• No results found

Hyperkommersiella videos

6. Analys

6.3 Hyperkommersiella videos

Videon som jag har valt att analyser mer ingående för den här kategorin heter ”11 Days Dark Room Retreat Experience - Best Tips & Insights”. (Happy Detox Katharina 2019) I beskrivningen till videon skriver hon att hon hoppas kunna inspirerar folk till att göra en Vipassana eller en MR för att kunna upptäcka sin egen underbara och magnifika själ. Hon skriver vidare att det är dags att höja vibrationerna och att vi måste avgifta oss själva genom att skala av lager så vi kan leva det mest välsignade och lycksaliga liv som vi bara kan och att hon är inkarnerad i den här för att hjälpa till med det. När hon skriver att hon är inkarnerad i den här världen tolkar jag det som att hon ser sig själv som någon form av frälsargestalt.

Vidare finns det en länk till centret där hon gjorde sin MR och tre länkar till hennes sidor varv en är en gratis kurs som heter ”DETOX MASTERCLASS” Jag har valt att analysera en sekvens som är mellan 00:00:00 – 00:01:27. (Happy Detox Katharina 2019) Hon börjar med att säga att MR är som att föras tillbaka till livmodern. Hon hälsar personligt genom att säga hej vackra själ och att hon ska dela med sig av sin elva dagars MR som hon gjorde i Koh Phangan Thailand samtidigt som hon säger det kommer en ruta upp där det står hur länge och var hon gjorde sin MR.

Hon menar att efter den här videon kommer den som tittar få med sig viktig information om hur det är att göra en MR, samtidigt som hon säger det kommer det upp en logga med hennes Instagram i videon. Hon hoppas kunna inspirera de som vill göra en MR men kanske är rädd för att göra en, samtidigt som hon säger det kommer en halv ruta upp med frågan, är du rädd för att göra en MR?

Hon säger att en MR är som en Vipassana på steroider och hon berättar kort om vad en Vipassana är samtidigt som hon gör det kommer det upp en helsida med sju rader som beskriver

Vipassana. Hon menar att när man gör en Vipassana är man bara med sig själv och är helt tyst vilket kan leda till att man får viktiga insikter om ens inre värld. MR anser hon är på samma sätt som en Vipassana bara det att nu är det helt mörkt, så mörkt att man inte ens kan se sin hand. Efter ett tag vänjer man sig och får värdefulla insikter som helt enkelt är ovärderliga.

Samtidigt som hon säger det dyker samma text upp ”the valuable insights that you get out of it are simply priceless.” (Happy Detox Katharina 2019, 00:01:24)

Den här videon hamnar under den hyperkommersiella kategorin bland annat för att det klipps in informationsrutor med text i videon. Hon har också redigerat videon och klippt i den så inget lämnas åt slumpen av det hon säger. Hon börjar väldigt storslaget med att påstå att göra en MR är samma sak som att föras tillbaka till sin livmoder och att ovärderliga insikter kan nås.

Det är intressant att hon spelar på människors rädslor genom att explicit fråga med en separat textruta om man är rädd för att göra en MR. Min tolkning är att hon medvetet vill visa på att hon är speciell och är kapabel till att göra något som tittaren kanske inte är kapabel till att göra och på så sätt kan det väcka intresse för henne och hennes tjänster för hon sitter inne på information som bara är nåbar genom att göra en MR. Hon har redan etablerat att hon är speciell när man läser videobeskrivningen där hon skriver att hon är inkarnerad i den här världen för att hjälpa människor att höja sin vibration och leva ett saligt och lyckligt liv.

Som avslutande analys är det intressant att hon bygger upp videon på så sätt att hon i slutet explicit nämner att insikterna som man kan nå efter en MR är ovärderliga och inget pris är alltså för högt för att betala för att få reda på dessa insikter, vilket jag tolkar som en medveten antydan till att de tjänster hon erbjuder är ovärderliga. Avslutet på sekvensen kopplar jag ihop med det hon talar om innan som handlar om rädsla, återigen vill hon visa på att hon skiljer sig från mängden genom att klara av något som är extremt eller hon definierar som något extrem och att hon inte är rädd.

Den andra videon är Nr 14 (The Cure for Normal 2018) och sekvensen är mellan 00:00:00 – 00:01:23. Han hälsar välkommen till kanalen som ska inspirera till att se på världen annorlunda. Han har redan gjort en video där han visade rummet där han gjorde sin MR. Han säger att han gjorde en två veckors lång MR och att han nu i den här video skulle älska att få dela med sig av sina insikter och de livsförändrade lektioner han fick till sig efter att ha gjort en sådan extrem sak.

Han menar att det finns två stora resultat av att göra en MR och det är att bli av med blockerad energi och att få insikter genoms ens inre visdom, intuition och universum. Han fick ingen blockerad energi som släppte men en mängd insikter och väldigt viktig information som

är väldigt, väldigt nyttig att använda. Det är hans egen betoning med att använda väldigt samt att upprepa ordet två gånger.

Den tredje videon är Nr 16 (Leon Hendrix 2020) och sekvensen är mellan 00:00:00 – 00:01:36 och av alla videos som jag har analyserat i den här kategorin anser jag att denna är den som är mest extrem. Han gör allting för att fånga uppmärksamheten hos tittaren, han försöker vara rolig, det är snabbt tempo och många klipp från då han var i sin retreat i mörkret, samt klipp med sina vänner som han gjorde MR med och sekvenser från andra videos där folk berättar om sina erfarenheter av MR.

Han börjar med att berätta att han flög ner till Mexico och spenderade sju dagar i totalt mörker och han gjorde detta av anledningar som man kanske inte kan tänka sig. Men innan han berättar vad dessa speciella anledningar är klipper han in bilder från när han var i mörkret samtidigt som han berättar om hur svårt det är att navigera i rummet och att han tappar bort saker i mörkret.

Jag anser att detta är en tydlig taktik för att hålla kvar tittaren för att få veta vilka anledningar han har till att göra en MR. Slutligen klipper han in två videoklipp där Aubrey Marcus (känd poddare) och Mantak Chia (taoistisk mästare) pratar om MR. Mantak Chia nämner DMT som är en psykoaktiva molekyl som produceras naturligt i hjärnan efter ett visst antal dagar i mörkret. Leon som har gjort videon säger att denna erfarenhet när DMT slår in kan liknas vid en nära döden upplevelse. Den här videon är ett tydligt exempel på att väcka intresse och nyfikenhet hos tittaren för att fortsätta titta för att se vad han har varit med om i mörkret.

Den sista videon är Nr 21 (Dumplings_Guy 2021) och sekvensen är mellan 00:00:12 – 00:02:27. Han börjar med att hälsa välkommen och att han vill berätta om sin ”dark room ritual”

erfarenhet när han var 18 år, det framgår inte hur gammal han är nu. Han ställer en retorisk fråga vad är ”dark room ritual”? när han gör det är han på höger sida sedan klipper han i videon så han kommer till vänster sida och svarar på sin egen fråga. Han berättar att det är helt mörkt i rummet och att man är ensam med sina egna tankar.

Han var tydligen under jord när han gjorde sin MR och han menar att vara under jord och i mörkret representerar att vara i livmodern och sedan när man kommer ut så är man pånyttfödd.

Han nämner att man sover i tre dygn och efteråt är man själv med sina egna tankar och det är då man har chans att ta i tu med saker som man vill ändra på i sitt liv samt om man inte vet vad man vill göra med sitt liv så är detta ett bra sätt att ta reda på det genom att spendera tid i mörkret. Det är att bli pånyttfödd för när du väl har kommit ut ur mörkret kommer det bli tydligt

att man till exempel inte gillar sitt jobb och därför kommer man sluta och göra någonting som man älskar att göra.

Likheter mellan Nr 14, Nr 15, Nr 16 och Nr 21 är att de medvetet bygger upp sitt intro och gör det storslaget. Detta är ett drag för att få tittare att stanna hela videon och bli nyfiken på vad som ska sägas. Nr 14, Nr 15 och Nr 16 gör det extra tydligt och medvetet mer än Nr 21. Kameran är riggad på alla videos och de har redigerat sina videos med att klippa i tagningarna samt att det dyker upp textrutor med information eller förtydliganden. Nr 14, Nr 15 och Nr 16 är de som hänvisar till någon form av affärsverksamhet i sina beskrivningar till videoklippen. Både Nr 15 och Nr 21 pratar om att vara i mörkret är som att vara i en livmoder.

Skillnader är att Nr 16 är den som har med videoklipp från när han var i mörkret och själv gjorde en MR samt att han har inslag från andra personers videos som pratar om MR.

14 videos kategoriserade jag in under den hyperkommersiella kategorin och dessa är: Nr 8 (Ben Hart 2020), Nr 9 (TheWildmanProgam 2019), Nr 10 (Honors Yoga 2019), Nr 11 (Honors Yoga 2019), Nr 14 (The Cure for Normal 2018), Nr 15 (Happy Detox Katharina 2019), Nr 16 (Leon Hendrix 2020), Nr 18 (Peak Human Life 2020), Nr 19 (London Real, 2020), Nr 20 (Rebekah Shaman 2020), Nr 21 (Dumplings_Guy 2021), Nr 23 (Love Evolve Awaken 2021), Nr 25 (HoloVibes 2019) och Nr 26 (Hridaya Yoga 2021)

Som avslutning vill jag säga någonting om likheter och skillnader mellan de kommersiella och hyperkommersiella videoklippen. En likhet är att alla videos från den kommersiella kategorin och Nr 14, Nr 15 och Nr 16 från den hyperkommersiella kategorin hänvisar till någon form av affärsverksamhet. Detta gör det klart och tydligt att videoklippen handlar om någon form av kommers och att det finns en tanke om något mer än att de bara vill dela med sig av sina erfarenheter.

Den stora skillnaden är att de kommersiella videorna är betydligt mer nertonade jämfört med de hyperkommersiella som exempel Nr 15 där hon har en ordentlig kamera, är på plats i vad jag antar är Thailand, sminkad och finklädd, allt för att göra ett professionellt och storslaget intryck. Det visuella uttrycket matchar med hur hon berättar om hur svårt och extremt det är att göra en MR. Till skillnad från Nr 6 i den kommersiella kategorin som är mer sansad och nertonad, han håller kameran i handen och gör inga referenser till någon annan tradition eller tankesystem, inre världar och ovärderliga insikter. Det är utifrån hur inledningen av videon är uppbyggd, nedtonad eller storslagen för att fånga tittarens intresse som jag avgjort vilka videoklipp som hamnar i den kommersiella eller hyperkommersiella kategorin.

Jag anser att de är genuina i sina MR redogörelser men det finns grader av genuinitet. Det är här som de kommersiella/hyperkommersiella kategorierna kommer in i bilden. De videos som hamnar i den kommersiella kategorien anser jag är har en större trovärdighet jämfört med de videos som hamnar i den hyperkommersiella kategorin för att de i den kommersiella har en mer nedtonad och sansad redogörelse av sina MR erfarenheter, de försöker inte framhäva sina erfarenheter mer än vad den är.

Medan de videos som tillhör den hyperkommersiella kategorin överdriver sina redogörelser mer och detta gör att deras trovärdighet och genuinitet minskar. Det är värt att nämna igen att även om det finns skillnader i hur de framställer sina erfarenheter mellan kategorierna har båda en bakomliggande vinstinriktad agenda med sina videos.

Detta att alla videos har en bakomliggande kommersiell agenda är värt att ytterligare problematisera. Varför väljer jag att dela upp videoklippen i två kategorier om alla har en kommersiell aspekt? Jag gör det för att få en tydligare överblick på materialet samt att vara så transparant som möjligt med hur personerna skildrar sina MR erfarenheter. Jag anser att en mer genomgående analys av en video och tre andra kortare analyser av videos till vardera kategori har gett mig en tillräckligt god uppfattning om materialet.

Med det sagt är jag medveten om att det är en generalisering eftersom jag inte har analyserat alla videos. Jag är också medveten om att mitt val att analysera en sekvens i början av videoklippen och inte hela videon möjligen har gjort så att videoklippen skulle hamnat i helt andra kategorier. Eller att det hade blivit tydligt att flera kategorier hade behövts för att kunna förstå och närma mig MR deltagarnas genuinitet i deras redogörelser.

Men mitt val har ändå varit att göra två kategorier eftersom det finns en skillnad i hur MR deltagarna redogör för sina vistelser i mörkret. Den stora skillnaden är i början av videoklippen där jag utifrån min analys inte kan komma ifrån att de videos som jag har kategoriserat som kommersiella videoklipp är mer sansade och nedtonade i sitt berättande. Samt att de hyperkommersiella är mer storslagna och extravaganta i sina redogörelser. Som avslut vill jag återigen nämna att distinktionen mellan kommersiell och hyperkommersiell är flyttande.

Detta var konversationsanalys delen för att ta reda på genuiniteten hos MR deltagarna resten av uppsatsen fokuserar nu på analysen av koderna utifrån teorin och den tidigare forskningen.

Related documents