• No results found

Geografi sk översikt

In document Hälsa i verkligheten (Page 52-57)

Nordamerika USA

Försäljningen i USA ökade med 9% till 14 778 MUSD, till följd av tillväxten på 10%

för våra ledande varumärken. Den samlade försäljningen av dessa varumärken, det vill säga Arimidex, Crestor, Nexium, Seroquel (samtliga beredningsformer) och Symbicort ökade med 10% till 9 717 MUSD (2008:

8 803 MUSD). Försäljningen av Toprol-XL och dess auktoriserade generiska version ökade till följd av leveransproblem för de generiska konkurrenterna. AstraZeneca är det tredje största läkemedelsföretaget i USA, med en andel på 6% av den amerikanska marknaden för receptbelagda läkemedel.

Försäljningen för Aptium Oncology, Inc.

minskade med 1% till 393 MUSD (2008:

395 MUSD) och försäljningen för Astra Tech AB ökade med 4% till 83 MUSD (2008: 80 MUSD).

Seroquel behöll sin starka ställning som marknadens mest förskrivna atypiska anti-psykotikum med en försäljningsökning på 13% till 3 416 MUSD (2008: 3 015 MUSD).

Förskrivningen av Seroquel (samtliga bered-ningsformer) ökade med 2%, vilket motsva-rar en ökning med 408 000 förskrivningar, med starkt ökad förskrivning av Seroquel XR, upp 195%, som pådrivande faktor. I slutet av 2009 svarade Seroquel XR för 11,1% av den totala förskrivningsvolymen för Seroquel i USA, en ökning från 3,4% i slutet av 2008.

Under hela 2009 fortsatte Nexium att vara marknadsledande bland patentskyddade protonpumpshämmare i fråga om nyför-skrivningar, totala förskrivningar och totalt antal expedierade kapslar. Generiskt lanso-prazol och Prevacid OTC 24 Hour introduce-rades i november, vilket innebar att Nexium är den enda patentskyddade produkten kvar i kategorin protonpumpshämmare, med en betydande marknadsandel. Till följd av fort-satt press från generika, receptfri försäljning och prispress, minskade försäljningen av Nexium med 9% under 2009 till 2 835 MUSD (2008: 3 101 MUSD).

Försäljningen av Crestor uppgick till 2 100 MUSD (2008: 1 678 MUSD) och den sam-manlagda förskrivningstillväxten till 22,8%.

För andra året i rad var Crestor det enda receptbelagda statinet, vars marknadsandel ökade trots pressen från generiska

läkeme-del. Under 2009 överträffade i själva verket den totala förskrivningstillväxten på 22,8%

för Crestor väsentligt marknadens tillväxt med 17,5% och tillväxten för generiska stati-ner med 3,3%. Efter tilldelandet av indika-tionen ateroskleros, fortsätter vi att märka ökat intresse bland läkare för den kliniska profi len hos Crestor. Crestor är det snabbast växande receptbelagda statinet, som för-skrivs av hjärtspecialister och invärtesläkare.

I juni inlämnade AstraZeneca och Abbott en registreringsansökan (NDA) avseende Certriad för behandling av blandade blod-fettrubbningar. AstraZeneca och Abbott har också ingått ett avtal enligt vilket Astra-Zeneca erhöll icke-exklusiva marknadsfö-ringsrättigheter i USA (exklusive Puerto Rico) till Trilipix™, tillsammans med Abbott från och med juni. Detta är det andra avtalet mellan AstraZeneca och Abbott om gemen-sam marknadsföring. Under 2008 medde-lade företagen ett icke-exklusivt avtal för Abbott avseende marknadsföring av Crestor, tillsammans med AstraZeneca, i USA (exklusive Puerto Rico).

I augusti lanserades Onglyza™, den första lanseringen inom ramen för samarbetet med Bristol-Myers Squibb (BMS). Genomförandet av lanseringsstrategin för Onglyza™ löper planenligt och antalet läkare som förskriver produkten ökar. Medvetenheten om varu-märket ökar och ligger i linje med förvänt-ningarna.

Försäljningen av Toprol-XL och den auktori-serade generiska versionen, som marknads-förs och distribueras av Par Pharmaceutical Companies, Inc., ökade med 227% till 964 MUSD (2008: 295 MUSD) sedan två andra generiska metoprololsuccinatprodukter dragits tillbaka från marknaden i början av 2009. AstraZeneca arbetade hårt efter dessa tillbakadraganden för att säkerställa tillräckliga leveranser av Toprol-XL och den auktoriserade generiska versionen. I sep-tember erhöll Watson Pharmaceuticals Inc.

godkännande för metoprololsuccinat i dos-styrkorna 25 mg och 50 mg. Vi förväntar oss ytterligare generisk konkurrens under 2010.

Arimidex fortsatte att utvecklas väl med en ökad försäljning på 16% till 878 MUSD (2008: 754 MUSD) för hela året. Arimidex fortsätter att vara marknadsledande inom nyförskrivningar vid hormonbehandling för postmenopausala kvinnor med hormon-känslig bröstcancer i USA.

Patentskyddet i USA för Casodex avseende indikationen framskriden prostatacancer löpte ut i april 2009. I juli godkändes fl era generiska beredningsformer av Casodex av FDA och introducerades på marknaden. Till 2009 i korthet

Fortsatt betydande tillväxt för våra viktigaste

>

produkter: Arimidex (7%), Crestor (29%), Seroquel (12%) och Symbicort (23%). Tillväxt på 9% för Nexium utanför USA.

Trots fortsatt utmanande omvärldsförutsättningar,

>

inklusive konkurrens från generiska läkemedel, ökade den totala försäljningen av Arimidex, Crestor, Nexium, Seroquel och Symbicort med 10% i USA – motsvarande 66% av vår totala försälj-ning i USA.

I Nordamerika har AstraZeneca, trots fl era viktiga

>

sammanslagningar (Merck/Schering-Plough, Pfi zer/Wyeth), behållit sin ställning som det näst största läkemedelsföretaget i Kanada. I USA är AstraZeneca nu det tredje största läkemedelsföre-taget. I USA ökade AstraZeneca sin granskade försäljning snabbare än något annat läkemedels-företag bland de 10 största.

Solid försäljningsutveckling utanför USA, ökning

>

med 6%.

Stark utveckling för våra produkter i Västeuropa,

>

men stark konkurrens och myndighetsregleringar kring hälsovårdsutgifter.

Stark försäljningstillväxt på 12% på

tillväxtmarkna->

derna, med en försäljningsökning på 7% på till-växtmarknaderna i Europa och 15% på tillväxtmarknaderna i Asien/Stilla Havsområdet (inklusive Kina).

Levande försvagat infl uensavaccin mot H1N1

>

(svininfl uensan) godkänt. AstraZeneca avtalade med US Department of Health and Human Services om att leverera 42 miljoner doser av levande försvagat infl uensavaccin mot H1N1, till ett värde av 389 MUSD.

För första gången sålde AstraZeneca slut på sitt

>

lager om ca 10 miljoner doser av FluMist, vaccinet mot säsongsinfl uensa.

Mer information om våra produkter fi nns i Terapiområdesöversikt från sidan 55.

Ytterligare information om väsentliga rätts-processer återfi nns i not 25 till bokslutet från sidan 166 och information om relevanta risker fi nns i avsnittet Huvudsakliga risker och osäkerheter från sidan 80.

Information om AstraZenecas defi nition av marknader ges i tabellen med marknadsde-fi nitioner på sidan 206.

51 Förvaltningsberättelse | Geografi sk översikt

Översikt

följd av detta minskade försäljningen av Casodex under 2009 med 49% till 148 MUSD (2008: 292 MUSD).

Försäljningen av Pulmicort Respules mins-kade med 21% till 692 MUSD (2008: 874 MUSD) till följd av en lansering på egen risk av generisk inhalationssuspension av bude-sonid av Teva i november 2008. Den 25 november 2008 ingick parterna en förlikning i den tvist som följde. I enlighet med för-likningsavtalet påbörjade Teva den 15 december 2009 försäljning av sin generiska produkt under en exklusiv licens från Astra-Zeneca.

Symbicort pMDI fortsätter att leverera stadig tillväxt i USA med en försäljningsökning på 91% till 488 MUSD (2008: 255 MUSD). Dess andel översteg 15% av de totala förskriv-ningarna och 17% av nyförskrivförskriv-ningarna av inhalerade kortikosteroider/långverkande beta-agonister på marknaden. Symbicort pMDI förskrivs nu till 26% av alla patienter som påbörjar kombinationsbehandling. I februari 2009 godkändes det för underhålls-behandling vid andningssvårigheter hos patienter med kroniskt obstruktiv lungsjuk-dom (KOL), inklusive kronisk bronkit och emfysem.

Synagis är det enda monoklonala antikropp-läkemedlet (MAb) som godkänts av FDA för att skydda högriskbarn mot allvarlig respira-torisk syncytialvirusinfektion (RSV). Försälj-ningen 2009 i USA uppgick till 782 MUSD (2008: 923 MUSD). Försäljningen under säsongen 2009–2010 kom igång långsam-mare än beräknat till följd av press från beta-lare efter införandet av mer restriktiva riktlinjer för användning och dosering av Synagis från American Academy of Pedia-trics och antagandet av dessa riktlinjer.

AstraZenecas monovalenta vaccin mot H1N1-infl uensan (svininfl uensa), vilket fram-ställts med hjälp av samma teknologi och process som AstraZenecas vaccin mot säsongsinfl uensa, FluMist, godkändes av FDA i september för samma patientpopula-tion som FluMist (patienter i åldrarna 2–49 år). AstraZeneca började leverera produkten till US Department of Health and Human Services (HHS) i september. All försäljning i USA skedde genom HHS och uppgick till 389 MUSD.

AstraZeneca har ett antal ansökningar avse-ende nya läkemedel, vilka håller på att gran-skas av registreringsmyndigheterna i USA och EU, bl a: Crestor (för en ny indikation, som en kompletterande registrerings-ansökan, sNDA, baserad på av resultaten från JUPITER-studien), Vimovo, Certriad, motavizumab och Symbicort pMDI som en sNDA för pediatrisk användning samt ansökningar avseende Seroquel XR för generaliserad ångest (akut, underhåll och användning för äldre) och för användandet av Seroquel XR som monoterapi för behand-ling av patienter med egentlig depression (akut, underhåll och användning hos äldre).

Ytterligare information om status för dessa ansökningar och andra återfi nns i Terapi-områdesöversikt från sidan 55.

För närvarande fi nns ingen direkt statlig kontroll av priserna på kommersiella recept-belagda läkemedel i USA. Vissa offentligt fi nansierade program – som Medicaid och TRICARE (Department of Veterans Affairs) – har emellertid lagstadgade avtalsrabatter som ger en priskontroll för dessa program.

Dessutom fortsätter pressen på priserna, tillgängligheten och användandet av recept-belagda läkemedel för både kommersiellt bruk och offentliga betalare att öka, vilket

bland annat drivs av ett ökat fokus på gene-riska alternativ. En ökad användning av generikaprodukter drivs främst av budget-policies inom hälsovårdssystem och bland vårdgivare, inklusive användningen av listor över ”endast generika” samt ökningar i patienternas medförsäkring och av patien-ternas egenavgifter. Under 2009 utgjorde generika 75% av de expedierade förskriv-ningarna i USA. Trots denna prispress och svåra ekonomiska förutsättningar, ökade AstraZeneca nettoomsättningen 2009 med 9%. Försäljningssiffror, som granskats av IMS Health för den amerikanska marknaden, visar att AstraZeneca var det snabbast växande forskningsbaserade läkemedels-företaget bland de tio största. Även om det är osannolikt att breda nationella priskon-trollprogram kommer att spridas i större utsträckning på kortare sikt, kommer det att riktas allt större uppmärksamhet mot läke-medelspriser och deras påverkan på hälso-vårdskostnaderna under överskådlig framtid.

Under 2010 räknar vi med ett fortsatt fokus på sjukvårdsreformer, vilket kan leda till att förändringar genomförs i lagstiftning och regelverk. AstraZeneca anser att varje ame-rikan borde ha en ekonomiskt överkomlig sjukvårdsförsäkring och tillgång till receptbe-lagda läkemedel. I sin genomgång av de olika förslag till sjukvårdsreform som den amerikanska kongressen överväger, önskar AstraZeneca väcka frågan huruvida någon särskild bestämmelse:

främjar konkurrens på marknaden som

>

leder till bättre hälsoutfall

säkerställer att patientsäkerheten bevaras

>

eller förstärks

utökar försäkringsskyddet för

oförsäk->

rade

uppmuntrar och belönar innovation

>

tillhandahåller skydd för immateriella

>

rättigheter.

Ytterligare information om de föreslagna sjukvårdsreformerna i USA fi nns i avsnittet Konkurrens, priskontroll och prisnedsätt-ningar, på sidan 83.

För fjärde året i följd har Medicare Part D-programmet för receptbelagda läkemedel fortsatt att ha hög anslutning och god till-fredsställelse bland de berättigade till pro-grammet. Programmet uppnådde också en tillväxt i förskrivningsvolym i nivå med den på andra mogna marknader och gav en stor del av patientpopulationen tillgång till våra läke-medel. Sammantaget bevarades eller för-bättrades tillgången till AstraZenecas produkter på nyckelområden under 2009.

Vi fortsätter vårt långsiktiga åtagande att utbilda förmånstagare inom Medicare och stödja sjukvårdspersonal i alla aspekter av Medicare Part D genom vårt samarbete med National Council on Aging. I stödet ingår en webbsida för konsumenter, My Medicare Matters, som reviderades under året för att ge detaljerad, pedagogisk infor-mation om Medicare-tjänster, inklusive Part D, för personer med vanliga diagnosticerade sjukdomar bland äldre, till att börja med diabetes, cancer och Alzheimers sjukdom samt relaterade demenssjukdomar.

Finansiering från AstraZeneca stödjer också MyMedicareCommunity.org, en webbplats för sjukvårdspersonal och organisationer som hjälper människor med rätt till Medicare.

Dessutom ger AstraZeneca tillgång till receptbelagda läkemedel till behövande förmånstagare i Medicare Part D, genom programmet AZ&Me Prescription Savings Programme. AstraZeneca har gett patient-stöd till personer utan försäkring under 30 år. Förra året bidrog vi med mer än 750 MUSD i besparingar för ca 505 000 människor som saknade försäkringsskydd för ersättning för receptbelagda läkemedel (omkring 3,8 miljoner förskrivningar).

Kanada

Trots att generiska versioner av Seroquel IR lanserades i slutet av 2008 ökade försälj-ningen i Kanada med 3% till 1 203 MUSD (2008: 1 275 MUSD) och vi behöll vår ställ-ning som det näst största forskställ-ningsbase- forskningsbase-rade läkemedelsföretaget i Kanada. Den samlade försäljningen av Crestor, Nexium, Symbicort och Atacand ökade med 18% till 872 MUSD (2008: 805 MUSD) med Crestor och Nexium bland de 10 försäljningsmässigt främsta receptbelagda produkterna i Kanada. Försäljningen av Seroquel mins-kade 68% till 48 MUSD (2008: 160 MUSD)

till följd av introduktionen av generika.

Crestor behöll sin andraplats på statinmark-naden och var den snabbast växande produkten inom både de nya och totala förskrivningssegmenten (25,5% respektive 27,6% tillväxt). Crestor är också den försälj-ningsmässigt näst största läkemedels-produkten i Kanada.

AstraZeneca erhöll fl era viktiga registrerings-godkännanden från Health Canada under 2009, inklusive registreringsgodkännande för Onglyza™ för behandling av typ 2-diabe-tes, Symbicort Turbuhaler för behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och Seroquel XR för behandling av egentlig depression (MDD). Dessutom godkändes nya tablettstyrkor (32/12,5 mg och 32/25 mg) för Atacand Plus.

Viktiga effektiviseringar av organisationen genomfördes genom strukturförändringar och genom övergången till en regional gemensam servicemodell och gemen-samma nordamerikanska teknologiplatt-formar.

I en nyligen publicerad studie av George Wyatt, ”The Rx&D International Report on Access to Medicines, 2008-2009”, belyses att endast 55% av de innovativa läkemedlen godkänns av Kanadas bedömningssystem för hälsoteknologi (Health Technology Assessment) jämfört med ett internationellt genomsnitt på 73%. Patented Medicine Prices Review Board (PMPRB) har till uppgift att säkerställa att tillverkare av patentskyd-dade läkemedel inte tar ut för höga priser.

Nyligen meddelade ändringar i riktlinjerna från PMPRB, vilka ska införas 2010, ska säkerställa konkurrensinriktade förutsätt-ningar för prissättning för den kanadensiska läkemedelsindustrin.

Provinserna har infört olika system för läke-medelsfi nansiering, från en mer öppen till-gång i Quebec till en mer begränsad i British Columbia. Ontario, Alberta och British Columbia har granskat sina system för ersättning av läkemedel. Granskningar har lett till införandet av avtal om produktlistor, sänkning av priser för generika och föränd-ringar i farmaceuternas roll. Trenden i Kanada visar på att provinserna kommer att fortsätta införa policyförändringar som driver på kostnadsbesparingarna, samtidigt som patienterna får rimlig tillgång till innovativa läkemedel.

Övriga världen

Försäljningen i övriga världen ökade starkt under 2009 med 6% (oförändrad redovisat) till 16 823 MUSD (2008: 16 816 MUSD), trots den ekonomiska krisen i världen. Våra vikti-gaste produkter (Arimidex, Crestor, Nexium,

Seroquel och Symbicort) utvecklades starkt, en ökning med 15% (+8% redovisat) med en försäljning på 7 977 MUSD (2008: 7 413 MUSD). Kina, tillväxtmarknaderna i Asien/

Stilla Havsområdet och övriga tillväxtmarkna-der bidrog med särskilt stark försäljning, en ökning med 14% (7% redovisat) med en försäljning på 3 261 MUSD (2008: 3 058 MUSD).

Övriga etablerade marknader

Försäljningen på övriga etablerade markna-der ökade med 4% (–1% redovisat). De viktigaste produkterna bakom försäljningstill-växten 2009 var Crestor, Symbicort, Nexium och Seroquel.

Västeuropa

På våra marknader i Västeuropa såg vi en god tillväxt på 3% (–5% redovisat). Svagheten hos det brittiska pundet jämfört med euron ledde till en väsentlig förändring i mönstret för exporthandeln i Europa med stark försäljning i Storbritannien (upp 27%, +6% redovisat) vilket mer än uppvägde minskad försäljning i Italien (ned 3%, –9% redovisat), Spanien (ned 6%, –11% redovisat) och i Norden (Sverige, Finland, Danmark och Norge, ned 5%, –16%

redovisat).

På våra västeuropeiska marknader har Crestor svarat för en stark utveckling och har överträffat marknadstillväxten med stark tvåsiffrig tillväxt. Likaledes har Seroquel vuxit dubbelt så snabbt som marknaden, framför allt till följd av den framgångsrika lanseringen av Seroquel XR och den bipolära indikationen.

Symbicort har försvarat sin marknadsposition och Nexium har gått från andra till första plats inom sin kategori. Arimidex har bevarat sin ställning som ledande aromatashämmare.

Försäljningen av Casodex fortsatte att minska sedan patent löpt ut under 2008.

Försäljningen på våra västeuropeiska markna-der fortsatte att påverkas av myndighetsinitia-tiv för att begränsa utgifterna för läkemedel och av ökad konkurrens från generika för de av våra produkter som förlorat patentskydd och ensamrätt till marknadsföring.

Vi har fortsatt med vår resursöversyn på marknaderna i Västeuropa och har minskat kostnaderna med 5% och personalstyrkan med mer än 600 under 2009.

Totalt sett ökade försäljningen i Frankrike med 2% (–4% redovisat) till 1 849 MUSD (2008:

1 922 MUSD). Den starka utvecklingen för Crestor och Nexium, som vann betydande marknadsandelar från konkurrenter, motver-kades av fortsatt inverkan av att patent för Casodex löpt ut.

52 Förvaltningsberättelse | Geografi sk översikt

53

Översikt

I Tyskland ökade försäljningen med 3%

(–2% redovisat) till 1 278 MUSD (2008:

1 307 MUSD) varvid god tillväxt för Atacand, Symbicort och Seroquel uppvägde fortsatt minskning för Nexium, till följd av myndighets-begränsningar av tillgången, och för Casodex sedan patent löpt ut.

Till följd det svaga brittiska pundet och effek-ten av detta på exportförsäljningen genom parallellhandel, ökade försäljningen i Stor-britannien med 27% (+6% redovisat) till 1 082 MUSD (2008: 1 020 MUSD) till följd av försäljningsökningar för Crestor (upp 62%, +35% redovisat), Seroquel (upp 64%, +35%

redovisat), Symbicort (upp 42%, +18% redo-visat) och Nexium (upp 95%, +59% redoredo-visat).

I Italien minskade den totala försäljningen med 3% (–9% redovisat) till 1 199 MUSD (2008:

1 323 MUSD) till följd av referenspriser och av att patent för Casodex löpt ut. Crestor utveck-lades emellertid väl med en försäljningsökning på 8% (+3% redovisat) och Seroquel uppvi-sade stark tillväxt och ökade försäljningen med 36% (+28% redovisat).

I Spanien minskade försäljningen med 6%

(–11% redovisat) till 768 MUSD (2008: 863 MUSD) till följd av minskning för Seroquel (ned 17%, –21% redovisat), Symbicort (ned 3%, –9% redovisat) och Arimidex (ned 30%, –33%

redovisat). Nexium utvecklades emellertid väl med en försäljningsökning på 15% (+9% redo-visat).

Flertalet myndigheter i Europa ingriper direkt på marknaden för att reglera priser och sub-ventioner på läkemedel. Beslutsrätten för förskrivare i Europa har undergrävts till förmån för många olika betalare. Även om systemen för att reglera läkemedelskostnaderna varierar, har alla inneburit en påtagligt negativ effekt på tillväxt och tillgänglighet på innovativa läkeme-del. Flera myndigheter har infört prisreduktio-ner och ökat användningen av geprisreduktio-neriska läkemedel som ett led i styrningen av hälso-vårdsutgifterna. Flera länder tillämpar strikta tester av läkemedlens kostnadseffektivitet, vilket har minskat tillgången till läkemedel för europeiska patienter inom områden där de medicinska behoven är stora. Dessa och andra åtgärder bidrar till en allt tuffare miljö för patentskyddade läkemedel i Europa.

Japan

I Japan ledde stark volymtillväxt på 8,3% till att den sammanlagda försäljningen ökade med 7% (+20% redovisat) till 2 341 MUSD (2008: 1 957 MUSD) och gjorde det möjligt att behålla vår plats som nummer tolv på marknaden. Detta uppnåddes trots en minskning med 5% (+6% redovisat) för Casodex, vår största produkt i Japan, efter lanseringen av generiska konkurrenter i maj

2009. De viktigaste drivkrafterna bakom tillväxten var fortsatt framgång för Crestor (upp 58%, +76% redovisat), fortsatt tillväxt för Losec (upp 8%, +20% redovisat) och ökad marknadspenetrering för Seroquel (upp 25%, +39% redovisat).

Dessutom förbättrades de framtida tillväxt-utsikterna under 2009 genom godkännan-det av Symbicort Turbuhaler för den japanska marknaden. Symbicort Turbuhaler lanserades i januari 2010 på en astmamark-nad där andelen patienter som behandlas med inhalerade kortikosteroider växer, men ligger 5 till 10 år efter andra stora marknader.

Symbicort Turbuhaler marknadsförs i Japan av både AstraZeneca och Astellas.

I Japan tillämpar det japanska hälsovårds-ministeriet (MHLV) en formell central pris kontroll, och prissättnings- och subventions systemet har varit stabilt under senare år. Regelbundna prisrevisioner genomförs i april vartannat år, vilka reduce-rar det subventionerade priset för nästan samtliga produkter. Priserna reviderades inte 2009 och kommer följaktligen att revideras 2010. Samtidigt förväntas en ny regel för prissättning komma att införas på försök i april 2010, för att belöna utvecklandet av innovativa nya produkter. Enligt denna regel kommer nya produkter med en låg så kallad läkarmarginal, det vill säga det som läkare själv behåller vid förskrivning av läkemedel, att omfattas av en prisreduktion som antingen är noll eller väsentligt reducerad, så länge tillverkaren visat tillräckliga framsteg i utvecklandet av icke godkända produkter och för indikationer som myndigheterna begärt. Det långsiktiga målet för de japanska myndigheterna är att öka volymandelen för generika från 20,9% 2008 till 30% 2012.

Reformer på senare tid har gett stöd till detta mål genom att göra det enklare att byta en varumärkesprodukt mot en generisk produkt.

Australasien

I Australien och Nya Zeeland nådde vi en stark utveckling med en försäljningsökning på 12% (+1% redovisat) till 853 MUSD (2008:

843 MUSD), framför allt på grund av försälj-ningstillväxt för Crestor, Atacand, Nexium, Seroquel och Symbicort. Dessa fem pro-dukter ökade med 26% (+14% redovisat).

Utvecklingen för Crestor i Australien var särskilt stark med en ökning av marknads-andelen med mer än 6% under året.

Tillväxtmarknader

På tillväxtmarknaderna ökade försäljningen med 12% (+2% redovisat) till 4 352 MUSD (2008: 4 273 MUSD), vilket utgjorde närmare 49% av den totala försäljningstillväxten utanför USA.

Försäljningen på tillväxtmarknaderna i Europa ökade med 7% (–10% redovisat) till 1 091 MUSD (2008: 1 215 MUSD). Försälj-ningen i Kina (exklusive Hongkong) ökade

Försäljningen på tillväxtmarknaderna i Europa ökade med 7% (–10% redovisat) till 1 091 MUSD (2008: 1 215 MUSD). Försälj-ningen i Kina (exklusive Hongkong) ökade

In document Hälsa i verkligheten (Page 52-57)