• No results found

Den första teorin som jag kommer använda mig av är min huvudteori och den bygger på förändrade medvetande och mystika tillstånd, den används som en potentiell förklaringsmodell för att förstå och analysera MR deltagarnas upplevelser. Den andra teorin fungerar som en kort introduktion till vilka oförändrade medvetandetillstånd som finns samt hur ett förändrat medvetandetillstånd fungerar för att kunna få en uppfattning om vad det är för tänkbara processer som deltagarna erfar när de befinner sig i mörkret.

4.1 Huvudteori – hur MR upplevelsen kan förstås

För att förstå och kunna analysera deltagarnas erfarenheter som de har i mörkret använder jag mig av Joan L. Waldrons artikel The Life Impact of Transcendent Experiences With a Pronounced Quality of Noesis (1998) för att visa på vilka olika upplevelser en person kan ha under en transcendent upplevelse och vilka transformativa följder en sådan erfarenhet kan ge.

Samt Terence States bok Mysticism and Philosophy (1960) där han bryter ner den mystika upplevelsen i två kategorier, den extroverta och den introverta mystika upplevelsen med vardera sju punkter om vad en person kan erfara. (Stace 1960, s. 131)

Punkterna ett till tre är från (Waldron 1998, s. 126) samt fyra och fem är från (Stace 1960, s. 131)

Den transcendenta upplevelsen:

- (1) har en noetisk effekt som är av en sådan stor signifikans att personen som ett resultat av upplevelsen omdirigerar sitt liv för att vara mer i linje med upplevelsen som den var med om,

- (2) har en stor påverkan på hur personen uppfattar sig själv vilket kan innebära att personen förändrar sig själv och sitt beteende,

- (3) har en påverkan på relationer,

- (4) har en effekt som gör att ett rent medvetande nås, - (5) gör att en känsla av frid infinner sig.

Styrkan med teorin är att några punkter har en lämplig grund för att kunna förklara det som MR deltagarna är med om under sin retreat. Ett exempel på erfarenheterna personerna har i mörkret är att de upplever att de möter sig själva och får insikter och detta har jag kodat som

att möta sig själv/få insikter. Det personerna erfar stämmer bra överens med punkt ett och två i teoridelen som handlar om att den transcendenta upplevelsen kan vara så stark att en person förändrar sitt liv efter sin upplevelse och detta kan tolkas in som att personen har mött en annan del av sig själv. Den andra punkten är hur den transcendenta erfarenheten påverkar personernas uppfattning om sig själva vilket sedan leder till att personerna ändrar sina beteenden, detta är en tydlig koppling till när deltagarna nämner att de har fått en insikt under sin tid i mörkret.

Svagheter med teorin är att den inte är så djupgående utan skrapar på ytan av hur personernas erfarenhet kan förstås. En annan aspekt av teorin som är värd att nämna är att det inte finns några skarpa distinktioner mellan punkterna. Ett exempel på det är i vilken grad relationerna påverkas av den transcendenta upplevelsen mer än att relationer påverkas. Samt att det inte framgår om den transcendenta upplevelsen har en direkt påverkan på relationer i sig eller om personen som är med om den transcendenta upplevelsen får ett annat förhållningssätt till relationer, eftersom personen upplevde en noetisk erfarenhet som kan resultera i en insikt om det som berör relationer.

4.2 En teori om det förändrade medvetandetillståndet

Andrzej Kokoszka och Benjamin Wallaces kapitel Sleep, Dreams, and Other Biological Cycles as Altered States of Consciousness, i antologin Altering Consciousness Multidisciplinary Perspectives Volume 2: Biological and Psychological Perspectives (2011) red: Etzel Cardeña och Michael Winkelman handlar om oförändrade medvetande och förändrade medvetandetillstånd och finns med för att ge en uppfattning om vilka medvetandetillstånd som finns som inte har någonting att göra med ett förändrat medvetande. Samt att Kokoszka och Wallace förklarar hur ett förändrat medvetande nås.

De skiftningar som sker i medvetandet då ett förändrat medvetande nås är växlingar i cykliska biologiska rytmer. Dessa biologiska rytmer gör att ens medvetande skiftar och är sammankopplat till yttre förändringar som dag och natt, årstiderna, att man nyss har vaknat, ätit mat och umgåtts med andra. Den kraftfullaste yttre faktorn är frånvaro och närvaro av ljus.

(Kokoszka & Wallace 2011, s. 3)

Medvetandet inte är stabilt, stabiliteten som ändå uppfattas är erfarenheten av att man känner igen sin egen identitet. Även om medvetandet inte är stabilt under en dag är skiftningarna av medvetande så små att ingen känsla av ett förändrat medvetande erfars.

(Kokoszka & Wallace 2011, s. 3)

Kapitelförfattarna visar på att det finns fyra olika stadier av oförändrat medvetandetillstånd vilka är: REM (rapid eye movements) sömn (Kokoszka & Wallace 2011, s. 9) som karaktäriseras av att hjärnan har samma aktivitet som när den är vaken, de som sover berättar att det känner att de är vakna och har verklighetstrogna drömmar. (Kokoszka & Wallace 2011, s. 6) Det andra stadiet är NREM (non-REM) (Kokoszka & Wallace 2011, s. 6 - 7)

Det tredje stadiet av oförändrade medvetandetillstånd kallas för vanligt vaket medvetandetillstånd och karaktäriseras av att vara alert, ha mycket mental aktivitet, vänster hjärnhalva används, yttre stimuli och att utföra fysisk aktivitet. Det fjärde stadiet är annorlunda vaket medvetandetillstånd som ger en känsla av att vara vilande, ha mindre mental aktivitet, kontemplation och att den högra hjärnhalvan verkar vara mer aktiv. (Kokoszka & Wallace 2011, s. 9)

Utifrån Kokoszka och Wallace punkter av de olika oförändrade medvetandetillstånden kan ett förändrat medvetandetillstånd förstås på så sätt att när medvetandet bearbetar information (yttre stimuli) på olika nivåer av medvetandet och dessa mentala processer är högre eller lägre än det vakna medvetandets normala tillstånd (som jag har redogjort för innan med de fyra oförändrade medvetandetillstånden) så framkallas ett förändrat medvetandetillstånd.

(Kokoszka & Wallace 2011, s. 11)

Denna beskrivning av hur ett förändrat medvetande nås kan vara en ingång till att förstå hur en transcendent upplevelse kan triggas på grund av yttre stimuli som påverkar de inre cykliska biologiska rytmerna och i deltagarnas fall som har gjort en MR är det avsaknaden av ljus och att vara i totalt mörker.

Styrkan med Kokoszka och Wallaces teori är att de nämner att den kraftfullaste yttre faktorn för att påverka de biologiska rytmerna och förändra medvetandet är frånvaron av ljus vilket är adekvat då det insamlade materialet är från personer som befunnit sig minst en dag i totalt mörker. (Kokoszka & Wallace 2011, s. 3) Utifrån deras forskning är det troligt att ett förändrat medvetande nås hos personerna som befunnit sig i mörkret, vilket gör det sannolikt att deltagarna har hamnat i transcendenta och mystika tillstånd som har en fundamental påverkan på deras liv. Även om personerna kanske inte är helt sanningsenliga i sina redogörelser när det gäller vad de har upplevt men om de talar sanning om hur länge de varit i mörkret är de troligt att de har varit med om någonting signifikant som är värt att studera.

Related documents