• No results found

Finansiell analys – koncernen

2.5.1 Budgetföljsamhet

Filnamn; Driftredovisning tabell budgetföljsamhet sid 52

I tabellen mäts budgetavvikelse som ett mått på budgetföljsamheten. Avvikelsen beräknas som avvikelsen mellan nämndens utfall och budget i procent. Tabellen visar förändringen av avvikelsen för åren 2015 - 2017.

Måttet mäts exklusive volymavvikelser för barn- och ungdomsnämnden samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden eftersom avvikelser på grund av demografiska förändringar är sanktionerade för de nämnder som omfattas av volymkompensationsmodellen. För vård- och omsorgsnämnden har avvikelsen för beviljat underskott om 20 miljoner kronor enligt

åtgärdsplan rensats. I avsnittet nedan presenteras varje nämnds resultat och budgetavvikelse för sig.

46 (89) 2.5.2 Kommunstyrelsen

Filnamn; Driftredovisning tabell KS sid 53

Ekonomiskt utfall (mkr)

Netto-kostnader

2016

Intäkter 2017

Kostnader 2017

Netto-kostnader

2017

Budget 2017

Avvikelse mot budget

2017

Politisk verksamhet 22,4 0,0 23,4 23,4 24,1 0,7

Kommunledning 88,2 -105,5 205,9 100,4 103,7 3,3

Stadsbyggnadsavdelningen 9,9 -61,0 68,8 7,8 11,9 4,2

Kommunrevisionen 1,5 0,0 1,6 1,6 1,7 0,1

Samarbetsorgan 3,2 0,0 3,3 3,3 3,3 0,0

Räddningstjänst 34,5 -5,5 40,3 34,9 35,1 0,2

Summa nämnd 159,7 -172,0 343,4 171,4 179,8 8,5

Kommunstyrelsens redovisar ett sammantaget överskott om 8,5 miljoner kronor, vilket motsvarar en budgetavvikelse med 4,6 procent. Budgetöverskottet beror främst på högre intäkter för markförvaltning, lägre personalkostnader i samband med vakanser och högre ersättning från personalomkostnadspålägget.

Kommunledningskontoret redovisar ett nettoöverskott om 3,3 miljoner kronor beroende på att vissa tjänster varit vakanta under året, lägre kostnader för utbildning, rehabilitering och personalomkostnadspålägg samt lägre kostnader för e-arkiv. Större negativa budgetavvikelser inom kommunledningskontoret beror främst på högre konsultkostnader i samband med bolagskoncernens bildande.

Stadsbyggnadsavdelningen med nämnd redovisar ett nettoöverskott om 4,5 miljoner kronor, vilket beror på fortsatt höga intäkter för markförvaltning. Vakanser har lett till lägre

lönekostnader samtidigt som verksamheten har haft en hög interndebiteringsgrad för bland annat exploateringsprojekten. Översiktsplaneringen har kostat mer än budget och en negativ budgetavvikelse om 2,8 miljoner kronor redovisas. Kostnaden har kunnat hanteras inom ram, dels med anledning av ovanstående positiva effekter och dels att resurser från strategiskt hållbarhetsarbete har används.

Räddningstjänsten redovisar ett mindre nettoöverskott med 0,2 miljoner kronor.

47 (89) 2.5.3 Barn- och ungdomsnämnden inklusive kommunala förskolor och skolor

Filnamn; Driftredovisning tabell BUN sid 54

Barn- och ungdomsnämnden inklusive resultatenheterna och inklusive volymavvikelse redovisar ett överskott på 15 miljoner kronor. Budgetavvikelsen som beräknas exklusive volymavvikelse (3,6 miljoner kronor) motsvarar en budgetavvikelse på 0,2 procent.

Nämnden exklusive resultatenheterna redovisar ett överskott på 17,7 miljoner kronor varav 11,4 miljoner kronor avser volymer. Resultatenheterna för kommunala förskolor och skolor rapporterar ett underskott på 2,7 miljoner kronor. Underskottet hänförs till extraordinära kostnader i samband med lokalförändringar och avetablering av paviljonger.

Det är framförallt verksamheterna för Förskola och Grundsärskola som bidragit till det positiva resultatet främst på grund av färre barn och elever mot budgeterat. Inom

förskoleverksamheten har även ökade intäkter från den retroaktiva avgiftskontrollen samt ej fullt nyttjande av reserver bidragit till det positiva resultatet. Inom verksamheten för

Grundskola har ett underskott redovisats, då antalet elever inom grundskolan var fler än vad som beräknats i budget. Verksamheterna för Nämnd och Kontor rapporteras i stort enligt budget.

Kommunala förskolor och skolor redovisar ett negativt resultat på 2,7 miljoner kronor.

Underskottet beror främst på engångskostnader i samband med nybyggnation av skolor. I väntan på att de nya skolorna ska bli klara har skolorna haft kostnader för paviljonger eller när skolan är klar, kostnad för avetablering av dito paviljonger med flyttkostnader.

48 (89) 2.5.4 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden inklusive Rudbeckskolan

Filnamn; Driftredovisning tabell UAN 55

Nämnden inklusive Rudbeckskolan och inklusive volymavvikelse redovisar ett överskott på 6,0 miljoner kronor. Budgetavvikelsen som beräknas exklusive volymavvikelse 6,1 miljoner kronor motsvarar en avvikelse på 0,1 procent eller - 0,1 miljoner kronor.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden exklusive resultatenheten Rudbeckskolan redovisar ett överskott på 9,6 miljoner kronor varav 6,1 miljoner kronor beror på lägre volymer inom gymnasie- och gymnasiesärskolan. Övrigt positivt utfall beror på lägre programprisersättning inom verksamheten för Gymnasieutbildningen samt lägre utfall för kostnader avseende terminskort, skolskjutsar med mera. Retroaktiv utbetalning av medel från Migrationsverket har också bidragit. För verksamheten Gymnasiesärskola kompenseras en högre

genomsnittlig ersättning för utbildning av färre antal elever. Verksamheterna för Kansli och Arbetsmarknadsåtgärder har också bidragit till det positiva resultatet. Överskottet beror på en chefsvakans på kansliet samt lägre kostnader för arbetsmarknadsåtgärder på grund av att färre personer fått coachinsatser då inflödet från Möjligheternas kontor varit lägre än budgeterat. Verksamheterna för Nämnd och Vuxenutbildning rapporteras i stort enligt budget.

Rudbeckskolan redovisar ett underskott på 3,6 miljoner kronor. Underskottet beror på en kombination av lägre intäkter och högre personalkostnader än budgeterat. Ett arbete har genomförts för att effektivisera personalorganisationen som innebär en åtstramad

bemanningsplan för att samtliga lärare ska uppnå förväntad undervisningstid. Åtgärderna fick genomslag först under höstterminen. De lägre intäkterna beror främst på att antalet elever minskat på de yrkesinriktade linjerna och ökat på de teoretiska linjerna som innebär en lägre programprisersättning.

49 (89) 2.5.5 Vård- och omsorgsnämnden inklusive Solom

Filnamn; Driftredovisning tabell VON 56

Nämnden inklusive Solom produktionsuppdraget, nämndens verksamhet i egen regi, redovisar ett underskott på 22,2 miljoner kronor exklusive åtgärdsplan. Inklusive

åtgärdsplanen redovisar nämnden ett underskott på 2,2 miljoner kronor som motsvarar en budgetavvikelse på -0,2 procent.

I nettoutfallet för 2017 finns 5,6 miljoner kronor i intäkter som avser omperiodiseringar av hyror och omsorgsavgifter inom främst äldreomsorgen. Dessa intäkter är en engångseffekt.

I enlighet med regler för ekonomi och verksamhetsstyrning fick nämnden 2016 i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan i samråd med kommunstyrelsens arbetsutskott. Den åtgärdplan som togs fram innebar att nämnden ska ha en ekonomi i balans till bokslutet 2019. Enligt åtgärdsplanen beviljas nämnden för 2017 att redovisa ett underskott på 20 miljoner kronor.

När resultatet för 2017 justerats för beviljat underskott redovisar nämnden ett negativt resultat på 0,5 miljoner kronor och Solom ett negativt resultat på 1,7 miljoner kronor.

En omfördelning av medel mellan äldreomsorg och funktionshinder LSS planeras för 2018 då det historisk funnits en obalans i budget. För 2017 rapporterar äldreomsorgen ett överskott på 27,5 miljoner kronor samtidigt som verksamheten för LSS funktionshinder rapporterar ett underskott om 27 miljoner kronor. Bägge verksamhetsområdena har genomfört åtgärder enligt åtgärdsplanen som haft dämpande effekt på kostnadsutvecklingen.

Produktionsuppdraget Solom redovisar ett negativt resultat på 1,7 miljoner kronor för verksamhetsåret 2017. Underskottet beror främst på för höga lokalkostnader mot vad som kalkylerats i det nya bemanningsavtalet för 2017.

50 (89) 2.5.6 Socialnämnden

Filnamn; Driftredovisning tabell SN 57

Nämnden redovisar ett överskott på 41,8 miljoner kronor, vilket motsvarar en budgetavvikelse på 15,6 procent.

Den positiva avvikelsen beror främst på överskott inom flyktingverksamheten om cirka 44,4 miljoner kronor. Överskottet hänförs bland annat till återsökta medel för perioden 2015 - 2016 som när de faktiskt utbetalats varit högre än de tidigare uppbokade enligt

försiktighetsprincipen (80 % av faktiskt återsökta). Även ej budgeterade medel för schabloner, etableringsersättningar och faktiska kostnader som ej tidigare fångats upp i prognosarbetet har bidragit till överskottet.

Verksamheten för Nämnd och Stab och kontor har utfallit i stort enligt budget.

Verksamheterna för Barn och unga, Missbruk och Psykiskt funktionshinder redovisar ett visst underskott. Underskotten beror främst på ökade placeringskostnader mot budgeterat.

Verksamheten för Ekonomiskt bistånd redovisar ett visst överskott som främst beror på minskade kostnader inom försörjningsstöd, färre placeringar inom Våld i nära relationer samt återsökningar från migrationsverket. Flyktingverksamheten är det verksamhetsområde som bidragit mest till överskottet.

2.6.6.1 Familjerättsnämnden

Socialnämnden har tillsammans med Sigtuna och Upplands Väsby kommuner en gemensam familjerättsnämnd. Sollentunas andel är 40 procent. Nämnden omfattar frågor rörande faderskap, adoption samt vårdnad, boende och umgänge. Totalt redovisar

familjerättsnämnden ett överskott mot budget per sista december med 0,3 miljoner kronor, varav Sollentunas andel är 0,1 miljon kronor. Ärendevolymerna har varit något högre 2017 jämfört med 2016. Det positiva resultatet beror delvis på lägre personalkostnader på grund av vakanser. Arbete pågår för att stärka familjerättsbyråns attraktionskraft som arbetsplats.

51 (89) 2.5.7 Kultur- och fritidsnämnden

Filnamn; Driftredovisning tabell KFN 58

Ekonomiskt utfall (mkr)

Kultur- och fritidsnämnden redovisar ett positivt resultat om 0,3 miljoner kronor, vilket motsvarar en budgetavvikelse om 0,2 procent. Omslutningen har ökat jämfört med budget och detta beror främst på sökta medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och kulturrådet men till viss del även om ökad uthyrning av idrottshallar.

Bidraget som utbetalats från MUCF för att genomföra sommarlovsaktiviteter för barn- och ungdomar om 0,6 miljoner kronor användes till fullo. Det överskott som kontoret redovisar på 0,3 miljoner kronor är en medveten återhållsamhet för att nå en budget i balans för hela nämnden.

Kultur- och biblioteksverksamheten visar ett nettounderskott på 2,6 miljoner kronor.

Intäkterna är högre jämfört med budget men det beror på de medel från Individuell

Människohjälp, IM, som erhölls under året. Detta innebär även att kostnaderna ökade med motsvarande summa. Det underskott som uppstått på kostnadssidan jämfört med budget beror på en snedfördelning i budgeteringen och har rättats till i kommande budgetår.

Idrotts- och friluftsverksamheten redovisar ett nettoöverskott på 2,2 miljoner kronor, vilket främst beror på vakanta tjänster och lägre driftskostnader för sim- och sporthallen efter ny upphandling. Även intäkterna är högre än budget på grund av högre nyttjandegrad av hallar än beräknat samt att fotbollshallen togs i bruk under hösten.

Related documents