• No results found

Ökat stöd till kapacitetsutveckling och samverkan

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 46-48)

3. Utvecklingssamarbete

3.6 Tematiskt utvecklingssamarbete

3.6.4 Ökat stöd till kapacitetsutveckling och samverkan

Sidas stöd till kapacitetsutveckling och samverkan spänner över många områden. Samarbeten med näringslivet och andra aktörer mobiliserar fl er i arbetet mot fattigdom och bidrar till ökat resul- tat för varje investerad biståndskrona.

Uppgift enligt Sidas instruktion: 3 § Myndigheten ska

vidare vid myndighetens utbildningscentrum i Här- nösand anordna utbildning och kompetensutveckling för Sidas samarbetspartner inom utvecklingssamarbe- tet.

Återrapporteringskrav enligt regleringsbrevet: Sida ska i

samband med årsredovisningen 2011 redovisa hur många som omfattats av stöd för återinträde på den svenska arbetsmarknaden, under hur lång tid samt med vilket belopp. Vidare ska Sida redovisa om stö- det bidragit till återinträde på den svenska arbets- marknaden och om anställningen haft koppling till internationellt utvecklingssamarbete.

Sida arbetar med kapacitet och samverkan på fl era olika sätt – bland annat inom ramen för särskilda pro- gram och satsningar och genom Sida Partnership Forum (SPF) i Härnösand.

Tabell 13. Insatser inom strategin för globala ämnesstrategiska utvecklingsinsatser, antal och förvaltningskostnader, tkr

Prestationstyp 2009 2010 2011 Förvaltnings- kostnad 2009 Förvaltnings- kostnad 2010 Förvaltnings- kostnad 2011

Antal beslutade insatser 75 64 76 21 850 15 772 17 257

Antal insatser med kostnader 233 191 196 – 19 851 25 946

Antal avslutade insatser 75 88 73 – 5 088 4 102

BAKGRUND OM VERKSAMHETEN 2011

Målet är god kapacitet och kompetens, hos såväl svenska som in- ternationella aktörer, inklusive i utvecklingsländer, att bidra till det övergripande målet för det internationella utvecklingssamarbetet och för reformsamarbetet i Östeuropa. Verksamheten styrs av strategin för Kapacitetsutveckling och samverkan 2011–2013.

Under 2011 intensifi erades Sidas samverkan med näringslivet. Genom Sidas Business for Development- program (B4D) utvecklar Sida nya metoder för att med minimerad biståndsfi nansiering bättre dra nytta av näringslivets resurser i utvecklingssamarbetet. En viktig del i B4D-arbetet är Sidas nya riktlinjer för arbete med företagens sociala ansvarstagande.

Genom Sida Private Public Partnerships (SPPP), fi nan- sierar företag utvecklingsinsatser tillsammans med Sida medan en tredje part genomför insatsen. Sida har initierat två sådana pilotprojekt: ett samarbete med Tetra Pak och World Food Program för skol- mjölk i Zambia och ett med Scania och FN:s organi- sation för industriell utveckling (UNIDO) i norra Irak för yrkesutbildning av mekaniker.

Inom programmet Market Transformation har Sida avtalat om stöd till Världsnaturfondens arbete, som engagerar de stora handelsföretagen på världsmark- naden inom nio olika produktområden till förmån för bättre villkor för människa och miljö. Arbetet baseras bland annat på goda erfarenheter från det Sidastödda Better Cotton Initiative, som syftar till att förändra den globala marknaden för bomull så att den blir mer hållbar med positiva effekter för såväl miljön som för människorna som jobbar i sektorn. På bara ett år har fl era bomullsodlare i Pakistan och Indien ökat sin vinst genom nya metoder, samtidigt som vattenkon- sumtionen och användningen av kemiska konstgödsel och bekämpningsmedel minskat. Kostnader och häl- soproblem har minskat samtidigt som böndernas inkomster ökat.

I enlighet med uppdraget att stärka aktörers kom- petens och kapacitet att effektivt nyttja informations- och kommunikationsteknologi för utveckling (ICT4D) har Sida under året initierat insatser som komplette- rar Sidas övriga insatser inom informations- och kommunikationsteknologi (ICT) som framför allt bidrar till att kvinnor och fl ickor får tillgång till och nyttjar ICT.

För att öka kunskapen om nätaktivism som en ny demokratisk arena, genomförde Sida bland annat ett seminarium om nätaktivism och demokratisering i

Mellanöstern och Nordafrika. Seminariet fi ck stor uppmärksamhet i media och på nätet. Inom ramen för programmet Innovations Against Poverty lämnar Sida också stöd till innovationer inom ICT-området.

Ett av Sidas huvudsakliga instrument för kapaci- tetsutveckling är de Internationella utbildningspro- grammen som syftar till att ge god kompetens och kapacitet hos organisationer att driva förändringspro- cesser för mer effektiv fattigdomsminskning. Utbild- ningsprogrammen riktar sig till personer som repre- senterar organisationer i samarbetsländerna, från privat och offentlig sektor samt från civila samhället.

Programmen spelar en katalytisk roll genom att deltagarna får tillgång till strategiska nätverk, utveck- lar självbärande verksamhetsidéer och/eller hittar annan fi nansiering. Ett exempel är programmet Inte-

grerad vattenresursförvaltning där vattenkontoret i

Lilongwe, Malawi, har ställt om sitt arbetssätt och halverat den obetalda vattenanvändningen genom ökad efterfrågestyrning.

Genom programmet Mänskliga rättigheter och jäm-

ställdhet har deltagarna möjliggjort att 360 mödrar

och 1 800 fl ickor i Kenya fått utbildning i reproduk- tiva rättigheter, vilket lett till att fl ickor valt att inte låta sig könsstympas.

Sida Partnership Forum (SPF) arrangerar erfaren- hetsutbyte, kompetensutveckling och dialogtillfällen för aktörer, i enlighet med SPF:s uppdrag att stärka aktörers kapacitet att bidra till utvecklingsmålen. Aktörer som har tagit del av verksamheten är svenska myndigheter, privatsektorn, forskningsinstitutioner och civila samhällets organisationer samt i vissa fall samarbetspartners från samarbetsländer.

Verksamheten utgår från aktörernas behov och har under 2011 omfattat bland annat resultatstyrning, företagens sociala ansvarstagande, konfl ikthantering, anti-korruption, hållbar urban stadsutveckling, miljö och klimat, internet och demokratisk förändring samt bistånds- och utvecklingseffektivitet. Sidas utbild- ningsprogram för humanitära aktörer (Advances Training Program on Humanitarian Action, ATHA) är ett samarbete mellan Sida och Program on Huma- nitarian Policy och Confl ict Research vid Harvard- universitetet inom vilket både introduktionsutbild- ningar och specialiserade utbildningar för en bred målgrupp inom humanitära insatser erbjudits under 2011.

Sidas resursbasprogram ger yngre akademiker erfarenhet inom det multilaterala och bilaterala utvecklingssamarbetet. Under året har tretton bilate- rala biträdande experter (BBE) och tolv Junior Profes- sional Offi cers (JPO) placerats inom det bilaterala

utvecklingssamarbetet och de multilaterala organisa- tionerna.

Genom myndigheten Internationella programkon- toret har elever och lärare deltagit i fem olika utbytes och stipendieprogram fi nansierade av Sida. Detta har bidragit till att återföra erfarenheter från internatio- nellt utvecklingssamarbete till svenska aktörer. Ett nytt praktikantprogram har etablerats för unga inom det svenska civila samhällets och näringslivets organi- sationer.

Sida har rekryterat och utbildat observatörer till 12 valmissioner under 2011.

Karriärstöd har beviljats till nio före detta delta- gare i resursbasprogrammen med syfte att underlätta återinträde på den svenska arbetsmarknaden. Stödet beviljas för maximalt fem månader och den totala kostnaden för 2011 är cirka 1,5 miljoner kronor. Fem personer av de som beviljats karriärstöd under 2011 har fått fast anställning. Anställningarna har haft koppling till internationellt utvecklingssamarbete.

Komplettera och stimulera andra finansiella resurser

En grundläggande princip i B4D-programmet är att arbeta katalytiskt, det vill säga att sträva efter en stor uppväxling av biståndet genom att engagera den pri- vata sektorns resurser.

Den största uppväxlingen nås genom att engagera företagen i policydialog och påverkan samt genom att använda Sidas garantiram – metoder som normalt inte leder till några utbetalningar av biståndsmedel. Stor uppväxling har också stöd till organisationer, exempelvis Världsnaturfonden, som i sin tur mobilise- rar företagens kapacitet. I direkta samarbeten med företag är Sidas bidrag maximerat till halva projekt- kostnaden (stöd till företag maximeras till 200 000 euro enligt EG:s statsstödsregler).

Skapa utrymme för flexibilitet och innovation

I Sidas arbete med att engagera den privata sektorns resurser utvecklas innovativa metoder. B4D-program- met rymmer stöd till innovationer som kan skapa bättre förutsättningar för fattiga människor. Detta görs inom Innovations Against Poverty, som samlade 157 ansökningar från 24 länder i sin första utlysning – 21 företag har beviljats katalytiska stöd inom fl era olika sektorer som energi, hälsa, jordbruk och IT.

Motverka oegentligheter och korruption

Som ett led i Sidas arbete för att motverka oegentlig- heter och korruption har Sida Partnership Forum under 2011 anordnat seminarier och workshops kring

temat ”Korruption som ett hinder för utvecklings- samarbete” för utvecklingssamarbetets aktörer. Inom JPO-utbildningarna har under 2011 en ny modul om Sidas anti-korruptionsarbete inkluderats.

Prestationer

Antalet beslutade insatser där Sida samverkar med näringslivet har ökat väsentligt under 2011. En fort- satt ökning förväntas kommande år med fl er pilotpro- jekt inom B4D som ICT4D. Utbetalningarna blev lägre än förväntat. Dessa samarbeten leder inte alltid till betydande utbetalningar för Sida, men de mobili- serar ofta annat kapital som bidrar till utveckling. För- valtningskostnaderna har ökat i samma takt som arbetet inom B4D och ICT4D har intensifi erats. Att inleda nya samarbeten med näringslivet och inom ICT4D har visat sig kräva mycket tid och handläg- garkapcitet.

3.6.5 Demokratistöd genom svenska partianknutna

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 46-48)