• No results found

5.1 Analys av personalförhållanden

Sjukfrånvaron har uppvisat en sjunkande trend under de senaste fyra åren, bl a beroende på insatser kring arbetsmiljö och friskvårdsinsatser, och är 2017 nere på 6,2 %. En bidragande orsak till minskad sjukfrånvaro är också att en del långtidssjukskrivna personer lämnat verksamheten av olika skäl.

Personalomsättningen har ökat till hela 15 % vilket sannolikt är ett tecken på svårigheten att behålla personal i den högkonjunktur som nu råder. Speciellt inom vissa yrken är bristen påtaglig, till exempel kockar, ingenjörer, upphandlare samt projektledare. Under året har ett flertal chefer sagt upp sig nämligen förvaltningschefen, två verksamhetschefer (av fyra) samt en enhetschef.

För att förstärka bemanningen vid oplanerad frånvaro inom växel och reception har en

bemanningspool införts. Personalen som har rekryterats till poolen ska med kort varsel kunna rycka in i kommunens telefonväxel och bemanna receptionen i båda kommunhusen.

Bemanningspoolen startade upp i november.

Kost- och städservice har arbetat under hela året med en organisationsförändring i syfte att skapa fokus på kost eller städ. Därmed ska också uppdrag som enhetschef vara mer renodlade mellan antingen kost eller städ. Den förändrade organisationen träder i kraft från den första augusti 2018 och innebär att antalet enheter och enhetschefer minskar från sju till sex. Denna förändring är möjlig i samband med att två enhetschefer avgår med pension under 2018.

Förändringen har haft som mål att även inkludera ytterligare en tjänst som

verksamhetsutvecklare. Den tjänsten kommer dock inte att genomföras till förmån för tjänster som samordnare/arbetsledare som upprättas under respektive enhetschef.

En utökning inom naturvårdslaget har genomförts på grund av ett utökat uppdrag från bl a kultur- och fritidsnämnden. Personalen är numera dubbelt så många som för ett år sedan.

En ny förvaltningschef rekryterades under året, rekryteringen resulterade i en intern tillsättning.

5.2 Statistik inom arbetsgivarområdet Personal - Antal anställda

Följetal Utfall 2014 Utfall 2015 Utfall 2016 Utfall 2017

Antal tillsvidareanställda 334 331 330 350

Antal tidsbegränsade anställda 21 26 30 39

Genomsnittlig

sysselsättningsgrad för

tillsvidareanställda (%) 91 92 92 93

Antal tillsvidareanställda

Antalet tillsvidareanställda ökade något 2017 jämfört med föregående år. En stor del av ökningen svarade naturvårdslaget för som har växt till mer än dubbel storlek till följd av ett utökat uppdrag, men även inom kost- och städverksamheten har antalet anställda ökat till följd av utökade uppdrag samt inkonvertering och tillsättning av vakanta tjänster.

Antal tidsbegränsade anställda

Antalet tidsbegränsade anställda har ökat jämfört med 2016, från 30 personer till 39 personer.

Det är framförallt inom kost-och städverksamheten och gata/park som tidsbegränsade

anställningar finns. Inom kost-och städverksamheten används tidsbegränsade anställningar för

Genomsnittlig sysselsättningsgrad för tillsvidareanställda (%)

Den genomsnittliga sysselsättningsgraden ligger i samma nivå som föregående år. Kost- och städverksamheten har lägre genomsnittlig sysselsättningsgrad än övriga verksamheter inom förvaltningen. Cirka 60 % av personalen av personalen inom kost- och städ har

heltidsanställningar. Andelen heltidsanställda inom kost- och städ har emellertid ökat jämfört med föregående år. Personalen har möjlighet att anmäla att man vill ha utökad

sysselsättningsgrad och innan rekrytering sker erbjuds medarbetarna höjd sysselsättningsgrad om det är möjligt i verksamheten.

Personal - Sjukfrånvaro

Följetal Utfall 2014 Utfall 2015 Utfall 2016 Utfall 2017

Sjukfrånvaro alla anställda (%) 8,3 7,2 7,1 6,2

Andel långtidssjukfrånvaro i procent av den totala

sjukfrånvaron (%) 57,4 48,2 49 46,1

Antal individer med långtidssjukfrånvaro i okt (redovisas inte vid utfall under fem personer)

23 20 21 14

Frisktal (max fem sjukdagar per

individ och år) (%) 61 60 62 59

Sjukfrånvaro alla anställda (%)

Sjukfrånvaron uppvisar en sjunkande trend de senaste åren och är nu nere på 6,2 %, detta sannolikt till följd av friskvårds- och arbetsmiljöinsatser. Till exempel gjordes en satsning vad gäller hälsoinspiratörer under 2016.

Andel långtidssjukfrånvaro i procent av den totala sjukfrånvaron (%)

Långtidssjukfrånvaron som andel av totala sjukfrånvaron uppvisar också en sjunkande trend de senaste åren och hamnade 2017 på 46,1 %.

Antal individer med långtidssjukfrånvaro i okt (redovisas inte vid utfall under fem personer) Vid mättillfället är antalet individer som har en sammanhängande sjukfrånvaro på mer än 60 dagar minskat betydligt jämfört med föregående års siffra. Totalt 14 personer har varit

sjukskrivna över 60 dagar vid mättillfället. Flertalet av personerna har sjukdomar med fysiska problem, oftast värk i rygg och/eller nacke.

Frisktal (max fem sjukdagar per individ och år) (%)

Frisktalet har inte varierat så mycket under de senaste åren utan ligger kring 60 %.

Personal - Personalrörlighet

Följetal Utfall 2014 Utfall 2015 Utfall 2016 Utfall 2017

Personalomsättning (%) 9 11 9 15

Personalomsättning (%)

Personalomsättningen har ökat till hela 15 % vilket sannolikt är ett tecken på svårigheten att behålla personal i den högkonjunktur som nu råder. Speciellt inom vissa yrkeskategorier som finns på förvaltningen är bristen på tillgänglig personal i riket i stort påtaglig, till exempel när det gäller kockar, ingenjörer, upphandlare samt projektledare. Den ökade

Personal - Timtid, mer- och fyllnadstid samt övertid

Följetal Utfall 2014 Utfall 2015 Utfall 2016 Utfall 2017

Timtid i timmar 47 548 43 664 45 982 53 501

Fyllnadstid i timmar 2 524 2 170 2 596 2 650

Övertid i timmar 4 437 4 476 4 811 4 745

Timtid i timmar

Inom nämndens verksamhetsområde uppstår timtid främst inom kost- och städverksamheten.

Timtid redovisas också till viss del inom gata/park. Ökningen av timtid är främst inom städverksamheten med anledning av nya tillkommande objekt. Därutöver har timtiden öka inom kostverksamheten med anledning av att poolen inte bemannats fullt ut under året.

Fyllnadstid i timmar

Fyllnadstid uppstår när deltidsanställda jobbar extra timmar. Det är uteslutande inom kost- och städverksamheten som fyllnadstid har uppstått. Arrangemangsuppdrag såsom förenings- och näringslivsaktiviteter på kvälls och helgtid exempelvis läger och Markshowen har påverkat årets ökade utfall av fyllnadstid.

Övertid i timmar

Flest antal övertidstimmar återfinns inom VA-verksamheten där vattenläckor kräver

övertidsarbete inom ramen för beredskapen. Övertid uppstår också inom gata/park främst i samband med snöröjning och halkbekämpning. Även kost- och städverksamheten redovisar en viss övertid. Redovisad övertid är något lägre än tidigare år. Detta beror på färre antal läckor under året.

5.3 Tillbud och arbetsskador

Verksamhet Tillbud 2016 Tillbud 2017 Arbetsskador

2016 Arbetsskador 2017

Ledning 0 0 0 0

VA/Avfall 35 17 0 0

Gata/Park 8 6 1 0

Verksamhetsservice 2 0 1 1

Lokalförsörjning 0 2 2 1

Kost- och städservice 48 43 2 4

Totalt 93 68 6 6

Anmälan om tillbud har minskat inom förvaltningen. Minskningen sker framförallt inom sektor VA/Avfall. Majoriteten av tillbudsrapporterna orsakas av kontaktskador, det vill säga

fallolyckor, skärskador eller belastningsskador.

Antalet arbetsskador ligger på samma nivå som föregående år. Några få arbetsskador har lett till sjukhusvård, men inga riktigt allvarliga olyckor har inträffat.

Related documents