• No results found

Ansökan om invaliditetsförmåner enligt kapitel 5 när

En person som är bosatt i Sverige kan ansöka om sjukersättning och aktiv-itetsersättning hos Försäkringskassan, under förutsättning att han eller hon omfattas av svensk lagstiftning eller tidigare har omfattats av svensk lagstiftning (artikel 45.4 förordning 987/2009).

Ansökan görs skriftligen på skilda blanketter beroende på om ansökan gäller nedsatt arbetsförmåga eller förlängd skolgång (Riksförsäkringsverkets föreskrifter [RFFS 2002:36] om sjukersättning och aktivitetsersättning).

Försäkringskassan blir då kontaktinstitution och inleder ansökningsförfar-andet. Detsamma gäller vid utbyte av sjukpenning mot sjukersättning eller aktivitetsersättning i de fall personen är bosatt i Sverige. (Artikel 47 i förordning 987/2009)

Har sökanden inte omfattats av svensk lagstiftning ska Försäkringskassan i stället skicka ansökan till den institutionen i det medlemsland vars lag-stiftning den sökanden senast har omfattats av. Försäkringskassan ska även informera den institutionen om när ansökan kom in till Försäkringskassan.

Det datumet gäller som ansökningsdag i även det landet. (Artikel 45.4 och 45.5 i förordning 987/2009) Detta kan meddelas på en blankett E 001. På blanketten ska Försäkringskassan också förklara varför Försäkringskassan inte är kontaktinstitution i det enskilda ärendet.

5.4.1 När Försäkringskassan är kontaktinstitution

Kontaktinstitutionen ska utan dröjsmål underrätta alla berörda institutioner om ansökan (artikel 47.4 i förordning 987/2009).

Enligt artikel 47.4 i förordning 987/2009 ska kontaktinstitutionen utan dröjsmål vidarebefordra ansökan och alla andra tillgängliga handlingar.

Förutom ansökningsblankett E 204 ska Försäkringskassan skicka blankett E 205 SE, blankett E 207 och blankett E 213 till samtliga berörda

institutioner.

Kontaktinstitutionen ska även underrätta de övriga institutionerna om de försäkrings- och bosättningsperioder som den sökande fullgjort enligt dess lagstiftning (artikel 47.5 i förordning 987/2009). Om försäkringshistoriken inte hinner utredas kan en preliminär E 205 skickas vid samma tillfälle som ansökan. Kontaktinstitutionen skickar en slutgiltig blankett E 205 när försäkringshistoriken är färdigutredd. Anledningen till att det ska skickas utan dröjsmål är att alla berörda institutioner ska kunna handlägga ansökan samtidigt.

Blankett E 213 (det detaljerade läkarutlåtandet) är obligatoriskt att skicka till EU-länderna. Det går inte att ersätta genom att enbart skicka andra medicinska underlag eller läkarutlåtanden om hälsotillstånd. Enligt

överenskommelse med de nordiska länderna kan dock Försäkringskassan till dessa länder i stället för E 213 skicka kopia av de läkarutlåtanden och eventuella övriga handlingar som är underlag i ärendet för att bedöma om sökanden uppfyller kraven om nedsatt arbetsförmåga.

Metodstöd – hantering av ansökan

Så snart en ansökan om sjukersättning eller aktivitetsersättning lämnats in till Försäkringskassan eller så fort ett utbyte av sjukpenning mot sjuk-ersättning eller aktivitetssjuk-ersättning är aktuellt, måste handläggaren ta reda på om personen har bott eller arbetat i annat medlemsland för att få reda på om en ansökan ska skickas till andra medlemsländer.

Som tidigare nämnts är det viktigt att handläggaren anger ansökningsdatum på blankett E 204. Även i initiativärenden behövs datum för ansökan. I dessa fall är ansökningsdatum ”datum för Försäkringskassans ställnings-tagande till prövning att rätten till sjukersättning eller aktivitetsersättning”.

För att utreda färdigt vilka försäkrings- och bosättningsperioder som ska anges på blankett E205 SE måste det finnas ett förslag till tidpunkt för försäkringsfallet. Eftersom Försäkringskassan inte får avvakta med att skicka ansökan ska Försäkringskassan utfärda en preliminär blankett E 205 SE och skicka den tillsammans med blankett E 204.

Samtidigt som ansökan E 204 ska Försäkringskassan alltså skicka följande till berörda institutioner:

• En preliminär E 205 SE. På den blanketten anger Försäkringskassan alla fullgjorda svenska försäkrings- och bosättningsperioder fram till dagen den utfärdas.

• Blanketten E 001. Där förklarar Försäkringskassan att en slutlig E 205 SE kommer att skickas till den berörda institutionen så fort Försäkrings-kassan har utrett tidpunkten för försäkringsfallet. Det är först då Försäk-ringskassan kan utreda färdigt vilka försäkrings- och bosättningsperioder som kan användas för att räkna ut ersättningen.

• Uppgifter om den sökandens försäkringshistorik på blankett E 207.

• Läkarutlåtanden och övriga handlingar som kommit in till Försäkrings-kassan och som är underlag för att bedöma villkoren om nedsatt arbets-förmåga. Om ansökan ska skickas till ett land utanför Norden meddelar också Försäkringskassan på blankett E 001 att blankett E 213 kommer att skickas till den berörda institutionen, när läkaren har utfärdat intyget.

Försäkringskassan skickar sedan följande till berörda institutioner:

• Särskilt läkarutlåtande på blankett E 213 i det fall den berörda institution-en är i ett land utanför Nordinstitution-en. Enligt överinstitution-enskommelse med de nordiska länderna kan Försäkringskassan, i stället för att skicka blankett E 213, skicka kopia av de läkarutlåtanden och ev. övriga handlingar som är underlag för att bedöma om sökanden uppfyller kraven om nedsatt arbetsförmåga. Se även avsnitt 5.8.

• Slutlig E 205 SE. På den blanketten anger Försäkringskassan alla full-gjorda svenska försäkrings- och bosättningsperioder fram till utfärdandet.

• Kopia av beslut om sjukersättning eller aktivitetsersättning

Försäkringskassan ska skicka en ansökan till berörda medlemsländer oavsett förslag till beslut. E-blanketterna ska skickas till den berörda institutionen i det andra medlemslandet, oavsett hur lång tid personen har bott eller arbetat i det andra EU-landet.

Om personen ansöker om en fortsatt period med sjukersättning eller aktiv-itetsersättning är det tillräckligt om Försäkringskassan aviserar berörda institutioner med en ny E 204 tillsammans med kopior av tidigare utfärdade E 205 och E 207. Det gäller dock under förutsättning att de tidigare intygade försäkrings- eller bosättningsperioderna inte behöver ändras.

Alla berörda länder ska meddela de försäkrings- och bosättningsperioder, som har fullgjorts enligt den lagstiftning som de tillämpar på sina respektive E 205 blanketter, till Försäkringskassan och övriga berörda institutioner.

Metodstöd – hantering av beslut

Varje berörd institution ska själv meddela den sökande om vilket beslut institutionen fattat samt hur man överklagar beslutet (artikel 48.1 i

förordning 987/2009). Institutionen ska även meddela kontaktinstitutionen

och övriga berörda institutioner om sitt beslut (artikel 47.6 i förordning 987/2009).

När Försäkringskassan är kontaktinstitution ska de berörda institutionerna underrätta Försäkringskassan sina nationella beslut på blankett E 210 (underrättelse om beslut). Den berörda institutionen meddelar om förmånen avslagits, beviljats enligt nationell lagstiftning eller om den har pro rata beräknats. Vidare ska det framgå av blankett E 210 hur sökanden kan överklaga beslutet och inom vilken tidsfrist.

Om Försäkringskassan tidigare har fattat ett provisoriskt beslut enligt förordning 987/2009 ska Försäkringskassan fatta ett slutligt beslut, med omprövningshänvisning, så fort alla medlemsländer sänt in E 210.

När det slutliga beslutet är taget ska handläggaren skicka en sammanfattning av alla besluten till den sökande. Det gör handläggaren på intyg P1. Intyget skickas på svenska om den sökande inte begär att det ska skickas på ett annat av EU:s officiella språk (artikel 48.1 i förordning 987/2009). Därefter ska handläggaren fylla i blankett E 211 och skicka den till samtliga berörda institutioner. Om beslutet fattats med stöd av förordning 1408/71 ska intyg P1 dock inte användas, utan E 211 skickas då även till den sökande.

Annelie är bosatt i Sverige och har aktivitetsersättning. Hon ansöker nu om sjukersättning. Danmark har tidigare fattat beslut om avslag på hennes ansökan om invaliditetsförmån.

Försäkringskassan aviserar Danmark återigen med E 204 tillsammans med kopior av E 205 och E 207, eftersom Annelies ansökan om ny period med ersättning även ska behandlas som en ansökan om invaliditetsförmån i Danmark. Det spelar ingen roll att Danmark meddelat avslag på den tidigare ersättningsperioden. Eftersom de tidigare intygade försäkrings- och bosättningsperioderna inte behöver ändras behöver bara kopior av E 205 och E 207 skickas till Danmark.

På E 204 anger Försäkringskassan datumet för ansökan om sjuk-ersättning.

5.4.2 Provisorisk utbetalning när Försäkringskassan är kontaktinstitution

I avvaktan på att Försäkringskassan, som kontaktinstitution, kan meddela ett slutligt beslut ska Försäkringskassan i vissa fall besluta om en provisorisk betalning av sjukersättning eller aktivitetsersättning till en person. Det blir aktuellt i situationer när sökanden

• uppfyller villkoren för att få rätt till inkomstrelaterad ersättning och/eller garantiersättning enligt svensk lagstiftning, eller

(Artikel 50 i förordning 987/2009).

Försäkringskassan kan alltså inte fatta beslut om att provisoriskt betala ut en inkomstrelaterad ersättning enligt svensk lagstiftning och samtidigt fatta be-slut om att provisoriskt betala ut garantiersättning enligt pro rata temporis-principen och tvärt om. Om en person exempelvis uppfyller villkoren för att få en nationellt beräknad inkomstrelaterad ersättning får han eller hon endast den ersättningen. Det gäller även om Försäkringskassans utredning skulle visa att hon också kan uppfylla villkoren för att få en pro rata-beräknad garantiersättning, till exempel genom sammanläggning med utländska försäkringsperioder. (Artikel 50 i förordning 987/2009)

Försäkringskassan kan också betala ut ett lämpligt förskott till sökanden.

Förskottet ska motsvara den pro rata-beräknade sjukersättningen eller aktivitetsersättningen som sannolikt kan komma att betalas ut till en person.

De uppgifter man får i E 205 om utländska försäkrings- och bosättnings-perioder kan ge tillräckligt grund för att fatta beslut om provisorisk betalning av en pro rata beräknad ersättning. (artikel 50.2 i förordning 987/2009)

Försäkringskassan ska underrätta sökanden om att betalningen av ersätt-ningen är provisorisk eller att den är att anse som ett förskott. Samtidigt ska personen få information om hur han eller hon kan göra för att begära omprövning av det beslutet. (artikel 50.3 i förordning 987/2009)

Sjukersättningen eller aktivitetsersättningen ska sedan betalas ut provisoriskt fram till dess att man fått in de uppgifter som behövs för att fatta slutligt beslut. Det innebär att beslutet kommer att vara provisoriskt fram tills Försäkringskassan får information om vilka beslut övriga berörda

institutioner fattat. Se även Metodstöd – hantering av beslut i föregående avsnitt.

5.5 Ansökan om sjukersättning eller aktivitetsersättning