• No results found

Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

In document Hälsa i verkligheten (Page 38-52)

”Försäljningstillväxt och effektivitetsvinster bidrog till

36 Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

37 Rapporteringsprinciper 37 Verksamhetsbakgrund och

viktiga händelser 2009 38 Kortfattad analys av

perioden jan–dec 2009 39 Finansiell ställning,

inklusive kassafl öde och likviditet – 2009

42 Omstrukturerings- och synergikostnader

42 Kapital och aktieavkastning 42 Framtidsutsikter

42 Kortfattad analys av perioden jan–dec 2008 43 Finansiell ställning,

inklusive kassafl öde och likviditet – 2008

45 Hantering av fi nansiella risker 45 Viktiga

redovisnings-principer och bedömningar 49 Övrig redovisningsinformation

Sedan 2007 har vårt program för omstruktu-rering lett till årliga besparingar på 1,6 miljar-der USD i slutet av 2009, vilket kommer att öka till 2,4 miljarder USD i slutet av 2010.

Omstruktureringskostnaderna för att nå dessa resultatförbättringar har uppgått till totalt 2,5 miljarder USD sedan programmet påbörjades. Nästa fas i omstruktureringen är planerad att ge positiva årliga effekter mot-svarande ytterligare 1,9 miljarder USD fram till 2014. Ytterligare omstruktureringskostna-der på 2,0 miljaromstruktureringskostna-der USD förutses mellan 2010 och 2013.

När vi blickar framåt ska våra planer för verksamheten, när intäktsbasen påverkas av förlorad ensamrätt till marknadsföring och lansering av nya produkter, generera starkt kassafl öde för att tillgodose verksamhetens behov och avkastning till aktieägarna.

Simon Lowth Finansdirektör

Ekonomisk översikt

Vår fi nansiella utveckling och ställning

Simon Lowth Finansdirektör

”Försäljningstillväxt och effektivitetsvinster bidrog till starkt kassafl öde och minskade nettoskulden tidigare än förväntat.”

36 Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

37

Översikt

Syftet med denna ekonomiska översikt är att ge en väl avvägd och allsidig analys av den ekonomiska utvecklingen under 2009, den fi nansiella ställningen vid årets slut samt viktiga affärsrelaterade faktorer och trender som kan påverka verksamhetens framtida fi nansiella utveckling.

Samtliga tillväxttal i den ekonomiska över-sikten anges i fasta valutakurser (CER) om inte annat anges .

Rapporteringsprinciper

Följande mätmetoder används i denna eko-nomiska översikt vid rapporteringen av vår utveckling i absoluta tal men oftare vid jäm-förelser med tidigare år:

Redovisad utveckling. Den redovisade

>

utvecklingen tar hänsyn till alla faktorer (inklusive de vi inte kan påverka, i första hand valutakurser) som har påverkat verksamhetens utveckling som den redovisas i vårt bokslut. Detta har upp-rättats i enlighet med IFRS såsom dessa antagits av EU och såsom de utfärdats av IASB.

Ekonomiska mått avseende

kärnverk->

samheten. Dessa mått överensstämmer inte med god redovisningssed eftersom de, i motsats till redovisat resultat, inte kan härledas direkt ur informationen i koncernens bokslut. Måtten har korrige-rats för att utesluta vissa väsentliga poster, t ex kostnader och avsättningar för omstrukturerings- och synergipro-gram, avskrivningar och nedskrivningar av de betydande immateriella tillgångar som hör samman med förvärvet av MedImmune 2007, avskrivningar och nedskrivningar av väsentliga immateriella tillgångar som hör samman med nu varande och framtida arrangemang för avslutandet av samarbetet med Merck i USA, samt andra särskilda poster. Se tabellen på sidan 40 för en avstämning mellan redovisat resultat mot resultat för kärnverksamheten.

Tillväxt i fasta valutakurser (CER). Detta

>

mått överensstämmer inte heller med god redovisningssed. Måtten eliminerar effekter av valutakursförändringar (genom omräkning av årets siffror till föregående års valutakurser, justerat för andra valuta-kurseffekter, inklusive valutasäkring). En avstämning av det redovisade resultatet, justerat för inverkan av valutakurseffekter, återfi nns i tabellen Rörelseresultat (2009 och 2008) på sidan 39.

Bruttomarginalen och rörelsemarginalen.

>

Dessa mått visar hur viktiga marginaler utvecklas och visar verksamhetens över-gripande kvalitet.

Förskrivningsvolymer och trender för

>

nyckelprodukter. Måtten kan bättre och

verkliga tillväxt och utvecklingen för indi-viduella produkter än fakturerad försälj-ning.

Netto likvida medel. Detta representerar

>

våra räntebärande lån och krediter avräk-nade mot kontanter och andra likvida medel samt kortfristiga placeringar och fi nansiella derivatinstrument.

Mått i fasta valutakurser gör det möjligt för oss att fokusera på förändringar i försäljning och volymdrivna kostnader, priser och kost-nadsnivåer jämfört med föregående period.

Försäljningstillväxt och kostnadsutveckling i fasta valutakurser ger ledningen möjlighet att förstå de verkliga lokala förändringarna i försäljning och kostnader så att aktuella trender och relativ avkastning på investe-ringar kan jämföras. Tillväxttal i fasta valuta-kurser kan användas för att analysera försäljningen på fl era olika sätt, men oftast bedömer vi underliggande tillväxt per pro-dukt och propro-duktgrupp samt per land och region. Den underliggande försäljningstillväx-ten kan analyseras ytterligare i fråga om påverkan av försäljningsvolym och försälj-ningspris. På liknande sätt hjälper kostnads-utvecklingen i fasta valutakurser oss att fokusera på de faktiska lokala kostnadsför-ändringarna så att vi kan hantera kostnads-basen effektivt.

Vi anser att genom att rapportera om fi nan-siella mått och tillväxtmått för kärnverksam-heten utöver vår redovisade ekonomiska information ökas investerares möjlighet att värdera och analysera det underliggande ekonomiska resultatet för vår pågående verk-samhet och de viktiga faktorer som driver denna.

Tabellen på sidan 40 visar vår avstämning mellan redovisat resultat och resultat för kärnverksamheten, en uppdelning av de poster, för vilka vår redovisade ekonomiska information justerats. En ytterligare uppdel-ning av dessa poster på specifi ka linjeposter återspeglas i vår redovisade resultaträkning, för att visa betydande poster som inte ingår i ekonomiska mått för kärnverksamheten och hur de påverkar vår redovisade ekonomiska information, som helhet och avseende speci-fi ka linjeposter.

Företagsledningen redovisar dessa resultat för omvärlden för att tillgodose investerares krav på öppenhet och tydlighet. Ekonomiska mått för kärnverksamheten används också internt i styrningen av vårt verksamhetsresul-tat, i vår budgetprocess och när ersättning fastställs.

Ekonomiska mått för kärnverksamheten är justerade mått, som inte överensstämmer med god redovisningssed. Samtliga poster

heten är justerade ingår i vår redovisade ekonomiska information eftersom de utgör faktiska kostnader för vår verksamhet under de presenterade perioderna. Därför medger ekonomiska mått för kärnverksamheten bara att investerare kan skilja mellan olika typer av kostnader och de ska inte användas isolerat.

Vi hänvisar också till vår redovisade ekono-miska information i tabellen Rörelseresultat (2009 och 2008) på sidan 39, vår avstämning mellan redovisat resultat och resultat för kärnverksamheten i tabellen på sidan 40 och till avsnittet Kortfattad analys av perioden jan-dec 2008 på sidan 42 och framåt för vår redogörelse för jämförande redovisade till-växtmått som speglar samtliga faktorer som påverkar vår verksamhet. Vårt sätt att bestämma mått som inte överensstämmer med god redovisningssed samt vår presen-tation av dem i denna ekonomiska informa-tion kan skilja sig från hur andra företag använder mått som inte överensstämmer med god redovisningssed med liknande beteckning.

Koncernledningen behåller den strategiska styrningen av kostnaderna som ingår i redo-visad ekonomisk information men som undantas när ekonomiska mått för kärnverk-samheten beräknas och följer dessas inver-kan på redovisat rörelseresultat och vinst per aktie. Kontrollen av driften delegeras från fall till fall för att säkerställa tydligt ansvar och enhetlighet för varje kostnadskategori .

Verksamhetsbakgrund och viktiga händelser 2009

Verksamhetsbakgrunden återfi nns i avsnit-ten Omvärldsanalys, Geografi sk översikt och Terapiområdesöversikt där utvecklingen för våra produkter och geografi ska regioner beskrivs i detalj.

Försäljningen av våra produkter påverkas direkt av medicinska behov och betalas i allmänhet av sjukförsäkringar eller nationella hälsovårdsbudgetar. Vårt rörelseresultat kan påverkas av ett antal andra faktorer än genomförandet av affärsplaner och normal konkurrens, bland annat:

Negativ inverkan på läkemedelspriserna

>

till följd av ändrade regler och ny lagstift-ning. Trots att det inte föreligger någon direkt statlig priskontroll i USA leder exempelvis insatser från enskilda delstat-liga program och sjukvårdsförsäkrande organ till prispress. I andra delar av värl-den fi nns olika styrmekanismer för pris-sättning och försäljningsvolymer samt rabattering i efterhand, baserade på försäljningsnivåer som fastställs av län-dernas myndigheter.

Risken för generisk konkurrens som en

>

följd av att patenträttigheter eller patent-Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

risk från en konkurrent, vilket kan påverka försäljningsvolymer och priser negativt, som exempelvis lanseringen av generisk konkurrens för både Ethyol och Pulmicort Respules under 2008.

Tidpunkterna för introduktion av nya

>

produkter som kan påverkas av natio-nella registreringsmyndigheter och risken att dessa nya produkter inte blir de för-säljningsframgångar som bolaget förvän-tar, liksom försäljningsutvecklingen och kostnaderna efter lanseringar av nya produkter.

Valutakursförändringar. AstraZeneca

>

redovisar i USD. Vi har även betydande exponering mot övriga valutor, framför allt euro, japanska yen, brittiska pund och svenska kronor.

Makrofaktorer, t ex större efterfrågan från

>

en åldrande befolkning och ökade krav för att tillgodose tillväxtmarknaderna.

På lång sikt är det avgörande att vår FoU-verksamhet är framgångsrik och vi avsätter avsevärda resurser till detta område. För-delarna med en sådan satsning uppkom-mer på lång sikt men är förknippade med betydande osäkerhet om huruvida och när den leder till nya produkter.

Vårt ekonomiska utfall för 2009 är i korthet följande :

Redovisad försäljning på 32 804 MUSD,

>

motsvarande en försäljningstillväxt på 7%

CER (redovisat: 4%).

Stark utveckling på tillväxtmarknaderna

>

med en försäljningstillväxt på 12% CER (redovisat: 2%).

I resultatet för kärnverksamheten ingår

>

inte särskilda avsättningar för juridiska kostnader på sammanlagt 636 MUSD (vilka påverkade redovisat resultat för året). 524 MUSD av detta avser den undersökning som genomförs av US Attorney’s Offi ce avseende försäljnings- och marknadsföringsmetoder för Seroquel och 112 MUSD avser tvisten om genomsnittligt grossistpris.

Rörelseresultatet ökade med 24% CER

>

(redovisat: 26%). Rörelseresultatet för kärnverksamheten ökade med 23% CER (redovisat: 24%). En avstämning mellan dessa mått återfi nns i tabellen Avstäm-ning mellan redovisat resultat och resultat för kärnverksamheten på sidan 40.

Vinst per aktie på 5,19 USD motsvarade

>

en ökning med 22% CER (redovisat:

24%). Vinst per aktie för kärnverksamhe-ten (Core EPS) uppgick till 6,32 USD, en ökning med 23% CER (redovisat: 24%).

Nettokassafl ödet från verksamheten

>

ökade till 11 739 MUSD (2008: 8 742 MUSD).

Utdelningarna ökade till 2 977 MUSD

>

(2008: 2 739 MUSD).

Netto likvida medel per den 31 december

>

uppgick till 535 MUSD, en förbättring med 7 709 MUSD, jämfört med en net-toskuld på 7 174 MUSD föregående år.

Totala omstrukturerings- och

synergi->

kostnader, relaterade till det globala pro-grammet för att förändra kostnadsbasen för verksamheten uppgick till 659 MUSD under 2009 (2008: 881 MUSD). Hittills uppgår därmed totala omstrukturerings- och synergikostnader till 2 506 MUSD .

Kortfattad analys av perioden jan–dec 2009

Den redovisade försäljningen ökade med 4% (7% CER). Försäljningen gynnades av stark tillväxt för Toprol-XL i USA, genom att två generiska metoprololsuccinatprodukter drogs tillbaka från marknaden och till följd av statliga beställningar i USA av vaccinet mot den nya infl uensan H1N1 (svininfl uen-san). Korrigerat för detta ökade den globala försäljningen med 4%. Astra Zeneca för-väntar sig att denna effekt försvagas när generiska konkurrenter åter kommer på marknaden. Försäljningen på tillväxtmark-naderna ökade med 12% CER.

Bruttomarginalen för kärnverksamheten på 83% för hela året var 2,4% högre än föregå-ende år i fasta valutakurser (redovisat:

ökning 3,3%). Lägre betalningar till Merck och fortsatta produktivitetsförbättringar och förändringar i produktmixen uppvägdes delvis av högre royaltybetalningar till följd av ökade försäljningsvolymer för relevanta produkter.

FoU-kostnaderna för kärnverksamheten uppgick till 4 334 MUSD för hela året, 3%

lägre än föregående år i fasta valutakurser (redovisat: minskning 15%), genom att ökade investeringar i biologiska läkemedel mer än uppvägdes av fortsatta produktivi-tetsinitiativ och lägre kostnader i samband med att projekt i sen utvecklingsfas fort-satte till förberedelse för registrering.

Marknadsförings- och administrationskost-nader i kärnverksamheten på 9 890 MUSD för hela året var 5% högre än föregående år i fasta valutakurser (redovisat: ökning 4%).

Starkare intäktsutveckling än förväntat möjliggjorde satsningar på framtida tillväxt.

Detta skedde genom ökade investeringar i marknadsföring på tillväxtmarknaderna och befi ntliga varumärken samt satsningar på att stödja lanseringsplaner för nya produkter som väntar på registrering. I ökningen av marknadsförings- och administrationsnaderna ingick också ökade juridiska kost-nader och nedskrivning av immateriella anläggningstillgångar avseende IT-system, vilka endast delvis motverkades av produk-tivitetsförbättringar.

Övriga intäkter för kärnverksamheten på 926 MUSD var 192 MUSD högre än 2008, huvudsakligen till följd av avyttringen av rättigheterna till gemensam marknadsföring av Abraxane™ och avyttring av nordiska receptfria produkter under första halvåret.

Kostnader för nedskrivningar avseende immateriella anläggningstillgångar uppgick till totalt 415 MUSD under året. Kostnader på sammanlagt 272 MUSD, vilka utgörs av kostnader för nedskrivning av tillgångar avseende inkomstfl ödet från HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer och andra tillgång ar som aktiverats som en del av förvärvet av MedImmune, ingår inte i kärn-verksamhetens resultat.

Under året har utvecklingen av fl era rättsliga ärenden lett till avsättningar på totalt 636 MUSD. Detaljerad information fi nns i not 25 till bokslutet från sidan 166.

Från kärnverksamhetens resultat undantogs också omstrukturerings- och synergikost-nader på sammanlagt 659 MUSD, vilka uppkom när koncernen fortsatte sitt tidigare meddelade effektiviseringsprogram, och avskrivningar på totalt 511 MUSD avseende tillgångar som aktiverats som en del av förvärvet av MedImmune, och partial retire-ment avseende Merck, vilka påverkade redovisat rörelseresultat.

Rörelseresultatet för kärnverksamheten uppgick till 13 621 MUSD, en ökning med 23% CER (redovisat: 26%). Rörelsemargina-len för kärnverksamheten ökade med 5,1%

till 41,5% av intäkterna, till följd av försälj-ningstillväxt, effektiviseringsvinster avseende hela kostnadsbasen, lägre FoU-kostnader och avyttringar inom övriga intäkter.

Finansnettot uppvisade ett underskott på 736 MUSD under året, jämfört med 463 MUSD 2008. De huvudsakliga bidragande faktorerna bakom ökningen var fortsatt återföring av vinsten vid marknadsvärdering, minskade ränteintäkter på grund av lägre räntesatser, en högre nettokostnad för räntor på pensionsåtaganden, delvis upp-vägda av minskade räntekostnader på grund av lägre skuldsättning.

I fi nansnettot ingick en förlust vid marknads-värdering på 145 MUSD under året (2008:

vinst 130 MUSD) till följd av att kredit-spreadarna minskat sedan årsskiftet.

Vinsten vid marknadsvärdering på 130 MUSD som redovisades för föregående år, avsåg i huvudsak två långfristiga obliga-tionslån. Dessa obligationslån omvandlades till rörlig ränta genom swappar och redovi-sades till verkligt värde enligt IFRS.

38 Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

39

Översikt

första hand på en ökning av resultatet för perioden med 1 414 MUSD, effekten av gynnsamma valutaeffekter vid konsolidering motsvarande 1 365 MUSD och minskade aktuariella förluster motsvarande 663 MUSD, jämfört med 2008 .

Försäljning per marknad

Information om utvecklingen inom de olika geografi ska områdena fi nns i avsnittet Geografi sk översikt från sidan 50.

Finansiell ställning, inklusive kassafl öde och likviditet – 2009 Alla uppgifter i detta avsnitt utgörs av redovi-sade siffror (om inte annat anges).

Nettotillgångarna ökade med 4 761 MUSD till 20 821 MUSD. Ökningen av koncernens vinst på 7 521 MUSD påverkades av utdel-ningar på 3 026 MUSD. Valutakurseffekter vid konsolidering och aktuariella förluster minskade också nettotillgångarna under året.

Materiella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar ökade med 264 MUSD till 7 307 MUSD, i första hand på grund av tillskott på 967 MUSD och valuta-kurseffekter på 391 MUSD motverkat av Enligt denna redovisningsprincip värderas

både obligationerna och tillhörande räntes-wappar till verkligt värde och förändringar i verkligt värde redovisas i resultaträkningen.

Det verkliga värdet av varje instrument speglar förändringar i marknadsräntor, vilka i stort sett tar ut varandra, men obligationer-nas verkliga värde kommer också att spegla förändringar i kreditspreadar. Vinsten 2008 har nu helt återförts under 2009, och efter-som kreditspreadarna fortsatte att minska under det sista kvartalet 2009 har ytterligare förluster bokförts .

Den effektiva skattesatsen för året var 30,2%. Exklusive effekten av avsättningarna för juridiska kostnader på 636 MUSD, skulle den effektiva skattesatsen ha varit 28,8%

(2008: 29,4%). Våra skatteexponeringar återfi nns i not 25 till bokslutet från sidan 166.

Vinsten per aktie för kärnverksamheten uppgick till 6,32 USD, en ökning med 23%

CER jämfört med 2008, genom att det ökade rörelseresultatet för kärnverksam-heten delvis uppvägdes av ökat underskott i fi nansnettot. Redovisad vinst per aktie ökade med 24% till 5,19 USD.

Totalresultatet för året ökade med 3 266

avskrivningar och nedskrivningar mot-svarande 943 MUSD.

Goodwill och immateriella anläggningstillgångar

Goodwill och immateriella anläggningstill-gångar har ökat med 82 MUSD till 22 115 MUSD. Goodwill härrör i första hand från förvärvet av MedImmune och från omstruk-tureringen 1998 av vårt joint venture i USA med Merck. Ingen goodwill har aktiverats under 2009. Immateriella anläggningstill-gångar har minskat med 97 MUSD till 12 226 MUSD. Förvärven uppgick samman-lagt till 1 003 MUSD, avskrivningarna till 729 MUSD och nedskrivningarna sammanlagt till 415 MUSD. Valutaeffekter ökade de immate-riella anläggningstillgångarna med 178 MUSD.

I förvärven under 2009 ingick 300 MUSD avseende delbetalningar enligt samarbets-avtalet med BMS, 200 MUSD avseende vårt avtal med Targacept och 126 MUSD avse-ende vårt avtal med Nektar.

Under 2009 uppgick nedskrivningarna till sammanlagt 415 MUSD. En nedskrivning på 150 MUSD gjordes till följd av en omvärde-ring av licensintäkterna från HPV-vaccinet Försäljning per terapiområde (2009 och 2008)

2009 2008 2009 jämfört med 2008

Tillväxt p g a

Tillväxt fasta valutakurs- Tillväxt fasta Redovisad Redovisad valutakurser effekter Redovisad valutakurser tillväxt

MUSD MUSD MUSD MUSD % %

Hjärta/kärl 8 376 1 737 – 324 6 963 25 20

Mage/tarm 6 011 – 157 – 176 6 344 –2 – 5

Infektion och övrigt 2 631 257 – 77 2 451 10 7

Neurovetenskap 6 237 566 – 166 5 837 10 7

Cancer 4 518 – 330 – 106 4 954 – 7 – 9

Andningsvägar och infl ammation 4 132 234 – 230 4 128 6

Övrig verksamhet 899 10 – 35 924 1 – 3

Totalt 32 804 2 317 – 1 114 31 601 7 4

Rörelseresultat (2009 och 2008)

2009 2008 Andel av försäljningen 2009 jämfört med 2008 Tillväxt p g a

Tillväxt fasta valutakurs- Redovisad Redovisad Tillväxt fasta Redovisad Redovisad valutakurser effekter Redovisad 2009 2008 valutakurser tillväxt

MUSD MUSD MUSD MUSD % % % %

Intäkter 32 804 2 317 – 1 114 31 601 7 4

Kostnad för sålda varor –5 775 540 283 – 6 598 – 17,6 – 20,9 – 8 –12 Bruttoresultat 27 029 2 857 – 831 25 003 82,4 79,1 11 8 Distributionskostnader – 298 – 37 30 – 291 – 0,9 – 0,9 13 3 Forskning och utvecklingskostnader – 4 409 298 472 – 5 179 – 13,5 –16,4 – 6 –15 Marknadsförings- och administrationskostnader – 11 332 –945 526 – 10 913 – 34,5 – 34,6 9 4 Övriga rörelseintäkter och kostnader 553 33 – 4 524 1,7 1,7 6 6

Rörelseresultat 11 543 2 206 193 9 144 35,2 28,9 24 26

Finansnetto – 736 – 463

Resultat före skatt 10 807 8 681

Skatter –3 263 –2 551

Periodens resultat 7 544 6 130

Vinst per aktie (USD) 5,19 4,20

Tillväxttakt (där denna är meningsfull) för poster nedanför Rörelseresultat anges på annan plats i denna redovisning.

Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

mot livmoderhalscancer. Nedskrivningar av andra tillgångar som förvärvats med MedIm-mune uppgick till 122 MUSD. Nedskrivningar relaterade till förvärvet av MedImmune, och som därför inte ingår i resultatet för kärn-verksamheten, uppgick till 272 MUSD. Dess-utom skrevs 93 MUSD av för produkter under utveckling.

I förvärven av immateriella anläggningstill-gångar under 2008 ingick en betalning till Merck enligt befi ntliga avtal, genom vilka Mercks rättigheter i USA avseende våra produkter kommer att upphöra (under förut-sättning att optioner utnyttjas med början 2010). Som en följd av betalningen behöver

inte AstraZeneca längre göra villkorade betalningar för dessa produkter. I betal-ningen ingick 1 656 MUSD avseende à conto-betalningar för rättigheter som kommer att uppkomma om vi utövar fram-tida optioner. Om AstraZeneca inte utövar dessa optioner kommer vissa rättigheter att förbli hos Merck och leda till en nedskrivning av rättigheter som inte förvärvats. Ytterligare information om denna fråga fi nns i not 25 till bokslutet från sidan 166.

Varulager

Varulagret har ökat med 114 MUSD till 1 750 MUSD, främst på grund av valuta-effekter .

Fordringar, skulder och avsättningar Kundfordringar och andra kortfristiga ford-ringar ökade med 448 MUSD till 7 709 MUSD. Valutaeffekter ökade fordringarna med 220 MUSD. Den underliggande ökningen på 228 MUSD berodde främst på ökad försäljning under sista kvartalet och på ökade försäkringsersättningar.

Per den 31 december har juridiska kostna-der på ca 656 MUSD (2008: 512 MUSD) uppkommit i samband med produktan-svarsmålen avseende Seroquel, varav 39 MUSD inte täcks av försäkring. Den 31 december har AstraZeneca bokfört en försäkringsfordran på 521 MUSD (2008:

Avstämning mellan redovisat resultat och resultat för kärnverksamheten

Omstrukturerings- Nedskrivning för

och synergi- Merck & MedImmune immateriella Avsättning för 2009 kärn-Redovisad kostnader Avskrivning tillgångar juridiska kostnader verksamheten

2009 MUSD MUSD MUSD MUSD MUSD MUSD

Bruttoresultat 27 029 188 – 27 217

Distributionskostnader – 298 – 298

Forsknings- och utvecklingskostnader – 4 409 68 – 7 – –4 334

Marknadsförings- och administrationskostnader –11 332 403 403 – 636 –9 890 Övriga rörelseintäkter och kostnader 553 – 108 265 – 926

Rörelseresultat 11 543 659 511 272 636 13 621

Finansnetto – 736 –736

Resultat före skatt 10 807 659 511 272 636 12 885

Skatter – 3 263 – 199 – 125 – 82 – 34 – 3 703

Periodens resultat 7 544 460 386 190 602 9 182

Vinst per aktie (USD) 5,19 0,32 0,27 0,13 0,41 6,32

Omstrukturerings- Nedskrivning för

och synergi- Merck & MedImmune immateriella Avsättning för 2008 kärn-Redovisad kostnader Avskrivning tillgångar juridiska kostnader verksamheten

2008 MUSD MUSD MUSD MUSD MUSD MUSD

Bruttoresultat 25 003 405 25 408

Distributionskostnader – 291 – – 291

Forsknings- och utvecklingskostnader –5 179 166 60 – – 4 953 Marknadsförings- och administrationskostnader – 10 913 310 406 257 – – 9 940

Övriga rörelseintäkter och kostnader 524 120 90 734

Rörelseresultat 9 144 881 526 407 10 958

Finansnetto –463 – – 463

Resultat före skatt 8 681 881 526 407 10 495

Skatter – 2 551 – 259 – 125 –121 – – 3 056

Periodens resultat 6 130 622 401 286 7 439

Vinst per aktie (USD) 4,20 0,43 0,28 0,19 5,10

2009 2008 2009 jämfört med 2008

Tillväxt p g a

Kärn- Tillväxt fasta valutakurs- Kärn- Tillväxt fasta Total tillväxt verksamheten valutakurser effekter verksamheten valutakurser kärnverksamheten

2008 jämfört med 2009 kärnverksamheten MUSD MUSD MUSD MUSD % %

Bruttoresultat 27 217 2 660 – 851 25 408 10 7

Distributionskostnader –298 – 37 30 – 291 13 3

Forsknings- och utvecklingskostnader – 4 334 150 469 –4 953 – 3 – 13 Marknadsförings- och administrationskostnader – 9 890 –452 502 – 9 940 5 – 1 Övriga rörelseintäkter och kostnader 926 194 – 2 734 26 26

Rörelseresultat 13 621 2 515 148 10 958 23 24

Finansnetto – 736 – 463

Resultat före skatt 12 885 10 495

Skatter –3 703 – 3 056

Periodens resultat 9 182 7 439

Vinst per aktie (USD) 6,32 5,10

40 Förvaltningsberättelse | Ekonomisk översikt

41

Översikt

426 MUSD) vilket utgör den maximala för-säkringsfordran som AstraZeneca för närva-rande kan bokföra enligt gällande

redovisningsprinciper. Detta belopp kan komma att öka då AstraZeneca anser att sannolikheten är större för att den övervä-gande delen av de hittills uppkomna kostna-derna utöver 39 MUSD till slut kan

återvinnas genom försäkringen, än att så inte skulle vara fallet. Det kan emellertid inte garanteras att ytterligare skydd omfattas av försäkringarna eller att den redovisade för-säkringsfordran kan återvinnas i sin helhet.

återvinnas genom försäkringen, än att så inte skulle vara fallet. Det kan emellertid inte garanteras att ytterligare skydd omfattas av försäkringarna eller att den redovisade för-säkringsfordran kan återvinnas i sin helhet.

In document Hälsa i verkligheten (Page 38-52)