• No results found

Regionalt utvecklingssamarbete

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 36-40)

3. Utvecklingssamarbete

3.5 Regionalt utvecklingssamarbete

Det regionala samarbetet omfattar följande strategier: Regionalt Afrika söder om Sahara, Regionalt utveck- lingssamarbete med Asien med fokus på Sydöstasien, Utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordaf- rika samt Regionalt Latinamerika.

3.5.1 Regionala insatser för gränsöverskridande problem

De regionala insatserna spänner över en rad områden. De syftar till att lösa problem som är svåra – om inte omöjliga – att lösa i enskilda länder. Resultaten har potential att gynna många människor i länder där många lever i fattigdom.

Regionalt samarbete bedrivs ofta, men inte alltid, av regionala aktörer med verksamhet i fl era länder. Det kan till exempel vara mellanstatliga och multilaterala organisationer, men också civilsamhällets organisatio- ner och nätverk. Formerna för regionalt samarbete är beroende av det regionala sammanhanget och skiljer sig åt, främst beroende på mandatet, styrkan och kapaciteten hos berörda mellanstatliga organisationer.

Skapa utrymme för flexibilitet och innovation samt stimulera andra finansiella resurser

I Afrika arbetar Sida med regionala enskilda organi- sationer och privatsektorutveckling. En insats för innovation som Sida stödjer är forskningssamarbetet Bio-Innovate som kopplar ihop forskning inom bio- teknik med företag i Östafrika som själva satsar medel i forskningsprojekt. En annan handlar om att utveckla

BAKGRUND OM VERKSAMHETEN 2011

Regionalt samarbete utgår från de gränsöverskridande och regionala utmaningar som flera länder delar i de olika regioner där Sverige bedriver utvecklingssamarbete. Dessa insatser förväntas ge bättre effekt genom ett regionalt angreppssätt än genom enskilda insatser i varje land. Verksamheten har under året styrts av fyra samarbetsstrategier: Afrika söder om Sahara, Asien, Mellanöstern och Nordafrika samt Latinamerika. En utfasnings- plan finns för det regionala samarbetet i Latinamerika. Fyra strategi rapporter som redovisar biståndets resultat har tagits fram under 2011.

obligationsmarknaden i Östafrika. Det har lett till ett ökat utfärdande av företagsobligationer i lokal valuta och därmed en starkare kapitalisering av företag vars verksamhet har betydelse för regionens fattiga män- niskor. Sida fi nansierar också enskilda organisationer för att stödja och granska Afrikanska unionen (AU) och regionala ekonomiska kommissioner (RECs) vad gäller genomförandet av mänskliga rättighets- och andra konventioner över kontinenten.

Genom det regionala hiv och aids-teamet i Lusaka stödjer Sida också det innovativa programmet Swedish Workplace HIV and AIDS Programme (SWHAP), som implementeras gemensamt av Näringslivets internationella råd (NIR) och fack- förbundet IF Metall. Programmet använder en med- fi nansieringsmodell som har visat på hållbarhet och som har skapat ett starkt ägarskap och engagemang hos de involverade företagen.

I Mellanöstern och Nordafrika (MENA) stödjer Sida Euro-Mediterranean Human Rights Founda- tion, där försvarare av mänskliga rättigheter, individer såväl som lokala organisationer, erhåller stöd i syfte att låta dem genomföra sina aktiviter trots en för- tryckande kontext. Stödet är innovativt eftersom små pengabidrag utbetalas snabbt till individer och små organisationer som inte uppfyller de traditionella organisationskrav som Sida ställer på civilsamhälles- organisationer – i syfte att stödja försvarare av mänsk- liga rättigheter. På så sätt har Sida fl exibelt och snabbt kunnat stödja en spontan demokratiserings- process i en region som kännetecknats av repressivt styre. Ett exempel på Sidas regionala arbete i MENA för att komplettera och stimulera andra fi nansiella resurser som kan bidra till fattigdomsbekämpning och långsiktig utveckling, är ett nytt program som syftar till att stimulera den privata sektorn att bidra till håll- bar ekonomisk tillväxt. Syftet ska uppnås genom att den privata sektorns aktörer fokuserar sina kommersi- ella resurser och innovativa förmågor till att utveckla och investera i produkter, tjänster och affärsmodeller som bedöms vara till nytta för fattiga människor. Insatsen är ett led i Sidas satsning på Business for Development (B4D).

Motverka oegentligheter och korruption

Ett särskilt ämnesområde i det regionala samarbetet i Afrika är anti-korruptionsverksamhet. Sida stödjer sammanlagt ett tiotal insatser som ska bidra till god samhällsstyrning (inklusive offentlig fi nansiell styr- ning) samt ger stöd till media och civilsamhällesorga- nisationer. Genom en av insatserna stödjer Sida den pågående uppbyggnaden av AU:s kommission för

anti-korruption, som verkar över hela kontinenten. Sida bidrar också till Afrikanska utvecklingsbankens arbete med korruptionsbekämpning genom stöd till en nyinrättad fond (Governance Trust Fund). Genom andra insatser har Sida sedan många år bidragit till kapacitetsuppbyggnad av revisionsmyndigheter i eng- elsktalande afrikanska länder och till att stärka fram- växten av fria, oberoende och kritiskt granskande medier i södra Afrika.

Riksrevisionen har granskat frågor kring intern styrning och kontroll i regionalt bistånd till Afrika via utlandsmyndigheten i Nairobi. Resultatet av de åt gärder som genomförts av Regional cooperation of environment and economic development in Africa (REED) med anledning av denna revison är bland annat att bedömningen av samarbetspartnerns kapa- citet förbättrats. Det märks bland annat genom att systemrevisioner är obligatoriska i samband med beredning eller att en kvalifi cerad bedömning gjorts av annan givare eller av annan avdelning inom Sida. För att stärka revisionsmetoden som ett kontroll- instrument pågår inom REED en revidering av alla avtal, med ändringar och tillägg enligt Sidas revisions- regel, som sträcker sig längre än till 31 december 2011.

Inom det regionala arbetet mot hiv och aids i Afrika stödjer Sida insatser för att stärka samarbets- partners resultatstyrning, uppföljning och redovisning. Viktiga instrument i detta arbete är organisations- bedömningar som görs rutinmässigt för att bedöma system och förvaltningsstrukturer hos potentiella part- nerorganisationer. Under 2011 har korruptionsankla- gelser framkommit inom South African AIDS Trust (SAT). Sida1 arbetar för närvarande med genomför- ande av fi nansiella granskningar och systemrevisioner. Sverige är ordförande i givargruppen, vilket ökar möjligheterna till dialog och infl ytande i ärendet.

Korruptionsrisken är generellt sett hög i Asien. Sverige stödjer via Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) ett initiativ där länder i Asien och Stillahavsregionen inlett ett sam- arbete som bygger på att bekämpa korruption genom regional policydialog för att stärka medlemsländernas förståelse för internationella anti-korruptionsstandar- der. Utbytet och grupptrycket på att leverera har visat sig framgångsrikt och har bidragit till att Nepal, Indien och Thailand ratifi cerade FN:s anti-korrup- tionskonvention, UNCAC. I strävan att motverka korruption i regionen stödjer Sida Transparency Internationals MENA-program. Insatsen består

1 Ansvaret för genomförande av de regionala hiv- insatserna är delegerat till densvenska utlandsmyndigheten i Lusaka.

främst av kapacitetsutveckling för civilsamhälleorga- nisationer inom områden som politiskt påverkansar- bete, insamling och dokumentation och undersökning av korruptionsfall, organisationsutveckling, samt ska- pandet av regionala nätverk.

Prestationer

Antalet insatser minskar i något lägre takt än planerat eftersom det ofta tar lång tid att avsluta insatser och eftersom slutrapporter och revisionsrapporter ofta kommer in sent. Sammansättningen av insatser i de regionala samarbetena har fokuserats på ett färre antal sektorer än tidigare. Längden på avtalen ökar inte i den utsträckning som önskas, bland annat då en del större insatser följer Afrikanska unionens och de regionala ekonomiska kommissionernas strategicyk- lar. Där det är möjligt ingår Sida fyra- eller femåriga avtal.

Biståndseffektivitet

De regionala programmen innebär ett antal särskilda utmaningar där givarharmoniseringen visat sig svår att stärka. Det beror bland annat på att det fi nns olika givardefi nitioner av ”regionalt samarbete” och en vilja att samordna snarare än harmonisera. Det fi nns också positiva trender i arbetet med biståndseffektivi- tet. Bland annat ökar andelen programbaserat stöd trots att till exempel de afrikanska regionala kommis- sionerna arbetar med policy- och uppföljningsarbete snarare än implementering av egna program. Så kall- lade Joint Framework Agreements med Afrikanska unionen och olika regionala ekonomiska kommissio- ner har också etablerats, och bildar en grund för framtida arbete med biståndseffektivitet.

Regionala insatser i Afrika söder om Sahara

Sida arbetar inom sex ämnesområden1 inom det regi- onala samarbetet i Afrika med ett fokus på Afrikanska unionen (AU) och ett antal regionala mellanstatliga

1 Fred och säkerhet; Miljö och klimat; Ekonomisk integration, Handel, Närings- liv och finansiella system; Korruptionsbekämpning; Strategiska forskningsin- satser; Institutionell utveckling.

Tabell 10. Insatser inom regionalt utvecklingssamarbete, antal och förvaltningskostnader, tkr

Prestationstyp 2009 2010 2011 Förvaltnings- kostnad 2009 Förvaltnings- kostnad 2010 Förvaltnings- kostnad 2011

Antal beslutade insatser 132 104 96 38 456 25 629 21 798

Antal insatser med kostnader 417 314 289 – 32 634 38 257

Antal avslutade insatser 156 154 110 – 8 904 6 181

organisationer, så kallade regionala ekonomiska kom- missioner (REC). Händelseutvecklingen i regionen bekräftar behovet av engagemang i de identifi erade områdena, samtidigt som det ställer krav på fl exibili- tet för att svara på den snabbt förändrade utvecklingen.

I enlighet med strategin för regionalt utvecklings- samarbete med Afrika söder om Sahara 2010–2015 har Sida hittills undertecknat sju gemensamma fi nan- sieringsöverenskommelser med AU och RECs, varav fyra under 2011. Samfi nansiering minskar det admi- nistrativa trycket på organisationerna och ökar deras kapacitet att genomföra sina program och är ett bra sätt att stimulera stöd från andra givare.

Sammantaget bedömer Sida att det regionala stö- det ligger rätt i tiden med stor satsning på fred och säkerhet, miljö och klimat samt ekonomisk integra- tion. Det är ännu för tidigt att bedöma stödets effek- ter. Den oförutsägbara händelseutvecklingen på den afrikanska kontinenten, samt förekomsten av pågå- ende, uppfl ammande och nyligen avslutade konfl ikter gör det vanskligt att förutspå uppfyllandegraden av de mål som satts upp i strategin.

Regionala insatser mot hiv och aids i Afrika

De regionala insatserna mot hiv och aids riktar sig såväl till breda grupper som till mycket specifi ka mål- grupper, till exempel migranter och interner på fäng- elser. Genom samarbete med ett fl ertal organisationer har goda resultat nåtts, som beskrivs nedan.

Arbetet under år 2011 har bedrivits inom tre samarbetsområden2:

1. Hiv-förebyggande arbete och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). 2. Mildrande av de sociala konsekvenserna av

hiv och aids.

3. Hiv och aids i relation till aktivt ledarskap och god samhällsstyrning, samt mänskliga rättigheter (MR). Arbetet som FN:s aidsprogram (UNAIDS) genomfört regionalt har bidragit till positiva resultat för hiv-pre-

vention, vilket lett till att andelen män och kvinnor som smittats i regionen har minskat. Stödet till orga- nisationer som International Organization for Migra- tion (IOM) uppvisar resultat för de sårbara grup- perna migranter respektive interner. IOM:s påverkans- och policyarbete har varit framgångsrikt genom att man bland annat nått ut med förebyg- gande och lindrande insatser för migranter.

UNODC har lanserat ett nätverk för arbetet med hiv i fängelser i Afrika. Inom dialogarbetet hölls ett möte om rättigheter med fokus på SRHR samt rättig- heter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Mötet syftade till att öka kunskapen och medvetenhe- ten kring dessa frågor och riktade sig till en vid krets av samarbetspartners inom civila samhället, multila- terala organisationer, givare samt till svenska och norska ambassader i regionen.

Regionala insatser i Asien

Sydöstasien har en relativt stark ekonomisk tillväxt som ofta sker genom en icke hållbar användning av naturresurser och utan hänsyn till miljömässiga konsekvenser samt till hur fattiga grupper drabbas.

Det civila samhället är i många länder svagt med begränsade möjligheter för människor att driva krav avseende sina mänskliga rättigheter. Sverige stödjer en rad insatser som syftar till att påverka detta. Bland annat sker detta inom ramen för stödet till mekong- kommissionen (MRC). MRC har till syfte att verka för att Mekongfl odens avrinningsområde har för- måga att upprätthålla variationen i naturresurser och produktivitet, till exempel genom att verka för mer uthålliga fi skemetoder så att de framtida förutsätt- ningarna för fi skenäringen stärks. Under året har MRC faciliterat konsultationer mellan länderna runt Mekongfl oden avseende Laos långt framskridna pla- ner på att bygga ut vattenkraft i Mekongs huvudfåra. Med hjälp av svenskt stöd har information om utbyggnaden och dess potentiella konsekvenser blivit tillgänglig för en bredare publik. Civilsamhällesorga- nisationer har samverkat och ställt krav på beslutsfat- tare att beakta de negativa konsekvenserna av projek- tet och skjuta upp utbyggnaden.

Sydöstasien här till en av de mest sårbara regio- nerna för klimatförändringar. Sidas stöd till Ebviron- ment and Economy Program of Southeast Asia (EEPSEA) har gett upphov till forskningsprojekt med syfte att bygga lokal kapacitet för klimatanpassningar i nära samarbete med förvaltningsenheter på regio- nal- och distriktsnivå i Vietnam, Kambodja och Filip- pinerna.

Regionala insatser i Mellanöstern och Nordafrika

Den arabiska våren har förändrat förutsättningarna för utvecklingsmöjligheter i regionen i sin helhet. Halvtidsöversynen av genomförandet av samarbets- strategin visade att det svenska biståndet var lika – om inte mer – relevant efter som innan revolutio- nerna. Situationen i regionen medför ett unikt tillfälle att främja det övergripande målet om stärkt demo- krati och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna samt en hållbar utveckling som förbättrar förutsätt- ningarna för fred, stabilitet och frihet i Mellanöstern och Nordafrika.

Exempel på resultat från regionala insatser är Kvinna till Kvinnas arbete med att främja kvinnors rättigheter genom stöd till lokala kvinnorättsorganisa- tioner. Fokus i stödet ligger på att minska de problem som kvinnor i regionen delar och som hindrar dem från att aktivt delta i demokratisering och fredsbyg- gande. Stödet har resulterat i att åtta organisationer i regionen arbetat mot våld mot kvinnor.

Regionala insatser i Latinamerika

Under året har det regionala utvecklingssamarbetet med Latinamerika fasats ut enligt den beslutade utfas- ningsplanen för 2010–2012, vilket innebär att Sida ska avsluta 60 insatser till 20121.

Utfasningsarbetet har bestått i att avsluta insatser i enlighet med ingångna avtal och Sidas regler och rutiner. Sida har avsatt resurser för kontraktering av lokala revisionskonsulter i de fall lokal närvaro ansetts nödvändig eller oegentligheter misstänkts.

Sida har under 2011 mottagit slutrapporter från samarbetspartners som belyser resultaten av det regi- onala samarbetet som nu fasas ut. Som exempel kan nämnas att kontoret för den amerikanska samarbets- organisationen Organization of American States (OAS) speciella rapportör för yttrandefrihetsfrågor beskriver hur Sveriges stöd har varit avgörande för att bevaka, utvärdera och dokumentera situationen för yttrandefrihet i Nord- och Sydamerika.

Organisationen Latin American and Carribean Women’s Health Network rapporterar att tack vare Sveriges stöd har de kunnat driva en omfattande IT- baserad kampanj om könsrelaterat våld som har nått ut till breda grupper i Latinamerika och Karibien. Diakonia beskriver hur deras samarbetspartners i El Salvador, Guatemala och Colombia har spelat en avgörande roll för att förbättra lagstiftningarna mot könsrelaterat våld.

1 Planen omfattar processmål och inga resultat för utvecklingssamarbetet som sådant.

I februari 2011 arrangerade Sida ett seminarium där erfarenheterna av det regionala samarbetet disku- terades.

3.6 Tematiskt utvecklingssamarbete

In document Sidas årsredovisning 2011 (Page 36-40)