• No results found

Begäran om omräkning av förmåner som har beviljats i ett eller

En omräkning görs efter begäran av förmånstagaren. Omräkningen gäller en förmån som beviljats innan förordningarna blev tillämpliga i det aktuella fallet, dvs. förmånen har beviljats enligt nationell lagstiftning eller med stöd av en konvention. (Artikel 87.5 i förordning 883/2004)

Denna omräkning kan medföra en högre eller en lägre sjukersättning eller aktivitetsersättning. En minskning av ersättningen kan bli aktuellt i det fall det nya medlemslandet beviljar en pension efter tidigare avslag eller

inne-7.4.1 Metodstöd – handläggning vid ansökan om omräkning För att en omräkning ska kunna göras enligt artikel 87.5 i förordning

883/2004 krävs att personen begär det.

För att begära omräkning finns ingen fastställd blankett. Den enskilde kan därför formulera en sådan begäran på ett vanligt papper. Det kan i

undantagsfall vara möjligt att ta emot en muntlig sådan begäran, men denna måste då noggrant journalföras.

Den som bor i Sverige skickar in en sådan omräkning till Försäkrings-kassan. Försäkringskassan ska som kontaktinstitution dels skicka ansökan på E-blanketter till berörda institutioner i de nya medlemsländerna, dels omräkna den svenska förmånen.

Bor personen utomlands vänder sig han eller hon till landets motsvarighet till Försäkringskassan på orten, som sänder ansökan om omräkning på E-blanketter till NAK Visby.

Om någon ansökan inte kommer in kan Försäkringskassan inte på eget initiativ ta upp ett ärende till förnyad bedömning. Uppmärksammar däremot handläggaren av någon anledning ett ärende, där en omräkning av förmån enligt artikel 87.5 i förordning 883/2004 skulle kunna ge förmånstagaren en högre ersättning, bör handläggaren informera denne om möjligheten att lämna in en ansökan.

För omräkningen finns det inget skydd mot minskning av förmånen.

Handläggaren bör därför informera sökanden före omräkningen om möjligheten att dra tillbaka ansökan om en omräkning skulle leda till ett lägre belopp.

7.4.2 Från och med när kan den svenska förmånen omräknas?

Om en ansökan lämnas in inom två år från den dag då förordningen började gälla i det berörda nya medlemslandet kan Försäkringskassan pröva om rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning kan beviljas från och med den dag då förordningen började gälla i det nya medlemslandet (artikel 87.6 i förordning 883/2004).

Kommer ansökan in senare än två år efter att förordningen började gälla i det nya medlemslandet kan förmånen endast beviljas från och med den dag då ansökan lämnades in. Undantaget till detta är om medlemsländernas nationella lagstiftning innehåller mer förmånliga retroaktivitetsregler (artikel 87.7 i förordning 883/2004).

7.5 Automatisk omräkning av beviljad förmån i ett medlemsland efter ansökan om förmån i ett annat medlemsland

Utan en särskild begäran från en förmånstagare ska medlemsländer göra en automatisk omräkning av tidigare beviljade förmåner enligt förordning

883/2004 i situationer där personen lämnar in en ansökan om förmån enligt förordningen (för första gången) till ett medlemsland. Exempelvis då personen har sjukersättning i Sverige och ansöker om förmån i annat land.

En sådan ansökan innebär att tidigare beviljade förmåner, som beviljats i ett annat medlemsland (exempelvis Sverige) innan förordningarna blev

tillämpliga i det aktuella fallet, ska räknas om automatiskt. (Artikel 94.2 i förordning 987/2009)

Denna automatiska omräkning får emellertid inte medföra någon minskning av förmånen. I dessa fall behöver Försäkringskassan därför göra en jäm-förelse mellan det gamla svenska förmånsbeloppet och det omräknade svenska förmånsbeloppet. Försäkringskassan ska således endast fatta beslut om omräkning av förmånen i det fall som det omräknade förmånsbeloppet blir högre än det gamla svenska förmånsbeloppet. Om omprövningen resulterar i att det svenska förmånsbeloppet blir oförändrat eller högre meddelar Försäkringskassan ett beslut som innebär att personen får en omräknad förmån från och med månaden efter ansökningsmånaden.

(Artikel 94.2 i förordning 987/2009)

Georgi är bosatt i Sverige och har sjukersättning. Han ansöker i oktober 2010 för första gången om bulgarisk pension. Försäkrings-kassan aviserar därför Bulgarien, för att pension ska kunna beviljas i Bulgarien och omräknar automatiskt den svenska förmånen med hänsyn till reglerna i förordning 883/2004.

Om omprövningen resulterar i att det svenska förmånsbeloppet blir oförändrat eller högre meddelar Försäkringskassan ett beslut som innebär att Georgi får en omräknad förmån från och med månaden efter ansökningsmånaden. Det kan innebära att Försäkringskassan ska betala ut ett retroaktivt belopp.

Om beräkningen i stället resulterar i att den svenska förmånen blir oförändrad eller lägre ska Försäkringskassan inte fatta beslut om omräkning av förmånen. Det gäller exempelvis om Försäkringskassan bedömer att den bulgariska pensionen ska samordnas med den

inkomstrelaterade ersättningen, vilket medför en lägre inkomst-relaterad ersättning. Försäkringskassan meddelar då ett beslut som innebär att Georgi får behålla det tidigare meddelade beloppet, dvs. en inkomstrelaterad ersättning utan samordning med en bulgarisk

pension.

7.5.1 Metodstöd – ansökningsförfarandet

För den som bor i Sverige ska Försäkringskassan som kontaktinstitution dels skicka ansökan om förmån på E-blanketter till berörda institutioner i de nya medlemsländerna, dels göra en omräkning av den svenska förmånen.

7.5.2 Från och med när kan den svenska förmånen omräknas?

Försäkringskassan kan räkna om förmånen från och med månaden efter ansökningsmånaden (artikel 94.2 i förordning 987/2009 och 36 kap. 28 § SFB).

7.6 Ansökan om förmån som har lämnats in i ett