• No results found

Sollentuna kommuns resultat i Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK)

2.15 Personalberättelse

2.15.3 Arbetsmiljö och hälsa

2.15.3.1 Hälsofrämjande arbete

Utnyttjandet av friskvårdsbidraget fortsätter att öka. 2017 var utnyttjandegraden 48 procent jämfört med 43,7 procent år 2016 och 32,6 procent år 2015. Under hösten 2017 anordnades en tävling för kommunens medarbetare där 10 extra friskvårdsbidrag lottades ut. 1 392

medarbetare deltog i tävlingen.

Internservice, som driver gymmet i kommunhuset, har under året samlat medarbetare till löpträning samt ordnat motionspass i tabata, zumba, cross-shape och yinyoga.

Hälsoundersökning för anställda som under året fyller 60, 63 eller 65 år har erbjudits vid fyra tillfällen och 57 medarbetare utnyttjade erbjudandet.

2.15.3.2 Arbetsmiljöarbete

Ett mycket uppskattat heldagsseminarium kring konflikter och konflikthantering hölls för chefer och skyddsombud under våren. Under året har kommunens utbildning i arbetsmiljö genomförts vid tre tillfällen med totalt 38 chefer och 16 skyddsombud.

Två utbildningar i hållbart och effektivt arbetsflöde har genomförts under året. Syftet är att hantera och planera administrativa uppgifter på ett hållbart, strukturerat och effektivt sätt, vilket leder till minskad stress.

81 (89) Under året genomfördes en pilotstudie för att minska stressrelaterade sjukskrivningar genom kontinuerlig självreflektion och proaktiv beredskap från psykologer. Utvärdering pågår och beslut om fortsatta åtgärder kommer tas under våren.

I KIA, kommunens incidentrapporteringssystem där medarbetare anmäler arbetsskador och tillbud, har under året 700 händelser rapporterats.

2.15.3.3 Sjukfrånvaro

Sjukfrånvaro (%) 2017 2016 2015

Sjukfrånvaro – andel av totalt arbetad tid 5,5 5,6 5,8

Sjukfrånvaro 60 dagar eller längre – andel av den totala sjukfrånvaron 32,0 34,4 32,0 Sjukfrånvaro för kvinnor – andel av totalt arbetad tid för kvinnor 6,0 6,2 6,3 Sjukfrånvaro för män – andel av totalt arbetad tid för män 3,8 4,2 4,3 Sjukfrånvarotid per åldersgrupp – andel av totalt arbetad tid

- 29 år och yngre 5,5 5,4 5,6

- 30-49 år 5,3 5,1 5,4

- 50 år och äldre 5,7 6,4 6,3

Den totala sjukfrånvaron i Sollentuna kommun har minskat från 5,6 procent år 2016 till 5,5 procent år 2017. År 2016 var den genomsnittliga sjukfrånvaron i Sveriges samtliga kommuner 7,2 procent.

Det är både den kortare och den längre sjukfrånvaron som har minskat. Minskningen har skett i åldersgruppen över 50 år. Andelen längre sjukfrånvaro (60 dagar eller längre) har under samma period minskat från 34,4 procent år 2016 till 32 procent år 2017.

Sollentuna kommun arbetar regelbundet med insatser som stödjer cheferna i deras

rehabiliteringsarbete i form av utbildning i rehabiliteringsprocessen, möten och planeringar tillsammans med medarbetare. Cheferna uppmuntras att söka medel från AFA och

Försäkringskassan till rehabiliteringsåtgärder. Ansökningarna till AFA har ökat under 2017.

2.15.4 Samverkan

För att undersöka hur samverkan fungerar har deltagare i kommunens samverkansgrupper på central nivå och förvaltningsnivå besvarat en enkät. Sammanfattningsvis kan konstateras att samverkan på förvaltningsnivå och central samverkan fungerar bra på många sätt men det finns förbättringsområden. Enkätsvaren har sammanställts och rekommendationer för förbättringar är framtagna. En viktig del av samverkan är arbetsplatsträffar. I

medarbetarundersökningen svarade 94,6 procent av medarbetarna att arbetsplatsträffar genomförs regelbundet.

2.16 Bolagen

Bilden fixas till av layoutfirma

82 (89) Sollentuna kommun har ordnat samtliga helägda aktiebolag i en bolagskoncern. Sollentuna Stadshus AB är moderbolag och dotterbolagen är AB Sollentunahem, AB SOLOM och Sollentuna Energi och Miljö AB.

Genom moderbolaget, Sollentuna Stadshus AB, utövas den operativa ägarstyrningen. Det innebär bland annat att samordna verksamheten i koncernen med syfte att uppnå ett optimalt resursutnyttjande samt att genom ekonomisk styrning utifrån ett helhetsperspektiv säkra det kommunala uppdraget för medborgarna i Sollentuna kommun.

AB Sollentunahem genomgår för närvarande en fission (delning) som innebär att de

allmännyttiga fastigheterna kommer att ägas av ett bolag (Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB) och de samhällsnyttiga och kommersiella fastigheterna ägas av ett annat (Sollentuna Kommunfastigheter AB). I samband med fissionen flyttas även fastigheter till tre

fastighetsförvaltande bolag vilka i enlighet med kommunfullmäktiges beslut kommer att avyttras i ett senare skede.

Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB kommer efter fissionen att namnändras till Sollentunahem AB och utgöra Sollentuna kommuns allmännyttiga bostadsaktiebolag.

Alla dessas fem bolag är i dagsläget dotterbolag till AB Sollentunahem och kommer att ägas som dotterbolag till Sollentuna Stadshus AB efter fissionen.

Sollentuna Energi och Miljö AB med dotterbolag ansvarar för att inköpa, producera och distribuera energi, bedriva elhandel, bedriva fjärrvärmeverksamhet, bedriva verksamhet för vattenförsörjning och avlopp, anlägga och underhålla ledningssystem samt tillhandahålla

83 (89) bredbandstjänster. Bolaget ska också ombesörja renhållningsverksamhet och transporttjänster åt kommunen.

AB SOLOM bedriver verksamhet inom äldreomsorg och tillhandahåller stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Bolaget har från november 2014 bemanningsuppdrag för kommunens LSS-verksamheter.

I koncernredovisningen ingår förutom Sollentuna kommun och bolagskoncern även

kommunalförbundet Brandkåren Attunda där Sollentunas ägarandel enligt förbundsordningen är 21,5 procent. Kommunalförbundet svarar för räddningstjänsten i de sex

medlemskommunerna (Järfälla, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Bro och Upplands-Väsby).

Utöver de bolag som sammanförts i koncernredovisningen har kommunen ägarengagemang i SÖRAB, AB Vårljus samt Stockholmsregionens Försäkrings AB , kommunen är medlem i Kommuninvest ekonomiska förening. För kommunens mindre innehav hänvisas till not 14.

Kommunen är också delägare i kommunalförbunden Norrvatten och Käppala.

Bolagen AB Sollentunahem, Sollentuna Energi och Miljö AB och AB SOLOM har upprättat hållbarhetsrapporter med anledning av en ändring i årsredovisningslagen.

2.16.1 Framtidsutsikter

AB Sollentunahem och Sollentuna Energi och Miljö AB ska drivas affärsmässigt och uppnå marknadsmässiga resultat som möjliggör både konsolidering av bolagen och utdelning till ägaren. Moderbolaget beslutar om koncernbidrag och kommunfullmäktige beslutar, inom ramen för tillämplig lagstiftning, om utdelning.

AB SOLOM ska enligt ägarens direktiv hålla en långsiktigt hållbar lönsamhetsnivå och driva verksamheten utan behov av kapitaltillskott från Sollentuna kommun. Det betyder att över tiden ska verksamheten bära sina kostnader och att enstaka års resultat kan variera över och under ett nollresultat.

Det huvudsakliga syftet med bolagets verksamhet är inte att vinstmaximera utan att prioritera utveckling av bolagets verksamhet.

Både AB Sollentunahem och Sollentuna Energi och Miljö AB är ekonomiskt stabila företag och bedöms kunna drivas så att bolagens resultat tillåter såväl konsolidering av bolagen som en utdelning till ägaren.

AB SOLOM har en mer utsatt position rent ekonomiskt och når inte fullt ut fram till de krav ägaren ställt på bolaget. Bolaget erhåller koncernbidrag och har påbörjat ett arbete för att långsiktigt balansera verksamhetens intäkter och kostnader inför kommande år.

Related documents