• No results found

Andreas Blom, Satans Demokrati

4. Fallstudie

4.3 Intervjuer

4.3.6 Andreas Blom, Satans Demokrati

I 15 års tid har Andreas Blom drivit Kollektivet Livet, ett företag som konsulterar och producerar kultur och kommunikation. Det är dock främst i egenskap av företrädare för aktören Satans Demokrati (vidare: SaD) han varit delaktig i Nobelberget. Blom blev under projektets gång värvad av AL och genom ett löpande uppdrag konsulterar han där inom forskning, utveckling och strategi för kulturutveckling. Intervjun med Blom är genomförd då han är anställd på AL, men han responderar i egenskap av företrädare för SaD. Respondenten förtydligade även att han ser sig själv i detta sammanhang som konstnär och inte kulturentreprenör.

Bildandet av Satans Demokrati och ingången till Nobelberget

Satans Demokrati startades av Py Huss-Wallin, regissör, projektledare och skådespelare, och Jimmy Meurling, regissör och projektledare. Huss-Wallin och Meurling var inspirerade av den brittiska teatergruppen Punchdrunks interaktiva scenkonstprojekt och hade en idé om att uppföra ett eget projekt i Stockholm. Av en slump kom de i kontakt med AL och fick vetskap om att det fanns vakanta lokaler på Nobelberget som kunde lämpa sig för projektet (Allesson, personlig kommunikation, 30 april 2019). SaD etablerar verksamheten på Nobelberget i början av 2015, och vid tidpunkten har Andreas Blom blivit en del av teaterprojektet.

Verksamheten på Nobelberget

När SaD flyttade in på Nobelberget fanns där redan aktörer i form av nyligen etablerade Huset på Berget AB samt Resursteamet, en daglig verksamhet som arbetar med människor i behov av stöd i sin vardag. Blom lyfter samarbetet mellan SaD och Resursteamet. Han lyfter även vikten av de möten som skett mellan människor på Nobelberget, alla möten, inte enbart de möten av kulturell vikt som resulterat i direkt medialt uppmärksammade evenemang eller projekt:

“Det är lätt att prata om medialt framgångsrika mediarapporterade faktorer, hur många gånger Gather har nämnts eller innehåll som är populärkulturellt. Men om man pratar hållbarhet och framtiden samt vikten av konst och kultur så är det viktigt att belysa de här samarbetena och de mellanmänskliga mötena [...] och det har jag sett jättemycket av under de här tre åren. Det har påverkat mig enormt och det är sådant jag ser som extremt värdefullt att ha med sig framåt i andra platser man utvecklar."

Att som kulturutövare husera temporärt

Vi frågar Blom hur han ser på att tillfälligt vistas på en plats, samt hans syn på kulturens roll i staden som ofta präglas av temporalitet:

“Är man lagd som jag att man trivs med förändring så är det ju en fördel. Det gör att man får nya uttryck och man tvingas göra saker på nytt sätt vilket gör att man fortsätter vara kreativ och att man förhåller sig till en föränderlig värld. [...] Sedan är det aldrig bra att den (kulturen; red:s anm.) fortfarande är marginaliserad, att man inte får en fast plats som kulturutövare, utan att det alltid gäller att förhålla sig till andras villkor.”

Andreas Blom, Satans Demokrati, personlig kommunikation, 25 mars 2019.

Blom lyfter hur temporär vistelse och de okonventionella användningarna av platsen och konstellationerna som det gav upphov till, stundtals saknade styrning. I efterhand ser han hur en samordnande roll på platsen kunde bidragit till en mer enad bild av vart Nobelberget var på väg och vad det skulle bli:

“Det har inte alltid rått konsensus kring hur platsen ska utvecklas, utan man kanske känt ett motstånd från vissa vilket är fullt förståeligt. En samordnande roll hade kanske behövts för att möjliggöra en ökad dialog mellan de olika verksamheterna.”

Andreas Blom, Satans Demokrati, personlig kommunikation, 25 mars 2019.

Bloms inträde i Atrium Ljungberg

Som tidigare nämnt har Blom anställts av AL, och i följande citat skildrar han hur det gick till samt tankegångarna som gick:

“För ett år sedan fick jag en öppen förfrågan från AL, - ‘Andreas, hur skulle du i egenskap av Kollektivet Livet ställa dig till möjligheten att vara kvar i området givet att ni skulle till exempel kunna få hyra in er i Formalinfabriken?'. Då gick jag tillbaka i djupet av min passion och själ och tänkte 'vad innebär det?'. Jag själv är ju väldigt förändringsbenägen och gillar inte att tänka väldigt långsiktigt i ett fast format, jag fungerar inte så. Att redan ha varit på berget i tre-fyra år, känns för mig som att 'ouff skönt att göra något annat nu'. Samtidigt, att ha träffat så mycket folk som är så olika mig med olika erfarenheter, men där vi har förenats i konsten, har varit avgörande för alla våra liv, avgörande för att vi fortsätter göra det vi gör. Insikten att det blir svårt för oss att återförenas på liknande sätt blev en tanke som jag inte kunde blunda för. Så då tänkte vi 'ja men det är en sådan plats vi ska skapa' och förhandlingar inleddes om att hyra ganska många kvadrat i Formalinfabriken för att skapa en plats som heter Konstjord.”

Ovanstående redogörelse tyder dels på Bloms person som kompatibel med förändring, och även på hur AL väljer att fortsatt se kulturen som en viktig del och kvalitet i Nobelberget.

Om kulturens inverkan på Nobelberget och framtiden

Det faktum att Blom idag jobbar för AL är ett konkret exempel på hur kunskapsåterföring skett och hur delar av det temporära projektet Nobelberget tas med in i framtida projekt på AL. Blom är idag delaktig i projektet Konstjord som har lokaler i den bevarade byggnaden Formalinfabriken. Blom om det fortsatta arbetet med AL och Konstjord:

“Att jag gör det jag gör idag för AL och känner att de lyssnar, att jag kan få påverka och tillföra, det skulle jag säga är jättemycket tack vare den processen. Det finns en genuint förankrad vilja att lära sig mer och fortsätta ge plats för kultur och utveckla Nobelberget och Sickla vidare. Att jag också är kvar på platsen efter projektet och har 20 personer med mig från hela huset samlade på en plats (Formalinfabriken; red:s anm.) är ett bevis på det. Vi pratar om framtiden tillsammans och är helt med på att det är med oss och alla i närområdet som vi ska fortsätta att skapa kultur och ge plats åt den. Jag tycker att det finns en vilja och det görs mycket för det. [...] I vårt fortsatta jobb refererar vi till de kontakter och nätverk som har skapats på Nobelberget. Det ringer konstnärer till Atrium och Nacka idag som aldrig skulle ha ringt förut. [...] Det är verkligen bäddat för att fortsätta göra nya saker och ge plats för kultur i Sickla, det är bara att smida på medan det är varmt.”

Andreas Blom, Satans Demokrati, personlig kommunikation, 25 mars 2019.

Blom lyfter vikten av att föra med sig lärdomar och kulturen in i framtiden. Han menar att den identitet och stämpel kulturen tillskrivit Nobelberget påverkar de processer som tagit vid då kulturaktörerna lämnat platsen:

“Jag tror att den (kulturen red:s. anm.) är jätteviktig, jag tror att den påverkar i processer som är igång jättemycket då processen fått en stämpel som handlar om kultur och identitet. Och jag tror att det skulle vara förödande att inte fortsätta prioritera det. [...] AL är ju ett företag, så på sikt tror jag att de kommer fortsätta följa sin modell men att försöka jobba mot de målen med kultur. Inte bara hyra ut lokaler åt kulturutövare utan att faktiskt jobba med kulturen och låta den ta plats inom stadsutveckling.”

Related documents