• No results found

Jon Allesson, Atrium Ljungberg

4. Fallstudie

4.3 Intervjuer

4.3.2 Jon Allesson, Atrium Ljungberg

Allesson är idag affärsutvecklingsansvarig för Stadsinnovation, en avdelning som är sprungen ur AL:s arbete med Nobelberget (Allesson, personlig kommunikation, 30 april 2019). Dessförinnan jobbade Allesson som affärsutvecklare hos AL i Sickla där AL äger flera fastigheter med kontor och handel. Stadsinnovation letar efter nya sätt att jobba med stadsutveckling, och på Nobelberget var skapande av platsidentitet och kulturen centralt för Stadsinnovation och AL.

Initierandet av projektet, en utmaning

AL ställdes inför flera utmaningar i och med att de öppnade upp Nobelberget för evenemang och verksamheter (Allesson, personlig kommunikation, 30 april 2019). Vid första evenemanget krävdes det att AL tog fram arkitektritningar på hus de visste skulle rivas för att genomföra evenemanget. Det första eventet kunde genomföras under bestämmelser för tillfälliga evenemang, men så fort ett andra evenemang skulle genomföras på fastigheten klassades det som stadigvarande istället för tillfälligt, det medförde en mängd myndighetskrav. Platsen hade tidigare klassats som industrilokal, och nu krävdes nytt bygglov för ändrad användning då lokalen nu skulle användas för publik verksamhet. Ett flertal myndighetskrav tillkom och Allesson uttalar sig följande:

“Det (skaffandet av det nya bygglovet; red:s anm.) var enda gången som projektet riskerade att inte bli av. Att uppfylla alla myndighetskrav är förknippat med höga kostnader i relation till den begränsade tiden. Här hade någon form av förenklad hantering vid tillfälliga projekt underlättat och kanske kunde få till effekt att fler väljer att genomföra tillfälliga kulturprojekt.”

Jon Allesson, Atrium Ljungberg, personlig kommunikation, 30 april 2019.

Vid etableringen av Nobelberget hade alla parter begränsad erfarenhet av tillfälliga aktiveringar i denna stora skala. Enligt Allesson ser det annorlunda ut idag då det sker fler temporära inslag i staden, han framhåller att det framförallt är fler som vill jobba temporärt. Senare i processen hittar AL och Nacka kommun nya sätt att förenkla och möjliggöra projektet. Allesson berättar att AL och Nacka kommun tvingades vara kreativa i hur de tänkte kring möjliggörandet av Nobelberget som en plats för event och kultur:

“Vi skapade en ny samverkansform med återkommande rundabordssamtal där alla berörda discipliner inom kommunen deltog tillsammans med fastighetsägare och kulturaktörer. Där kunde vi tillsammans tänka kreativt och hitta ibland oortodoxa lösningar.”

AL:s intentioner med den temporära användningen av Nobelberget

“Det bör förtydligas att det var ett passionsdrivet projekt. Vi ville skapa den här platsen och tillföra kulturen, samtidigt som vi var varse att ifall det görs på rätt sätt kommer det löna sig för Atrium i längden, även om vi vid det tillfället inte riktigt visste hur.”

Jon Allesson, Atrium Ljungberg, personlig kommunikation, 30 april 2019.

Allesson förklarar att intentionerna med den temporära användningen av platsen var flerbottnad. Dels handlade det om att tillföra spetsig kultur till Sickla, något som skulle skapa värde för besökarna och attrahera nya målgrupper. Dels handlade projektet om AL:s varumärke i stort, och med Nobelberget var målet att tillskriva platsen identitet och publicitet genom platsskapande. Allesson beskriver att de inte visste riktigt hur eller vad utvecklingen av temporär användning på Nobelberget skulle medföra, men de förstod att det skulle ge viss uppmärksamhet i media och bra publicitet. Att resultatet sedan skulle generera ett medievärde långt större än det AL uppskattat i ett tidigt skede hade de inte räknat med (Allesson, personlig kommunikation, 30 april 2019).

Nobelberget fungerade även som en testbädd för AL. Affärsområdet Stadsinnovation utvecklades under projektets gång och har utvecklats till en plattform för att

utveckla både AL:s verksamhet och staden de är med och bygger. Nobelberget var ett projekt där de kunde testa alternativa metoder:

”Stadsinnovation har utvecklats till Atrium Ljungbergs RnD (research and development; red:s anm.) för stadsutveckling. Vi har möjlighet att testa nya typer av innehåll, affärsmodeller och arbetssätt. Exempelvis jobbar vi mycket med medskapande och pilotande i skala 1:1.”

Jon Allesson, Atrium Ljungberg, personlig kommunikation, 30 april 2019.

AL:s syn på kulturutövarnas frihet på Nobelberget

Allesson berättar att han med bakgrund inom musik och kultur inte tror att det blir bra om AL skulle försöka styra innehållet på platsen. Han menar att AL kunde välja vilka som hyrde lokalerna, men att det sedan var upp till aktörerna att göra sin grej:

“Vi lierade oss med duktiga aktörer och förlitade oss på att de skulle skapa grymma saker. Jag tror man måste stanna där. [...] Om vi börjar försöka styra innehållet, då är vi väldigt illa ute tror jag.”

Nobelbergets inverkan på det område som växer fram där idag

Vi frågade Allesson vad han anser om hur den temporära användningen av platsen kommer påverka det kommande exploaterade bostadsområdet som ska byggas:

“Kulturaktörerna har varit med och tagit fram vad det framtida Nobelberget ska stå för.”

Jon Allesson, Atrium Ljungberg, personlig kommunikation, 30 april 2019.

Allesson menar att den temporära delen av Nobelberget fått stor inverkan på det bostadsområde som växer fram där idag. Kulturaktörerna har varit delaktiga i workshops och konceptutveckling för bostadsprojektet Nobelberget. Allesson exemplifierar med hur

Noden och svenska Burning Man som jobbar med participatorisk kultur har delat med sig

av den kunskapen till AL. Det har dels resulterat i att AL idag jobbar på att ta fram en

digital community-app för platsen, samt att ett community-kök kommer finnas på

Nobelberget där de boende bland annat kan ha gemensamma middagar. Allesson menar att resultaten och erfarenheterna från projekt Nobelberget lett till en hel del AL aldrig tidigare gjort eller jobbat med.

AL förvärvade 2018 fastigheter i Slakthusområdet i södra Stockholm, förvärvet är bolagets, vid tidpunkten, största förvärv någonsin. Allesson förklarar att AL kommer kunna jobba vidare med kulturen i Slakthusområdet och att ambitionen är att skapa platser där kulturen kan ge förutsättningar till högre grad av permanens. Vi frågar Allesson hur han ser på kulturaktörernas närvaro som temporär i ett projekt likt Nobelberget. Allesson lyfter vikten av att ge kulturen en mer permanent plats i den stad AL är med och formar. Han menar att om man tar bort kulturen går viktiga värden förlorade:

“Jag är övertygad om att om vi sen tar bort kulturen efter tre år, för att varumärket då är etablerat, då tappar stadsdelen sin attraktion och vi tappar vår trovärdighet. Då skapar vi inte den stadsdel och den plats som vi faktiskt har lovat att vi ska skapa.”

Related documents