• No results found

En kombination av goda marknadsförutsättningar och gott internt arbete har år 2000 givit det bästa resultatet någonsin för Swedbank Markets

INTERVJU MED JAN LIDÉN, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE SWEDBANK MARKETS

S W E D B A N K M A R K E T S 43

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

AFFÄRSOMRÅDE SWEDBANK MARKETS Swedbank Markets omfattar bankens kapitalmark-nads-, utlands- och storföretagsverksamhet samt fond-kommission och corporate finance. Det innebär bland annat att Swedbank Markets anskaffar kapital, skräddarsyr finanseringslösningar, handlar i finansiella instrument och valutor samt samordnar storkundsverk-samheter för koncernen.

För en företagskund omfattar det hantering av ägar-och riskkapitalfrågor inklusive finansiering med lös-ningar för handelsfinansiering och instrument utanför balansräkningen. Det innebär också handel med valuta-, ränte- och penningmarknadsinstrument.

För en institutionell investerare erbjuder Swedbank Markets handel i alla värdepapper och tillgångsslag samt kvalificerad analys och rådgivning.

För privata placerare tillhandahåller Swedbank Markets aktiehandel och breddmarknadsprodukter huvudsakligen genom FöreningsSparbankens Retail-organisation, fristående sparbanker och delägda banker, Banken via Internet och Banken via Telefon.

Affärsverksamheten befinner sig under expansion med målet att väsentligen öka tillväxten. En viktig del

av denna strategi är att utveckla tjänster för att skapa ytterligare värden för kunderna.

FöreningsSparbanken är genom Swedbank Markets internationellt representerad med egna filialer i London, New York och Oslo samt representationskon-tor i Tokyo. Antal anställda inom Swedbank Markets uppgår till cirka 535 personer.

Institutions- och företagstjänster

Swedbank Markets tjänster för institutions- och före-tagskunder omfattar bland annat hantering av ägar- och riskkapitalfrågor. Det inkluderar effektiv finansiering med strukturerade lösningar för export- och projekt-finansiering och instrument utanför balansräkningen.

Affärsområdet erbjuder handel i alla värdepapper och tillgångsslag samt kvalificerad analys och rådgiv-ning. Inom analysfunktionen framställs kontinuerligt analyser av cirka 150 nordiska bolag. Aktiehandeln präglades under året av fortsatt hög omsättning och stora svängningar. Tradingverksamheten uppvisade ett bra resultat i en marknad som kännetecknades av hög volatilitet och god likviditet. Den kunddrivna handeln gynnades av aktiemarknadens utveckling. Tillsam-JAN LIDÉN, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDE SWEDBANK MARKETS

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

44 S W E D B A N K M A R K E T S

mans med ökningen av de strukturerade aktieproduk-terna såsom ”warrants” gav detta en mycket positiv resultatutveckling. Vad gäller antal avslut var Swed-bank Markets den största aktören på om Stockholms-börsen. Ränte- och valutahandeln utvecklades mycket positivt under hela året med hög kundaktivitet och stor handel, vilket gjorde 2000 till det bästa året någonsin, såväl för räntehandeln som valutahandeln.

Den svenska företagsobligationsmarknaden växte kraftigt och utgör ett definierat tillväxtområde för Swedbank Markets.

Swedbank Markets enhet för depåhantering be-nämnd Custody är en av Sveriges ledande på området.

Inom Custody hanteras alla typer av värdepapper på marknaden och enheten har mer än etthundra institu-tioner som kunder. Verksamheten består av förvaring, likvid- och leveranshantering samt clearing av såväl svenska som utländska värdepapper för både svenska och internationella kunder. Enligt Global Custodian Magazine är Swedbank Custody rankad som ”Top Rated” i den senaste rankingen. Custody är sedan länge kvalitetscertifierad enligt iso 9002 standard.

Inom Corporate Finance arbetar Swedbank Markets med rådgivning till ägare, styrelser och företagsled-ningar avseende ägarfrågor, aktiemarknadsfrågor och riskkapitalanskaffning. FöreningsSparbankens kon-torsnät i kombination med Swedbank Markets analys-och mäkleriverksamhet gör banken till en stark samar-betspartner. Verksamheten har under året utvecklats positivt. Samtliga på marknaden förekommande typer av transaktioner har genomförts såsom börsintroduk-tioner, publika uppköp, köp- och försäljningsuppdrag avseende onoterade bolag etc. Bland uppdragsgivarna finns såväl svenska som internationella aktörer inom flertalet branscher.

Privattjänster

För privata placerare kan Swedbank Markets erbjuda aktiehandel och breddmarknadsprodukter, till exempel spax (Aktieindexobligationer) och långa sälj-och köpoptioner så kallade ”warrants”. Intresset för att spara i spax och ”warrants” ökade under året.

Placeringstjänster till privatpersoner förmedlas genom FöreningsSparbankens lokala kontor, fri-stående sparbanker och delägda banker, Banken via Internet och Banken via Telefon.

Filial London

Filialkontoret i London erbjuder dels handel och för-medling av skandinaviska räntepapper till engelska marknaden och dels ränte- och valutahandel med större engelska institutioner och företag.

Filial New York

Filialkontoret i New York erbjuder Corporate Banking tjänster åt svenska och skandinaviska företag samt räntehandel mot amerikanska finansiella institutioner.

Filialen lämnar också kortfristiga, intermediära kredi-ter på den amerikanska marknaden i samband med värdepapperisering av utlåningsstockar bestående främst av bostadslån.

Filial Oslo

FöreningsSparbankens filial i Oslo tillhandahåller bland annat refinansiering, valutahandel och syndike-ringar.

Filialen är också en naturlig kontaktpunkt för kun-der i FöreningsSparbanken, fristående sparbanker och delägda banker, som har behov av en norsk bankför-bindelse. Filialen kan hjälpa till med att etablera kon-takt med en lokal bank inom SpareBank 1 Gruppen så att kundens behov kan tillgodoses.

0

Marknadsandel baserad på volym i nominellt värde enligt SOX 31 december 2000

MARKNADSANDEL 2000 OM Stockholmsbörsen, omsättning

KUNDMÖTEN

Under år 2000 hade FöreningsSparbanken i Sverige cirka 3,9 miljoner kundbesök i kontorsnätet, 153 miljoner uttag från uttagsautomaterna, 49 miljoner samtal till Banken via Telefon och 29 miljoner inloggningar till Banken via Internet.

F Ö R E N I N G S S P A R B A N K E N 2 0 0 0

46 E - B U S I N E S S

Varför har FöreningsSparbanken skapat ett särskilt affärsområde för E-business?

– Det har visat sig att det är stabila etablerade aktörer med starka varumärken som har lättast att ta tillvara affärsmöjligheter och nyheter inom E-business. Eftersom effektiv användning av IT är en viktig framgångsfaktor för banken samlas E-businessverksamheten i en enhet för att snabbare och billigare kunna nå bankens övergripan-de affärsmål.

Så hur ska E-business bidra till att banken snabbare når sina affärsmål?

– Det ska ske på två sätt. För det första genom att fokusera på utveckling av internetbaserade lösningar både för bankens interna system och för kundorientera-de produkter, tjänster och processer. På sikt kommer detta arbete att leda till mycket stora besparingar. Det kommer att gå snabbare att nå marknaden med nya produkter och i princip inte vara någon skillnad mellan bankens interna och externa system. Kunder och medarbetare kommer att använda samma gränssnitt, men givetvis ha olika behörighet och därmed inte komma åt samma saker.

För det andra ska vi inom E-business i egen regi, eller tillsammans med olika partners utnyttja ny teknik för att utveckla nya affärer och därmed också skapa nya intäkter.

Vilka är de viktigaste händelserna inom affärsområdet E-business under året som gått?

– Det är mycket som hänt, men jag vill särskilt lyfta fram Marakanda som är ett E-handelssamarbete med Telia.

Marakanda är en E-handelsplats som riktar sig i första hand till kommuner och landsting. Det finns redan en omfattande verksamhet inom Marakanda och potentialen är stor. De befintliga kundernas köpkraft är omkring 25 miljarder kronor om året, vilket är cirka 10 procent av den totala befintliga marknaden. Företagets mål är dock högre ställda än så. Inom två år ska Marakanda vara ledande inom internetbaserad offentlig handel i Norden och Baltikum. Vi har också inlett ett samarbete med andra banker för att skapa en gemensam ID-tjänst som bygger på mjuka certifikat. Med hjälp av den ska

internetbankskunder kunna identifiera sig hos banker, företag och myndigheter. Det gemensamma ID-system ska möjliggöra ökad handel på internet. Samarbetet tillsammans med Ericsson och Sybase om utvecklingen av mobila banktjänster är ett tredje exempel på en viktig E-businesshändelse under 2000.

Vad kommer att prioriteras närmast framöver?

– Samarbetet kring Firstviewbank, en finansiell internet-portal i Danmark, som lanseras i februari 2001 har hög prioritet. Det har också den elektroniska E-fakturan, en produkt som växer kraftigt. Cirka100 företag är redan med och när nu företag som till exempel Telia, Shell och Statoil genom Banken via Internet erbjuder sina kunder detta smidiga betalsätt får det stor genomslagskraft.

Vidare kommer vi givetvis också att kontinuerligt erbjuda fler och bättre tjänster i Banken via Internet.

Vad har FöreningsSparbanken för målsättningar för Firstviewbank det första verksamhetsåret?

– Vi har som mål att efter tre år ha 150 000 kunder. Under första verksamhetsåret är målet att ha uppemot 100 000 regelbundna besökare på sajten och att omkring hälften av dessa besökare också ska vara kunder. Att göra varumärket Firstviewbank lika känt i målgruppen som andra rikstäckande banker i Danmark är ett annat viktigt mål. För att skapa en attraktiv sajt är det även viktigt att vi sluter avtal med tillräckligt många samarbetspartners.

Inom ett år räknar vi med att det finns ett tiotal olika leverantörer av finansiella tjänster på Firstviewbank. Av dessa är redan dryga hälften klara.

Hur skapar E-business avkastning på investerat kapital?

– Genom interna kostnadsbesparingar, skapande av fler affärer och därmed ökad lönsamhet. Ett exempel är att internetbankskunder i genomsnitt är mer nöjda och gör mer affärer med banken än kunder som inte är internet-bankskunder.

När det gäller samarbeten och venture capital inom E-business ska de självklart generera tillväxt och finansiell avkastning, men också ge ny kunskap.

E-business

Affärsområde E-business fokuserar på utveckling av internetbaserade