• No results found

Andningsvägar och infl ammation

In document Hälsa i verkligheten (Page 73-77)

Våra strategiska mål

Vi ska vidareutveckla vår starka ställning inom området andningsvägar genom tillväxt för nyckelprodukter, i synnerhet Symbicort, med nya indikationer och marknadsintro-duktioner, inklusive för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), samt genom att utveckla en stark portfölj med nya småmole-kylära och biologiska läkemedel för KOL och astma. Vi strävar efter att komma in på den reumatiska marknaden, främst genom vår forskningsportfölj med bioläkemedel.

KOL och astma

Enligt WHO är KOL för närvarande den fjärde främsta dödsorsaken globalt och förväntas fortsätta att öka. Den nuvarande behandlingen har nyligen uppvisat en del fördelar i fråga om överlevnad, men progno-sen för KOL-patienter är fortsatt dålig. Inom astma förblir sjuklighet och dödlighet viktiga problem och det fi nns inte någon behandling som leder till bot av sjukdomen.

Den typiska behandlingen av både KOL och astma är en kombination med fast dosering av en inhalerad kortikosteroid och en lång-verkande beta-agonist (till exempel Symbi-cort) eller, specifi kt för KOL, en inhalerad långverkande muskarinantagonist. Andra viktiga astmabehandlingar inkluderar inhale-rade kortikosteroider som monoterapi, orala leukotrienreceptorantagonister och/eller orala steroider mot svår astma och (i kombi-nation med antibiotika) astmaattacker.

Det fi nns inte många kommande betydande nya behandlingar inom astma och KOL-området, men några läkemedelsföretag har inhalerade kortikosteroider och

Andningsvägar och infl ammation

I korthet

Den totala försäljningen av

> Symbicort uppgick till

2,3 miljarder USD, en ökning med 23%.

Symbicort

> pMDI är godkänt för långvarig under-hållsbehandling av astma i USA. Indikationen kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) godkän-des av FDA i februari 2009. Ett ytterligare program för astma hos barn har inlämnats till FDA och en förfrågan om kompletterande information (CRL) erhölls i april. AstraZeneca har svarat på förfrågan om kompletterande information med förslag på ett program som ska besvara FDAs frågor.

Utanför USA är

> Symbicort SMART nu godkänt i 96 länder för behandling av astma.

Utanför USA är

> Symbicort Turbuhaler nu godkänt i 96 länder för behandling av KOL.

I oktober godkändes

> Symbicort Turbuhaler i

Japan för behandling av astma hos vuxna.

Produkten lanserades i Japan i januari 2010.

Astra Zeneca och Astellas har slutit ett avtal om gemensam marknadsföring av Symbicort Turbuhaler i Japan.

Den totala försäljningen av

> Pulmicort uppgick till

1 310 MUSD och produkten är nu godkänd i 116 länder.

Genom förlikningen av patenttvisten avseende

>

Pulmicort Respules mot Teva i november 2008, erhöll Teva ensamrätt att marknadsföra generisk Pulmicort Respules i USA från och med 15 december 2009 mot betalning av royalties till AstraZeneca. Teva lanserade sin inlicensierade produkt i december. AstraZenecas försäljning av Pulmicort Respules fortsätter trots Tevas inträde.

Efter FDAs godkännande av Apotex generiska

>

version av Pulmicort Respules i mars 2009, beviljades AstraZeneca ett preliminärt förbuds-föreläggande mot Apotex, Inc. och Apotex Corp.

(Apotex) som förhindrar en lansering av produk-ten på egen risk innan domstolen fattar annat beslut. Apotex överklagade beslutet. En annan patenttvist avseende Pulmicort Respules mot Breath Limited fortsätter.

verkande beta-agonister, för behandling en eller två gånger dagligen, i sen utveckling.

Dessutom har de första godkännandena av en ny långverkande beta-agonist samt en ny antiinfl ammatorisk mekanism, en oral fosfo-diesteras 4-hämmare, setts under året. Det kommer sannolikt inte några viktigare nya produktklasser som påverkar astma-marknaden före 2015. För specifi k behand-ling av KOL väntas dock en ny produktklass med en fast kombination av en långver-kande beta-agonist och en långverlångver-kande muskarinantagonist att påverka marknaden i början av 2013. På längre sikt kommer sannolikt nya antiinfl ammatoriska substanser och/eller antiproteaser, ensamma eller i kombination med långtidsverkande beta-agonister eller muskarinantbeta-agonister huvud-sakligen inriktade på förebyggande och/eller behandling av försämrad KOL, att komma ut på marknaden. Generiska kombinationer av inhalerade kortikosteroider och långtidsver-kande beta-agonister kan komma att bli tillgängliga redan i början av detta årtionde.

Vår inriktning

Våra viktigaste produkter på marknaden Symbicort Turbuhaler ger symtomlindring och kliniskt viktig hälsoförbättring för många patien-ter med astma eller KOL genom en snabb, effektiv kontroll och effektiv minskning av astmaattacker.

I oktober godkändes Symbicort Turbuhaler i Japan för behandling av astma hos vuxna.

Produkten lanserades i Japan i januari 2010.

AstraZeneca och Astellas har slutit ett avtal om gemensam marknadsföring av Symbicort Turbuhaler i Japan.

Symbicort pMDI (dosaerosol) är godkänd i USA för långvarig underhållsbehandling av astma hos patienter från 12 års ålder. Produk-ten lanserades i USA 2007. Indikationen för KOL godkändes och lanserades i USA i början av 2009. I december 2008 slutförde FDAs rådgivande kommitté i USA en granskning av fördelarna och riskerna med astmaläkemedel som innehåller långtidsverkande beta-agonis-ter. Kommittén kom fram till att fördelarna med Symbicort pMDI överväger riskerna för vuxna och ungdomar med astma. Något slutligt beslut har dock ännu inte meddelats av FDA.

En kompletterande registreringsansökan för Symbicort pMDI för astma hos barn inlämna-des 2008. AstraZeneca erhöll en förfrågan om kompletterande information (CRL) i april 2009 för denna användning och har därefter inläm-nat ett svar som beskriver ytterligare ett pro-gram som ska besvara FDAs frågor.

Symbicort SMART ger förbättrad astma-kontroll och förenklar hanteringen av sjuk-domen genom en enda inhalator för både Förvaltningsberättelse | Terapiområdesöversikt

Världsmarknad terapiområden (MAT/Q3/09)

Marknadssektorer Miljarder USD

A Astma 17,1

Världsmarknaden för receptbelagda läkemedel inom andningsvägar värderas till 54 miljarder USD.

WHO beräknar att 300 miljoner människor i världen lider av astma och över 200 miljoner har KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). KOL är nu den fjärde största dödsorsaken i världen och beräknas öka ytterligare de närmaste decennierna.

underhållsbehandling och lindring av astma-symtom. Utöver att vara en kostnadseffektiv behandling för många som betalar för sjukvår-den, kan Symbicort SMART även resultera i minskad användning av inhalerade kortikoste-roider och orala stekortikoste-roider jämfört med andra behandlingsalternativ.

Pulmicort är fortsatt världens ledande inhale-rade kortikosteroid för behandling av astma.

Produkten fi nns i fl era beredningsformer.

Teva har idag ensamrätt att sälja generisk Pulmicort Respules i USA.

Rhinocort kombinerar kraftfull effekt med snabb verkan och minimala biverkningar och fi nns tillgänglig som behandling en gång dagligen för allergisk rinit (hösnuva), kronisk rinit och näspolyper, i form av Rhinocort Aqua (nässpray) och Turbuhaler (pulver-inhalator).

Oxis används som komplement för behand-ling av astma och KOL när behandbehand-ling med kortikosteroider är otillräcklig. Oxis är även godkänt för symtomlindring vid KOL.

Kliniska studier av våra viktiga produkter på marknaden

Under 2009 publicerades data från SUN-studien, den andra centrala studien av Symbicort pMDI. Studien utgör en del av registreringsansökan i USA avseende KOL.

Studien bekräftade de kliniska fördelarna med Symbicort pMDI för patienter drabbade av måttlig till svår KOL, och visade att två inhalationer två gånger dagligen av Symbicort pMDI 160/4,5 gav större förbätt-ring i genomsnitt vid FEV1-tester före dosering under behandlingsperioden än formo terol och placebo. Flera andra viktiga kliniska KOL-studier publicerades också, och visade fördelarna med tidig verkan för lindring av morgonsymtom såväl som förbättrat utfall vid användning som komplement till långtidsverkande muskarin-antagonister.

Kliniska data från CLIMB-studien visade att Symbicort som komplement till Spiriva™

(tiotropium) gav större kliniska förbättringar än enbart tiotropium under 12 veckors behandling. CLIMB-studiens resultat visade också att förekomsten av kraftigt försämrad KOL hos patienterna minskade med så mycket som 62% när Symbicort gavs som komplement till tiotropium jämfört med enbart tiotropium. CLIMB-studien visade dessutom att patienter behandlade med Symbicort/tiotropium som inhalations-kombination upplevde fördelar.

I forskningsportföljen

AZD9668, för närvarande i fas IIb-studier, är en oral hämmare av neutrofi l elastas, ett enzym starkt involverat i den infl amma-tionsprocess, hypersekretion från slem-hinnor och matrixnedbrytning som driver symtom och sjukdomsutveckling vid KOL.

Parallellt med denna nya strategi och baserat på våra möjligheter inom kombina-tionsprodukter och utveckling av

doserings utrustningar baserat på vår erfarenhet med Symbicort, är vi inriktade på att ytterligare förbättra grunden för behandling av alla KOL-patienter genom att kombinera två långtidsverkande luftrörs-vidgare, AZD3199 och AZD9164, i en inha-lator. De enskilda substanserna genomgår för närvarande fas II-studier (AZD3199 genomgår fas IIb-studier). Patienterna kan potentiellt gynnas genom förbättrad sym-tomkontroll och färre komplikationer jämfört med multipel dosering och användning av fl era inhalatorer. Kombinationen stöds av rekommendationerna i de internationella riktlinjerna för behandling av KOL som förstahandsbehandling för maximal luftrörs-vidgning.

AZD1981, en prostanoidreceptor CRTh2-antagonist i fas IIa-studier, är en potentiell ny oral småmolekylär metod för behandling av okontrollerad astma. AZD1981 förväntas förebygga rekrytering och aktivering av

$54 mdr

Världsmarknaden för receptbelagda läkemedel inom andningsvägar värde-ras till 54 miljarder USD.

72 Förvaltningsberättelse | Terapiområdesöversikt

73

Översikt

Th2-celler och eosinofi ler, vilka båda ökar vid astma.

AZD8848 är en ny småmolekylär toll-liknande receptor 7-agonist i fas II-studier för behandling av astma. Substansen utvecklas i samarbete med Dainippon Sumitomo Pharmaceuticals Co. Ltd (Dainippon Sumitomo).

MEDI-563 är ett forskningsprojekt som kan bidra till behandling av otillräckligt kontrollerad astma genom inriktning på IL-5- receptorn (interleukin-5) och blockering av bindningen av IL-5 till receptorn samt nedbrytning av de celler som uttrycker IL-5-receptorn, företrädesvis eosinofi ler, vilka tros spela en central roll i patologin hos astma. Därutöver pågår två fas II-stu-dier för analys av förmågan hos MEDI-563 att minska återfallsfrekvensen för astma efter en period av akutvård, såväl som av substansens förmåga att minska den totala frekvensen av astmaattacker.

Under 2009 inledde vi en fas IIb-studie för att fastställa den kroniska dosen av MEDI-528 (en anti-IL-9 MAb) för astma attacker vid måttlig till svår astma.

CAT-354 är inriktat på interleukin-13 (IL-13), en av de viktigaste cytokinerna i patogene-sen vid astma. Under 2009 inledde vi en fas IIa-studie för att undersöka potentialen hos en subkutan injektionsform av CAT-354 för behandling av patienter med måttlig till svår ihållande astma som är otillräckligt kontrol-lerad trots dagens standardbehandling.

Dessutom kompletterades den tidiga forsk-ningsportföljen med bioläkemedel inom andningsvägar genom tillskottet av tre nya utvecklingsprogram inriktade på KOL, vilka sannolikt kommer att gå vidare till studier på människa i slutet av 2010.

Den tidiga biologiska forskningsportföljen har omstrukturerats för ökad inriktning på KOL och forskning kring nya strategier för att hämma försämring vid KOL, vilket inkluderar reglering av infl ammerade cellers migrering och aktivering med hjälp av monoklonala antikroppar riktade mot antigener.

Strategiska samarbeten är fortsatt viktiga för vår forskningsportfölj inom andningsvägar.

Vårt samarbete med Dynavax Technologies Corporation (Dynavax), som inleddes 2006, fortsätter att söka möjligheter inom området toll-liknande receptor-9 med immunstimule-rande DNA-sekvenser. Vårt samarbete med Dainippon Sumitomo (beskrivet ovan) och Dynavax har båda målet att hitta

behand-lingar för att bota astma och förebygga försämrad KOL.

Vårt forskningssamarbete med Argenta Discovery Limited som inleddes 2007, inrik-tat på att identifi era förbättrade luftrörsvid-gare för behandling av KOL, fortsätter och är nu helt inriktat på kombinerade anti-muskarina och beta-2-adrenerga agonister.

AstraZeneca fortsätter att utveckla de långverkande muskarinantagonister som identifi erats i samarbetet.

Vårt treåriga forskningssamarbete med Silence Therapeutics A.G. (Silence) som inleddes 2007 fortsätter. Under 2008 inledde vi ett nytt samarbete med Silence inriktat på utveckling av en rad nya strategier för till-försel av siRNA-molekyler. Samarbetet ger både Silence och AstraZeneca möjlighet att marknadsföra de nya tillförselsystem som vi utvecklar tillsammans.

AstraZeneca tillkännagav i juli att företaget hade sagt upp licensavtalet med MAP Phar-maceuticals, Inc. (MAP), avseende Unit Dose Budesonide (UDB). UDB, en ny behandling under utveckling för astma hos barn, var föremål för en första klinisk fas III-studie genomförd av MAP. I februari 2009 tillkän-nagav MAP att studien inte lyckades nå sin primära mätvariabel. Med anledning av resultatet från den kliniska studien utövade AstraZeneca sin rätt att säga upp licens-avtalet.

Reumatiska sjukdomar

Reumatoid artrit behandlas för närvarande med generiska sjukdomsmodifi erande anti-reumatiska substanser, samt med biologiska sjukdomsmodifi erare om de relevanta kriteri-erna är uppfyllda. Det fi nns fortfarande ett behov av nya effektiva behandlingar efter-som bara omkring en tredjedel av patien-terna som behandlas med bioläkemedel når sina behandlingsmål. Marknaden för reuma-toid artrit får en måttlig årlig tillväxt under prognosperioden 2008–2018, när försälj-ningen förväntas öka från 8,2 miljarder USD till 13,1 miljarder USD. Försäljningen av biolo-giska blockerare av tumörnekrosfaktor-alfa (TNF) svarade för 80% av försäljningen 2008 på större marknader för reumatoid artrit. Introduktion av ytterligare TNF-block-erare pågår, och användningen av andra biologiska strategier, för närvarande reserve-rade för utebliven TNF-respons, förväntas öka. Riktade nya orala läkemedel för patien-ter som för närvarande väljer att inte använda, är inadekvata för, eller inte svarar på bioläkemedel, är under utveckling för att ge anti-TNF-liknande effekt med säkerhets-fördelar och bekvämare dosering.

(Källa: Decision Resources 2009).

Nuvarande behandlingar av systemisk lupus erythematosus (SLE) är inriktade på att kontrollera sjukdomsskov, förebygga njur-svikt och undertrycka symtomen till en god-tagbar nivå samtidigt som toxiciteten minimeras. Trots en avsevärd utveckling på senare tid har ännu ingen riktad sjukdoms-modifi erande substans mot SLE introduce-rats med framgång. Inledningsvis kommer sannolikt de fl esta nya biologiska substanser att användas i kombination med kortiko-steroider eller immunosuppressanter för att ge ytterligare fördelar och/eller medge lägre doser eller färre antal substanser.

Vår inriktning I forskningsportföljen

Under 2009 investerade vi i fl era nya multi-funktionella monoklonala antikroppar för infl ammatoriska och autoimmuna tillstånd.

MEDI-545 är en monoklonal antikropp inrik-tad på interferon-alfa som reglerar processer vid autoimmuna sjukdomar. Under 2009 slutförde vi rekryteringen till en fas IIa-studie av patienter med SLE samt en fas I-studie av patienter med aktiv dermatomyosit eller polymyosit.

CAM-3001 (inlicensierad från CSL Limited) är en monoklonal antikropp i fas I-utveckling med potential att hjälpa patienter med reu-matoid artrit genom inriktning på alfa-sub-enheten av receptorn för den granulocyt-makrofagkolonistimulerande faktorn.

Under 2009 inledde vi en fas I-studie av en monoklonal antikropp inriktad på receptorn för anti-interferon-alfa vid sklerodermi. Vi inlämnade även en första studieansökan för en monoklonal antikropp inriktad på CD-19-receptorn.

Utvecklingen av AZD9056 och AZD5672, vilka befann sig i fas II-utveckling, har avbru-tits. AstraZeneca fortsätter att utforska metoder och mekanismer som har potential att förbättra behandlingen och ge bättre utfall för patienter med reumatologiska till-stånd.

Tvister

Detaljerad information om viktigare juridiska processer relaterade till våra produkter inom andningsvägar och infl ammation fi nns i not 25 till bokslutet på sidan 166.

Förvaltningsberättelse | Terapiområdesöversikt

Ekonomisk utveckling 2009/2008 Utvecklingen 2009

Redovisad utveckling

Försäljningen inom området andningsvägar och infl ammation uppgick till 4 132 MUSD, i stort sett oförändrat jämfört med 4 128 MUSD 2008.

Utveckling – i fasta valutakurser

Försäljningen inom området andningsvägar och infl ammation ökade med 6% i fasta valutakurser.

Den totala försäljningen av Symbicort ökade med 23% till 2 294 MUSD. I USA uppgick försäljningen av Symbicort pMDI till 488 MUSD, en ökning med 91%. Denna starka tillväxt berodde på att läkare ökade använd-ningen av Symbicort pMDI, särskilt hos patienter som påbörjat en fast kombina-tionsbehandling. För dessa patienter utgörs fl er än en av tre förskrivningar av specialist-läkare, samt fl er än en av fyra förskrivningar av primärvårdsläkare, av Symbicort pMDI.

Försäljningen av Symbicort (Turbuhaler och SMART) utanför USA under året uppgick till 1 806 MUSD, en ökning med 13%.

Den totala försäljningen av Pulmicort mins-kade med 10% till 1 310 MUSD. Den totala försäljningen av Pulmicort i USA under året minskade med 18% till 804 MUSD till följd av generisk konkurrens för Pulmicort Respules.

Pulmicort Respules svarade för närmare 86% av den totala försäljningen av Pulmicort i USA. Den totala försäljningen av Pulmicort utanför USA ökade under året med 4% till 506 MUSD.

Utvecklingen 2008 Redovisad utveckling

Försäljningen inom området andningsvägar och infl ammation ökade med 11% till 4 128 MUSD från 3 711 MUSD 2007.

Utveckling – i fasta valutakurser

Försäljningen inom området andningsvägar och infl ammation ökade med 7% i fasta valutakurser.

Den totala försäljningen av Symbicort ökade med 22% till 2 004 MUSD. I USA uppgick försäljningen av Symbicort pMDI till 255 MUSD. Försäljningen av Symbicort (Turbu-haler och SMART) utanför USA under året uppgick till 1 749 MUSD, en ökning med 9%.

Den totala försäljningen av Pulmicort var oförändrad på 1 495 MUSD, med en ökning av försäljningen i USA med 2% då generisk konkurrens från Tevas produkt påverkade försäljningen under fjärde kvartalet. I USA minskade försäljningen av Pulmicort med 15% till 260 MUSD under fjärde kvartalet 2008 och av Pulmicort Respules med 18%

till följd av lanseringen ”på egen risk” av generisk inhalationssuspension av bude-sonid (BIS) den 18 november 2008. Den 25 november 2008 nåddes en förlikning i patenttvisten mellan Teva och AstraZeneca.

Förlikningsavtalet ger Teva rätt att inleda försäljning av BIS under licens med ensam-rätt från AstraZeneca med början den 15 december 2009. Avtalet stipulerar dessutom att alla produkter som redan levererats av Teva ska fi nnas kvar på marknaden. Som en följd av detta svarade Tevas produkt för nästan 15% av de totala förskrivningarna av BIS under fjärde kvartalet 2008, med en andel på 40% i december 2008. Försälj-ningen av Pulmicort i USA under året upp-gick till 982 MUSD. Pulmicort Respules svarade för närmare 90% av den totala försäljningen av Pulmicort i USA. Den totala försäljningen av Pulmicort utanför USA mins-kade under året med 2% till 513 MUSD.

74 Förvaltningsberättelse | Terapiområdesöversikt

75

Översikt

Förvaltningsberättelse | Övrig verksamhet

In document Hälsa i verkligheten (Page 73-77)