• No results found

Ansökan om sjukersättning eller aktivitetsersättning vid bosättning

Om en person, som är bosatt i ett annat medlemsland, ansöker om sjuk-ersättning eller aktivitetssjuk-ersättning ska han eller hon skicka ansökan till institutionen i bosättningslandet. Om sökanden har omfattats av

bosättningslandet lagstiftning blir det landets institution kontaktinstitution.

(artikel 47.1 i förordning 987/2009)

Handlingar och uppgifter som godtas i ett medlemsland ska också godtas i de övriga medlemsländerna enligt det som sägs nedan (artikel 5 och artikel 46 i förordning 987/2009). Om Försäkringskassan vid handläggning av ett ärende om sjuk- eller aktivitetsersättning behöver till exempel personbevis, ett levnadsintyg eller annan liknande handling är Försäkringskassan skyldig att godta bevis avseende personuppgifter som har utfärdats av en myndighet i ett annat medlemsland (EU-domstolens dom, mål nr 336/94 Dafeki).

Metodstöd – hantering av ansökan och beslut

Kontaktinstitutionen skickar ansökningsblankett E 204 till Försäkrings-kassan, NA Visby. Vidare ska institutionen skicka uppgifter om sökandens försäkringshistorik på E 205 och E 207 samt medicinska uppgifter på blankett E 213. Med de nordiska länderna finns en överenskommelse om att länderna ska skicka de medicinska underlag som ligger till grund för deras beslut i stället för E 213.

I och med införandet av rätt till hel sjukersättning för den som är under 30 år samtidigt som aktivitetsersättning finns kvar för samma åldersgrupp kan det vara oklart vilken av förmånerna personen egentligen vill ha. Det ingår i Försäkringskassans serviceskyldighet att vägleda till rätt förmån. Om det är oklart vilken förmån som ansökan gäller ska du kontakta personen och informera om vad de olika förmånerna innebär.

Vill någon ha en ansökan om aktivitetsersättning prövad ska den handläggas som en ansökan om aktivitetsersättning även om personen skulle ha rätt till sjukersättning. Det innebär att man kan bli beviljad aktivitetsersättning trots att man skulle kunna ha rätt till sjukersättning.

Du kan läsa mer om ansökan i vägledning 2013:1 Sjukersättning eller 2013:2 Aktivitetsersättning.

Försäkringskassan utreder vilka försäkrings- och bosättningsperioder som ska intygas på blankett E 205 SE och skickar blanketten med de svenska försäkrings- och bosättningsperioderna till kontaktinstitutionen och övriga berörda institutioner. När E 205 har kommit in från alla berörda institutioner kan Försäkringskassan fatta beslut i ärendet. Beslutet meddelas till kontakt-institutionen och de berörda institutionerna genom blankett E 210. Till-sammans med denna blankett skickar Försäkringskassan även sitt beslut.

Såväl beslut som blankett E 210 ska innehålla uppgift om möjligheten att överklaga och tiden för överklagande enligt den svenska lagstiftningen. NA Visby ska även skicka sitt beslut till den sökande. Det beslutet ska även innehålla uppgift om möjligheten att begära omprövning och tiden för omprövning enligt den svenska lagstiftningen.

Kontaktinstitutionen skickar sedan en sammanfattning av besluten till sökanden tillsammans med uppgift om omprövningstider (intyg P1).

Kontaktinstitutionen ska även skicka blankett E 211 till NFC Visby.

5.5.1 Utbyte av sjukpenning mot sjukersättning eller aktiv-itetsersättning vid bosättning i ett annat nordiskt land Förfarandereglerna i förordning 987/2009 och i tidigare förordning 574/72 grundar sig främst på att den enskilde lämnar in en ansökan till institutionen i bosättningslandet och inte på att en institution i ett annat medlemsland på eget initiativ tillerkänner en person en invaliditetsförmån. För att förhindra risken för onödig fördröjning av handläggningen, när Försäkringskassan

kommit överens om ett särskilt administrativt förfarande, för att kontakt-institutionen ska kunna tillämpa bestämmelserna om ansökningsförfarandet.

Det är alltså viktigt att uppmärksamma om personen är bosatt i ett nordiskt land, eftersom det då gäller särskilda rutiner.

Överenskommelsen om det särskilda administrativa förfarandet framgår av minnesanteckningarna från det nordiska pensionsarbetsgruppsmötet den 19–

20 maj 2005. Förfarandet fungerar som metodstöd för ärenden där det blir aktuellt med ett utbyte av sjukpenning mot sjukersättning eller aktivitets-ersättning för en person som är bosatt i ett annat nordiskt land.

Metodstöd – utbyte av sjukpenning

När Försäkringskassan byter ut sjukpenning mot sjukersättning eller aktiv-itetsersättning för en person som är bosatt i Norge, Finland eller Danmark, ska institutionerna tillämpa särskilda administrativa åtgärder enligt följande:

1. Försäkringskassan bedömer om interimistiskt beslut om sjukersättning eller aktivitetsersättningen kan fattas enligt svensk lagstiftning, på grund av att Försäkringskassan inte har tillräckliga uppgifter för att beräkna storleken på ersättningen (112 kap. 2 § SFB).

2. Försäkringskassan sänder till kontaktinstitutionen

− blankett E 001

− blankett E 205

− beslut om sjukersättning eller aktivitetsersättning

− läkarutlåtanden och övrigt underlag som legat till grund för Försäkringskassans beslut.

3. På blankett E 001 meddelar Försäkringskassan följande:

− Försäkringskassan börjar med att märka blankett 001 med följande text:

"Ingen ansökan, utbyte av sjukpenning mot sjukersättning eller aktivitets-ersättning."

− Försäkringskassan ber om blankett E 204, E 205 och E 207 från kontaktinstitutionen.

− Försäkringskassan meddelar ansökningsdatum (dvs. tidpunkten för Försäkringskassans ställningstagande i journal då det finns tillräckligt underlag för att pröva rätten till sjukersättning eller aktivitetsersättning).

− Eventuellt regresskrav enligt artikel 72 i förordning 987/2009.

− Uppgift om sjukpenningens ”från och med” och ”till och med tid” och sjukpenningbelopp (datum för ersättningsperioder). Både Norge och Finland behöver ha uppgift om hela sjukperioden, som föregått sjuk-ersättningen eller aktivitetssjuk-ersättningen.

Om kontaktinstitutionen är i Norge ska Försäkringskassan skicka blankett E 001 och övrigt material till NAV Internasjonal, som vidarebefordras till det lokala NAV-kontoret. Det lokala NAV-kontoret beviljar eventuellt en invalidpension och fyller i blankett E 204, E 205 och E 207 och sänder

blanketterna och övrigt underlag till NAV International, som sedan vidarebefordrar allt material till Försäkringskassan.

Om det utredande landet är Finland ska Försäkringskassan skicka blankett E 001 och övrigt material till PSC. PSC fyller i blankett E 204, E 205 och E 207 och sänder blanketterna och övrigt underlag till Försäkringskassan.

Ansökan kommer att handläggas av ett finskt arbetspensionsbolag som eventuellt beviljar en invalidpension.

Om det utredande landet är Danmark ska Försäkringskassan skicka blankett E 001 och övrigt material till Udbetalning Danmark, som vidarebefordras till den lokala kommunen. Den lokala kommunen beviljar eventuellt en invalidpension. Därefter skickar den lokala kommunen underlaget till Pensionsstyrelsen, som fyller i blankett E 204, E 205 och E 207 och sänder blanketterna och övrigt underlag till Försäkringskassan.

4. Efter att Försäkringskassan fått in blankett 204, 205 och 207 från den kontaktinstitutionen fattar Försäkringskassan ett slutligt beslut om sjuk-ersättningens eller aktivitetssjuk-ersättningens storlek. Det slutliga beslutet skickas tillsammans med blankett E 210 till kontaktinstitutionen, antingen NAV International, PSC eller Udbetalning Danmark.

5. När kontaktinstitutionen fått in blankett E 210 och nationellt beslut från Försäkringskassan skriver kontaktinstitutionen ett sammanfattande beslut (intyg P1) och sänder det, tillsammans med berörda länders beslut, till den försäkrade. Kontaktinstitutionen fyller också i blankett E 211 och skickar den, tillsammans med kopior av berörda länders beslut till Försäkrings-kassan.

6. Om Försäkringskassan på blankett E 001 meddelat eventuellt regresskrav enligt artikel 72 i förordning 987/2009 och kontaktinstitutionen har beslutat att betala ut en retroaktiv invalidpension till den försäkrade, frågar kontakt-institutionen Försäkringskassan om det fortfarande finns ett regresskrav. Det görs innan institutionen betalar ut en retroaktiv invalidpension till den försäkrade.