• No results found

Sollentuna kommuns resultat i Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK)

2.15 Personalberättelse

2.16.2 AB Sollentuna Stadshus AB

Koncernen Sollentuna Stadshus AB redovisar ett resultat på 190 miljoner kronor innan skatt.

Koncernens egna kapital uppgår till 2 670 miljoner kronor, vilketinnebär en soliditet på 47 procent. Moderbolaget redovisar ett resultat på -2 miljoner kronor innan skatt och

bokslutdispositioner. Moderbolaget har erhållit koncernbidrag på 35 miljoner kronor och lämnat koncernbidrag på 12 miljoner kronor

84 (89) 2.16.3 AB Sollentunahem

2.17.2.2 Ekonomi

AB Sollentunahem redovisar ett positivt resultat exklusive reavinster och före skatt och bokslutsdispositioner på 121 miljoner kronor. Motsvarande resultat föregående år uppgick till 93 miljoner kronor.

Kostnad för underhåll är 35 miljoner kronor lägre än föregående år beroende på en inbromsning av underhåll i avvaktan på fissionens genomförande och ett arbete med effektivisering av projektprocesser.

Avskrivningar under året har ökat med 25 miljoner kronor i jämförelse med föregående år.

Avvikelsen beror på nedskrivning av fastigheten Topplocket 1 med 46 miljoner kronor, bostadsmodulerna i Edsberg med 45 miljoner kronor samt vindkraftverket med 5 miljoner kronor och återföring av nedskrivningar på fastigheterna Ringaren 2, Etiketten 2 och Ritaren 33 med totalt 80 miljoner kronor.

AB Sollentunahem redovisar ett eget kapital på 2 557 miljoner kronor (2 477 miljoner kronor) inklusive obeskattade reserver minus avdrag för skatt. Bolagets soliditet uppgår till 62 procent (60 procent). Sollentunahems låneskuld uppgår till 1,3 miljarder kronor. Genomsnittsräntan för året uppgår till 2,9 procent och årets räntekostnader är 40 miljoner kronor, vilket är 8 miljoner kronor lägre än 2016 och beror på den lägre bruttolåneräntan.

Fastighetsbeståndets verkliga värde motsvaras av fastigheternas marknadsvärde. De externa värderingar som har utförts per 31 december 2017 har omfattat bolagets samtliga fastigheter.

Fastigheternas verkliga värde har fastställts till 10,3 miljarder kronor (9,7 miljarder kronor).

Fastigheternas motsvarande bokförda värde uppgår till cirka 3,7 miljarder kronor. Utifrån denna värdering bedöms Sollentunahems fastigheters marknadsvärde överstiga de bokförda värdena med totalt cirka 6,6 miljarder kronor. Samtliga fastigheter är fullvärdesförsäkrade.

Bolaget uppnår en direktavkastning på fastigheternas bedömda marknadsvärde på 3 procent.

2.16.3.3 Måluppfyllelse

Bolaget fick inför året nya ägardirektiv. Långsiktigt syftar de till att bolaget ska arbeta mer aktivt med utveckling av hyresrätten och inta en ledande roll i arbetet för bättre

boendemiljöer.

Enligt de nya ägardirektiven ska AB Sollentunahem bygga 1500 nya hyresrätter till och med år 2024. Bolaget har under året identifierat ett antal platser på egen mark eller i anslutning till egen mark, där ett stort antal hyresrätter bör kunna byggas.

En ny affärsplan har utarbetats och utgör grunden för ett långsiktigt hållbart arbete för attraktivare boendemiljöer.

Ägardirektiven om bosättning av nyanlända och ensamkommande barn och unga har utförts under året i samarbete med socialkontoret och kommunledningskontoret och kraven för året har uppfyllts inom ramen för ordinarie bostadsbestånd.

I samband med förberedelserna inför fissionen har bolaget skapat möjligheter att kunna genomföra identifierade satsningar, säkra bolagets utveckling och att en långsiktigt hållbar lönsamhetsnivå kan uppnås.

På 2017 års resultat har AB Sollentunahems styrelse föreslagit en utdelning om 5,7 miljoner kronor till ägaren. Den föreslagna utdelningen ligger inom gränsen för tillåten utdelning enligt lag (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.

85 (89)

2.16.3.4 Kvalitet/Nyckeltal

Enligt Företagspolicy för Sollentuna kommuns bolagskoncern ska uppnådd kvalitet i verksamheten mätas årligen och redovisas med hjälp av nyckeltal. Bolagen ska årligen redovisa tre koncerngemensamma nyckeltal (hälsomål, kund-index och nöjd-medarbetar-index) och tre branschspecifika nyckeltal.

AB Sollentunahem har under året genomfört mätningar av de koncerngemensamma och branschspecifika kvalitetsindikatorerna och redovisar nyckeltalen enligt nedan.

Nyckeltal Mål Utfall

Sjukfrånvaro ( %) <4,0 3,3

Nöjd-kund-index 68 65

Nöjd-medarbetar-index 77 75

Antal nyproducerade lägenheter 100-200 134

Direktavkastning på marknadsvärde (%) 4,0 3,0

Resultat efter skatt i förhållande till

omsättning 10 10

Soliditet (%) 25-35 63

2.16.3.5 Viktiga händelser

Nyproduktionsprojekt i kvarteret Topplocket (med 122 lägenheter) har färdigställts med etappvis inflyttning. Cirka 1/3 av lägenheterna har fördelats med förtur till befintliga hyres-gäster i syfte att främja rörligheten på bostadsmarknaden och ge fler chansen till en för dem bättre anpassad bostad.

Bostadsmoduler med 50 lägenheter, som inhandlades under 2016, har kunnat monteras för kommunens behov av bostäder till nyanlända, efter överklagandeprocess i två instanser.

Eftersom kommunen för närvarande inte behöver alla dessa lägenheter, kommer 20 av dem att hyras ut som ungdomsbostäder från början av 2018.

Delningsplan för delning av AB Sollentunahem i fem nya bolag har lämnats till Bolagsverket och bolaget står redo att genomföra delningen när Bolagsverket lämnar godkänner ansökan om delning.

2.16.3.6 Framtidsutsikter

Förutsättningarna för Sollentunahem i ett framtidsperspektiv bedöms som mycket positiva.

Den allmänna efterfrågan på bostäder i storstadsregionerna är stor och inget tyder på att den kommer att minska inom överskådlig tid. Efterfrågan på nybyggnation är dock begränsad till följd av det högre hyresläget, men oavsett konjunktur är det viktigt att bygga för en framtida variation i beståndet.

På marknaden finns för närvarande en försiktighet när det gäller byggnation av bostadsrätter, då efterfrågan på dessa minskat till följd av beslut om amorteringskrav och eventuella

ytterligare åtgärder för att dämpa utlåningen. Detta borde dock gynna hyresmarknaden.

2.16.3.7 Dotterbolagen

Av AB Sollentunahems dotterbolag är det enbart Sollentuna Kommunfastigheter AB som har bedrivet verksamhet under 2017. Bolaget redovisaer ett negativt resultat på 2,5 miljoner kronor. Bolaget har under året köpt en fastighet.

86 (89) 2.16.4 Sollentuna Energi AB

2.16.4.1 Ekonomi

Koncernen Sollentuna Energi och Miljö AB redovisar ett resultat för koncernen före bokslutsdispositioner och skatt på 97 miljoner kronor (103 miljoner kronor). Omsättningen för koncernen Sollentuna Energi och Miljö uppgick 2017 till 693 miljoner kronor

(678 miljoner kronor). Resultatet för verksamheterna VA och Avfall som ska bedrivas enligt självkostnadsprincipen redovisas i bolagets omsättning.

Koncernen Sollentuna Energi och Miljö AB redovisar ett eget kapital på 608 miljoner kronor (590 miljoner kronor) och en soliditet på 40 procent (43 procent). Över- och underskott för VA- och avfallsverksamheterna redovisas som skuld eller fordran och påverkar därmed inte det egna kapitalet.

2.16.4.2 Uppfyllelse av ägardirektiv

Sollentuna Energis och Miljö AB har lämnat ett koncernbidrag på 35 miljoner kronor i enlighet med ägarens önskemål. Bolaget har bedrivit verksamheten enligt ägarens direktiv.

2.16.4.3 Kvalitet/Nyckeltal

Enligt Företagspolicy för Sollentuna kommuns bolagskoncern ska uppnådd kvalitet i verksamheten mätas årligen och redovisas med hjälp av nyckeltal. Bolagen ska årligen redovisa tre koncerngemensamma nyckeltal (hälsomål, kund-index och nöjd-medarbetar-index) och tre branschspecifika nyckeltal.

Koncernen Sollentuna Energi och Miljö AB har under året genomfört mätningar av de koncerngemensamma och branschspecifika kvalitetsindikatorerna och redovisar nyckeltalen som följer.

Nyckeltal Mål Utfall

Sjukfrånvaro %) <3 2,6

Nöjd-kund-index 68 65

Nöjd-medarbetar-index 73,0 71,2

Elnät SAIFI1) (stycken) < 0,3 0,47

Elnät SAIDI2) (minuter) < 9,0 27,8

Antal stopp (vatten) < 25 31

Avkastning på totalt kapital (%) 9,0 7,3

Soliditet (%) 30-40 39,5

1) Summa kundavbrott/summa anslutna kunder

2) Summa kundavbrottstid i minuter/summa anslutna kunder

Nyckeltalen inom området Personal omfattar sjukfrånvaro, och medarbetarindex.

Sjukfrånvaron omfattar korttidssjukfrånvaro och ligger fortfarande bra till. Även utfallet i medarbetarindex ser bra ut även om ambitionerna är högre.

Bolaget redovisar ett antal nyckeltal för att beskriva verksamhetens kvalitet och effektivitet.

Under året inträffade ett större elavbrott som påverkade över 8000 kunder under ett antal timmar. Det är främsta orsaken till att de två nyckeltalen för elnätet inte uppfyller målen.

87 (89)

2.16.4.4 Viktiga händelser

Under året har förändringsarbetet i bolaget varit högt och exploateringstakten har ökat vilket skapat en hög arbetsbelastning. Årets investeringsvolym uppgår till 220 miljoner kronor och detta är betydligt högre nivåer än historiskt.

I början av året avyttrades Akallaverket som ägts inom Sollentuna kommunkoncern sedan det byggdes i början av 1970-talet och panncentralen i Rotebro har rivits. Planering för ut- och ombyggnad av produktionskapaciteten av fjärrkyla vid Sollentunavallen har gjorts under året och kommer att genomföras under 2018.

En studie har startats för att kartlägga det fysiska skyddet vid bolagets anläggningar, resultatet av kartläggningen kommer att presenteras för styrelsen till sommaren 2018.

Under 2017 har VA-taxan höjts och beslut om att sänka avfallstaxan från och med den första januari 2018 togs av kommunfullmäktige i september 2017.

Försäljningen av solceller och laddboxar har fortsatt och under året har installation av ett antal publika laddplatser i kommunen påbörjats.

2.16.4.5 Framtidsutsikter

Utbyggnadstakten i kommunen har ökat kraftigt och som en konsekvens av detta ökar bolagets investeringsvolymer och anslutningen av nya kunder till fjärrvärme, el, VA och bredband. Bolaget uppfattar inga tecken på att detta kommer avta under de närmaste åren.

Anslutning av redan befintliga fastigheter till fjärrvärmenätet fortsätter och har stor betydelse för miljön då de oftast ersätter en föråldrad olje- eller eluppvärmning.

Väsjöområdet är stort och omfattar ett flertal olika delområden och detaljplaner. Sollentuna Energi och Miljö AB ska förse området med el, vatten, fiber och stadsnät. Utbyggnaden ska i stor utsträckning ske under de kommande fem åren. Investeringarna beräknas uppgå till över 600 miljoner kronor. Det kommer att bli början på en mycket stor kraftansträngning där intäkterna kommer först senare, i samband med att bostadsbebyggelsen börjar färdigställas.

På elmarknaden fortsätter många att byta leverantör och den aggressiva marknadsföringen från många aktörer väntas fortsätta. Bolaget kommer även fortsättningsvis, genom sitt dotterbolag, erbjuda alla kunder vattenproducerad el samt bra miljöval, enligt

Naturskyddsföreningens kriterier.

En genomgripande förändring av nuvarande elmarknadsmodell håller på att ta form. Den föreslagna förändringen innebär att en elhandlarcentrisk modell införs vilket bland annan kommer innebära att elhandelsbolagen ska fakturera sina kunders elnätsavgifter. Det kommer förmodligen äga rum år 2021 och planeringen för hur denna förändring ska hanteras kommer att påbörjas.

Inom elnät ses befintlig elnätsreglering över. Det finns risker att förändrade villkor i regleringen påverkar bolagets möjligheter att ta betalt för sina tjänster och därmed minskar bolagets resultat.

2.16.5 AB SOLOM

2.16.5.1 Ekonomi

AB SOLOM verkar inom Sollentuna kommun och påverkas direkt av besparings- och förändringsåtgärder som initierats av kommunens Vård- och omsorgsnämnd (VON). Inom området för lagen om särskilt stöd (LSS) är det främst ersättningen för bolagets

bemanningsuppdrag samt ersättning inom lagen av valfrihet (LOV) för grupp- och

88 (89) serviceboenden som sänkts. För att motverka minskade intäkter har bemanningen inom

samtliga LSS-boenden setts över och inneburit personalminskningar.

Inom socialtjänstlagens område (SOL) leder dels ombildningen av Tors Backes servicehus till trygghetsboende och dels ombyggnation och verksamhetsförändring på Nytorps

korttidsboende till omställningskostnader och minskade intäkter.

Bolaget har fortsatta utmaningar med att öka effektiviteten och lönsamheten inom hemtjänstområdet. Ett stort utvecklings- och effektiviseringsarbete inom hemtjänsten initierades under året och har fått effekt under tredje tertialet.

AB SOLOM redovisar ett resultat innan skatt och bokslutsdispositioner på -17 miljon kronor (+2 miljoner kronor). Bolaget har mottagit ett koncernbidrag på 12 miljoner kronor.

Det egna kapitalet uppgår till 40 miljoner kronor (44 miljoner kronor) inklusive obeskattade reserver minus avdrag för skatt. Bolagets soliditet uppgår till 41,5 procent (41 procent).

2.16.5.2 Uppfyllelse av ägardirektiven

AB SOLOM säkerställer den kommunala driftkompetensen och bedriver sin verksamhet med koncernnytta och kommuninvånarnas bästa för ögonen, utifrån direkta ägardirektiv och kommunövergripande policyer och riktlinjer. Bolaget kan av rationella, praktiska eller stabilitetsskäl ta direktuppdrag från kommunen, för att säkerställa att Sollentuna kommuns invånares behov av vård, omsorg och stöd tillgodoses. AB SOLOM är också kommunens utvecklingsresurs inom vård och omsorg.

2.16.5.3 Kvalitet/Nyckeltal

Enligt Företagspolicy för Sollentuna kommuns bolagskoncern ska uppnådd kvalitet i verksamheten mätas årligen och redovisas med hjälp av nyckeltal. Bolagen ska årligen redovisa tre koncerngemensamma nyckeltal (hälsomål, kund-index och nöjd-medarbetar-index) och tre branschspecifika nyckeltal.

AB SOLOM har under året genomfört mätningar av de koncerngemensamma och branschspecifika kvalitetsindikatorerna och redovisar nyckeltalen som följer.

Nyckeltal Mål Utfall

Sjukfrånvaro ( %) 6,0 6,8

Kundnöjdhet hemtjänst 85 83

Kundnöjdhet SÄBO 85 85

Trivsel enligt SKL brukarundersökning 85 88

Nöjd-medarbetar-index 70,0 70,7

Antal allvarliga avvikelser 0 5

Debiteringsgrad Hemtjänsten (%) 70,0 64,1

Beläggningsgrad Särskilt boende (%) 97,4 90,4

Soliditet (%) 25-50 41,5

För SOL verksamheterna hemtjänst och särskilt boende mäts nöjdhetsfråga i socialstyrelsens brukarundersökning 2017. För LSS finns igen total nöjdhetsfråga. För verksamheterna inom LSS finns ställs frågan om man trivs i sitt boende eller daglig verksamhet i SKL:s

brukarundersökning.

89 (89)

2.16.5.4 Viktiga händelser

Bolaget har under året övertagit tre LSS-verksamheter från kommunen efter att bolaget getts tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för dessa. IVO-ansökningar för resterande LSS-verksamheter är inskickade och beslut på två av dessa kom under året.

Dagverksamheten Lövet beviljades tillstånd medan boendena på Gröndalsvägen inte beviljades tillstånd. Besked rörande övriga ansökningar beräknas komma under första halvåret 2018.

Bolaget har startat ett nytt serviceboende på Bygdevägen under sommaren. Under året har bolaget övertagit gruppboendena Malmvägen och Basunvägen från en privat aktör.

Inom affärsområde SOL har nya avtal tecknats för äldreboendena Gillbogården och Nytorps korttids- och äldreboende.

2.16.5.5 Framtidsutsikter

Under 2018 väntas beslut komma för merparten av de tillståndsansökningar som skickats in till IVO. Oavhängigt utslag i respektive ansökan är besluten från IVO centrala för bolagets framtid på kort och lång sikt.

Beviljade tillstånd ger bolaget ett större huvudmannaskap, möjligheter till försäljning av överkapaciteter och ökade möjlighet att optimera verksamheternas totala kostnadsmassa.

Försäljning av kompetens och överkapacitet i närområdena förväntas få ökat fokus under 2018. Bolaget jobbar hårt med att maximera beläggningen i samtliga verksamheter och utnyttja möjligheten att sälja överkapacitet i de verksamheter där sådan potential finns. Dessa möjligheter ökar också i takt med att bolaget får huvudmannaskap för ett ökande antal

verksamheter.

I bolagets ägardirektiv för 2017 öppnades upp för ett utökat samarbete med kringliggande kommuner, vilket också förväntas ge bolaget nya och utökade möjligheter i framtiden.

Bolaget kommer under 2018 centralisera sina intermittent anställda medarbetare till ett bolagsgemensamt bemanningscenter. Bemanningscenter ska hantera korttidsfrånvaro i bolagets verksamheter och bistå med stöd och kompetens kring schemaläggning och bemanningsfrågor.

Implementeringen av ett bemanningscenter förväntas ge en effektivisering i användandet av timvikarier och en effektivare schemaläggning och förbättrad uppföljning av arbetad tid.

Samtliga dessa faktorer är centrala för bolagets förmåga att hantera allt tuffare ekonomiska förutsättningar.

Related documents