• No results found

5. Resultat och presentation av intervjupersoner

5.2 Cynthia och Elina

Cynthia 46 år

Cynthia är mamma till två döttrar som är 26 och 14 år. Hon är ensamstående och bor i en trerumslägenhet tillsammans med sin fjortonåriga dotter Elina. Just nu studerar hon på högskolenivå och jobbar upptill på ett Café. Det är fullt upp med att läsa och jobba så Cynthia

menar att hon inte hinner ägna sig åt någon fritidssysselsättning, inte just nu i alla fall. Förut tränade hon en till två gånger i veckan men det hinns inte med idag.

Sin första mobiltelefon köpte Cynthia 1999 och det var för att hålla kontakt med sin äldsta flicka som då bodde hemma. Hon köpte då två stycken så att de kunde ringa varandra och Cynthia menar att det kändes tryggt att ha den kontakten.

För tillfället har Cynthia en mobiltelefon av märket LG och abonnemanget är Tre. Hon betalar 399kr för 3000 minuter och menar att hon pratar mycket i telefon som student. Cynthia har ingen fast telefon hemma.

Cynthia har ganska många funktioner i sin mobiltelefon men hon använder sig bara av sms, samtal och mms.

Elina 14 år

Elina är 14 år och hon går i åttan. Hon bor i en lägenhet tillsammans med sin mamma och är hos sin pappa varannan helg. Hon har en storasyster på mammans sida som inte bor hemma och två småsyskon på pappans sida. På fritiden är hon för det mesta på Fritidsgården och hos kompisar.

Elina gick i trean då hon fick sin första mobiltelefon. För tillfället har hon två mobiltelefoner, en ny och en gammal, den ena med abonnemang tre och den andra Telia. Märke på mobilerna är LG och Sony Ericsson. Hon menar att hon har två telefoner och två olika abonnemang för att det då blir billigare att ringa till vissa och en del har inte henne nya nummer. Elina fyller på kontantkort för 150kr var femte vecka.

Funktionerna Elina använder oftast är samtal och sms men det händer att hon skickar bilder från mobiltelefonen också. Hon kan också spela upp musik och göra om bilder på sin mobiltelefon.

5.2.1. Kommunikationssätt

Samtal och sms

Cynthia säger att hon inte brukar skicka sms till Elina utan vanligast är att de ringer till varandra. Samtalen rör oftast praktiska saker som till exempel att Elina ringer och talar om att

hon ska någonstans eller kanske behöver någonting. Elina uppger att hon oftast sms:ar med sina kompisar och ringer sina föräldrar. Elina säger att en anledning till att hon och hennes mamma ringer är för att det blir billigare än sms.

Fast telefon – mobiltelefon

Cynthia och Elina har ingen fast telefon hemma utan använder alltid sina mobiler då de ringer eller tar emot samtal. Då Elina ringer till kompisar väljer hon att ringa till deras mobiltelefon, om de har en, framför den fasta telefonen. När Elinas kompisar vill ha tag på henne ringer de direkt till hennes mobiltelefon men om den skulle vara avstängd kan det hända att de ringer till mamma Cynthias mobil istället, det är hennes mobilnummer som står på klasslistan.

5.2.2. Tillgänglighet

Att vara tillgänglig

Elina är tillgänglig för sina föräldrar via mobiltelefonen förutom då hon är på dans, i skolan eller tränar, hon har då mobiltelefonen påslagen men ljudlös. För Elina känns det viktigt att vara tillgänglig.

Ja, om någonting händer, vad som helst kan liksom hända eller liksom jag behöver åka iväg någonstans eller så eller till kompisarna om ja vi ska umgås (Elina 14 år).

Elina menar att det skiljer mellan hur hennes mamma och pappa hanterar situationen om hon inte svarar i mobiltelefonen. Hon säger att hennes pappa ringer varannan timme ända tills hon svarar medan hennes mamma kanske ringer upp en eller två gånger och förstår att hon har lektion eller är upptagen med annat och då skickar hon ett sms istället där hon ber Elina att ringa upp när hon kan.

Cynthia säger att hon aldrig har sin mobiltelefon avstängd men att den står på tyst läge då hon har föreläsningar och jobbar, hon tittar på den med jämna mellanrum. Det finns inget tillfälle då hon inte vill vara anträffbar så länge det rör hennes barn. Om hon missar ett samtal från Elina anar hon att det rör sig om någonting viktigt eftersom Elina inte hade ringt annars.

Arbete och skola

Cynthia har alltid sin telefon med sig även om den ibland är på ljudlöst läge och hon kollar av den ungefär en gång per halvtimme eller timme.

…utan då och då springer jag till den för att se om jag har fått några sms. Om jag liksom vet att Elina är i skolan så då är det helt okey, då vet jag att hon är i skolan liksom. Till exempel hemma ensam själv på kvällen, oftast jobbar jag till halv åtta och då tittar jag till telefonen oftare (Cynthia 46 år).

Fritid och aktiviteter

Cynthia menar att då Elina rör sig på egen hand under helgkvällar så har de kommit överens om vem av dem som ska höra av sig under kvällen, vilket alltid har fungerat bra mellan dem.

De gånger Cynthia inte har kommit fram på Elinas telefon så ringer hon igen flera gånger tills hon får svar, vilket hon poängterar inte har skett särskilt ofta. Om Elina skulle vara på fest så vet hennes mamma när festen slutar och då tar någon av dem kontakt med den andra via mobiltelefonen. Cynthia anser att hon inte har anledning att störa Elina under hennes aktiviteter eftersom Elina alltid själv kan höra av sig till Cynthia om det är något, att hon till exempel kan skicka ett sms att allt är okey eller att hon är på väg hem.

På helgen träffar Elina kompisar eller så är hon på disco som ordnas av Fritidsgården. Då hon är någonstans på helgen så säger hon att hon brukar sms:a till sin mamma hur det är.

Om Elina är hemma och hennes mamma Cynthia är iväg på kvällstid brukar Elina sms:a eller ringa och höra vad hon gör eller hur det är.

Förflyttningskontakt

Elina brukar ringa sin mamma för att informera var hon är och vad hon ska göra. Ett exempel hon nämner är om hon kommer hem från skolan och inte hennes mamma är hemma.

Då kanske jag sätter mig vid datorn en stund och fixar läxor, men sedan kanske jag ringer upp och säger ”jag är hemma mamma och jag ska gå till Fritidsgården nu en stund” (Elina 14 år).

Elina berättar också att om hon till exempel är på väg hem från någon tjejkompis och det har blivit mörkt ute så ringer hon ibland upp en kompis eller sin mamma för att prata under promenaden hem, detta gör hon för att glömma bort rädslan.

5.2.3. Ärlighet och förtroende

Cynthia tror det är lättare att inte vara helt ärlig via sms än via telefonsamtal men hon menar att hon och Elina inte har problem med det eftersom de har en öppen och ärlig relation. Om Elina skickar ett meddelande som verkar konstigt så ringer Cynthia upp henne för att få klarhet. Elina tror att det är lika lätt att vara oärlig både via sms och via telefonsamtal men hon har själv ingen anledning att vara oärlig förutom ibland då hennes pappa ringer henne.

Den situationen som är då är att Elina är på Fritidsgårdens disco, vilket hennes pappa inte tycker om.

Om man är på disco och man ser att ja det är pappa och man känner att ”jo jag måste svara han har ringt många gånger”, då kanske man måste gå ut och så frågar han ”ja var är du?”

”ja, jag är med en tjejkompis” liksom så ”ja men varför hör jag bilar?” och så säger man

”ja men vi sitter utanför henne i hennes altan”. Man måste hitta på något känner man (Elina 14 år).

Då vi pratar om positioneringstjänsten där man kan se var den andre befinner sig säger Cynthia att hon haft det genom abonnemanget med Tre men att hon inte har använt det.

…men jag använder inte det för att vi har en så bra kontakt annars så jag vet var hon är någonstans, så jag behöver inte det liksom. Det kostar 19 kronor i månaden något sådant där, utöver det andra, så jag har inte den tjänsten nu (Cynthia 46 år).

Elina är tveksam till tjänsten men säger att det nog hade varit okey med hennes mamma men att hon inte hade gillat det.

Om jag berättar ”jo jag är här och här” och om hon då kollar den tjänsten också, kollar upp, ja då känns det, om hon kollar upp mig ja hon litar inte på mig (Elina 14 år).

Related documents