• No results found

Öppenhet och information

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 51-53)

3. Utvecklingssamarbete

3.6 Tematiskt utvecklingssamarbete

3.6.7 Öppenhet och information

Sidas arbete med information och öppenhet har fokuserat på att tydliggöra resultat, möjliggöra transparens, bygga strategiska allianser med upparbetade och nya partners samt erbjuda strate- giskt stöd inom verket. Arbetet med webbplatsen openaid.se har bidragit till att tillgängliggöra information om svenskt bistånd till aktörer i hela världen.

Uppgift enligt Sidas instruktion: 3§ Myndigheten ska

aktivt och digitalt tillgängliggöra information om sin verksamhet

Återrapporteringskrav enligt regleringsbrevet 2011: I arbe-

tet för ökad biståndseffektivitet /…/ska Sida särskilt främja /…/ ökad transparens.

Återrapporteringskrav enligt strategin: Sida ansvarar för

att göra en resultatuppföljning av verksamheten i sin helhet. Som ett komplement till uppföljningen ska årliga undersökningar genomföras för att mäta för- ändringar på nationell nivå avseende strategins mål. I resultatuppföljningen ska det fi nnas en tydlig koppling mellan resultat och kostnader. Sida ska i årsredovis- ningen återrapportera verksamhetens samlade resul- tat.

Sajten Openaid är en del av att förverkliga transpa- rensgarantin som syftar till att öka biståndseffektivite- ten. Sida tog över driften av webbplatsen i juli 2011 och fi ck då också den samordnande rollen för trans- parensgarantin inom svenskt bistånd. Openaid har sedan dess översatts till engelska och statistiken har anpassats för att bli internationellt jämförbar2, mer tillgänglig och med bättre kvalitet, bland annat

2 Genom anpassning till IATI (International Aid Transparency Initiaitive).

BAKGRUND OM VERKSAMHETEN 2011

Verksamheten styrs av strategin för informations- och kommuni- kationsverksamhet inklusive för organisationer i det civila samhäl- let 2010–2014. Det övergripande målet är att den svenska allmän- heten har god kunskap om situationen i utvecklingsländer, svenskt bistånd och dess resultat samt frågor som rör utvecklingens drivkrafter i utvecklingsländer.

genom att uppdatering av informationen nu sker månadsvis och att systemet även innehåller planerade insatser. Sajten hade 44 951 besökare från lanseringen den 1 april till den sista december. Openaid har fått mycket uppmärksamhet internationellt och fått svenska webbpriset under året.

Strategin genomförs med en kombination av Sidas eget arbete och insatser via det civila samhället. Här redovisas några exempel på Sidas egna arbete utöver Openaid.

Den externa webbplatsen www.sida.se har haft 979381 besökare och andelen besökare via externa sökmotorer har gradvis ökat vilket är en uttalad mål- sättning. Av besökarna uppger 86 procent att de helt eller delvis hittar den information de söker. Press- arbetet är tillsammans med webbplatsen det mest kostnadseffektiva sättet att nå en bred allmänhet och Sida har under 2011 nått ut till omkring 82,5 miljo- ner kontakter genom medier.

Mellanöstern och Nordafrika har stått i fokus och genererat genomslag kring bland annat demokratifrå- gor i regionen och svenskt bistånd kopplat till bland annat Egypten och Libyen.

Genom en innovativ satsning i samarbete med det globala medieinstitutet PANOS har svenska dagstid- ningar publicerat reportage skrivna av lokala report- rar i Sidas samarbetsländer. Magasinet Omvärlden kom ut med 8 nummer till 4 300 prenumeranter och når sammantaget omkring 143 222 kontakter per år. Under 2011 startades ett nyhetsbrev med 5 300 pre- numeranter. Omvärlden är en aktiv röst i debatten och citeras ofta i andra medier.

Globala Kommunen är ett projekt om globala frå- gor i ett lokalt perspektiv där Sida samarbetar med kommuner och andra parter för att uppnå synergier och ökad samverkan. Under året har Globala Karl- stad och Globala Malmö genomförts. Satsningen innebär en mix av aktiviteter med ett starkt medialt

genomslag som resultat.

Sida har också deltagit på breda arenor som Bok & Biblioteksmässan och politikerveckan i Almedalen. Den egna arenan för kunskap och debatt, Develop- ment Talks, lanserades på Internationella dagen för utrotning av fattigdom.

Informationsverksamheten inom det civila samhäl- let är bred med en variation av budskap och kanaler. Organisationerna har använt medlen från Sida för att arbeta strategiskt med kanaler som eget pressarbete och webbplatser, medlemstidningar, seminarier, work- shops, turnéer, utställningar och kampanjer. Mål- grupper som dominerar är ungdomar och skolor, opi- nionsbildare och de egna medlemmarna runtom i landet.

De årliga mätningarna som Statistiska Centralby- rån (SCB) gör på uppdrag av Sida visar att svensk- arna har en pessimistisk bild av utvecklingen i värl- den. Men trenden den senaste åren är att alltfl er svenskar anser att utvecklingen går framåt och att lev- nadsförhållanden förbättras. Innehållet i biståndet är ganska okänt för de fl esta svenskar även om många har stark tilltro till att svenskt bistånd gör nytta i värl- den.

Sidas kommunikationsarbete är en del av ett sam- mansatt fl öde av information om globala utvecklings- frågor och bistånd från många olika aktörer. Att här- leda förändringar i kunskapen om dessa frågor till Sidas, eller någon annans kommunikationsarbete är svårt. Sidas bedömning är dock att arbetet med att implementera strategin ger miljontals svenskar dagli- gen möjlighet att exponeras för information från myndigheten och dess partners. De får därmed möj- lighet till ökad kunskap. I vissa insatser ser vi mycket goda resultat i det avseendet, till exempel genom Sidas webbplats och pressarbete.

Samarbete och partnerskap med både nya och gamla aktörer blir också allt viktigare och Sidas roll

Tabell 18. Kontaktkostnader för Sidas kommunikationsverksamhet 2011, antal och tkr

Aktivitet Antal kontakter 2010 Antal kontakter 2011 Anslagsposten Informations- och kommunikations- verksamhet 2010, kostnad i tkr Anslagsposten Informations- och kommunikations- verksamhet 2011, kostnad i tkr Sidas webbplats1 996 583 979 381 2 250 2 050 Presstjänsten 84 610 000 82 500 000 1 600 2 200 Globala kommunen2 1 960 8 453 650 338 2 500 Omvärlden3 17 745 376 422 3 600 5 000 1 Webbstatistik för sida.se

2 För 2010 inkluderas en pilotverksamhet: Globala Gävle. För 2011 är mediekontakter inräknade. 3 Beräkningsprincipen för 2011 har ändrats för att kunna jämföras med andra aktiviteter.

blir allt mer katalytisk i det sammanhanget. Ett arbete pågår med att identifi era nya potentiella aktörer för kommunikation och hitta breda arenor för samver- kan, satsningar som Millenniekommuner och Globala Kommunen är exempel på detta.

Genom Openaid tillämpar Sida offentlighetsprinci- pen på ett modernt och offensivt sätt vilket ställer ökade krav på kvalitet i myndighetens dokument.

Bedömningen är att arbetet är på rätt väg men att ytterligare fokusering behövs mot ökad samverkan och utväxling på bredden, ökad resultatorientering i budskapen samt kraftigt ökade satsningar på att till- gängliggöra information i digitala medier.

Prestationer

Antalet beslutade insatser och insatser med utbetal- ningar har ökat mellan 2009 och 2010 för att ligga kvar på samma nivå 2011. Eftersom anslaget mins- kade kraftigt mellan 2009 och 2010 samtidigt som personalstyrkan minskade innebär detta att färre handläggare hanterar ett större antal insatser.

Antalet avslutade insatser är betydligt mindre 2010 än övriga år. Detta beror på att cirka 60 procent av insatserna är tvååriga vilket innebär att vartannat år avslutas fl er insatser. De aktiva insatserna har en genomsnittsvolym på 976 000 kronor.

Tabell 19. Insatser inom strategin för informations- och kommunikationsverksamhet, antal och förvaltningskostnader, tkr

Prestationstyp 2009 2010 2011 Förvaltnings- kostnad 2009 Förvaltnings- kostnad 2010 Förvaltnings- kostnad 2011

Antal beslutade insatser 20 42 38 5 827 10 350 8 628

Antal insatser med kostnader 32 48 51 – 4 989 6 751

Antal avslutade insatser 12 31 15 – 1 792 843

3.6.8 Särskilda insatser för demokratisering

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 51-53)