• No results found

Övrig uppföljning

Nämnders och styrelsers uppföljning rör främst verksamhet, personal och ekonomi. Utöver detta sker i årsrapporten också en uppföljning av olika planer och beslut, såsom internationellt arbete och miljöarbete.

7.1 Internationellt arbete

Ett EU-projekt avseende utformningen av toaletter inom skolan har samverkats med

kommuner i Danmark och Norge. Projektet avbröts då medel från EU avslogs. Danmark har nu gått vidare med en förnyad ansökan och möjlighet kan finnas att projektet återupptas.

Lokalförsörjningen och barn- och utbildningsförvaltningen kan då bli involverad igen under 2018.

Kostverksamheten har under hösten 2017, skickat in en intresseanmälan till "Komimål -kompetens i måltidsverksamhet", ett projekt som är finansierat av Europeiska Socialfonden.

YRGO, Högre Yrkesskola Göteborg leder projektet som förväntas starta i januari 2018 och pågår som längst till juni 2019. Syftet är att ge kunskap- och kompetensutveckling för måltidsverksamheter i både privat och offentlig sektor inom yrket kock samt att erbjuda köksmästarutbildning.

7.2 Uppföljning av Barnkonventionen

Sverige har godkänt FN:s barnkonvention genom beslut i Riksdagen och har därmed förpliktigat sig att vidta alla lämpliga åtgärder för att stärka barns ställning.

Kommunfullmäktige beslutade 2005-01-18 att nämnder och styrelser i Marks kommun särskilt skall beakta ett antal artiklar.

Barnkonventionen slår bl.a. fast att alla barn har samma rättigheter att växa upp under trygga förhållanden, att utvecklas och skyddas mot övergrepp och utnyttjande. Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska barnets bästa komma i främsta rummet. Att ha ett barnperspektiv i beslutsfattandet innebär att noga analysera vilka följder ett beslut kan få för enskilda barn.

Teknik- och servicenämnden arbetar utifrån barnkonventionen och beaktar särskilt följande artiklar

• Artikel 2 - Barnets rätt att inte diskrimineras

• Artikel 3 - Barnets bästa i främsta rummet

• Artikel 4 - Aktiva prioriteringar

• Artikel 6 - Barnets rätt till liv och utveckling

• Artikel12 - Barnets rätt att komma till tals

• Artikel42 - Informationsskyldighet om barnkonventionen

Uppföljning av nämndens arbete med barnkonventionen

På varje nämndsammanträde har nämnden gått igenom behandlade ärenden för att avgöra huruvida man beaktat barnkonventionens artiklar. De frågor som ställs är om barnens bästa har beaktats och om barnen själva har fått vara med och påverka. Under 2017 har nämnden ansett sig beaktat barnkonventionen och haft ett barnperspektiv i ca 18 % av årets

behandlade ärenden (ca 21 % 2016 och ca 22 % 2015).

Inom gata/parkverksamheten har arbete pågått med Trafiksäkerhetsplan för gång- och cykelvägar samt hastighetsanalysen "Rätt fart i staden". Båda projekten har stor påverkan på barnens vardag.

Eleverna är delaktiga i utvecklingen av skolornas matsedlar i form av matråd två gånger per år. Eleverna tillfrågas en gång per år, i enkätform, om vad de tycker om skolmåltiden och om

7.3 Uppföljning energiplanen

I enlighet med föregående års anvisningar i årsrapporten gjorde en slutredovisning då. Under året har nämnden inte genomfört något arbete avseende energiplanen då denna är under uppdatering av annan nämnd.

7.4 Uppföljning av Marks kommuns lokala miljömål

Nämnden har under året arbetat med olika åtgärder som ska bidra till att målen ska nås.

Nämndens verksamhet har en miljöpåverkan när det gäller t ex avloppsrening, uppvärmning av lokaler, utsläpp från tjänstefordon, användning av kemikalier etc. Det är viktigt att

miljöpåverkan minimeras men också att åtgärder prioriteras så att tillgängliga medel används där dom gör störst miljönytta i detta avseende. Marks kommuns miljömål borde dock

synliggöras i högre grad av kommunledningen.

Nationella mål:

Begränsad klimatpåverkan

Aktiviteter och åtgärder Kommentar

Mätning av produktionssvinn via webb-baserat verktyg Mätning har genomförts via ett större verktyg,

SkolmatSverige -verktyget. Mätningen skedde under en vecka på hösten i tillagningsköken för grundskolans portioner. Resultat för produktionssvinnet har ett snitt om ca 14 %. Mätningen anses ha skett under för kort period och blir därmed för osäker att analysera vidare på. Mätmetoden är dock av högt värde och kommer att genomföras under längre perioder under kommande år.

Mål för Mark:

Elvärme i form av elpannor och direktel ska ha markant reducerats till år 2020

Aktiviteter och åtgärder Kommentar

Lokalförsörjning ska under året konvertera minst ett objekt från direktverkande el till annan mer miljövänlig metod

Planerade projekt har genomförts, Tygrikeshallen har konverterats till fjärrvärme.

Mål för Mark:

Kommunen ska ha minst 5000 m2 solceller monterade på kommunalt ägda lokaler till år 2020

Aktiviteter och åtgärder Kommentar

Installation av solceller i fastighetsbeståndet Planerat projekt Kinnaborg har försetts med 250 kvm solceller. Totalt har nu kommunens

verksamhetsfastigheter 1000 kvm solceller på totalt 4 objekt. Solceller finns på kommunhuset, Kunskapens hus, Sätila förskola och Kinnaborg.

Mål för Mark:

Det totala energibehovet ska reduceras med minst 20 procent till år 2020

Aktiviteter och åtgärder Kommentar

Att informera om aktuell värme- och elförbrukning samt ge tips och råd på energisparbeteende i samband med de husmöten som genomförs tillsammans med verksamheten

På samtliga husmöten redovisas förbrukning för objektet och beteenden för energibesparingar diskuteras.

Nationella mål:

God bebyggd miljö

Mål för Mark:

Mängden avfall som materialåtervinns under perioden 2010-2016 ska vara större än 75 procent av den totala mängden avfall

Aktiviteter och åtgärder Kommentar

Genomföra åtgärder för att öka återvinningen Under 2017 gjordes en ny plockanalys av rest- och matavfall. Andelen förpackningar har minskat i båda fraktionerna från 2014 då förra plockanalysen gjordes.

Från 36 % till 30 % i restavfallet och från 6 % till 1 % i matavfallet. Troligtvis är detta ett resultat av

övergången från enkärlssystem till tvåkärlssystem.

Det har inte genomförts några konkreta

informationskampanjer med fokus på förpackningar i kommunens regi. Däremot har en ny minsta kärlstorlek införts på 140 liter. Abonnemangsavgiften på denna kärlstorlek har fått en större procentuell sänkning av avgiften jämfört med övriga abonnemang. Detta för att stimulera till att sortera ut mer förpackningar och på sätt kunna gå ner i kärlstorlek

I samband med invigningen av den nya återvinningscentralen togs en hel del

informationsmaterial fram med fokus på förpackningar.

På den nya återvinningscentralen har även Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI)

obemannade återvinningsstation för just förpackningar flyttat utanför grindarna. Detta ger åtkomst dygnet runt och inte som tidigare enbart under

återvinningscentralens öppettider. Fortlöpande har kommunen också dialog med FTI för att utveckla insamlingen. Även med Marks Bostad förs dialog för att förbättra sorteringsgraden i flerfamiljsfastigheter, som ofta har en sämre renhet i avfallet.

7.5 Uppföljning Miljöhänsyn

Teknik- och servicenämndens verksamheter skall genomföras så att verksamhetens och samhällets miljöbelastning begränsas med syfte att tillförsäkra nuvarande och kommande generationer en hälsosam och god miljö. Nämndens verksamhet skall ligga i framkant när det gäller en hållbar utveckling ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Inför varje beslut skall hänsyn tas till miljöpåverkan och avvägning skall göras mellan ekonomi och miljöalternativ.

Åtgärder/aktiviteter som beslutats under året Avfall

Ökad återvinning och återbruk ger avsevärda miljövinster. Under året invigdes den nya återvinningscentralen vilken ska bidra till en ökad återvinning och en stor informationsinsats gjordes i samband med invigningen i september.

Under året har plockanalyser genomförts för att få en uppfattning om hur väl invånarna sorterar.

VA

Under året har uppströmsarbetet fortsatt. Uppströmsarbete innebär bland annat att man försöker hitta utsläppskällor som är förorenade med tungmetaller, organiska svårnedbrytbara gifter eller andra föroreningar som kan göra slammet mindre lämpligt som gödningsmedel eller som går igenom reningsverket till recipienten (Viskan).

Under året har ett förslag till en VA-plan varit på samråd. I planen utgår man bland annat från de lokala miljömålen. Arbetet har utförts av tjänstemän från teknik- och serviceförvaltningen samt bygg- och miljökontoret i samarbete med en extern konsult. Planen går för granskning och beslut under 2018.

Gata/park

Under året har ett stort antal belysningsstolpar bytts ut eller reparerats och de gamla

ljuskällorna fasas med tiden ut och ersätts med LED-lampor som är betydligt mer energisnåla.

Lokalförsörjning

Installation av solceller har utförts på Kinnaborg. Tygrikeshallen har konverterats till

fjärrvärme och i flera förskolor har de gamla föråldrade ventilationsanläggningarna bytts ut mot moderna energieffektiva system. Belysningsåtgärder har utförts i ridhuset och i

Arenahallen. Dessa åtgärder är bedömda ur livscykelperspektiv och har stor påverkan på miljö och klimatperspektiv och åtgärderna har därför kort återbetalningstid. Åtgärderna svarar väl emot de lokala miljömålen.

Kost- och städ

Flervalsmodellen har utökats till fler skolor under 2017 och finns nu på Kunskapens Hus, Ängskolan, Örbyskolan, Hyssnaskolan och Sätilaskolan. Flervalsmodellen ger en tydlig koppling till minskat matsvinn. Under hösten har även en planering och dialog med leverantör av

kostdatasystemet inletts för att hitta ett långsiktigt verktyg för matsvinnsmätning.

Matsvinnsfokus beräknas fortgå under hela 2018.

Menyplaneringen bygger på mer grönt, mer fisk och kyckling. Det i sin tur innebär lägre andel nötkött som är en medveten del i arbetet med att minska klimatpåverkan.

Städverksamheten har startat upp en arbetsgrupp med fokus på städmetoder, rutiner och utvecklingsområden. En uppgift är att se över pappersförbrukningen parallellt med byten av pappersdispensrar/papperstyp som bättre blir anpassade till verksamhetens behov med minskad andel papper per brukare.

Verksamhetsservice

Policyn för inköp- och upphandling fastställer att alla kommunens inköp och upphandlingar ska präglas av en långsiktig hållbar utveckling ur ett ekologiskt perspektiv. I de upphandlingar som genomförs finns därför alltid ett antal kravställningar kopplat till miljö, till exempel att

leverantören ska kunna påvisa och dokumentera en miljöpolicy, miljöcertifiering eller annan form av miljöarbete. Sedan ett antal år tillbaka deltar Marks kommun i Hållbarhetskollen som erbjuds av SKL Kommentus för att följa upp hållbarhetskrav.

Inom de administrativa funktionerna har utvecklingen mot ökad andel e-faktura lett till att 67 % av kommunens leverantörsfakturor ankommer elektroniskt. Motsvarande siffra för fakturor som skickas till kund är 20 %.

7.6 Uppföljning av attraktivitetsplanen

Attraktivitetsplanen är relativt okänd bland medarbetarna. Sedan planen antogs har kommunledningskontoret inte lyft upp planen eller belyst den nämnvärt och en stor del av kommunledningen har bytts ut. Ska planen bli känd, inkluderas i processer och vara ett levande dokument krävs att den marknadsförs mer aktivt från kommunledning.

Ett antal insatser har dock genomförts under året vilka kan kopplas till de tre huvudområdena inom attraktivitetsplanen vilket exemplifieras nedan för respektive område:

Mark-värdigt:

• Utveckling av kommunens natur- och kulturvårdsområden

• Insatser och förbättringar av badplatser inom naturvårdslagets verksamhet.

• Fixartjänster genom naturvårdslaget för våra äldre kommuninnevånare

• Utveckling av lek- och fritidsupplevelser genom nyanläggning och underhåll av lekplatser.

• En ny återvinningscentral med tillhörande återvinningsstation har färdigställts med invigning i september.

• Löpande arbete under året med överföringsledningen för att skapa fler framtida boenden inom den nordvästra delen av kommunen

• Extra insatser har genomförts avseende gröna utemiljöer vilket har varit mycket uppskattat av kommuninvånare och besökare som noterat de insatser som skett under året.

Mark utan gränser:

• Nämnden och förvaltningen har genomfört en utvecklingsdag i Kungsbacka i april där man träffade representanter för Kungsbackas tekniska förvaltning samt gjorde

studiebesök i ett nytt bostadsområde.

• Löpande arbete för att följa upp möjliga kommande trafikinsatser i samverkan med trafikverket. Allt för att förbättra transportinfrastrukturen.

• Arbete under året med cheferna inom kommunen kring helhet och samverkan Made in Mark:

• Kostverksamheten har under året handlat upp lokala kött- och livsmedelsproducenter.

• Under året har förvaltningen initierat lokal platsannonsering i Markbladet i samband med rekrytering av tekniska befattningar inom kommunen.

• Förvaltningen har deltagit i arrangemanget av näringslivsdagarna i november, bl a genom att ordna maten.

7.7 Uppföljning av synpunkter och avvikelser

Synpunkter på verksamheten som medborgare/brukare/kund lämnar är värdefulla pusselbitar i nämndens utvecklingsarbete och ska därför tas emot som en möjlighet till förbättring.

Synpunkter definierar vi som beröm, klagomål eller förslag. En synpunkt kan lämnas via brev, e-post, telefon, kommunens hemsida eller vid direkt möte. Synpunkterna, och i förekommande fall även svaren, dokumenteras årsvis.

Område Beröm Förslag Klagomål Annat

Gator/Vägar/Parker 4 11 9 1

Vatten- och avloppsverksamhet 0 3 1 2

Avfallshantering 1 2 1 0

Lokalförsörjning 0 1 1 0

Kost- och städservice 0 0 0 0

Verksamhetsservice 0 0 0 0

Övrigt 0 1 1 0

Totalt 5 18 13 3

Under 2017 har det kommit in 39 synpunkter (52 st 2016) via kommunens hemsida. 5 (7 st 2016) beröm, 18 (20 st 2016) förslag och 13 (22 st 2016) klagomål och 3 annat (3 st 2016). 9 (13 st 2016) av klagomålen avser Gator/Vägar/Parker. Klagomålen som inkommit handlar om bland annat vinterväghållning och trafiksäkerhet. Beröm till personalen för väl utfört arbete och förslag av varierande art har också inkommit

Related documents