• No results found

Affärsområde E-business fokuserar på utveckling av internetbaserade lös- lös-ningar både för bankens interna system och för kundorienterade

produk-ter, tjänster och processer samt ny teknik för att utveckla nya affärer och därmed också skapa nya intäkter.

INTERVJU MED GERT ENGMAN, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE E-BUSINESS

E - B U S I N E S S 47

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

AFFÄRSOMRÅDE E-BUSINESS

FöreningsSparbanken har under de senaste åren varit ledande i Sverige och internationellt inom utveckling-en av finansiella tjänster med hjälp av internet och andra elektroniska medier. För att på bästa sätt utnytt-ja den kompetens som byggts upp har under året alla dessa verksamheter samlats inom ett nytt gemensamt affärsområde – E-business. Affärsområdets fokus är på tillväxt och nya affärer genom att utnyttja elektroniska medier. Syftet är att bidra till att skapa betydande värden för kunder och aktieägare genom att utnyttja de tekniska lösningarna för att utveckla affärerna med bankens nuvarande och blivande kunder.

Den strategiska rollen för affärsområdet finns såväl i den externa som i den interna utvecklingen av koncer-nen:

Affärsområdet ska utveckla innovativa och kostnadseffektiva E-affärslösningar för kunderna.

Affärsområdet utvecklar partnerskap inom affärer, teknik och kommunikation samt expanderar banken in i nya affärer.

Genom att bygga om interna processer i koncernen med hjälp av internetteknologi sänks koncernens

utvecklingskostnader och förkortas utvecklingstider-na, vilket leder till betydande produktivitetsvinster.

Affärsområdet är uppdelat i 2 enheter, E-enablement och E-affärer.

Strategi

FöreningsSparbankens E-businessstrategi omfattar fem huvudpunkter (se illustration på nästa sida). E-enable-ments verksamhet omfattar de tre första punkterna, som främst gäller transformeringen av nuvarande verk-samhet; infrastruktur och processer, kontaktytorna mellan kund och bank, samt finansiella tjänster.

E-affärer omfattar de två övriga punkterna; nya affärer och riskkapitalsatsningar (venture capital).

E-enablement

E-enablements ansvarsområde innefattar bland annat arbetet med tekniska lösningar för utveckling av kundrelationerna (crm), liksom utvecklingen av en nätbaserad infrastruktur

Internetbankens fortsatta utveckling är också ett viktigt område. Nya funktioner och ökat kundvärde GERT ENGMAN, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE E-BUSINESS

48 E - B U S I N E S S F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

har ytterligare befäst bankens ställning som den ledan-de internetbanken i Sverige. Arbete pågår parallellt med nästa generation av Banken via Internet och med utveckling av nätbaserade kontaktytor för kunderna när det gäller koncernens övriga affärsområden.

Koncernens nya internetbank för den danska mark-naden, Firstviewbank, byggdes upp under året och lanserades på den danska marknaden i början av år 2001. Satsningen på Firstviewbank är början på en utveckling där koncernens nätnärvaro på de finansiella marknaderna direkt eller via allianspartners efter hand byggs ut också utanför Sverige. Samarbete när det gäl-ler Internet och gemensamma tekniska plattformar är en viktig del i koncernens arbete med internationella bankallianser inom i första hand Norden och Östersjö-området. SpareBank 1 Gruppen i Norge blev under året det första exemplet på ett allianssamarbete med en gemensam teknisk plattform för internetbanks-verksamheten.

E-affärer

Bildandet av det med Telia gemensamt ägda E-handels-bolaget Marakanda har väckt uppmärksamhet.

Mara-kanda har genom kombinationen av Telias tekniska lösningar och FöreningsSparbankens lokala närvaro och etablerade internetbank redan en omfattande verksamhet. I ett första skede koncentreras verksam-heten på kommuner och landsting. Genom att i det lokala kundarbetet kunna förmedla också Marakandas tjänster stärks bankens starka ställning på kommun-marknaden. Ett 30-tal kunder, däribland kommunerna i Göteborg, Malmö och Stockholm har redan köpt Marakandas lösningar.

Under året har ett samarbete med riskkapitalbolaget itProvider inletts.

Prioriteringar 2001

Under 2001 prioriterar affärsområde E-business tre områden:

Nätanpassa nuvarande infrastruktur och processer för att förbättra koncernens produktivitet.

Öppna bankens elektroniska distributionskanaler och mötesplatser även för externa leverantörer.

Starta innovativa affärsmodeller och skapa nya värdeerbjudanden för att utveckla och förändra koncernens kärnverksamhet.

Nära kärnverksamheten Avlägset från kärnverksamhen

1. E-transformera infra-struktur och processer

Ny webbaserad infra-struktur

Data Warehousing/CRM

E-transformera produkt-enheternas infrastruktur

2. E-transformera front-end lösningar

Nästa generation av internetbanken

Lösningar ut mot kund för produktbolagen

3. Transformera finansi-ella tjänster

Firstviewbank lanseras i Danmark

NetTrade

4. NYA affärer

Marakanda

E-betalningar – Micro Betalningar

ID-tjänster

B2C marketplace

5. Renodlat venture capital

Samarbetet med IT-provider

AMNESTY MED FLERA

Under år 2000 betalade våra kunder över 488 miljoner kronor varje månad till frivilligorganisationer med 90-konto i Sverige. Sammanlagt gick cirka 5,9 miljarder kronor från bankens kunder med konton i banken till Stadsmissionen, Amnesty, Unicef, Greenpeace, Röda Korset med flera.

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

50 A L L I A N S E R

Vad innebär det att hela den här verksamheten nu samordnas i ett affärsområde?

- Framför allt betyder det att vi får en bättre överblick och styrning av arbetet. Genom affärsområdet kan vi nu på ett tydligare sätt ta tillvara de synergieffekter som uppstår mellan FöreningsSparbanken och våra sam-arbetspartners, både inom Sverige och på marknader utanför Sveriges gränser.

Hur fungerar samarbetet med de fristående sparbankerna och delägda bankerna?

– Samarbetet med de fristående sparbankerna är det viktigaste och äldsta vi har. Sammantaget står dessa för cirka 25 procent av affärsvolymen i FöreningsSparbank-ens affärsområden. Genom samarbetet får kunder över hela landet tillgång till våra gemensamma produkter och tjänster. De fristående sparbankerna är starka på sina lokala marknader och en mycket stark försäljningskanal för FöreningsSparbankens affärsområden.

Vi kommer att bredda och fördjupa samarbetet ytter-ligare, bland annat genom att erbjuda fler servicefunk-tioner för bankerna, och ut mot marknaden tillsammans erbjuda nya produkter, även från leverantörer utanför banken.

FöreningsSparbanken har ju också ett antal allianser utanför Sverige. Hur går det där?

Hansapank, med säte i Estland och dotterbanker i Lettland och Litauen, har haft ett mycket starkt år 2000.

Banken visar kraftig tillväxt, och har ökat rörelseresultatet med 47 procent. Framför allt i Lettland har banken flyttat fram sina positioner. Under 2000 har vi också ökat vårt ägande i Hansapank och förvärvat ytterligare 5 procent av aktierna. Vår ägarandel är nu 57,7 procent.

I december 2000 utsågs Hansapank av Litauens regering att vara ensam budgivare vid försäljningen av Litauens näst största bank, Lietuvos Taupomasis Bankas, LTB. Om förhandlingarna leder till ett förvärv förstärks Hansapanks position som den ledande banken i hela Baltikum.

I Norge kommer vi att fördjupa samarbetet med våra norska partners, framför allt inom sparaområdet, men även vad gäller IT-satsningar. Bland annat har SpareBank 1 Gruppen förvärvat vår internetbankslösning.

I Norge har SpareBank 1 Gruppen fusionerat med VÅR-Gruppen, vilket innebär att vår samarbetspartners nu är Norges fjärde största bank- och finansgruppering, med en kundbas på cirka 2,3 miljoner privatkunder.

FIH i Danmark har en fortsatt stark ställning på företagsmarknaden. På den danska retailmarknaden lanserar FöreningsSparbanken under 2001 en helt ny internetbank för privatkunder, Firstviewbank.

Samarbetet med finska Aktia har också utvecklats väl, främst beträffande försäljning av Robur Försäkrings olika produkter.

FöreningsSparbankens innehav i polska Bank Handlowy har under 2000 sålts till Citibank. Affären innebar en god vinst för FöreningsSparbanken.

Flera av bankens nuvarande samarbeten är nu konso-liderade i banken. Tidigare talades det mer om en renodlad alliansstrategi, men nu verkar det som om en förvärvsstrategi växer fram. Hur ser du på det?

– FöreningsSparbanken har ibland ansetts otydlig i sin internationella strategi. Jag vill gärna betona att vi är öppna för såväl fortsatt samarbete genom allianser, som förvärv – det ena utesluter inte det andra. I vissa lägen kan ett förvärv ge tydligare position och mer direkt tillgång till kunder och affärsmöjligheter, under förutsättning att man kan behålla sin lokala förankring.

Hur ser du på framtiden för bankallianser och andra samarbeten?

– Det är alltid svårt att spekulera i framtiden, men vi bevakar hela tiden möjligheter att nå nya marknader.

Även om vi avvecklat vårt engagemang i Polen är det en viktig tillväxtmarknad att bevaka. Det är inte uteslutet att vi på nytt går in där i någon form.

Norra Tyskland är ett annat intressant marknads-område. Vårt kontaktnät i det europeiska sparbanks-samarbetet kan också vara en grund för nya samarbeten.

Allianser

Affärsområde Allianser har skapats för att ytterligare förstärka och