• No results found

Redovisningsprinciper och tilläggsupplysningar

Kassaflödesanalys - direkt metod

2.11 Redovisningsprinciper och tilläggsupplysningar

Sollentuna kommun har upprättat årsredovisning i enlighet med kommunal redovisning och rekommendationer från Rådet om kommunal redovisning. I de fall kommunen avviker från rekommendationer beskrivs detta.

Intäkter redovisas i den omfattning det är sannolikt att de ekonomiska tillgångarna kommer att tillgodogöras kommunen och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Fordringar har upptagits till de belopp varmed de beräknas inflyta.

Tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärdet där inget annat anges.

Periodiseringar av inkomster och utgifter har skett enligt god redovisningssed.

Värdering av kortfristiga placeringar har gjorts post för post till det lägsta av verkligt värde och anskaffningsvärdet.

2.11.1 Förändrade redovisningsprinciper

2.12.1.1 Komponentavskrivning

Arbetet med komponentredovisning av gator och vägar med mera påbörjades och avslutades under 2017. Därmed slutfördes komponentindelningsarbetet av de bokförda värdena på fastigheter (värde > 20 miljoner kronor) respektive gator/vägar med mera (värde > 2 miljoner kronor) under år 2017. Nytillkomna utgifter i färdigställda projekt indelas i komponenter fortlöpande och bedömning av ekonomisk livslängd görs vid varje slutredovisningstillfälle.

2.11.2 Sammanställd redovisning

I den kommunala koncernen ingår samtliga bolag och kommunalförbund där kommunen har minst 20 % inflytande i. Kommunkoncernens medlemmar och ägarandel framgår av kapitlet om Bolagen.

2.11.3 Jämförelsestörande poster

Jämförelsestörande poster särredovisas när dessa förekommer i not till respektive post i resultaträkningen och/eller i kassaflödesrapporten.

För att en post ska betraktas som jämförelsestörande ska beloppet vara väsentligt. Posten ska även sakna tydligt samband med den ordinarie verksamheten och vara av sådant slag att den inte förväntas inträffa ofta eller regelbundet.

Kommunen har inte några jämförelsestörande poster 2017.

2.11.4 Intäkter

2.12.4.1Skatteintäkter

Följande kommunalskatteintäkter resultatredovisas för år 2017:

De preliminära månatliga skatteintäkterna

Slutavräkningen för år 2017 har bokats upp enligt prognos från Sveriges kommuner och landsting från december 2017

Slutavräkning för 2016 enligt det slutliga taxeringsutfallet för 2016.

2.12.4.2 Övriga intäkter och bidrag

63 (89) Intäktsredovisningen följer RKR 18.1, vilket innebär att bidrag redovisas i takt med att

villkoren bedöms vara uppfyllda och bidraget bedöms som säkert. Investeringsbidrag,

anslutningsavgifter och gatukostnadsersättningar tas upp som förutbetald intäkt och redovisas bland långfristiga skulder och periodiseras över respektive anläggnings nyttjandeperiod.

Principen för periodiseringen av omsorgsavgifter har ändrats vilket innebär ökade intäkter med 5 miljoner kronor för 2017

2.11.5 Kostnader

2.12.5.1 Lönekostnader

Lönekostnader för timanställda, kostnad för övertid, fyllnadstid, obekväm arbetstid och jour bokförs med en månads eftersläpning, vilket innebär att lönekostnader avseende december månad bokförs i januari nästkommande år. En uppskattad skuld är uppbokad i samband med bokslutet.

2.12.5.2 Leasingavtal

En tillgång som leasas syns inte i balansräkningen utan redovisas i stället som en kostnad i driftsbudgeten. Enligt Rådet för kommunal redovisnings rekommendation (nr 13.2) ska kommuner klassificera befintliga leasingavtal. Kommunens leasingavtal är operativa, vilket enligt rekommendationen innebär att leasingavtalet inte ska redovisas i balansräkningen.

Framtida kostnader för leasing och hyresavtal längre än tre år har redovisats i not.

2.12.5.3 Avskrivningar

Avskrivning av materiella anläggningar görs för den beräknande nyttjandeperioden med linjär avskrivning baserat på anskaffningsvärdet exklusive eventuellt restvärde. Anskaffningsvärdet skrivs av månadsvis efter bedömd ekonomisk livslängd med början månaden efter att

tillgången är färdigställd. Omprövning av nyttjandeperioder sker löpande om det finns omständigheter som pekar på att det finns behov av det. Detta innebär lika stora

avskrivningsbelopp varje år. Tillgångar i form av mark, konst och pågående arbeten görs det inga avskrivningar på. Byggnader, gator, vägar och parker delas in i komponenter med olika avskrivningstider.

64 (89) Följande avskrivningstider tillämpas:

Byggnader 20-60 år Gator, parker och natur-

reservat mm 10-100 år Maskiner, inventarier och

förbättringsutgift hyrda lokaler 3-25 år

2.11.6 Tillgångar

2.12.6.1 Anläggningstillgångar

Anläggningstillgångar har upptagits till ett anskaffningsvärde bestående av invester-ingsutgifter minus investeringsbidrag samt minskat med årliga avskrivningar. Inköp över 40 000 kronor aktiveras som anläggningstillgång. För många objekt saknas ett marknadsvärde (vägar, parker etc.). Värdet ligger i stället i nyttan för verksamheten. De samlade tillgångarnas marknadsvärde är svårbedömt.

2.11.7 Skulder

2.12.7.1 Avsättningar

En avsättning är en skuld som är oviss vad det gäller förfallodatum eller belopp. Det ska finnas en befintlig förpliktelse som en följd av inträffade händelser och det ska vara troligt att det krävs ett utflöde av resurser samt att en tillförlitlig uppskattning kan göras av beloppet.

2.12.7.2 Pensionsskulden

Pensionsskulden är den beräknade framtida skuld som kommunen har till arbetstagare.

Skulden redovisas enligt den så kallade ”blandmodellen”. Den samlade pensionsskulden finns dels under avsättningar för pensioner och dels som en ansvarsförbindelse i balansräkningen.

Pensioner intjänade före 1998 redovisas som ansvarsförbindelser. Pensionsutfästelser enligt visstidsförordnanden eller omställningsstöd till förtroendevalda enligt pensionsreglemente redovisas som ansvarsförbindelser innan beslut om utbetalning. När beslut om utbetalning tagits redovisas skulden som avsättning. Förmånsbestämd ålderspension intjänad efter 1998 redovisas som avsättning. Den avgiftsbestämda ålderspensionen som ska utbetalas nästa år redovisas som en kostnad i resultaträkningen och är upptagen som kortfristig skuld i balansräkningen. Löneskatt ingår i pensionsskulden med 24,26 procent på pensionskost-naderna.

2.11.8 Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt direkt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar. Som likvida medel klassificeras, förutom kassa- och banktillgodohavanden, kortfristiga finansiella placeringar som dels är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktuationer, dels:

handlas på en öppen marknad till kända belopp eller

har en kortare återstående löptid än tre månader från anskaffningstidpunkten.

65 (89)

Related documents