• No results found

INTERVJU MED MIKAEL INGLANDER, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE BETALA

En stark nationell ekonomi med ökade personliga förmögenheter har till- till-sammans med ökat personligt ansvar inom bland annat pensionssektorn

INTERVJU MED MIKAEL INGLANDER, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE BETALA

B E TA L A 39

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

AFFÄRSOMRÅDE BETALA

Betala tillhandahåller ett komplett sortiment av betal-ningsprodukter för både privat- och företagsmarknad.

Affärsområde Betala består förutom av ett antal stödenheter av tre operativa enheter, Företagsbetal-ningar, Kort & Privatbetalningar samt Betalaservice med Säljstöd. Affärsområdets organisation och arbets-sätt har under året anpassats till förändrad organisation i kontorsrörelsen. Totalt arbetar cirka 300 medarbetare inom affärsområdet.

FÖRETAGSBETALNINGAR

Inom enheten Företagsbetalningar utvecklas och till-handahålls en rad olika betalnings- och informations-tjänster för bankens företagskunder. Utbudet är både brett och djupt; svenska och utländska leverantörsbetal-ningar, lönebetalleverantörsbetal-ningar, cashmanagementtjänster samt elektroniska informations- och betalsystem såsom E-faktura och E-lönebesked. Företagsversionen av Bank via Internet innehåller ett flertal betalningstjän-ster för att underlätta ekonomiadministrationen för framför allt de mindre företagen, till exempel svenska och utländska betalningar samt löneutbetalningssystem.

Ett antal viktiga projekt för att vidga och fördjupa betalningsaffären för företagare har genomförts under året. En röd tråd i dessa projekt har varit att fortsätta övergången från papper till elektronik. Sålunda har en fortsatt kraftfull satsning på att ytterligare förbättra funktionalitet i E-fakturatjänsten genomförts samt ett stöd för en försäljningsinsats gentemot fakturautställa-re tillhandahållits. Ett system som underlättar kombina-tionen E-faktura och Autogiro har införts. Antal E-fakturautställare är idag 56 företag. I samarbete med fakturautställare har också informationen till konsu-mentledet ökat, vilket har lett till att fler konsumenter fått upp ögonen för denna bekväma och moderna betalningsform.

Ett antal nya viktiga funktioner såsom lönelista och utlandsbetalningar har ytterligare förbättrat Banken via Internets funktionalitet och bekvämlighet. Vidare har ett antal förbättringar genomförts i Bankgirots betal-ningssystem, vilket skapat större säkerhet och kontroll för bankens företagskunder.

Under slutet av året riktades ett samlat erbjudande till företagare om anslutning till Banken via Internet för företag samt erbjudande om olika kortprodukter till

MIKAEL INGLANDER, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE BETALA

40 B E TA L A F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

företagare. Detta mottogs mycket positivt. I dagsläget är 58 000 företagare anslutna till Banken via Internet för företag och en kraftig ökning av utlandsbetalningar och lönetjänster via internetbanken kunde konstateras redan några veckor efter att tjänsten lanserats. Detta har frigjort resurser på kontoren så att mer tid kan läg-gas på rådgivning till företagskunderna. På den viktiga landstings- och kommunmarknaden har ett stort antal affärer genomförts. FöreningsSparbanken är ledande inom detta marknadssegment. I dessa affärer ingår fle-ra olika betalningsprodukter och sammansatta betal-system.

Under året har även nya priser etablerats som trädde i kraft från årsskiftet 2001.

KORT & PRIVATBETALNINGAR

Kort & Privatbetalningar är den del inom banken som utvecklar och tillhandahåller komplett sortiment av kortprodukter, betalningstjänster och olika delbetal-ningsprodukter för detaljhandeln. Utveckling och för-säljning av bland annat olika typer av säkra betalnings-lösningar för E-handel och mobil handel är ett annat prioriterat verksamhetsområde.

Banken har under året genomfört marknadsaktivite-ter med kunderbjudanden. Bland annat har mer än en miljon kunder fått möjlighet att prova bekväma betal-ningstjänster som internetbetalningar via internetban-ken och olika kortlösningar.

Från papper till internet

Tillströmningen till Banken via Internet har varit mycket kraftig under året. Antalet kunder har nästan fördubblats. Internetbetalningar ökar starkt medan den pappersbaserade girobetalningstjänsten minskar i användning. Under året har en rad olika aktiviteter genomförts för att fästa kundernas uppmärksamhet på det praktiska och bekväma i att sköta vardagens affärer via internet.

År 2000 var det år då handel över internet förvänta-des få ett genombrott. Efterfrågan på förvänta-dessa tjänster är dock avvaktande och traditionella posterorderföretag har lyckats bättre än nyetablerade E-handelsplatser.

Många känner en oro för säkerheten vid betalning över internet och flera projekt som syftar till säkrare betalningar över internet pågår. Direktbetalning är

den för kunden bekvämaste lösningen då kunden genom Banken via Internet når en E-handelsplats och kan använda en betalningsform som är helt säker.

Vidare erbjuds set, en global lösning för säkra betal-ningar över internet.

Kort

FöreningsSparbanken tillhandahåller ett komplett sor-timent av betalningsprodukter inom kortområdet allt-ifrån företagsprofilerade kort till ett flertal varianter av bankkort. Antalet av banken utgivna kort har ökat från 2,3 till 2,5 miljoner. Kortköpen har under året ökat med 30 procent, vilket bland annat resulterat i en minskad kassahantering på kontoren.

Ny kortteknik

Första stegen mot en säkrare kortteknik har tagits genom att den gamla magnetspårstekniken på sikt kommer att ersättas av information på det chip som alla kort kommer att förses med i framtiden. Detta chip kommer att innehålla både kortidentitet och en elektronisk börs, Cash. Genom chipkort och lanse-ringen av en ny terminalgeneration, som integrerar Cashfunktionalitet med vanlig kortfunktionalitet, för-enklas betalning med Cash avsevärt. Användningen av Cash ligger på en stabil nivå och väntas öka kraftigt när den nya generationens kortterminaler successivt tas i bruk under 2001.

Inom mobila betalningar har samarbetsavtal slutits med Telia som syftar till att utveckla betalnings- och bankfunktioner i den vanliga mobiltelefonen.

Identifi-Antal Girobetalning Banken via Internet

GIROBETALNING PÅ PAPPER OCH VIA INTERNET

Antal

ANTAL BETALNINGAR VIA INTERNET PER KVARTAL

Antal kort Antal köp, miljoner

0

BANKKORT, ANTAL KORT OCH KÖP PER KVARTAL

B E TA L A 41

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

ering vid internettransaktioner är idag ett område som saknar säkra och funktionella lösningar. Förenings-Sparbanken har, i samarbete med andra banker, tagit initiativ att erbjuda företag och myndigheter en möj-lighet att via banksystemen säkert identifiera parterna vid internetbaserade avtal.

Svensk detaljhandel viktig kund inom betalningsområdet

Ett flertal olika projekt har initierats och slutförts under året i syfte att öka andelen handel utan kontan-ter. Samarbeten genomförs med Preem, Statoil, Apoteksbolaget, ica, kf, Svensk Handel med flera. Ett antal automatmiljöer har försetts med möjlighet att betala med Cashfunktionen som numera alltid finns på varje bankkort. Parkeringsautomater i Stockholm, Göteborg samt delar av kollektivtrafiken har försetts med denna funktion. Olika säkra betalningsformer för E-handel tillhandahålls och exponeras via bankens webbsidor.

Samarbetet med Svensk Handel har fördjupats. Ett lojalitetskoncept som ska skapa förutsättningar för handeln att knyta sina kunder närmare och därmed öka försäljning och kundtrohet har i pilotform framgångs-rikt lanserats och utvärderats i Karlstad och kommer att lanseras bredare. Konceptet innebär också att bankens kortkunder via bankkortet kan länkas till det så kallade Allroundkonceptet och därmed tillgodo-göras bonus ur programmet. Ett stort antal samarbets-projekt med detaljhandeln och handelns anställda har genomförts både lokalt och rikstäckande inom ramen för ansträngningarna att minska kontanthanteringen.

Betalaservice med säljstöd

Lokala banker i FöreningsSparbanken samt fristående sparbanker och delägda banker är viktiga återförsäljare av affärsområdets produkter och tjänster. För att stöd-ja dessa i försäljningsarbetet tillhandahåller Betala-service löpande support och utbildning.

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

42 S W E D B A N K M A R K E T S

Vad är det som givit det goda resultatet år 2000?

– Våra verksamhetsgrenar aktier, räntor och valutor har gått betydligt bättre än föregående år. Marknadsförut-sättningarna har varit gynnsamma, men det har också varit ett intensivt och arbetsfyllt år. Vi befann oss, liksom våra konkurrenter, i en konsolideringsfas med en bantad organisation när framför allt aktivitetsnivån på aktie-marknaden ökade. I den heta marknadssituationen har