handlingarna är bra men att de skulle behöva kompletteras med förtydliganden. Kalkylatorn anser att plattformarna behöver utvecklas, hon anser att i dagsläget går mycket tid åt till projekt-anpassningar.

Acceptans

Beställaren för projektet anser att det är bra att NCC har färdiga lösningar som kan användas, det är något som han anser alla entreprenörer borde erbjuda. Men samtidigt menar har på att det är viktigt att plattformen inte blir för styrande. Det är bra att kunna granska lösningar men valen kring lösningar ska hela tiden ligga hos projektet.

Arkitekten anser att plattformen underlättar genom att färre detaljer behöver ritas samt att det är en trygghet att veta att lösningarna fungerar för NCC i produktionen.

Detaljlösningarna underlättar detaljutformningen för arkitekten men samtidigt menar han att det är viktigt att arkitekten är med och tar fram synliga delar, exempelvis takfötter, fasadmaterial, badrum och fönstertyper för projektet. Arkitekten ser plattformarna som en viktig satsning men samtidigt ska avsteg kunna tas.

Konstruktören tycker att plattformarna är en viktig satsning, han ser möjligheter för projektet att kunna nå bättre inköpspriser genom att exempelvis använda samma stålpelare i alla projekt. Men konstruktören vill påpeka att även fast plattformen används så måste ändå dimensioneringen lösas från projekt till projekt.

Installationsledaren anser att plattformen bidrar till att antalet utredningar minskar och därmed kan snabbare beslut tas kring utförandet. Han anser att plattformen inte fungerar klockrent idag, den behöver en högre industrialisering inför framtiden.

Entreprenadchefen ser plattformarna som ett stort stöd och en säkerhet vid tekniskt svåra detaljer. Plattformarna ger även en bra tyngd i argumenteringen med arkitekter, beställare och i konsultgruppen. Projekteringsledaren ser plattformen som ett stöd som förenklar och skapar igenkännande. Hon anser att det är en trygghet att kunna använda lösningar som NCC står bakom samt att plattformarna förenklar arbetet med konsulter då de känner igen NCCs lösningar.

38

Fallstudie

Både kalkylator och inköpare anser att plattformarna är en viktig och långsiktig satsning genom att de bidrar till en effektivare projektering.

Erfarenhetsåterföring

I detta projekt är det endast en person som vet om hur erfarenhetsåterföringen fungerar gällande ärendelistan. Istället för att använda ärendelistan har i detta projekt synpunkter framförts direkt till de ansvariga för plattformen.

7.2.4 Utvecklingsområden

Installationsledaren föreslår att utrymmen utöver själva lägenheten behöver förtydligas, exempelvis förråd, cykelrum och el-central. Han anser att de tekniska anvisningarna i installationsdelen behöver kompletteras i plattformen genom fler detaljer och förtydliganden. Gällande beslut kring uppdateringar av plattform och inredningssystem behöver en bättre kommunikation skapas enligt installations-ledaren. Informationsöverföringen måste förbättras för att kunna anpassa så att inredningssystemet och plattformarna stämmer överens.

Inköparen anser att när ändringar sker i plattformen måste dessa förmedlas tydligare då plattformen är väldigt omfattande. Plattformen behöver även bli mer användarvänlig. Inköparen föreslår att utvecklingen av plattformen måste anpassas till marknaden i Sverige men också den internationella marknaden. Ett av NCCs mål är att utöka de internationella inköpen. Om arkitekten ska inkluderas för att kunna ta fram handlingar för internationella inköp så försvinner en stor del av vinsten, inköparens förslag är att plattformen ska kunna bistå med detta istället. En annan del som inköparen anser kan förbättras är att beställaren i ett tidigt skede styr arkitekten att inte använda för många olika littran i projektet, något som ett plattformsprojekt borde kunna uppnå gällande exempelvis balkonger och fönster.

Entreprenadchefen ser att en utveckling behöver ske gällande ytterväggen samt att detalj för stensockel behöver kompletteras i plattformen.

Arkitekten anser att det är viktigt att i ett tidigt skede besluta schakt- och installationsytor då de har stor påverkan på planlösningen, dessa bör standardiseras så långt som möjligt i plattformen.

Kalkylatorn ser att en hårdare styrning måste till från beställaren för att plattformen ska kunna nyttjas mer fullt ut.

Tekniska bostadsplattformar

7.2.5 Framtida användning

Alla i projektet är överens om att när NCC Boende är beställare ska plattformen användas i alla projekt. Gällande externa beställare så anser de flesta att plattformen ska användas i så hög grad som möjligt men utifrån kundens önskemål. Beställaren anser att plattformen bör användas på en lagom nivå, den får inte bli för strikt.

Related documents