• No results found

5. Resultat och presentation av intervjupersoner

5.1. Anna och Louise

Anna 41 år

Anna har en femtonårig dotter som heter Louise. Hon är separerad och bor i villa tillsammans med sin dotter och nya partner. Hon arbetar som administratör och på fritiden bland annat tränar hon.

Annas mobiltelefon är en Sony Ericsson och hon säger själv att den inte är så ny. Hon har alltid ärvt mobiltelefoner och därför aldrig köpt någon åt sig själv. Sin första mobil fick hon av en kompis som skaffat en ny (nuvarande sambon). Men hon menar att om hon inte hade fått mobiltelefonen så hade hon nog köpt en i alla fall. Anledningen till att Anna skaffade sig en mobiltelefon var enbart för kontakten med dottern Louise. Abonnemanget Anna har är Telia och hon har kontantkort. Hon tror att hon ungefär köper påfyllnad till kortet för hundra kronor två gånger i kvartalet, men menar att det är lite olika. Anna har även en fast telefon hemma.

Louise 15 år

Louise är dotter till Anna och går i nian. Föräldrarna är separerade och Louise bor mestadels hos sin mamma och hennes sambo, hon är hos sin pappa två helgdagar i månaden. På fritiden tränar Louise, allt från spinning till pump, ungefär fyra gånger i veckan.

Louise fick sin första mobiltelefon då hon gick i trean. Hon fick den i julklapp av Jonas som är sambo med hennes mamma och Louise säger att hennes mamma egentligen inte ville att hon skulle få den.

Den mobiltelefonen Louise har idag är en Sony Ericsson och abonnemanget är Telia. Hon uppskattar att månadskostnaden ligger mellan tvåhundra till trehundra kronor. Louise tycker att den mobiltelefonen hon har nu är bättre än hennes förra eftersom det finns mp3 och kamera i den. Hon använder sig av alla funktioner i mobiltelefonen men säger att det blir mest sms och minst internet eftersom internet kostar mycket.

5.1.2. Kommunikationssätt

Samtal och sms

Anna säger att hon och Louise oftare sms:ar till varandra än ringer men att det för två till tre år sedan såg det annorlunda ut, då ringde de oftare. Hon menar att det har att göra med att den mobiltelefonen hon har idag är lättare att sms:a med. När de sms:ar är det ofta för kontakt, att höra av varandra och Anna säger att om hon vill Louise någonting där hon känner att hon vill ha direkt kontakt, så ringer hon istället. Anna menar att det är smidigt att sms:a, det går snabbt och sedan får hon svaret när den andre hinner svara. Louise säger att hon ringer om hon behöver ett snabbt svar och sms:ar om det går bra att få svaret när som helst.

Fast telefon – mobiltelefon

Hemma hos Anna och Louise finns det en fast telefon och de har också varsin mobiltelefon.

Anna menar att i och med att tonåringarna idag har mobiltelefoner och ringer varandra direkt till dem så missar hon som förälder kontakten med andra föräldrar och även med vissa av Louises kompisar. De närmaste vännerna till Louise ringer dock till den fasta telefonen.

Det är några av hennes kompisar som, tjejerna, de ringer till vår fasta telefon och då brukar jag, svarar jag så brukar jag småprata. Då får jag lite kontakt med dem, men övriga nej (Anna 41 år).

Anna har inte heller telefonnummer till Louises kompisars mobiler.

Men jag kan ringa till Jonna som är Louises bästa kompis eller till Maja då, till deras föräldrar och fråga om mobilnummer till deras tjejer då. Men annars har jag ju inte, det är ju inte så att hon har en lista med mobilnumren, tyvärr (Anna 41 år).

5.1.3. Tillgänglighet

Att vara tillgänglig

Louise uppger att hon alltid är tillgänglig för sina föräldrar på mobiltelefonen och hon menar att det är bra att kunna nå varandra. Hon säger också att hon kan bli lite irriterad om hennes mamma inte är tillgänglig via mobiltelefonen, att hon då ringer till sin mammas sambo istället eftersom han alltid har sin mobiltelefon med sig.

Anna uppger att hon förväntar sig att Louise ska svara på sms eller telefonsamtal men hon säger att hon inte förväntar sig svaret direkt. Om hon vet att Louise till exempel är i skolan så räknar hon med att svaret kanske dröjer fram till lunch och om Louise är med kompisar så förväntar hon sig svar inom ungefär en halvtimme. Det har hänt en gång att Anna inte fick något svar inom den tid hon förväntade sig.

Okey, jag var inte orolig men jag tänkte att ”hm nu vill jag nog faktiskt att hon tar kontakt”.

Men jag var inte orolig men det var ändå det här att, undrande var jag. Ja, undrande var jag.

Och så ringde hon sedan och sa att ”ja, jag, telefonen låg i jackan (Anna, 41 år).

Arbete och skola

Anna har sin mobiltelefon med sig då hon är på arbetet men hon använder den bara till att sms:a Louise eller svara när det ringer om hon känner att det är ett samtal hon måste ta. Om det är Louise som sms:ar eller ringer så svarar hon alltid, förr eller senare. Louise uppger att hon oftast brukar ringa till sin mamma efter skolan och säga att hon har kommit hem. När hon är i skolan har hon mobiltelefonen med men då är den på vibration.

Fritid och aktiviteter

Anna säger att sms:en till Louise mest är för kontaktens skull. Om Louise är iväg på

hon gör. Hon vill att Louise ska veta att hon finns där men säger att hon inte vill vara påträngande.

…Att jag kan skicka iväg om hon är med kompisar en kväll, så skickar jag iväg ett ”allt okey?” och så en smiley gubbe då, och så ”jag älskar dig” eller ”kramisar” eller ”ha trevligt” efteråt då va, så att hon inte känner att det är kontroll. Utan att jag bara vill henne väl, men jag vill att hon ändå känner att jag struntar inte i vad hon gör (Anna 41 år).

När Anna sms:ar till Louise väntar hon sig ett svar och om svaret dröjer så skickar hon ofta ett sms där det står ”hoho”. Anna väntar sig svar olika snabbt beroende på var Louise är och vad hon gör. På fredag och lördagskvällar är hon snabbare med att kolla om Louise svarar. Hon sms:ar också mer till Louise när det är helgkväll än mitt i veckan. Anna tror att denna kontakt de har då Louise är iväg någonstans på kvällen även kan kännas som en trygghet för Louises del. Att det kan kännas bra för henne att veta att allt är bra hemma.

Louise säger att hon alltid hör av sig minst en gång under en helgkväll om hon är iväg på någonting, med kompisar eller på fest.

Då Louise mamma Anna är iväg på någonting under kvällstid som till exempel bio brukar hon sms:a till Louise och Louise säger att det känns bra. Hon är van vid att hennes mamma skickar sms när hon är borta under kvällstid och Louise säger att om hon inte skulle skicka sms så skulle Louise bli lite orolig.

Ja, jag vill liksom, om mamma är typ på bio eller så brukar hon skriva ”nu börjar bion” och

”nu är den slut” och typ ”nu åker jag hem” liksom och det känns också liksom bra, veta lite vad hon gör (Louise 15 år).

Förflyttningskontakt

När Louise gör någonting speciellt på helgen så som fest eller liknande brukar hon höra av sig till sin mamma och särskilt då hon förflyttar sig från ett ställe till ett annat.

…om jag ska gå någonstans så brukar jag säga det och om vi går någon annan stans och sedan någon annan stans så brukar jag liksom skicka ett sms i alla fall, om att nu sticker vi dit i stället (Louise 15 år).

Louise brukar oftast även skicka ett sms då hon är på väg hem och hon menar att det känns tryggt även för henne att de vet att hon är på väg.

5.1.4. Ärlighet och förtroende

Anna tror att det är lättare att inte vara ärlig då man sms:ar än om man ringer. Hon menar att om hon pratar i telefon med någon så kan det gå att höra på tonfallet om något inte stämmer.

Louise menar också, precis som Anna, att det är lättare att vara oärlig via sms än vid telefonsamtal. Hon menar att om man inte orkar skriva hela situationen så kanske man förkortar om den. Louise säger att hon och hennes mamma har en ärlig och rak kommunikation och att hon alltid är ärlig gentemot sin mamma.

Ja, mamma försöker alltid vara så himla förstående så det är lika bra att vara ärlig liksom, sin sak, men pappa är lite ”hur kan du göra så och bla bla bla” och då vill man inte vara lika ärlig och då, det beror på hur föräldern är. Hur mer förstående de är desto ärligare är man tycker jag i alla fall, i stället för att brusa upp och bli värsta förbannad (Louise 15 år).

Vi pratar lite med både Anna och Louise om den positioneringstjänst som idag finns att köpa, så att det går att se var den andre befinner sig. Anna säger att hon inte skulle tycka om det, att det blir som att sätta en radiosignal på Louise. Hon menar att Louise måste se att hon litar på henne, att hon är där hon säger att hon är. Vidare menar Anna att eftersom Louise hör av sig då hon åker någon annan stans än dit hon sa från början så hade de ju med positioneringstjänsten missat den kontakten, då hade den inte behövts och det tycker Anna hade varit synd. Louise säger att det inte hade varit så farligt att ha positioneringstjänst eftersom hon ändå alltid säger var hon är någonstans men samtidigt är det ingenting hon vill ha.

Related documents