• No results found

Som ett led i det fortsatta samarbetet med fristående sparbanker och delägda banker har FöreningsSparban-ken ab under året avyttrat 6 kontor. Under 2000 sam-ordnades eller stängdes 43 kontor. Antalet kontor i FöreningsSparbanken ab uppgick efter dessa för-ändringar vid utgången av 2000 till 591 (640). Antalet kontor bland delägda banker i Sverige uppgick vid samma tidpunkt till 64 (60). fih hade 4 kontor (5) i Danmark medan Hansapank hade 165 kontor (164) i Baltikum.

ANDRA VIKTIGA FÖRÄNDRINGAR UNDER 2000 Emission av primärkapitaltillskottsbevis

Under det första kvartalet 2000 emitterade banken pri-märkapitaltillskottsbevis uppgående till 300 miljoner usdollar, motsvarande cirka 2,8 miljarder kronor. Emis-sionen skapade förutsättningar för fortsatt ökad

utlå-ning och förstärkte samtidigt den finansiella företags-gruppens primärkapital på ett kostnadseffektivt sätt.

Genom emissionen påverkades kapitaltäckningen och primärkapitalrelationen positivt med drygt 0,5 procen-tenheter.

Ny VD och koncernchef

Birgitta Johansson-Hedberg tillträdde den 12 april 2000 som vd och koncernchef i FöreningsSparbanken.

Ny organisation och samordning av bankens retailverksamhet

FöreningsSparbanken fastställde under andra kvartalet 2000 ett sjupunktsprogram med tydligt fokus på sam-ordning av bankens försäljningskanaler i en stark retail-rörelse och på E-business. Banken kommer att erbjuda både egna och andras produkter genom de olika kana-lerna. Satsningen på allianser i tillväxtregionerna i Norden och Baltikum ger produktbolagen Robur och Spintab, tillsammans med NetTrade, FöreningsSpar-bankens marknadsplats för aktiehandel via internet, möjligheten att lansera sina produkter på nya markna-der.

E-business nytt affärsområde

Ett särskilt affärsområde E-business etablerades under andra kvartalet 2000 för ytterligare koncentration på tillväxtområden och utveckling av nya affärer. Inter-netbanken i Sverige prioriterades med utökning av kunderbjudanden och samordning av marknadsplatsen på internet för företagskunder och privatpersoner.

Utvecklingen och etableringen av F irstviewbank, FöreningsSparbankens internetbank på den danska privatmarknaden, inleddes under året. Firstviewbank är en filial till FöreningsSparbanken ab.

Optionsprogram för anställda i FöreningsSparbanken

FöreningsSparbankens bolagsstämma beslutade i april om en emission av skuldebrev med avskiljbara teck-ningsoptioner. Motivet var att underlätta för anställda och styrelseledamöter i lokala banker att bli delaktiga i en förväntad positiv värdeutveckling i banken, vilket avses öka engagemang och motivation och därmed vara till gagn för såväl banken som bankens ägare.

Drygt 80 procent av FöreningsSparbankens medar-betare och lokala styrelseledamöter utnyttjade erbju-dandet att köpa teckningsoptioner i banken. Optioner-na kostade 15 kronor styck, vilket överensstämde med marknadspriset. Löptiden är drygt 5 år. Varje option berättigar till teckning av en ny aktie och tecknings-kursen är 187 kronor. Totalt tecknades 8 030 000 optio-ner och det egna kapitalet i banken tillfördes således 120 450 000 kronor. I samband med erbjudandet erhöll vissa medarbetare en subvention vid teckning av optio-ner, vilket medförde att andra kvartalets kostnader belastades med cirka 70 Mkr.

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

66 F Ö R V A LT N I N G S B E R Ä T T E L S E

Realisationsvinster

FöreningsSparbanken och övriga svenska affärsbanker avvecklade under andra kvartalet 2000 sitt ägande i Svensk Exportkredit ab. För FöreningsSparbankens del innebar det en positiv effekt på rörelseresultatet om cirka 250 Mkr.

I juni beslutade FöreningsSparbanken att sälja hela sitt innehav i polska Bank Handlowy till Citibank.

Affären innebar att FöreningsSparbanken gjorde en realisationsvinst på cirka 450 Mkr.

Reviderade finansiella mål

FöreningsSparbanken beslutade under tredje kvartalet om en justering av koncernens finansiella mål innebä-rande att primärkapitalrelationen ska uppgå till 6,5–7,5 procent (tidigare 6,5–8,5 procent med riktmärke 7,5 procent) och att kapitaltäckningsgraden lägst ska vara 10,5 procent (11 procent). Vidare ska avkastningen på eget kapital överstiga ett vägt genomsnitt för större börsnoterade bankkoncerner i Sverige, Danmark, Fin-land och Norge (tidigare endast i Sverige).

Baltiska staterna

FöreningsSparbankens dotterbolag Hansapank har av Litauens privatiseringskommitté i en budgivningspro-cess utsetts som ensam budgivare till försäljningen av Lietuvos Taupomasis Bankas (ltb). ltb är Litauens dominerande retailbank med 1,5 miljoner kunder. Om förhandlingarna leder till ett förvärv kommer Hansa-pank att förstärka sin ställning som den dominerande banken i Baltikum.

Hansapank har lagt ett kontantbud på 90,75 procent av aktierna i ltb. Banken har en balansomslutning på cirka 8,5 miljarder kronor.

Reservering för resultatandelar till medarbetarna När FöreningsSparbankens avkastning på eget kapital överstiger ett vägt genomsnitt av de andra stora, börs-noterade nordiska bankernas avkastning, kan bankens styrelse göra en avsättning till personalens resultat-andelsstiftelse Kopparmyntet. I delårsrapporten för det tredje kvartalet aviserades att en avsättning till Kopparmyntet med stor sannolikhet skulle komma att göras. Mot bakgrund av koncernens resultatutveckling och avkastning på eget kapital har reservering skett i bokslutet för överföring till Kopparmyntet. Kostnaden för reservationen, som belastade fjärde kvartalet 2000, uppgick till knappt 540 Mkr exklusive och 670 Mkr inklusive särskild löneskatt om 24,26 procent. Utöver denna kostnad belastades årets resultat av en extra avsättning till Kopparmyntet under första kvartalet på cirka 50 Mkr avseende resultatandelar för 1999 samt av kostnader för resultatandelar i Hansapank på 49 Mkr.

Sammantaget var kostnaderna för resultatandelar till medarbetarna således 769 Mkr (50).

Den årliga avsättningen till Kopparmyntet är begränsad till högst 1,5 basbelopp per anställd, för när-varande 55 000 kronor och kan sammanlagt högst upp-gå till en tredjedel av utdelningen till aktieägarna. Det

slutliga beslutet om en avsättning fattas av Förenings-Sparbankens styrelse under mars 2001 när jämförelse-data föreligger.

Vimmerby Sparbank

Överenskommelse har träffats med Vimmerby Spar-bank om sparSpar-bankens förvärv av FöreningsSpar-bankens kontorsrörelser i Vimmerby och Södra Vi och om sparbankens ombildning till aktiebolag. Förenings-Sparbanken kommer att bli delägare i Vimmerby Spar-bank ab med 40 procent av kapital och röster. Reste-rande 60 procent kommer att ägas av Sparbanks-stiftelsen Vimmerby.

HÄNDELSER EFTER DEN 31 DECEMBER 2000 Ökat ägande i FI-Holding

Delägarna i fi-Holding har från och med 2001 möjlig-het att sälja upp till 25 procent av sitt aktieinnehav till FöreningsSparbanken. Från och med 2002 har övriga delägare möjlighet att sälja upp till 50 procent, från och med 2003 upp till 75 procent och från och med 2004 hela det ursprungliga aktieinnehavet. Priset ska mot-svara delägarnas anskaffningskostnad för aktierna i fi-Holding, totalt drygt 3 miljarder kronor, uppräknad med 4,5 procent per år.

FöreningsSparbanken å sin sida har samtidigt en möjlighet att under perioden 2003–2005 köpa delägar-nas innehav i fi-Holding till en köpeskilling som mot-svarar deras anskaffningskostnad för aktierna uppräk-nad med 6 procent per år.

Någon utdelning från fi-Holding ska inte lämnas under avtalsperioden.

FöreningsSparbanken förvärvade under första hälf-ten av februari 2001 ytterligare 5 procent av aktierna i fi-Holding och ökade därmed sitt innehav till 64,7 pro-cent. Förvärvet skedde genom att två av delägarna i fi-Holding utnyttjade sina ovan beskrivna optionsavtal.

Köpeskillingen uppgick till drygt 400 Mkr för 50 025 aktier.

Firstviewbank

I mitten av februari 2001 presenterades FöreningsSpar-bankens danska internetsatsning, Firstviewbank. First-viewbank är såväl en internetbank med grundläggande banktjänster för betalningar, sparande, lån och värde-pappershandel, som en webbplats vilken ger överblick över familjens ekonomi, innehåller individualiserade informationstjänster och har en utvecklad dialogfunk-tion. Målet är att inom en treårsperiod ha mellan 100 000 och 150 000 kunder.

Svenska Girot

Konkurrensverket har den 13 februari 2001 motsatt sig att Postgirot och Bankgirot samordnas inom ramen för Svenska Girot och har därför begärt att Stockholms Tingsrätt förbjuder affären. Posten har i anledning här-av beslutat häva tidigare ingången överenskommelse att Postgirot skulle försäljas till Svenska Girot.

F Ö R V A LT N I N G S B E R Ä T T E L S E 67

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

Rörelsegrensredovisningen utgår från ett produkt- och tjänsteorienterat synsätt där resultat och avkastning från sinsemellan nära relaterade produkter och tjänster ingår i respektive rörelsegren.

Det innebär att inom Lokal Bankmarknad ingår den svenska delen av koncernens in- och utlåningsverk-samhet inklusive hypoteksutlåning samt kort- och finanseringsprodukter. Därtill kommer övriga provi-sions- och avgiftsbaserade tjänster inom den svenska kontorsrörelsen.

Inom Swedbank Markets ingår bankens kapital-marknads-, utlands- och storföretagsverksamhet samt fondkommission och corporate finance. Kapitalför-valtning omfattar förKapitalför-valtning av värdepappersfonder, diskretionär förvaltning samt försäkringssparande i fonder. Allianser Nordikum består av verksamhet utanför Sverige medan E-business innefattar tjänster inom internet och E-handel.

I de redovisade resultaten per rörelsegren ingår såväl externa som internt fördelade intäkter och kost-nader. De interna försäljningsprovisionerna avser en marknadsprisbaserad ersättning till kundansvarig enhet för förmedlade affärer.

Koncernens egna kapital har fördelats i förhållande till risk inom respektive rörelsegren enligt kapitaltäck-ningsreglerna med tillägg för ej avskriven goodwill.

Räntabiliteten är för rörelsegrenarna beräknad på rörelseresultatet med avdrag för minoritetsintresse och schablonskatt. Räntabiliteten för koncernen är beräk-nad på redovisat resultat.

Allianser Nordikum samt E-business särredovisas som rörelsegrenar från och med fjärde kvartalet 2000.

Omräkning av jämförelsevärden har skett. Segmenten har tidigare i sin helhet ingått under övrigt.

Rörelsegrenar

Procent

-10 10 30 50 70 90

Rörelseresultat 2000 Rörelseresultat 1999

Övrigt E-business

Allianser Nordikum

Kapital-förvaltning Swedbank

Markets Lokal

bank-marknad 71%

76%

15%

9% 10%

11% 14%

4% - 1% - 4% 1% - 6%

RÖRELSEGRENARNAS ANDEL AV KONCERNENS RÖRELSERESULTAT

F Ö R V A LT N I N G S B E R Ä T T E L S E 67

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

68 F Ö R V A LT N I N G S B E R Ä T T E L S E

Swedbank Markets

Swedbank Markets omfattar bankens kapitalmark-nads-, utlands- och storföretagsverksamhet samt fond-kommission och corporate finance.

Intäkterna ökade under 2000 och översteg 1999 med 49 procent beroende på att aktie-, ränte- och valuta-handeln fortsatte att utvecklas positivt. Som en funk-tion av detta ökade också bonuskostnaderna. Resultat-förbättringen jämfört med 1999 var 636 Mkr, vilket utgör en ökning med 86 procent. Räntabiliteten ökade kraftigt till 20,3 procent.