• No results found

Analys utifrån tidigare forskning

6. Analys

6.9 Analys utifrån tidigare forskning

Den tidigare forskningen som kan tänkas förklara personernas erfarenhet av koden överlämna sig/acceptans samt utvilad/föryngrad analyserar jag utifrån artikeln Altered states of consciousness and mystical experiences during sensory isolation in flotation tank: is the higly sensitive personality variable of importance? (2009) där artikelförfattarna tar upp att en erfarenhet av sensorisk deprivation i flyttanken hjälper till att lindra stress och utbrändhetsdepression samt att det blir lättare att somna. (Kjellgren & Lindahl & Norlander 2009, s. 136) Invändningen är då att i flyttanken flyter personen och det finns inget vatten att

känna sig helt viktlös i när personer gör en MR men det båda praktikerna har gemensamt är mörkret.

MR deltagarna befinner sig i mörkret under en längre tid och detta kan leda till minskad stress som i sin tur leder till att de får ett andrum att bara överlämna sig och acceptera vad det än är som MR deltagarna upplever samt att de känner sig utvilade. Fast det inte är en total sensorisk deprivation i MR på samma sätt som i flyttanken kanske ändå samma effekt uppnås just på grund av mörkret. Utifrån den tidigare forskningen kan jag inte förklara fenomenet av att personer berättar att de känner sig föryngrade.

Till kodningen möta sig själv/insikter använder jag mig av artikeln Cave Experiences and Ancient Greek Oracles (2009) av Ustinova som skriver att grekiska kulter valde att isolera sig i grottor i syfte att använda grottorna för sensorisk deprivation för att få gudomlig inspiration.

(Ustinova 2009, s. 265) Jag anser att denna gudomliga inspiration kan liknas vid de insikter som MR deltagarna säger att de får under sina vistelser i mörkret. Den kulturella och tradionella kontexten skiljer sig åt att när grekerna gick in i grottorna och fick insikter samt hamnade i drömliknande tillstånd och fick inre syner (Ustinova 2009, s. 265) förstod de det utifrån sin världsåskådning och kallade det för gudomlig inspiration. (Ustinova 2009, s. 265)

Medan när en deltagare som gör en MR tolkar det som kommer till dem i mörkret som insikter och inte som gudomlig inspiration. Heelas skriver att personer som rör sig i nyandliga kretsar och använder dessa praktiker söker i sig själva för att nå den ultimata källan av helighet.

(Heelas 2008, s. 5) Min analys är då att de grekiska kulterna och de som gör MR nu i modern tid kanske upplever samma sak under sin sensoriska deprivation men att de utifrån sin tradition och/eller avsaknad av tydlig tradition använder olika språk för samma erfarenheter. Grekerna sammanlänkande insikterna med något yttre som en gudomlig entitet medan MR deltagarna kopplar det till inre processer såsom insikter.

Kategorin relationer kopplar jag till den tidigare forskningen på så sätt, att de deltagare som nämner relationer gör det i form av att en ny förståelse har nåtts för vad som inte har varit bra i relationen, tack vare denna nya kunskap är det någonting som har läkts i relationen. Det som gör att förhållningssättet till relationen läker eller blir lättare är enligt min analys det förändrade medvetandetillståndet i sig.

Detta kan förstås utifrån det Winkelman skriver i Culture and Health - Applying Medical Anthropology (2011) där det enligt schamanistisk syn är onda intentioner som kommer från människor eller andeväsen som är sjukdomens grund. (Winkelman 2011, s. 140) Schamanen måste då själv hamna i ett förändrat medvetandetillstånd för att kunna bota personen som har

Jag menar inte att MR deltagarnas relationer som har varit jobbiga är orsakade av andeväsen med onda intentioner utan pekar på att det förändrade medvetandetillståndet bär på en läkande kraft.

Detta att det förändrade medvetandetillståndet har en läkande komponent är någonting som Kjellgren och Lindahl och Norlander lyfter i sin forskning gällande sensorisk deprivation i flyttanken. I artikeln Altered states of consciousness and mystical experiences during sensory isolation in flotation tank: is the higly sensitive personality variable of importance? (2009) föreslår de att det förändrade medvetandetillståndet aktiverar ett självläkande system där en transformation kan ske på så sätt att destruktiva beteenden lokaliseras och att man kan se sig själv utifrån en större kontext. (Kjellgren & Lindahl & Norlander 2009, s. 144) Det är denna transformation av det destruktiva beteendet och att uppleva en ny bild av sig själv som jag är intresserad av i den här analysen.

Jag anser att det destruktiva beteendet kan ha varit ett visst tankemönster gällande en relation och när MR deltagaren gör den insikten är det någonting som läks i relationen eller förhållningssättet till relationen. När personen får en ny uppfattning om sig själv och ser sin del i det hela, att i en relation är det två personer som är ansvariga till vad som händer och inte bara en. MR deltagaren har kanske tidigare lagt över allt ansvar på den andre parten i relationen.

Men under sin MR och i det förändrade medvetandetillståndet ser personen hur den har agerat och i och med denna insikt är det någonting som läks/blir lättare/accepteras.

För att förstå den fysiska och psykiska aspekten av vilka hälsobringande fördelar deltagarna utrycker att de tar med från sin MR så väljer jag att använda mig av Spirituality, Religion, and Health - An Emerging Research Field (2009) skriven av Miller och Thoresen, för att förstå varför 25 av 25 berättar att det fått ut något positivt psykiskt hälsofrämjande av sin MR vistelse. En förklaring kan vara att enligt Miller och Thoresen finns det inga empiriska bevis på att religion ska ha några negativa effekter på människor hälsa. (Miller & Thoresen 2003, s. 30) Ordet religion tolkar jag här i den absolut bredaste och generaliserade mening och låter den innefatta det andliga sökande och självläkning som jag uppfattar att deltagarna som gör MR är ute efter. Bara uppfattningen om att MR är någonting som har med religion/andlighet/självutveckling att göra ger en positiv konnotation som kanske omedvetet påverkar deltagarna att uppleva sin MR som positivt.

Artikelförfattarna skriver att patienter med svåra och kroniska sjukdomar hanterar sina situationer bättre tack vare andlighet samt att konceptet hälsa har bytt fokus från att inrikta sig på att vara sjukdomsfri till att i stället handla om att ha ett rikt och meningsfullt liv. (Miller &

En förståelse för denna positivet kan vara att det som sker hos MR deltagarna när de kliver in i någon form av andligt rum som ett retreatcenter är läser de in någon form av positivitet som omgärdar deras vistelse i mörkret. Samt att de lägger fokus på att de är friska och de erfar att själva beslutet att ta tid för sig själva är meningsfullt och positivt mer än att själva vistelsen i mörkret skulle vara positivt.

Related documents