• No results found

Att förändra sitt medvetande genom mörker är någonting som går att hitta i grekiska kulter.

(Ustinova 2009, s. 265) Samt i senegalesisk, judisk och keltisk tradition. (Ustinova 2009, s.

269.) Den tantriska tibetanska buddhismen har en tradition som heter Dzogchen ”the Great Perfection” där de använder sig av MR explicit som en del av sina praktiker. Personen sitter i flera veckor i totalt mörker i syfte att få en insikt om alltings tomhet. (Hatchell 2014, s. x) De personer som gör en MR och lägger upp en video med sina redogörelser på YouTube är influerade av Dzogchens MR tradition när det gäller att arbeta med mörkret.

Den stora skillnaden är att det inte finns någon mästare närvarande för att ge vägledning under retreaten eller några regler som MR deltagarna ska förhålla sig till under sin retreat, vilket är en central del av Dzogchen traditionen. (Roberti 2012, s. 172) Att ingen mästare finns närvarande eller att inga specifika regler följs under personernas MR kan förklaras med att personerna verkar i en nyandlig tradition som är kritisk till hierarkisk organisering. (Taves &

Kinsella 2014, s. 84 – 85)

Personer som står i en nyandlig tradition utforskar och söker inom sig själv för att nå andlig och personlig utveckling samt att de rör sig på en andlig stormarknad där olika tjänster inom andlighet och personlig utveckling finns att köpa. (Taves & Kinsella 2014, s. 84 – 85)

Detta är någonting som framgår tydligt av materialet att personerna som berättar om sina MR erfarenheter söker i sig själv för att få svar och utveckla sig själva samt bearbeta trauman. Den andliga stormarknaden kommer upp på så sätt att trots att alla har MR som gemensam nämnare finns det olika traditioner och praktiker som personerna refererar till, några av dessa är: Nr 4 taoist sexual internal alchemy, (Mike DeNicola 2015). Nr 5 Kabbala, judisk mystik (Severin Geser, Astrology & Meditation 2020) Nr 6 TFP-tapping, (thought field therapy) en kroppsövning, (Piers Cross 2018) Nr 19 Ayahuasca, plantmedicin, (London Real 2020) och Nr 20 få kontakt med förfäder, (Rebekah Shaman 2020)

Någonting som blev tydligt i och med insamlandet och analysen av materialet var att de

utveckling, detta var jag tvungen att ta i beaktande eftersom deras kommersiella bakomliggande agenda kan påverka hur de berättar om sina erfarenheter. På så sätt att de vill väcka uppmärksamhet kring sig själva för att de har gjort någonting som kan anses vara extremt. Med hjälp av konversationsanalysen delade jag in videoklippen i två kategorier, kommersiella och hyperkommersiella, jag valde att använda mig av två kategorier för att olikheterna mellan videoklippen blev tydliga under analysen.

11 videos hamnade under den kommersiella kategorin och karakteriseras av att vara mer sansad och nedtonad i sitt uttryck och i sin presentation av sina MR redogörelser. 14 videos hamnade under den hyperkommersiella kategorin och är mer extrema och extraordinära i sitt berättande om sina MR vistelser samt att dessa videoklipp kan vara redigerade med musik, text och sekvenser från andra videos. Jag anser att alla är genuina i sitt berättande om MR men att de som hamnade under den kommersiella kategorin är mer lågmälda i sitt berättande och de som hamnade i den hyperkommersiella kategorin kan överdriva sina upplevelser.

Oavsett vad, är det viktigt att ha i åtanke att alla vare sig det är personen i videoklippet som berättar om sin MR erfarenhet eller själva YouTube kanalen där personen berättar om sin MR erfarenhet har en bakomliggande agenda att det finns en tjänst att köpa som handlar om andlig/personlig utveckling. Jag vill vidare nämna att konversationsanalysen är generaliserande eftersom jag enbart analyserat början av åtta videoklipp. Ifall alla videos hade analyserats lika ingående, hela videoklippen eller en annan sekvens i dem hade kanske videoklippen hamnat i en helt annan kategori eller att fler kategorier hade behövts för att förstå materialet.

Min övervägning är dock att jag utifrån min analys fick en tillräckligt god inblick i materialet för att göra en sådan generalisering av videoklippen samt att jag inte kunde bortse från skillnaderna i hur MR deltagarna redogjorde för sina vistelser i mörkret. De två kategorierna, kommersiell och hyperkommersiell anser jag ger en bättre förståelse för materialet även om distinktionen mellan kategorierna kan vara oklar så anser jag att de hade varit otydligare att inte ha någon uppdelning av videoklippen.

Med hjälp av innehållsanalysen kom jag fram till fem koder utifrån vad personerna berättar om hur det är att göra en MR, jag valde ämnen som är relaterade till vad jag anser handlar om hälsa och välmående, dessa ämnen kodade jag som: utvilad/föryngrad, överlämna sig/acceptera, möta sig själv/insikter, familj, vänskap och kärleksrelationer och fysiska och psykiska hälsobringande fördelar.

Resultatet av kodningen är kopplad till den första frågan vad personerna berättar om att de erfar i mörkret, dessa var: 7 av 25 nämnde att de kände sig utvilade och föryngrade. 5 av 25

mötte sig själva och/eller fick insikter och 7 av 25 berättar att tankar om relationer var någonting som dök upp under tiden i mörkret.

På frågan om personerna som gör en MR berättar om några fysiska och psykiska fördelar med att vistas i mörkret är min analys att 25 av 25 är positiva till sina erfarenheter av mörkret och att alla tog del av någon from av psykisk positiv fördel. Det vara en markant skillnad till den fysiska aspekten där 0 av 25 inte nämnde någonting om att en fysisk smärta eller åkomma blev bättre under sin MR.

För att förstå och analysera dessa positiva reaktioner som personerna berättar om och som är en följd av vistelsen i mörkret har jag använt mig av en huvudteori som berör transcendenta och mystika tillstånd av vad en person kan uppleva när de hamnar i ett förändrat medvetandetillstånd. Detta kan vara en av flera potentiella teorier. Ett exempel på applicering av teorin på materialet är koden att möta sig själv/få insikter som 12 av 25 berättar om. Min analys av koden är att det personerna är med om stämmer överens med huvudteorin på så sätt att transcendenta upplevelser kan ha en noetisk effekt vilket är att ny signifikant kunskap gör att man kan ändrar hela sitt liv för att det ska stämma överens med ens upplevelse och den nya kunskap man fick till sig. (Waldron 1998, s. 126) Detta tolkar jag dels in som att möta sig själv för att personerna under sin MR blir varse en ny del av sig själv och att de får en ny insikt.

Att MR deltagarna är med om att deras medvetande förändras klargörs av den andra delen av teorin som berör hur förändrade medvetandetillstånd nås och tar bland annat upp att frånvaron av ljus är den största faktorn som påverkar medvetandet. (Kokoszka & Wallace 2011, s. 3) Detta anser jag är en är legitim förklaring till att personerna som vistas i mörkret verkligen är med om att deras medvetande förändras och i och med denna förändring av medvetandet når de till transcendenta och mystiskt tillstånd som har en positiv transformativ effekt samt att det bidrar till självläkning hos personerna.

Framtida forskning skulle kunna vara ett transdisciplinärt forskningsprojekt där religionsvetenskap, antropologi, psykologi, medicin och neurovetenskap kom samman och utförde experiment under en längre tid på personer för att undersöka MR på bred front och ta reda på vad det är som händer när man vistas under längre tid i mörker. För att ta reda på, om det verkligen finns några fysiska och psykiska långtgående hälsobringande effekter samt att försöka klassificera de olika mystika upplevelserna och förändrade medvetandetillstånden.

Related documents