• No results found

7 FALLSTUDIE

7.3 Annedal, Stockholm

Kortfakta om projektet

Beställare: NCC Boende Upplåtelseform: Bostadsrätter

Antal våningar: Högsta delen, 16 våningar Antal lägenheter: 100 lägenheter

Kontraktssumma: 300 miljoner Beräknad inflyttning: Maj 2011 Kortare beskrivning: Intill Bällstaån i statsdelen Mariehäll i Stockholm skapas toppmoderna lägenheter med vacker utsikt.

Version av plattformen: 3.2 som i bygghandlingsskedet övergått till 3.3

7.3.1 Process kring plattformen

Stockholm stad har tagit initiativet att utveckla området Annedal i Stockholm. De har haft höga ambitioner och lagt ner stora resurser på att ta fram ett attraktivt och bra område. NCC Boende är en av byggherrarna och har fått tilldelat 100 byggrätter.

Gestaltningen har varit tydlig i området där planhandläggare och planarkitekt har haft många synpunkter. Stockholm stad har varit med och styrt beslut gällande fjärrvärme, sophanteringssystem och parkeringsplatser.

Plattformen har funnits med från början av projektet där NCC Boende har upprättat de styrande projekteringskraven. Arkitekten har i ett senare skede varit med och gjort avstämning mot de styrande projekteringskraven för att säkra att handlingarna följer plattformens innehåll. En genomgång av plattformen har inte funnits i det tidiga skedet av projekteringen. Något som i ett senare skede har efterfrågats av konsulterna. Arkitekten och konstruktören har saknat en tydlighet kring vilka delar som ska användas och vilka delar som är avsteg i plattformen. Detta har enligt arkitekten och konstruktören medfört att flera revideringar som borde kunnat undvikas har fått göras. Vid överlämnandet från NCC Boende till NCC Construction

40

Fallstudie

fick alla involverade tillgång till en samlad pärm innehållande alla plattformshandlingar. En övergång från huvudhandlingarna av de styrande projekteringskraven till bygghandlingsversionen skedde inte vid överlämningen, något som har gjorts i efterhand.

7.3.2 Tillämpning av plattformen

I detta projekt har plattformens innehåll enligt de involverade i projektet kunnat nyttjas med ett medelvärde på 3,2 gällande byggdelen och 3 gällande installationsdelen utifrån en skala 1 till 5, där fem är högst.

Avsteg i byggdelen:

NCC väggen, valt att plocka bort installationsskiktet på insidan av väggen.

Ingen takfot, gestaltningsmässigt krav från stadsarkitekten

Natursten på sockeln

Produktionsanpassning av stålpelarna i ytterväggen

Badrum ritade enligt SIS-standard och inte enligt plattformen

Ljudklass C istället för B Avsteg i installationsdelen:

Ventilationen, högre värmeåtervinning än motsvarande som finns i plattformen.

I avtalet mellan NCC Boende och NCC Construction är version 3.2 av plattformen inkluderad. Ett aktivt beslut har senare tagits att tillämpa version 3.3 i bygghandlingsprojekteringen. Detta för att använda en så aktuell plattform som möjligt inför upphandlingen av entreprenörer.

Enteprenadchefen beskriver vikten av att NCC Boende inför plattformen som förutsättning för projektet. När Construction kommer in i projektet är mycket bestämt och svårt att anpassa till plattformen. Arkitekten beskriver att tillämpningen av plattformen har fått stå i balans till planarkitekten för Stockholm stads önskemål då det är viktigt att bibehålla en bra kontakt med Stockholm stad.

Tekniska bostadsplattformar

7.3.3 Allmänna synpunkter Plattformshandlingar

De involverade i projektet har haft möjlighet att värdera användbarheten gällande föreskrifter och typritningar på en skala 1 till 5 där fem är högst. Resultatet blev följande:

Medeltal föreskrifter: 3,4 Medeltal typritningar: 3,8

Projektchefen på NCC Boende anser att föreskrifterna måste kunna förtydligas. Hon menar att det blandas stort och smått vilket gör det svårt att förstå varför det är viktigt. Hon anser även att ett förtydligande skulle kunna göras gällande vilka frågor som ska drivas extra hårt mot kommunen gällande avsteg.

I dagsläget anser arkitekten att det saknas flera olika byggsnitt. Om plattformen innehåller för få lösningar så medför det att avsteg behöver tas istället. Hon anser att plattformen behöver erbjuda fler typlösningar gällande olika typer av utformning.

Acceptans

Projektchefen på NCC Boende tycker plattformarna är bra, de skapar en förenklad projektering genom att flera val plockas bort som annars tar energi och kraft.

Samtidigt menar projektchefen på att det är vikigt att plattformen är så strikt som möjligt, den ska styra det som är viktigt att styra men inte allt annat.

Projekteringsledaren beskriver plattformarna som ett starkt stöd i styrandet av projekteringsgruppen. Arkitekten beskriver att en viktig fördel uppnås när konsulter lär sig plattformen mer och mer med tidens gång och därigenom har lättare att kunna nyttja den mer effektivt. Hon tycker att det är jättebra att använda plattformar som en utgångspunkt men att det ska finnas en viss frihet för arkitekten att påverka. I detta projekt beskriver arkitekten att det har varit rätt strikta diskussioner att plattformen ska användas men då den inte har kunnat erbjuda vad som krävts så har inte den inte kunnat nyttjas i alla lägen. Hon menar att den behöver kunna användas för ett större antal scenarion. Men plattformarna är en superbra idé i grunden. Konstruktören tror att använda sig av plattformar är helt rätt väg att gå.

Erfarenhetsåterföring

Flera i projektet har hört talas om ärendelistan men ingen har använts sig av den för att rapportera in synpunkter. Istället har en direktkontakt tagits med ansvariga för plattformen. Projektet kommer senare att diskutera erfarenheter under det interna slutmötet vilket sparas inför framtiden.

42

Fallstudie

7.3.4 Utvecklingsområden

Projekteringsledaren anser att det skulle behövas en tydlighet kring versionshanteringen. I dagsläget är det svårt att se vad som skiljer sig åt i de olika versionerna. NCC Boende efterfrågar också en tydlighet i hur plattformens versioner ska hanteras. Ofta lever projekten under en lång tid vilket gör att flera versioner hinner lanseras under projekteringstiden. En tydighet behöver finnas gällande vilka delar från den nya versionen som måste arbetas in och vilka som kan vara bra att de inkluderas. Samt behöver förtydliganden göras hur ändringar påverkar den valda inredningsstandarden som hänger ihop med plattformens version.

Projekteringsledaren förespråkar att installationer måste få en större tyngd i det tidiga skedet och därigenom kunna påverka utformningen. Han beskriver att ofta kommer installationer in senare i projektet vilket gör det svårare och svårare att lösa saker och ting. Om en striktare del finns med i plattformen gällande att beslut kring installationstäta zoner ska ligga i närhet till varandra skulle både byggkostnader kunna sänkas och projekteringen fungera enklare. Han anser att arkitekten borde kunna erbjuda lösningar med närhet mellan trapphus och installationstäta zoner.

I och med att dokumenten växer i plattformen föreslår projekteringsledaren att det skulle vara bra att varje projekt har en genomgång med ansvariga för plattformen hur projektet ska hantera plattformen. Där behöver både konsulter och UE vara inkluderade för att tydliggöra hur de ska arbeta med plattformen. Ett annat förslag är att varje avsteg borde diskuteras inte bara med regionchef utan också att plattformsgruppen är med i beslutsprocessen, något som projekteringsledaren tror är viktigt för plattformens utveckling.

Inköparen anser att beställaren borde kunna styra hårdare mot arkitekten vad gäller val av exempelvis fönstertyper och balkonger. Det används en stor mängd olika littran i projektet. Projekteringsledaren beskriver att utav 28 lägenheter har det använts minst 10 olika kökstyper och minst lika många badrumstyper vilket han menar på är något som borde kunna undvikas i ett plattformsprojekt.

Arkitekten anser att plattformen behöver utvidgas för att täcka en större varians av scenarion. Behöver finnas ett större antal byggsnitt som kan användas vid olika utformningsalternativ.

7.3.5 Framtida användning

Alla i projektet är överens om att plattformarna ska vara med och utvecklas för framtiden. Entreprenadchefen anser att NCC ska ha lösningar som vi är trygga med

Tekniska bostadsplattformar

samt stommar som är lätta att bygga, något som plattformen bidrar med.

Plattformarna kan användas som ett försäljningsargument till externa beställare.

Inköparen föreslår även att det skulle vara bra att uppnå en fördjupad kontakt med externa beställare som är intresserade av att använda plattformen. Plattformen kan må bra av att en extern beställare är med i utvecklingen av plattformen.

Related documents